גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה תנגוס עוד נתח מזכויות היזמים? תיקון חוק המטרו מובא היום לדיון בכנסת

התיקון, שנמצא בהכנה לקריאה שנייה ושלישית, כולל כמה סעיפים דרמטיים – בהם מסירת קרקע לידי המדינה בפרויקטים גדולים ● התאחדות הקבלנים: "פגיעה חמורה ביותר ותקדימית בזכות החוקתית לקניין"

מתחם המטרו המתוכנן בראשון לציון / הדמיה: גיא שחם, arc-deco / צילום: מצב תמונת הדמיה של מתחם מטרו ברשלצ.  קרדיט גיא שחם  arc-deco
מתחם המטרו המתוכנן בראשון לציון / הדמיה: גיא שחם, arc-deco / צילום: מצב תמונת הדמיה של מתחם מטרו ברשלצ. קרדיט גיא שחם arc-deco

ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בראשות ח"כ יעקב אשר תקיים היום (א') דיון ראשון בתיקון חוק המטרו - ומתברר שהוא כולל כמה סעיפים משמעותיים אשר ישפיעו ישירות על היזמים ו"ינגסו" עוד נתח מזכויותיהם בתוואי התוכנית.

המועצה הארצית ממשיכה לקדם את המטרו: מה הפוטנציאל הנדל"ני, ומה יקרה אם התוכנית תיעצר? 
עוד מכשול בדרך למטרו? חשש לפרישת חברות מהמכרז | בלעדי
המטרו עוד רחוק, אבל הפקעת הנכסים מתקרבת: למי כדאי להגיש תביעה

תוכנית המטרו, המתוכננת להתפרס על כ־150 ק"מ ולעבור ב־24 רשויות, כוללת למעשה שני חלקים: המטרו עצמו, רכבת תחתית שתיבנה מתחת לפני הקרקע; והשטח שמעל לקרקע ולאורך תוואי הרכבת, המתוכנן לעבור שינוי של ממש ולהציע בנייה מאסיבית.

החלק השני הוא זה המעניין את היזמים, אשר מתכננים לנצל את האפשרות להעצמת זכויות כדי לגרוף רווח גדול - עניין שעל פניו אמור להיות כדאי מאוד, בשל העובדה שתוואי המטרו עובר ברובו בלב אזורי הביקוש.

לצורך הפיתוח המאסיבי הוכנה תוכנית המתאר הארצית למרחב תחנות המטרו, תמ"א 70, שנמצאת עדיין בשלבי תכנון וטרם אושרה רשמית. לצידה נכתב גם חוק המטרו, אשר גם הוא נוגע לא מעט באספקטים נדל"ניים - כדוגמת היטל ההשבחה הגבוה, בשיעור של 75%, שנקבע לאורך התוואי. כעת מבקשת ועדת הפנים והגנת הסביבה להכין את תיקון החוק לקריאה שנייה ושלישית, ויש בו לא מעט סעיפים שעשויים לעורר את זעמם של היזמים.

"הקניית מקרקעין" למדינה במיזמים שבהם 80 אלף מ"ר ויותר

תחת "סימן ג': היטל השבחה, מס השבחת מטרו והקניית מקרקעין" מבקשת המדינה להוסיף סעיף אשר משמעותו, הלכה למעשה, היא "נגיסה" בזכויות היזמים בפרויקטים גדולים יחסית, במסגרת צעד אשר מוגדר בתיקון כ"הקניית מקרקעין".

"אושרה תוכנית משביחה המגדילה את השטח הכולל המותר לבנייה במקרקעין מושבחים ב־80,000 מ"ר או יותר, יוקנה למדינה, מתוך השטח הכולל המותר לבנייה האמור במקרקעין המושבחים בתוכנית, שטח לפיתוח מסחרי בסביבת תחנת המטרו". על־פי התיקון, ועדת פיתוח שתוקם לצורך כך תקבע את שיעור המקרקעין המוקנים, כשיעור מתוך ההשבחה במקרקעין - עד 20% מההשבחה.

המשמעות היא שהמדינה יכולה לקבל לידיה מקרקעין בשווי של עד כחמישית מההשבחה על הקרקע שבבעלות היזם, ותפתח את המקרקעין לפי השקפתה - כולל המקום שבו יתבצע הפיתוח - ושמהכנסותיו היא תיהנה בעצמה. חלק זה בתיקון קובע עוד כי שווי המקרקעין המוקנים יופחת מסכום מס השבחת המטרו שאמור להיות מוטל על בעל הקרקע, וכי התקבולים משיווק הקרקע יוחזקו וינוהלו על־ידי המדינה "למימון ופיתוח מיזם המטרו בלבד".

פרק נוסף בתיקון מתייחס למצבים שבהם על־פי חוק (בהתאם לסעיף 7, "כוח לקנות אחיזה", בפקודת הקרקעות) יכולה המדינה לדרוש שיוקנה לה שטח בתוואי המטרו - "מקרקעין מיועדים", אשר ישמשו לטובת הקמת מתחם דפו, תחנת מטרו, מרכז תחבורתי משולב או עבור פיתוח המרחב התת־קרקעי של תחנת מטרו. על־פי חלק זה של התיקון, במקרה של הקניית שטח למדינה יזכה בעל הקרקע לפיצוי של 70% מהתמורה שתתקבל בפועל משיווק השטח - נוסף על הפיצוי הקבוע בחוק במקרים כאלו.

עם זאת, התיקון לחוק מאפשר גם לבעלי קרקע פרטיים לפתח את אותם "מקרקעין מיועדים" בעצמם, אם בבעלותם 50% לפחות מהקרקע האמורה, בין היתר אם הציעו לכלל בעלי הקרקע להצטרף להליך המימוש של התוכנית.

"חוק המטרו והתיקון יביאו בסבירות גבוהה לקושי במימון מיזם המטרו"

התיקון לחוק המטרו כולל עוד כמה סעיפים בעלי השפעה על הפיתוח לאורך תוואי הרכבת המתוכננת. בין היתר הוא קובע כי בדומה לתוכניות הוותמ"ל, גם בתוכניות בתוואי המטרו 30% מיחידות הדיור יהיו יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך.

עוד קובע התיקון כי "בעד הקמה של תחנת מטרו או מתחם דפו בשטח של רשות מקומית" יופחת סכום חד־פעמי מהסכום שעל הרשות המקומית לשלם לטובת מימון מיזם המטרו, כפי שנקבע בסעיף 17 (ג) לחוק.

סעיף נוסף הנוגע לרשויות המקומיות קובע כי חוקי עזר עירוניים רבים "לא יחולו על חברה מבצעת בכל הקשור לביצוע פעולות לקידום מיזם המטרו", אך הוא מחריג מכך חוקי עזר הקשורים בהיטלי פיתוח - שיחולו על מבנים שאינם לצרכים תחבורתיים המוקמים מעל תחנות מטרו.

יש לזכור כי הנוסח אשר יוצג היום בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת עוד עשוי להשתנות - כפי שקרה לא פעם בעבר בשלב זה של תהליך החקיקה, כולל בחוק קרן הארנונה שאושר אך לאחרונה.

ולמרות זאת, בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, שכבר גיבשה עמדה מסודרת לקראת הדיון, זועמים על סעיפי התיקון. ראשי ההתאחדות דורשים, בין היתר, לשנות את שיטת המימון למיזם המטרו, לבטל את הפרק הנוגע להקניית מקרקעין ולהגדיל את הפיצוי במסגרת מקרקעין מיועדים מ־70% ל־100%.

"התאחדות הקבלנים בוני הארץ תומכת ומאמינה במיזם המטרו ובחשיבותו הרבה לפיתוחו הכלכלי של גוש דן ומרכז הארץ", נמסר בתגובה לגלובס. "עם זאת, חוק המטרו והתיקון המוצע לו יביאו בסבירות גבוהה לקושי במימון מיזם המטרו ולפגיעה חסרת תקדים בזכויות קנייניות ללא פיצוי ראוי, וכך לעיכוב משמעותי בהוצאתו לפועל של המיזם.

"שיטת המימון מטילה באופן פסול ובלתי שוויוני את מימון המיזם על ציבור בעלי הקרקעות והדירות הפרטיים בגוש דן, הקבלנים והיזמים בישראל, ועליהם בלבד. זאת בשעה שמדובר בפרויקט תקדימי ראשון מסוגו בארץ, העתיד להתפרס על פני 24 רשויות מקומיות ולשרת את כל אזרחי ישראל, ולכל הפחות - את מיליוני האנשים החיים, עובדים ולומדים באזור גוש דן מדי יום.

"התיקון קובע זכות למדינה להפקיע לעצמה שטחים מבעלי קרקעות פרטיים לצרכים מסחריים גרידא, זאת תוך פיצוי חלקי בלבד, שגם הוא ישולם על־ידי 'קיזוז' מסכום מס השבחת המטרו. מדובר בפגיעה חמורה, בלתי צודקת וחסרת תקדים בזכות הקניין".

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה