גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ אחרי טאלנטים נרגע? פירמת הד האנטינג ממנה מנכ"לית בישראל

חברת Heidrick & Struggles ניסתה להיכנס לארץ כבר לפני שני עשורים, אך רק לפני שנתיים היא פתחה משרדים בישראל, וכעת ממנה לראשונה מנכ"לית לשלוחה ● חלי נחמן, הנכנסת בימים אלו לתפקיד, מספרת על היתרון בכניסה למדינה ולענף ההייטק דווקא בתקופת משבר

חלי נחמן / צילום: אפרת קופר
חלי נחמן / צילום: אפרת קופר

כשמציינים בפני חלי נחמן, מי שבימים אלה נכנסת לנעלי מנכ"לית השלוחה הישראלית של פירמת Struggles & Heidrick האמריקאית, שהעיסוק המרכזי של החברה הוא הד האנטינג, היא נעה באי נוחות מסוימת. היא מקפידה להבהיר שלמרות הכינוי, בפועל, לא מדובר בציד ראשים אלא בפתיחת דלתות. "הד האנטינג הוא כינוי מקובל בשוק, אבל יצא לו קצת שם פחות טוב, ולכן חשוב להסביר - בסוף, אנחנו פותחים לאנשים דלתות, ולא כולם מבינים את המשמעות של זה", היא אומרת לגלובס. "לפעמים אדם נכנס לתהליך, אבל במהלכו הוא מבין דברים חדשים על עצמו ועל המקום שבו הוא נמצא".

Heidrick & Struggles נוסדה לפני 70 שנה בשיקגו, על ידי היועצים הארגוניים גרדנר היידריק וג'ון סטרגלס. היא התפתחה בתחום בארה"ב וצמחה גלובלית. כיום היא מתמקדת בשני תחומי פעילות עיקריים - איתור מנהלים בדרג C (בכירים בהנהלה), ופיתוח ושימור של אותם המנהלים. גם אם אי־אפשר לקבל לכך הודאה רשמית, היא מעורבת בלא מעט מינויים בכירים במיוחד בשנים האחרונות, בהם אלה של קאר שולץ, מנכ"ל טבע לשעבר, ושל אריק שמידט, יו"ר גוגל ואלפאבית.

בפירמה גילו עניין בישראל מספר פעמים בעבר, ולפני כעשרים שנה כבר היה ניסיון להיכנס רשמית לשוק המקומי, אך התפוצצות בועת הדוט.קום בתחילת שנות האלפיים, שיבשה אותו. לפני כשנה וחצי פתחה החברה משרדים בארץ. "תמיד היה עניין במה שקורה כאן, ובפירמה זיהו את הפוטנציאל בישראל", אומרת נחמן. "לאורך השנים היו לפירמה לקוחות ספורדיים מישראל, אבל לפני כשנה וחצי כבר קיבלו החלטה אסטרטגית שזו מדינה שרוצים להשקיע בה, והחלה כאן בניית תשתיות לחברה".

חלק מהתמריץ לפתיחת השלוחה בארץ הוא שוק ההייטק, שלפני שנה וחצי באמת היה בשיאו. אין חשש שמצב ההייטק הנוכחי ישפיע גם היום?
"ההחלטה להיכנס לישראל היא תוצר של תהליך בדיקה ולמידה מושכלת. אנחנו מסתכלים לטווח הרחוק. נכון, יש תהליך של האטה בשוק, אבל בעיני יש יתרון בלהיכנס דווקא בשלב כזה. יש הרבה יותר פנאי לבצע תהליכים של שינוי, וגם לבצע התייעלות - שוק בהאטה הוא הזדמנות לשינוי. אולי דווקא עכשיו משתחררים לשוק אנשים חזקים מהנהלות? כבר ראינו משברים, ועברנו אותם".

"אין דרך אחת נכונה"

לדברי נחמן, הזרוע של פיתוח המנהלים שבה החברה מתמחה, צמחה מאוד בשנים האחרונות: "Heidrick & Struggles היא אחת מחמש חברות בארה"ב שמובילות את הדיסציפלינה בעולם. רואים חד־משמעית שחברות מקפידות לבחור נכון יותר את ההנהלה שלהן, ובמקביל, יש הכרה גדולה יותר בצורך לאפשר להנהלה להצליח, להסתכל על הטאלנט ולשמור על גיוון וצמיחה.

"בעולם ההייטק, הלקוחות שלנו אלה פחות סטארט־אפים וחברות ארלי סטייג'. הערך המוסף שלנו הוא עבור חברות שכבר גייסו סכום משמעותי והן בשלב צמיחה משמעותית, כאלו שמגובות על ידי קרנות הון סיכון, חברות שהנפיקו ועוד".

מה נכון יותר - לחפש אותם בארץ או מעבר לים?
"אין דרך אחת נכונה. לאורך השנים היו חברות שהתפיסה שלהן הייתה שצריך לגייס סמנכ"ל מכירות, סמנכ"ל שיווק, סמנכ"ל לקוחות ולעיתים גם מנכ"ל - בחו"ל, כי השוק שם, ופה השאירו את הפיתוח וכולי. לעומת זאת, היו שנים שהתפיסה הייתה שעיקר ההנהלה תהיה בישראל. אבל אין תשובה אחת שמתאימה לכולם, כי זה משתנה מארגון לארגון".

גמישות בקרב בכירים

תהליך איתור המועמדים נחשב לממושך. לפני הכול, מספרת נחמן, הוא מתחיל בפגישות עם הלקוח. "אני מעדיפה פנים אל פנים, ועם כל מי שצריך - מנכ"ל או מנכ"לית, חברי בורד, משקיעים ויחד יוצאים לדרך. הרבה פעמים מגיעים עם קונספציה שצריך משהו אחד ולאורך הדרך, אחרי שאני שואלת שאלות - מגלים דברים חדשים".

בשנים האחרונות, בעיקר תחת תנאי שוק של עובדים, מדברים הרבה על מה עובדים רוצים. האם הבכירים מחפשים בעבודה דברים אחרים?
"אחד הדברים המעניינים הוא שבמקרים רבים זה לא עניין של כסף. בעת האחרונה, במיוחד אחרי הטירוף של ההייטק, רואים שמנכ"לים מועמדים מבצעים בדיקות הרבה יותר עמוקות מבעבר. חשוב להם הרבה יותר מתמיד להבין מה ההון של החברה, מי המשקיעים שלה ולאן היא הולכת. כל השוק מתנהג יותר בזהירות. כשמנכ"ל מגיע לחברה הוא בוחן את המשקיעים בחברה, את הבורד, מי ייתן לו ערך, לעומת מי שרק 'יישב לו על הצוואר'".

בכל הנוגע לגמישות, נחמן מאשרת שהיא חשובה גם לדרג הבכיר, אולם לא יכולה להתחייב לאן יילך השוק. "מנהלים בכירים, כמו כל עובד, גילו שאפשר אחרת ושמשהו השתנה, אבל הזמן יגיד כמה זמן המגמות האלו יחזיקו מעמד".

חשיבות הדיסקרטיות

עולם העבודה היום מאוד פתוח ושקוף בעידן הרשתות החברתיות, ובעבור רבים נוצר אתגר לשמור על דיסקרטיות. נחמן: "אתגר הדיסקרטיות תמיד היה קשה. כמעט בכל פעם בעבר שבה הובלתי תהליך, המנכ"ל פתח את הלינקדאין וראה שהמועמדת או המועמד מחוברים בקשר ראשון לכמה חברי הנהלה.

"המקום שלנו הוא לשמור מאוד על דיסקרטיות של המועמדים שאנחנו פונים אליהם. תמיד קיים סיכון, ולכן אני מרימה על זה דגלים כל הזמן בנוגע לדיסקרטיות של המועמד ושל החברה".

יש נוסחת קסם?
"אין נוסחת קסם. אנחנו קצת כמו שב"כ או 8200. אנחנו כל הזמן אוספים מידע על אנשים, ולכן המידע הזה הוא מה שצריך לעניין אותנו".

נחמן מספרת כי ב־Heidrick & Struggles משקיעים בכלים דיגיטליים מבוססי דאטה, חותכי תחומים ודיסציפלינות. "אנחנו אולי מתחילים לאתר מועמדים בלינקדאין, אבל זה ממש לא מספיק. אפשר לעשות את זה רק באמצעות משאבים, כלים רחבים כולל AI ולמידת מכונה. נוסף על כך, אי אפשר לעשות את זה בלי ניסיון - היכולת לנהל את התהליכים, ובעיקר לאבחן, היא חיונית. בסוף, אנחנו מגישים ללקוח את רשימה מעמיקה של ארבעה מועמדים המדורגים לפי הפרמטרים להצלחה בהתאם למה שהגדרנו".

מגיוון מגדרי למקצועי

בכל הנוגע לגיוון, נחמן מציינת כי בשנים 2021־2022, מתוך ההשמות של Heidrick & Struggles בעולם - 46% כללו גיוון כלשהו - בין אם מגדרי, אתני או אחר. "חד־משמעית יש מוטיבציה ורצון בקרב מנהלים לשלב כמה שיותר נשים בצוותי הנהלה. יש תהליכים שאני מנהלת שבהם מנכ"לים מבקשים ממני לעשות מאמץ למצוא נשים. כבר ראיתי תהליכים שבהם היה קריטריון לחפש רק נשים. לשמחתי, לא נתקלתי במקרה הפוך. ב־2022, 44% מההשמות של חברי בורד היו בעלי גיוון. בתפקידי מנכ"לות, המספר יושב על 15% של השמות מגוונות באופן כלשהו. זה נכון שזה נמוך וזה ישתנה.

"דוח מעניין נוסף, אבל לא על סמך נתונים שלנו, הראה באחרונה שיש בחברות החברות בפורצ'ן 50 באירופה - נסיגה בהשמות מגוונות בתקופה של חוסר יציבות כלכלית כמו שאנחנו חווים היום. הדאטה הזה חשוב לנו, כי חברה בסדר גודל שלנו יכולה להדליק זרקור, להראות שיש פה בעיה, ולנסות לתקן אותה".

מגמה נוספת שעליה מצביעה נחמן, גם ודווקא היום - היא הרחבת מגוון התפקידים הבכירים "להנהלות המסורתיות, למשל תפקיד של Chief AI Officer. מדובר על מי שממומנים על כל הטמעת הבינה המלאכותית על כל הממשקים של חברי ההנהלה האחרים בנושא, וכיצד התפקידים שלהם יהיו יותר מונעי דאטה. עוד רואים גם יותר כניסה של דיגיטציה ברמת ההנהלה הבכירה לחברות בעולמות מגוונים כמו הצריכה והקמעונות. כמו כן, כיוון שיש יותר דגש על גיוון ודייברסיטי, יותר ויותר חברות מבקשות למנות Chief diversity Officer. זה תחום שממשיך להתפתח גם תחת המשבר הנוכחי".

אם דיברנו על AI - אתם לא חוששים שהכלי המתפתח יחליף אתכם ואת יכולות האיתור?
"רשימות תמיד אפשר לייצר. ברמת האבחון - הוא עוד לא שם".

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק