גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באוסטרליה כבר לא מתלהבים מהייטק ישראלי; מה יעלה בגורל מי שהנפיקו שם?

לאחר תקופה בה הונפקו כ־20 חברות טכנולוגיה קטנות מישראל בבורסת סידני, התקרר השוק, ורוב החברות הנסחרות בו רשמו בדרך־כלל תשואות מאכזבות, עד כדי מחיקת 99% מהשווי ● עו"ד בתחום: "הבעיה העיקרית של חברות ישראליות היא 'חוסר עניין לציבור'"

בורסת ASX בסידני, אוסטרליה / צילום: Shutterstock
בורסת ASX בסידני, אוסטרליה / צילום: Shutterstock

היו זמנים בהם הבורסה האוסטרלית (ASX) הייתה יעד מועדף על חברות טכנולוגיה ישראליות קטנות, בתקופה שבה שררה בצורת הנפקות ממושכת בשוק הראשוני של תל אביב. בין השנים 2016-2019 היה נראה שכמעט כל חברת הייטק מקומית שאינה גדולה מספיק עבור וול סטריט, שוקלת את האפשרות להנפיק בבורסה של סידני. בסך־הכול כ־20 חברות ישראליות השלימו הנפקה בה, כשנציגי הבורסה האוסטרלית מצידם הגיעו לבקר בישראל באופן תדיר, במטרה לפגוש חברות נוספות.

אלא שבשנים האחרונות המצב השתנה: מספר ההנפקות צנח, עד כדי כך שאף הנפקה ישראלית לא בוצעה בסידני בשנה החולפת. רוב המניות הישראליות שכבר נסחרות בבורסה האוסטרלית מציגות ביצועים לא מלהיבים, בלשון המעטה. 

חברת תרופות מחיפה שנסחרה בשיא ב-7 מיליארד דולר יוצאת מוול סטריט 
סמוטריץ' נגד הבנקים: להטיל מס על רווחי היתר שלהם בשיעורים גבוהים 
התחזיות של האנליסטים: עד לאן הדולר יכול להגיע 

חשוב לזכור שחלון ההנפקות היום סגור לא רק באוסטרליה - סביר להניח שחברת טכנולוגיה ישראלית לא תצליח לבצע כיום הנפקה מוצלחת גם בבורסות אחרות; וגם התשואות של חברות טכנולוגיה בבורסות אחרות - מנאסד"ק ועד ת"א - לא מאוד שונות בשנתיים האחרונות מאלו שהציגו הישראליות באוסטרליה. אך באוסטרליה היה מעבר חד משיא של הנפקות ועניין להתייבשות כמעט מוחלטת.

דוגמה מעניינת היא חברת גפן טכנולוגיות, שהייתה אחת החברות הישראליות האחרונות שהגיעו לבורסה האוסטרלית. ספקית הכלים הדיגיטליים לחברות ביטוח, פיננסים ונדל"ן הונפקה ביולי 2021, לפי שווי של 128 מיליון דולר אוסטרלי (כ־308 מיליון שקל בשער החליפין אז). פחות משנתיים עברו מאז, וכמעט כל שווייה נמחק. נכון להיום גפן נסחרת בשווי של פחות ממיליון דולר אוסטרלי (כ־2 מיליון שקל), וכתוצאה מכך היא פועלת להימחק מהמסחר.

בדיווח לבורסה בסידני החברה נימקה את המחיקה בחשיפה המועטה שלה לשוק האוסטרלי והאסייתי, חוסר זיקה לאוסטרליה, מחיר נמוך שמעריך בחסר את המניה (להערכת הדירקטוריון), היעדר נזילות ועלויות מסחר גבוהות (כ־1.4 מיליון דולר אמריקאי בשנה). כן היא ציינה כי נבחנות אפשרויות מימון אסטרטגיות חלופיות.

האם גפן היא מקרה מייצג? בדיקה של תשואות המניות הישראליות הבולטות שנסחרות בשוק האוסטרלי, מצביעה כאמור על תשואה שלילית מאז ההנפקה בחלק ניכר מהן. מלבד גפן שמחקה 99% משווייה, גם NGS, המפתחת שייקים מבוססי חלבונים, וחברת הפינטק way2VAT, איבדו כל אחת מעל 90% מאז ההנפקות שביצעו ב־2020-2021, וגם חברת האגרוטק רוטס שהונפקה עוד בגל של 2017 מחקה את רוב שווייה מאז.

היו גם כמה הצלחות

מנגד, אי־אפשר להתעלם מהצלחות בודדות של ישראליות באוסטרליה. ראשונה היא וויביט ננו, שהצטרפה לבורסה באוסטרליה במיזוג עם שלד בורסאי ב־2016 (אז זו הייתה הדרך הפופולרית להגיע לשוק) לפי שווי של 36 מיליון דולר אוסטרלי, וכמעט 7 שנים אחרי שווייה מגיע ל־1 מיליארד דולר אוסטרלי (2.5 מיליארד שקל). וויביט ננו מייצרת טכנולוגיה של זיכרונות לא נדיפים, ולאחרונה גייסה 40 מיליון דולר להאצת הפעילות המסחרית שלה.

עוד חברה שמוזגה לשלד ב־2016 היא דוטס ננו, שפיתחה חומר־ננו ליישומי תעשייה שונים, כגון בחינה שלא מדובר במוצר מזויף. החברה נסחרת בשווי של 125 מיליון דולר אוסטרלי (מעל 300 מיליון שקל), והודיעה בשבוע שעבר על רכישה של חברה העוסקת בתחום לכידת הפחמן, שתרחיב את פעילותה. הצלחה נוספת הייתה של חברת דרגון טייל, שפיתחה תוכנה לאופטימיזציה של משלוחי מזון מהיר; החברה שהוקמה על־ידי אודי שמאי נמכרה לפני שנתיים ל־Yum! Brands האמריקאית, בעלת המותגים KFC, פיצה האט וטאקו בל, בכ־236 מיליון שקל.

 

בכיר בשוק שמכיר היטב את השוק האוסטרלי אומר כי "באוסטרליה, הבוסט של ההנפקות היה גדול וחריג - עד היום רוב החברות הישראליות שנסחרות בחו"ל חוץ מארה"ב, נסחרות באוסטרליה. אז גם המגמה ההפוכה שם בולטת". לדבריו, "בכל בורסה שבוחנים, יש מיעוט הנפקות ותשואות שליליות של חברות צמיחה. זה לא ייחודי לאוסטרליה. אחרי תקופה של ריבוי הנפקות באוסטרליה, של חברות שרובן סטארט־אפים, כשהמניות לא קפצו לגבהים אסטרונומיים, זה צינן את ההתלהבות בשוק. כך היה בעבר גם בלונדון, זה תהליך טבעי".

לדברי הבכיר, "זו תקופה קשה לכל חברות הצמיחה. גם בארץ יש חברות שהופכות לשלד בורסאי או שמתקשות לגייס. האווירה בשווקים היא לא אווירה של הנפקות". עם זאת הוא מעריך שכשהשוק ישתנה - ייתכן שכבר בחודשים הבאים, גם הישראליות יחזרו להנפיק באוסטרליה. "הרף עלה שם", הוא אומר. "אם בעבר סטארט־אפ ללא הכנסות היה יכול להנפיק באוסטרליה, היום זה בלתי אפשרי. השוק יותר בררני. עליות הריבית הכניסו לוגיקה לשווקים, יש פחות חברות חלום, או יותר נכון - יש חברות חלום, אבל הן מגיעות לשוק עם הכנסות וצפי לצמיחה".

"תשואות דומות לישראל"

עו"ד איאן רוסטובסקי, שותף וראש מחלקת ההייטק וההון סיכון במשרד עמית, פולק, מטלון ושות', שליווה מספר הנפקות ישראליות באוסטרליה, מדגיש שהבורסה שם היא גדולה ורצינית מאוד, וגם בשנות השיא של ההנפקות היא עשתה מאמצים לוודא שהחברות שמונפקות בה לא קיקיוניות.

"לא כל חברה יכולה להירשם למסחר: בודקים שיש מודל עסקי, טכנולוגיה, מוצר", אומר רוסטובסקי. "אני חושב שהבעיה העיקרית של חברות ישראליות היא מה שנקרא 'חוסר עניין לציבור'. ציבור המשקיעים לא ממש התעניין, לכן הסחירות הייתה נמוכה וזה גרם לירידה במחיר. יש חברות שהביצועים שלהן לא רעים, לא מדובר בחברות כושלות, אבל בגלל השווי הנמוך יש בהן פחות עניין מצד אנליסטים ומשקיעים מוסדיים".

רוסטובסקי מציין שחלון ההנפקות באוסטרליה נסגר לפני כשנתיים, כשבתל אביב החל גל הנפקות של חברות דומות (חברות טכנולוגיה צעירות). "זה כמובן הרבה יותר קל להנפיק בת"א, ועניין לא פשוט להנפיק באוסטרליה. כשהחלון פה נפתח, חברות העדיפו להגיע הנה. לא עשיתי השוואה בין התשואות, אבל התחושה שלי היא שהתשואות בת"א לא רחוקות מאלו שכאן (רוב חברות הטכנולוגיה שהונפקו בת"א ב־2021 הניבו תשואות שליליות, ש'ח'ו'). כלומר גם בישראל יש חוסר עניין של המשקיעים, והמוסדיים לא מתעניינים בחברות כאלה שאינן במדד".

יכול להיות שהחברות הצעירות פשוט הגיעו מוקדם מדי לשוק הציבורי, בין שבת"א או שבאוסטרליה?
רוסטובסקי: "נכון, אבל הן יכלו לקבל שווי גבוה יותר בבורסה מאשר כחברה פרטית".

היום, כשחברות ישראליות חושבות על הנפקה, מה הכיוון?
"היום לא כל־כך חושבים על הנפקה, כי כל הבורסות סגורות, אבל רובן פוזלות לנאסד"ק. מדובר על חברות יותר גדולות, וכאלה שרוצות להגיע למסה קריטית מספיק כדי להנפיק בנאסד"ק. צרך לזכור שנאסד"ק מתאימה לחברות בשווי 50-100 מיליון דולר לפחות, ובאוסטרליה הנפיקו גם ב־20-30 מיליון דולר אוסטרלי, אם כי המוסדיים שם לא מתעניינים בהנפקות בשווי שנמוך מ־50 מיליון דולר אוסטרלי".

והישראליות שכבר נסחרות באוסטרליה פשוט ימשיכו לדשדש?
"יש חברות שמנסות לעשות רישום כפול בנאסד"ק, אחרות מחפשות רכישה או מיזוג. יש אפשרות להימחק ממסחר, אבל זה פחות מומלץ אם אין תכלית, כי קל יותר לגייס כספים נוספים בבורסה, אפילו אם זה בהנחה על המחיר".

עוד כתבות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?