גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שהסעירה את וול סטריט: אנבידיה חושפת את מחשב העל החזק בישראל בהשקעה של מאות מיליוני דולרים

אנבידיה הכריזה על שורת מוצרי מפתח שפותחו בישראל, ובראשם: ישראל וואן", מחשב העל החזק ביותר במדינה, שייחנך בסוף השנה ● לאחר שיושק, יתברג במקום השישי בצמרת העולמית ● "בשלב הראשון הוא ישרת אותנו לצרכי מחקר פנימיים ועבור פעילות עם השותפים שלנו", הסביר גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר למחשוב-על ותקשורת בחברה

1.	HGX Supercomputer – אילוסטרציה לתצורה של מחשב על מבוסס HGX / צילום: באדיבות אנבידיה
1. HGX Supercomputer – אילוסטרציה לתצורה של מחשב על מבוסס HGX / צילום: באדיבות אנבידיה

פחות משבוע לאחר שפרסמה תחזית הכנסות אופטימית לרבעון הנוכחי בזכות הביקוש הגדל לשירותי בינה מלאכותית יוצרת כמו ChatGPT ומידג'רני, וצברה שווי שוק של 200 מיליארד דולר נוספים, מכריזה אנבידיה  הבוקר (ב') על שורה של מוצרי מפתח בחברה שפותחו בישראל, ובראשם מחשב העל החזק ביותר במדינה. המחשב, שיכונה "ישראל וואן" (Israel-1), ייחנך בסוף השנה ביקנעם וישרת את פעילות מרכז הפיתוח, וכמה מהלקוחות של החברה בישראל, כמו גוגל, מיקרוסופט ואמזון.

● האזהרה של האנליסטים הבכירים: זו עשויה להיות הבועה הבאה בוול סטריט 
מניות השבבים הדהימו את וול סטריט והחולשה של אינטל נחשפה | ניתוח

לאחר שיושק, יתברג מחשב העל של אנבידיה במקום השישי בצמרת העולמית של מחשבי העל המהירים ביותר, כשהוא מספק ביצועי בינה מלאכותית ובינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) של עד 8 אקסה-פלופס (Exaflops). בנוסף, הוא צפוי לאפשר ביצועי שיא בהיקף של 135 פטהפלופס (Petaflops) במשימות מחשוב-על קלאסיות. ביצועים אלה ממצבים אותו כמחשב העל החזק ביותר של אנבידיה, על חשבון "סיירה", הממוקם בארה"ב ומגיע לביצועי שיא בהיקף של 125 פטהפלופס.

השבב BlueField-3 DPU, שפותח באנבידיה ישראל, ו-2,560 יחידות ממנו ישולבו במחשב העל Israel-1 / צילום: באדיבות אנבידיה

לפניו בדירוג ממוקמים מחשבי על של חברות כמו IBM, HPE, אתוס ופוג'יטסו. מחשב העל החזק ביותר בעולם נכון להיום ממוקם במעבדת המחקר הפדרלית אוק ברידג' במדינת טנסי. הוא נוצר על ידי HPE ומספק ביצועי על בהיקף של 1,680 פטהפלופס, יותר מפי עשר ממהירותו של המחשב הנבנה ביקנעם.

השקעה של מאות מיליוני דולרים

מחשבי על מאופיינים בכך שהם עומדים בצמרת רשימת המחשבים רבי היכולת מבחינת כוח ומהירות העיבוד ביחס למחשבים אחרים בכל תקופה מסוימת. כלומר, מחשב על שהתקיים בשנות השישים או השבעים כבר איננו נחשב למחשב על בימינו.

מדובר במחשבים המורכבים ממספר גדול של מעבדי ליבות ומעבדים גרפיים - אותם שבבים המאכלסים מחשבים רגילים בדרך כלל - למעט העובדה שהם מחוברים זה לזה ברשת מהירה ועושים שימוש בעיבוד מקבילי להפקת פעולות מיוחדות הדורשות יכולות גבוהות. מחשבי על נבנו תחילה בממשלות ואקדמיות על מנת לפענח צפנים, לבצע סימולציות גרעיניות, לדמות פעילות של חלבונים ואפילו כדי לשחק שחמט. בהמשך, אימצו אותם ענקיות הטכנולוגיה כמו גוגל, אמזון, מיקרוסופט ומטא, שעושות בהם שימוש להפעלת שירותי הענן והבינה המלאכותית שלהן.

"ישראל וואן ישמש לבניית מערכות ענן בינה מלאכותית יוצרת. בשלב הראשון הוא ישרת אותנו לצרכי מחקר פנימיים ועבור פעילות עם השותפים שלנו", אמר גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר למחשוב-על ותקשורת, המנהל מישראל את פעילות פיתוח המחשב ואת תשתית התקשורת בתוך הכרטיסים והשרתים של אנבידיה. לטענתו, עלות הפרויקט מגיעה ל"מאות מיליוני דולרים". במונח "שותפים", גם אם אינו אומר זאת בקולו, מתכוון שיינר לענקיות כמו מיקרוסופט, גוגל, אמזון ואחרות. לא מן הנמנע שענקיות הטכנולוגיה, הבונות את מרכזי הנתונים שלהן בישראל בשנים האחרונות כחלק מההכנסות למכרז הענן הממשלתי נימבוס, יוכלו לעשות שימוש במחשב העל של אנבידיה לטובת לקוחותיהן בישראל.

גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר למחשוב על וקישוריות ב-NVIDIA / צילום: באדיבות אנבידיה

בהמשך הדרך, צפויה אנבידיה אף לפתוח "ריג'ן", כלומר אזור שירות מחשוב ענן לחברות הניתן כיום ממדינות אחרות ומכונה DGX Cloud. בניגוד לשירותי ענן מידע סטנדרטיים המסופקים על ידי אמזון או מיקרוסופט, מתמקד DGX בשירותי פיתוח מודלים של בינה מלאכותית בענן. השירות, המאפשר לסטארט-אפים ועסקים בינוניים לדלג מעל הצורך לרכוש חומרה ייעודית של אנבידיה, הושק לפני מספר חודשים בלבד בשיתוף אורקל ומיקרוסופט ומחירו יכול לנסוק לכ- 40 אלף דולר בחודש.

מחשב העל הישראלי ייבנה מתחילתו ועד סופו בידי הצוות הישראלי, באמצעות טכנולוגיה שפותחה בישראל ובארה"ב. היא תשלב אלפי מעבדים גרפיים של אנבידיה, שרתים של חברת דל, מעבדי שרתים (DPU) שפותחו בישראל ו-80 מתגי תקשורת מסוג ספקטרום 4, גם הם פיתוח ישראלי.

"רגע האייפון של הבינה המלאכותית"

עבור חברות כמו אנבידיה - המציידות יותר שרתים וחוות שרתים בשבביה - פיתוח מעבד חדש או שדרוגו הוא אתגר חשוב, אך אלה תלויים בדרך כלל בתשתיות תקשורת המקשרות בין השבבים. זו הסיבה מדוע רכשה אנבידיה את מלאנוקס הישראלית מלכתחילה. שיינר, המכנה את השקת שירותים כגון ChatGPT ובארד כ"רגע האייפון של הבינה המלאכותית", טוען שהתקשורת בין המעבדים הקיימת היום, או "העורקים של ה- AI" לדבריו, אינם מהירים דיו למהפכת הבינה המלאכותית היוצרת. "טכנולוגיית האתרנט לא מותאמת למספר רב של משתמשים שמעוניינים לעשות שימוש בהרבה אפליקציות של בינה מלאכותית יוצרת", הוא אומר. לטענתו, האתרנט, המקשר בין מעבדי ליבה למעבדים הגרפיים איטית מדי.

אחת ההשקות שנחשפה הלילה בכנס המחשוב בטייוואן חשפה עוד טכנולוגיה שפותחה בישראל: מתג התקשורת ספקטרום 4 לצד מעבדי תקשורת (DPU) חדשים, שיאכלסו מעתה והלאה את השרתים ומחשבי העל של ענקיות הטכנולוגיה כמו גוגל ואמזון בתחום הבינה היוצרת.

המתג Spectrum-4, ובתוכו אחד מהשבבים הגדולים ביותר שאנבידיה פיתחה, שנמצא בליבה של פלטפורמת NVIDIA Spectrum-X שהוכרזה היום / צילום: באדיבות אנבידיה

בסביבת החברה מסבירים כי שיפור התקשורת בין המעבדים בתוך הכרטיסים האלקטרוניים, השרתים ומחשבי העל יאפשרו לשדרג מחשבים וחוות שרתים קיימים מבלי לרכוש את כל החומרה מחדש - דבר שיתמוך בהצהרה השאפתנית של המנכ"ל ג'נסן הואנג בשבוע שעבר, להעביר שרתים בשווי טריליון דולר לשרתים מבוססי מחוללי מחשוב מואץ, דבר שיסייע להם להתמודד עם אתגרי הבינה מלאכותית יוצרת. המעניין הוא ששירות הבינה המלאכותית החדש, DGX, מופעל כבר ללא מעבדי הליבה של אינטל, כפי שהיתה נוהגת אנבידיה בעבר. במקום זאת, היא עושה שימוש במעבדי הופר מתוצרתה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים