גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שהסעירה את וול סטריט: אנבידיה חושפת את מחשב העל החזק בישראל בהשקעה של מאות מיליוני דולרים

אנבידיה הכריזה על שורת מוצרי מפתח שפותחו בישראל, ובראשם: ישראל וואן", מחשב העל החזק ביותר במדינה, שייחנך בסוף השנה ● לאחר שיושק, יתברג במקום השישי בצמרת העולמית ● "בשלב הראשון הוא ישרת אותנו לצרכי מחקר פנימיים ועבור פעילות עם השותפים שלנו", הסביר גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר למחשוב-על ותקשורת בחברה

1.	HGX Supercomputer – אילוסטרציה לתצורה של מחשב על מבוסס HGX / צילום: באדיבות אנבידיה
1. HGX Supercomputer – אילוסטרציה לתצורה של מחשב על מבוסס HGX / צילום: באדיבות אנבידיה

פחות משבוע לאחר שפרסמה תחזית הכנסות אופטימית לרבעון הנוכחי בזכות הביקוש הגדל לשירותי בינה מלאכותית יוצרת כמו ChatGPT ומידג'רני, וצברה שווי שוק של 200 מיליארד דולר נוספים, מכריזה אנבידיה  הבוקר (ב') על שורה של מוצרי מפתח בחברה שפותחו בישראל, ובראשם מחשב העל החזק ביותר במדינה. המחשב, שיכונה "ישראל וואן" (Israel-1), ייחנך בסוף השנה ביקנעם וישרת את פעילות מרכז הפיתוח, וכמה מהלקוחות של החברה בישראל, כמו גוגל, מיקרוסופט ואמזון.

● האזהרה של האנליסטים הבכירים: זו עשויה להיות הבועה הבאה בוול סטריט 
מניות השבבים הדהימו את וול סטריט והחולשה של אינטל נחשפה | ניתוח

לאחר שיושק, יתברג מחשב העל של אנבידיה במקום השישי בצמרת העולמית של מחשבי העל המהירים ביותר, כשהוא מספק ביצועי בינה מלאכותית ובינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) של עד 8 אקסה-פלופס (Exaflops). בנוסף, הוא צפוי לאפשר ביצועי שיא בהיקף של 135 פטהפלופס (Petaflops) במשימות מחשוב-על קלאסיות. ביצועים אלה ממצבים אותו כמחשב העל החזק ביותר של אנבידיה, על חשבון "סיירה", הממוקם בארה"ב ומגיע לביצועי שיא בהיקף של 125 פטהפלופס.

השבב BlueField-3 DPU, שפותח באנבידיה ישראל, ו-2,560 יחידות ממנו ישולבו במחשב העל Israel-1 / צילום: באדיבות אנבידיה

לפניו בדירוג ממוקמים מחשבי על של חברות כמו IBM, HPE, אתוס ופוג'יטסו. מחשב העל החזק ביותר בעולם נכון להיום ממוקם במעבדת המחקר הפדרלית אוק ברידג' במדינת טנסי. הוא נוצר על ידי HPE ומספק ביצועי על בהיקף של 1,680 פטהפלופס, יותר מפי עשר ממהירותו של המחשב הנבנה ביקנעם.

השקעה של מאות מיליוני דולרים

מחשבי על מאופיינים בכך שהם עומדים בצמרת רשימת המחשבים רבי היכולת מבחינת כוח ומהירות העיבוד ביחס למחשבים אחרים בכל תקופה מסוימת. כלומר, מחשב על שהתקיים בשנות השישים או השבעים כבר איננו נחשב למחשב על בימינו.

מדובר במחשבים המורכבים ממספר גדול של מעבדי ליבות ומעבדים גרפיים - אותם שבבים המאכלסים מחשבים רגילים בדרך כלל - למעט העובדה שהם מחוברים זה לזה ברשת מהירה ועושים שימוש בעיבוד מקבילי להפקת פעולות מיוחדות הדורשות יכולות גבוהות. מחשבי על נבנו תחילה בממשלות ואקדמיות על מנת לפענח צפנים, לבצע סימולציות גרעיניות, לדמות פעילות של חלבונים ואפילו כדי לשחק שחמט. בהמשך, אימצו אותם ענקיות הטכנולוגיה כמו גוגל, אמזון, מיקרוסופט ומטא, שעושות בהם שימוש להפעלת שירותי הענן והבינה המלאכותית שלהן.

"ישראל וואן ישמש לבניית מערכות ענן בינה מלאכותית יוצרת. בשלב הראשון הוא ישרת אותנו לצרכי מחקר פנימיים ועבור פעילות עם השותפים שלנו", אמר גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר למחשוב-על ותקשורת, המנהל מישראל את פעילות פיתוח המחשב ואת תשתית התקשורת בתוך הכרטיסים והשרתים של אנבידיה. לטענתו, עלות הפרויקט מגיעה ל"מאות מיליוני דולרים". במונח "שותפים", גם אם אינו אומר זאת בקולו, מתכוון שיינר לענקיות כמו מיקרוסופט, גוגל, אמזון ואחרות. לא מן הנמנע שענקיות הטכנולוגיה, הבונות את מרכזי הנתונים שלהן בישראל בשנים האחרונות כחלק מההכנסות למכרז הענן הממשלתי נימבוס, יוכלו לעשות שימוש במחשב העל של אנבידיה לטובת לקוחותיהן בישראל.

גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר למחשוב על וקישוריות ב-NVIDIA / צילום: באדיבות אנבידיה

בהמשך הדרך, צפויה אנבידיה אף לפתוח "ריג'ן", כלומר אזור שירות מחשוב ענן לחברות הניתן כיום ממדינות אחרות ומכונה DGX Cloud. בניגוד לשירותי ענן מידע סטנדרטיים המסופקים על ידי אמזון או מיקרוסופט, מתמקד DGX בשירותי פיתוח מודלים של בינה מלאכותית בענן. השירות, המאפשר לסטארט-אפים ועסקים בינוניים לדלג מעל הצורך לרכוש חומרה ייעודית של אנבידיה, הושק לפני מספר חודשים בלבד בשיתוף אורקל ומיקרוסופט ומחירו יכול לנסוק לכ- 40 אלף דולר בחודש.

מחשב העל הישראלי ייבנה מתחילתו ועד סופו בידי הצוות הישראלי, באמצעות טכנולוגיה שפותחה בישראל ובארה"ב. היא תשלב אלפי מעבדים גרפיים של אנבידיה, שרתים של חברת דל, מעבדי שרתים (DPU) שפותחו בישראל ו-80 מתגי תקשורת מסוג ספקטרום 4, גם הם פיתוח ישראלי.

"רגע האייפון של הבינה המלאכותית"

עבור חברות כמו אנבידיה - המציידות יותר שרתים וחוות שרתים בשבביה - פיתוח מעבד חדש או שדרוגו הוא אתגר חשוב, אך אלה תלויים בדרך כלל בתשתיות תקשורת המקשרות בין השבבים. זו הסיבה מדוע רכשה אנבידיה את מלאנוקס הישראלית מלכתחילה. שיינר, המכנה את השקת שירותים כגון ChatGPT ובארד כ"רגע האייפון של הבינה המלאכותית", טוען שהתקשורת בין המעבדים הקיימת היום, או "העורקים של ה- AI" לדבריו, אינם מהירים דיו למהפכת הבינה המלאכותית היוצרת. "טכנולוגיית האתרנט לא מותאמת למספר רב של משתמשים שמעוניינים לעשות שימוש בהרבה אפליקציות של בינה מלאכותית יוצרת", הוא אומר. לטענתו, האתרנט, המקשר בין מעבדי ליבה למעבדים הגרפיים איטית מדי.

אחת ההשקות שנחשפה הלילה בכנס המחשוב בטייוואן חשפה עוד טכנולוגיה שפותחה בישראל: מתג התקשורת ספקטרום 4 לצד מעבדי תקשורת (DPU) חדשים, שיאכלסו מעתה והלאה את השרתים ומחשבי העל של ענקיות הטכנולוגיה כמו גוגל ואמזון בתחום הבינה היוצרת.

המתג Spectrum-4, ובתוכו אחד מהשבבים הגדולים ביותר שאנבידיה פיתחה, שנמצא בליבה של פלטפורמת NVIDIA Spectrum-X שהוכרזה היום / צילום: באדיבות אנבידיה

בסביבת החברה מסבירים כי שיפור התקשורת בין המעבדים בתוך הכרטיסים האלקטרוניים, השרתים ומחשבי העל יאפשרו לשדרג מחשבים וחוות שרתים קיימים מבלי לרכוש את כל החומרה מחדש - דבר שיתמוך בהצהרה השאפתנית של המנכ"ל ג'נסן הואנג בשבוע שעבר, להעביר שרתים בשווי טריליון דולר לשרתים מבוססי מחוללי מחשוב מואץ, דבר שיסייע להם להתמודד עם אתגרי הבינה מלאכותית יוצרת. המעניין הוא ששירות הבינה המלאכותית החדש, DGX, מופעל כבר ללא מעבדי הליבה של אינטל, כפי שהיתה נוהגת אנבידיה בעבר. במקום זאת, היא עושה שימוש במעבדי הופר מתוצרתה.

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד