גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיצוץ הסכר מצביע על שלב חדש במלחמת רוסיה-אוקראינה

לוחמה הידראולית לא נולדה השבוע עם פיצוץ הסכר בנובה-קאחובקה ● ההולנדים התחילו אותה לפני 500 שנה ● ב-1941 סטלין פוצץ סכר גדול בדרום אוקראינה כדי שלא ייפול בידי הנאצים, עד 100 אלף אוקראינים טבעו ● האם הדיקטטור המת נתן רעיון ליורשיו?

מרכז העיר נובה-קאחובקה מוצף לחלוטין לאחר פיצוץ הסכר / צילום: Reuters, Alexey Konovalov
מרכז העיר נובה-קאחובקה מוצף לחלוטין לאחר פיצוץ הסכר / צילום: Reuters, Alexey Konovalov

הסכר בנובה-קאחובקה התפוצץ בלילה השלישי של מה שמשרד ההגנה הרוסי מתאר כ"מתקפת הנגד האוקראינית הכושלת". הסכר הזה היה במשך עשרות שנים מקור המים, לשתייה ולהשקיה, של מאות אלפי בני אדם, משני עברי קו החזית. פיצוצו - נזק חלקי לפי הרוסים, הרס מוחלט לפי האוקראינים - מביא את מלחמת רוסיה נגד אוקראינה אל שלב חדש: פגיעה ישירה בעצם יכולתה של אוכלוסייה אזרחית להתקיים.

פיצוץ הסכר הענק באוקראינה: מה היקף הנזק, והאם יש סכנה גרעינית? | שאלות ותשובות
הצרות בקריפטו מוכיחות: לביטקוין אין עתיד, השוק צריך חזון חדש | מומחים כותבים 

חוזר ונכנס לשימוש המונח "אקוסייד", ecocide באנגלית, זאת אומרת "השמדת הסביבה". אין שום חוק בין לאומי האוסר אותה, בתור שכזאת, בניגוד לג'נוסייד (השמדת עם). אבל צילומי לוויין מראים את פוטנציאל ההרס של מה שמתרחש על גדות נהר הדניפרו, בחבל חרסון, בדרום אוקראינה, בדרך היורדת לחצי האי קרים. עשרות אלפים נקראו לפנות את בתיהם. המים גואים בחוצות הערים והעיירות. רוחבו של הדניפרו הוכפל במקומות מסוימים. המים חדלו לזרום בברזים.

משרד ההגנה של אוקראינה צייץ את צילומיהם של אחדים מן הדיירים בגן החיות של חאקובקה. 300 בעלי חיים טבעו. "הרוסים רוצים להרוס כל מה שרוח חיים באפו", צייץ משרד ההגנה בקייב.

חשבון אינסטגרם של אוקראיני בעיר חרסון מראה גבר זוחל אל מחילות מוצפות וחוזר ומגיח מהן עם בני אדם ועם כלבים. "הלילה המפחיד ביותר בהיסטוריה של חרסון", כותב אוקראיני אחר.

"זה רק יום אחד של תוקפנות רוסית", צייץ נשיא אוקראינה וולודומיר זלנסקי, "זה רק אקט רוסי אחד של טרור. זה רק פשע מלחמה רוסי אחד […] רוסיה מנהלת מלחמה נגד החיים עצמם, נגד הטבע, נגד הציביליזציה".

הרוסים כבשו את קאחובקה בארבע שעות

רוסיה מטילה את האחריות על "מחבלים אוקראינים". סניגוריה אומרים שלרוסיה אין כל עניין בהריסת הסכר. הלוא הצדקה מרכזית למלחמתה נגד אוקראינה הייתה רצונה להבטיח את אספקת המים של חצי האי קרים. הסכר בנובה-קאחובקה הוא חוליה מרכזית באספקה הזו, באמצעות "תעלת צפון קרים".

אוקראינה חסמה את התעלה לאחר שרוסיה פלשה לקרים וסיפחה אותה, ב-2014. שלטונות הכיבוש ניסו למצוא חלופה, אבל בעיות המים בצפון קרים החמירו והלכו.

תושב באזור חרסון באוקראינה מפנה את השור שלו לאחר שהעיירה שלו הוצפה במים / צילום: Reuters, Kyodo

הסכר בקאחובקה נפל בידי חיל הפלישה הרוסי ביום הראשון של המלחמה. ההיסטוריון האוקראיני הבולט סרהי פלוחי כותב בספר חדש, כי זו הייתה המפלה האוקראינית הגדולה ביותר בפתיחת המלחמה. טור רוסי משוריין חצה את הגבול מחצי האי קרים, "והתנהל בקלות בכביש הראשי, כאשר אות-הזיהוי Z מתנוססת על דפנותיהם של כלי הרכב", זו האות המציינת את צבא הפלישה. בקאחובקה חיכו להם רק 80 חיילים אוקראיניים לא-חמושים. הם הגיעו לשם ב-11 בבוקר, והניפו את דגלם. בזה תם הקרב על נובה חאקובקה.

החובבנות והרשלנות, ואולי הבגידה, היו שיעור כזה עד שאין פלא שוולדימיר פוטין ציפה להתמוטטות מסוחררת של אוקראינה. מהירות ההתקדמות של צבאו בחזית הדרום הייתה שווה למהירות הנסיעה של משאית בלי עצירות.

מיקולא ריזאק, ראש העיר הסמוכה של טאבריסק, נתקל בטנק רוסי, שצודד תותח לעבר מכוניתו. הוא מיהר לטלפן אל הפיקוד הצבאי האוקראיני בחרסון, עיר המחוז הגדולה. "איך זה יתכן שטנקים רוסיים, טילי גראד ונגמ"שים יגיעו הנה מארמיאנסק (בחה"א קרים) בתוך ארבע שעות?", ריזאק שאל. התשובה הגיעה עד מהרה: חרסון עצמה נפלה שבוע אחד אחר כך, כמעט ללא קרב, התבוסה החמורה ביותר שאוקראינה נחלה במלחמה הזו.

אבל חרסון גם ציינה התאוששות מזהירה. האוקראינים חזרו ושחררו את העיר כמעט תשעה חודשים לאחר נפילתה. הם לא הצליחו, לעומת זאת, לשחרר את נובה-קאחובקה.

חיילים רוסים שומרים על תחנת הכוח סמוך לנהר הדנייפר באזור חרסון / צילום: Associated Press, AP Photo

שטח מוצף לא ישוחרר?

פרשן צבאי בכיר בטלוויזיה הרוסית הכריז, כי אין לו ספק שפיצוץ הסכר תוכנן "בוושינגטון ובלונדון, בעיקר בלונדון". אבל אפילו המנחה בתוכנית הטלוויזיה שבה דיבר גילתה ספקנות.

מתקפת הנגד האוקראינית, שהכול מצפים לה זה חודשים, אינה יכולה להתנהל בשטח מוצף. הסכר העניק לאוקראינים את מקום החצייה הצר והנוח ביותר של נהר הדניפרו. עליהם לחצות את הנהר אם הם רוצים להדוף את הרוסים מחבל חרסון, ולהגיע אל קרים. זו משימה קשה ביותר בכל מקרה, אבל עכשיו, משנהרס הסכר והדניפרו עולה על גדותיו, המשימה נראית קשה מנשוא.

פינוי תושבים מאזור נובה-קאחובקה לאחר פיצוץ הסכר / צילום: Reuters, Vladyslav Musiienko

הרעיון של פיצוץ סכרים, או לפחות של פתיחת מחסומיהם, לא נולד השבוע באוקראינה. ההולנדים חזרו והציפו חלקים ניכרים של ארצם בימי מלחמה במשך מאות שנים. הסינים עשו כן במרוצת מלחמתם נגד יפן, בשנות ה-30. גרמניה הנאצית עשתה כן באזורים של איטליה שהיו בשליטתה, כדי להאט את התקדמות בעלות הברית.

האוקראינים עצמם הרסו סכר על נהר אירפין, צפונה מקייב, כדי לעכב את הצבא הרוסי בדרכו אל העיר, בימי המלחמה הראשונים.

גם הסובייטים לא היססו להשתמש בנשק ההצפה. בקיץ 1941, הגרמנים התקדמו אל עומק אוקראינה במהירות מסחררת. כאשר הגיעו אל שערי זאפוריז'יה, לא הרחק מקאחובקה, סוכנים של המשטרה החשאית הסובייטית נשלחו להרוס את הסכר ההידרו-חשמלי הגדול על נהר הדניפרו. הם עשו כן בהצלחה יתרה, ומבלי להזהיר את האוכלוסייה.

כפרים הוצפו לאורך הנהר. היסטוריונים מעריכים את מספר הקורבנות בכ-20 אלף עד 100 אלף הרוגים. "אנשים זעקו לעזרה. הפרות געו, החזירים נחרו. אנשים טיפסו על העצים", סיפר ניצול אחד בשידור טלוויזיה באוקראינה לפני עשר שנים (מצוטט באתר rferl.org). הטלוויזיה הקרינה אפילו סרט ארכיון המראה את פיצוץ הסכר. חמש שנים ארכה בנייתו; שש שנים ארך שיקומו, לאחר המלחמה.

"סדרה כמעט רצופה של אגמים"

הסכר של קאחובקה נבנה כחלק מפרויקט תיעוש רחב ממדים של אוקראינה, שהתחיל ב-1956. הסובייטים בנו חמישה מאגרי-מים לאורך הדניפרו, ש"הפכו את נתיב המים הזה לסדרה כמעט רצופה של אגמים", מגבול בלארוס בצפון עד הים השחור בדרום (על פי ההיסטוריון פול רוברט מאגוצ'י Magocsi, בספרו "היסטוריה של אוקראינה", 2010).

על אגם קאחובקה, סמוך לעיר אנרהודאר (אנרגודאר, ברוסית), הוקמה ב-1984 תחנת כוח גרעינית. היא ידועה יותר בשם החבל שהיא משרתת, זאפוריז'יה. גורל התחנה מהלך אימים על אירופה מאז הימים הראשונים של המלחמה. זו תחנת הכוח הגדולה ביותר ביבשת, ואסון צ'רנוביל של 1986 יחוויר לעומת מה שעלול לקרות אם יאונה כל רע לתחנה הזו. מחסור במים לשם צינון הכור הגרעיני הוא בדיוק מה שהסוכנות הבין לאומית לאנרגיה אטומית חוששת מפניו.

בית בעיר דניפרו באוקראינה שנפגע מההצפה לאחר פיצוץ הסכר / צילום: Reuters, Ivan Antypenko

שלוש שאלות יעסיקו אותנו בימים הבאים:
האם יהיה אפשר להציג ראיות חותכות לזהותם של הורסי הסכר?
מה היקף הפגיעה באוכלוסייה האזרחית ומה שיעור הנזק הכלכלי?
האומנם הצפת דרום הדניפרו תשבש את מהלכה של מתקפת הנגד האוקראינית?

ארה"ב ובריטניה נמנעו ביממה הראשונה שלאחר הפיצוץ מלהפנות אצבע מאשימה. דיווחים עיתונאיים ייחסו למקורות ביון אמריקאים לא מזוהים את ההערכה שידה של רוסיה במעל. אבל דוברים רשמיים נזהרו יותר. מזכ"ל האו"ם אמר את המובן מאליו: זה לא היה קורה אלמלא רוסיה פלשה לאוקראינה.

אכן, כל כך הרבה דברים רעים לא היו קורים בשנה האחרונה אלמלא פלשה רוסיה לאוקראינה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי