גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסערה המושלמת שמחלישה את השקל ומקרבת העלאות ריבית נוספות

השקל בשפל מול הדולר שלא נראה מאז השיא בקורונה, ובשוק פסימיים לגבי שינוי מגמה קרוב ● בין הסיבות: חשש מהתפתחויות בזירות הפוליטיות והביטחוניות, לצד אירועי מאקרו בארה"ב ● כשזו תמונת המצב, הלחץ על האינפלציה גדל ואיתו הסיכויים להעלאות ריבית ל־5%

הסערה המושלמת שמחלישה את השקל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הסערה המושלמת שמחלישה את השקל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תקציב המדינה לשנים 2023 ו־2024 אושר בכנסת בשבוע שעבר, והחשש בקואליציה (והתקווה באופוזיציה) מפני התפוררות הממשלה בשל החיכוכים סביב חלוקת הכספים השונים - התפוגגה. אולם, שוק המט"ח המשיך להיות סוער והשקל המשיך להיחלש מול הדולר האמריקאי.

האם הדולר יחצה את רף ה-4 שקלים, ולאיזה כיוון תלך וול סטריט? 
להתרחק מיזמיות נדל"ן: מנהל קרנות הגידור ממליץ איך להכות את השוק
באוצר נפרדים מהכלכלנית הראשית, אבל בקושי התחילו באיתור מחליף

מדובר בסימן נוסף המעיד על חוסר הוודאות הקיים בישראל ועל חששות המשקיעים, חרף נתונים חיוביים כביכול. בימים האחרונים צנח השקל לעומת הדולר והגיע לשפל הגדול ביותר השנה. שער החליפין לעומת הדולר עמד על 3.73 שקלים למטבע - היחס הכי נמוך של השקל מאז מרץ 2020 - אז התפרצה מגפת הקורונה. אילו כוחות מובילים לפיחות, ומהן ההשלכות הצפויות?

אי־ודאות פוליטית וביטחונית

"שער החליפין של השקל איבד קשר לכוחות הכלכליים, בעיקר מול שוק המניות האמריקאי", מסביר אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב. "הוא מושפע כעת בעיקר מהתרחשויות בזירה הפוליטית־ביטחונית". במילים אחרות, בניגוד לציפיות, אישור התקציב לא הוביל לעלייה במדדים השונים, אלא בדיוק להיפך.

 

החשש מפני המשך חוסר הוודאות הפוליטי בא לידי ביטוי גם בהמלצות כלכלנים בעולם. "עם התקציב שאושר בשבוע שעבר, ראש הממשלה בנימין נתניהו פנוי כעת להמשיך עם הרפורמה המשפטית, אשר יכולה בתורה לחדש את המחאות הגדולות ולהפעיל לחץ להחלשת השקל מול מטבעות זרים", כתב ברנדאן מקנה (Brendan McKenna), כלכלן בכיר בבנק ההשקעות האמריקאי וולס פארגו. "אם המשילות תמשיך להתפורר בעקבות המשבר הפוליטי והתחייבויות פוליטיות אחרות של הממשלה, אנו נצפה לראות את המשקיעים החיצוניים מוציאים הון מישראל".

העלייה החדה בשער הדולר/שקל קיבלה רוח גבית גם מדבריו של הרמטכ"ל הרצי הלוי. בכנס הרצליה בשבוע שעבר, שלח רא"ל הלוי מסר ישיר לאיראן: "יש התפתחויות באופק שיכולות להביא לפעולה". ההתבטאות לא ציננה את המשקיעים, ושער הדולר זינק ב־1.3%. במקביל, הסנטימנט השלילי בא לידי ביטוי גם בבורסה הישראלית - מדד ת"א 35 ירד בכל אחד מארבעת ימי המסחר בשבוע שעבר, ובסך הכול איבד 3.5%. בפתיחת השבוע הנוכחי נרשם שינוי קל והמדד טיפס ב־0.7%.

בנוסף, המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר, התראיין לאחר העלאת הריבית למגזין הכלכלי בלומברג, והדגיש שם את השפעת הרפורמה על התנודתיות בשוק המט"ח. "עליית הריבית היא העלות הנגרמת כתוצאה מהפיחות בשקל, והיא באה כתוספת לפרמיית הסיכון של ישראל סביב הרפורמה המשפטית", אמר אביר.

בשורות רעות לשקל מאמריקה

בהודעת הריבית האחרונה של הפד, רמז היו"ר ג'רום פאוול שזו עשויה להיות העלאת הריבית האחרונה שלו בסבב בנוכחי. בשוק אף תמחרו בניגוד לתחזית הבנק המרכזי הורדת ריבית קרובה. אלא שנראה שכולם טעו. לא רק שהריבית לא בדרך למטה, בשוק מתמחרים כעת בהסתברות של שני שלישים העלאה נוספת של 25 נקודות בסיס ב־14 ביוני, לרמה של 5.5% בקצה העליון.

בין הסיבות: ביום שישי האחרון בצהריים פורסם מדד המחירים לצריכה הפרטית (PCE) בארה"ב לחודש אפריל, שהיה גבוה מהצפי והפתיע לרעה. המדד עלה בתוך חודש ב־0.4% לעומת צפי של 0.2% בלבד. מדובר במדד המועדף על הפד לבחינת קצב האינפלציה, וכשזה המצב, נראה העלאת ריבית נוספת חוזרת לשולחן ובגדול.

בבית ההשקעות לידר מדגישים כי "המגמות בארה"ב מצביעות על המשך התרחבות הפעילות הכלכלית נתמכת מהתרחבות בענפי השירותים, כנראה גם על רקע עודפי חיסכון של משקי הבית מתקופת הקורונה, שוק עבודה הדוק ולחצי שכר". הכלכלנים בלידר סוברים שסביבה זו תומכת בהמשך אינפלציה במחירי השירותים - רכיב דומיננטי באינפלציית הליבה.

 

העלאת הריבית מחזקת את הדולר בעולם מול סל המטבעות בכלל ומול השקל בפרט. ובכלל, בחודש האחרון טיפס מדד הדולר (DXY) מול סל המטבעות ב־2.5%, מה שהכביד מאוד גם על המטבע הישראלי.

בצד החיובי של המשוואה, משבר תקרת החוב בארה"ב בדרך לפתרון לאחר שהושגו הסכמות בין הדמוקרטים לרפובליקנים. אלא שנותרו עוד כמה מכשולים בדרך, ואם המהלך ייכשל בימים הקרובים, הכלכלה האמריקאית עשויה להיכנס לסחרור וגלי ההדף יורגשו גם בישראל.

האם ריבית בנק ישראל תעלה ל־5%?

היחלשות השקל לעומת הדולר עלולה להתניע מחדש את האינפלציה ולהוות מכשול במאבק של בנק ישראל נגד עליות המחירים. בהודעת הריבית האחרונה של בנק ישראל, בה הוחלט על העלאת ריבית נוספת לשיעור של 4.75%, ציין הנגיד פרופ' אמיר ירון את הפיחות בשקל כחלק ממכלול הגורמים להעלאת הריבית.

בלידר מציינים כי לאחר אישור התקציב ציפו לצפירת הרגעה בנושא הרפורמה המשפטית מצד ראש הממשלה. "שילוב של גורמים פוליטיים וביטחוניים תרמו לפיחות של 2% בשקל מול סל המטבעות בשבוע האחרון", כתבו בסקירת השוק. "ללא התחזקות בשקל" קבעו בלידר, "או הפתעת מדד כלפי מטה במאי", מתחזקת ההערכה שצפויה העלאת ריבית נוספת של בנק ישראל בחודש יולי, עלייה שתביא את ריבית הבסיס בישראל ל־5%.

גם לפי אלכס זבז'ינסקי ממיטב, היחלשותו המתמשכת של השקל צפויה להגדיל את שיעור האינפלציה בישראל: "הקפיצה של השקל בימים האחרונים, דווקא בשבוע שבו עלתה הריבית ואושר תקציב המדינה, מעלה שוב את הסיכוי לעליית ריבית נוספת".

בעקבות הפיחות בשקל, בבנק הפועלים מעלים את תחזיות האינפלציה לחודשים יוני ויולי: "אנו עדיין מעריכים שהסיכון הוא לאינפלציה גבוהה יותר, שנובעת מהמשך עליית השכר". בבנק מעריכים שבטווח המיידי, עיקר השפעת הפיחות היא דרך סעיף נסיעות לחו"ל. בהמשך, השפעת הפיחות של השקל תגיע לכל מחירי היבוא, החל מכלי רכב ועד מזון.

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?