גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצ'יינג'ים, הבנקים והאבטלה: הנתונים הכלכליים שמאחורי הפשיעה בחברה הערבית

אי־אפשר להפריד בין הקשר ההדוק בין הפשיעה החמורה בחברה הערבית לכסף השחור שמתגלגל ביישובים הערביים ולפעילות הבנקאית המצומצמת שאת מקומה תפסו גורמים עבריינים מהשוק האפור ● בינתיים, המלצות הצוות הבין־משרדי שגיבש למאבק בפשיעה במגזר הערבי לא מיושמות, והתחלפו בהצהרות גרידא ● איך הגענו למצב הזה?

הפגנות בנצרת בשבוע שעבר בעקבות הרצח סמוך לעיר / צילום: Reuters, Ammar Awad
הפגנות בנצרת בשבוע שעבר בעקבות הרצח סמוך לעיר / צילום: Reuters, Ammar Awad

סוף השבוע האחרון היה קטלני בחברה הערבית, כשמניין קורבנות הרצח עלה למספר מחריד של למעלה מ־100 בני אדם מתחילת השנה. מדובר במגמת מדאיגה, לאחר שב־2022 כולה נרצחו 111 אזרחים מהחברה הערבית. לשם השוואה, בכל אחת מהשנים 2014־2019 היו פחות מקרי רצח מאשר עד כה ב־2023. 

יותר מ-100 נרצחים בחצי שנה: מאיפה מגיע הנשק לחברה הערבית? 

איך הגענו למצב הזה? בין השאר, בגלל הקשר ההדוק בין הפשיעה לבין הכסף השחור שמתגלגל בחברה הערבית. את הקשר הזה הדגיש בשנה שעברה צוות בין־משרדי, בראשות מנכ"ל משרד האוצר דאז רם בלינקוב, שערך בדיקה מקיפה של בעיית ההון השחור בישראל, במיקוד על החברה הערבית. הדוח שהגיש הצוות מראה כיצד ארגוני הפשיעה ניזונים פיננסית מתרבות של שימוש במזומן, אי־דיווח על הכנסות ופנייה להלוואות בשוק האפור.

לפי הוועדה, "בהיעדר יכולת של האזרחים הערבים לקחת הלוואות ומשכנתאות מהבנק, מתפתח שוק מקביל ('אפור'), שמגלגל לפי ההערכות יותר ממיליארד שקל בשנה. הכסף הזה משמש להלוואות פרטיות, ששיעורי ההחזר עליהם גבוהים בהרבה מהריבית הבנקאית".

ולא פעם זה נגמר ברצח. "ארגוני הפשיעה גובים את ההחזרים הללו באגרסיביות רבה ובמקרים רבים באלימות. רבים ממקרי הירי בחברה הערבית בשנים האחרונות נעשו על רקע חוב שלא הוחזר", נכתב בדוח. 

 

אשראי בנקאי: הפערים המגזריים מעמיקים

האחיזה של הבנקים במגזר הערבי היא חלשה למדי. בעוד שהאשראי הבנקאי הממוצע לתושב בישוב יהודי בישראל עומד על כ־167 אלף שקל, הנתון המקביל בישובים הערביים עומד על 60 אלף שקל בלבד, שהם כ־32% מהממוצע הארצי (נכון לשנת 2020). הנתונים עולים מסקירה שערך בחודש שעבר מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שם הראו בנוסף כי פערי האשראי המגזריים הולכים ומעמיקים.

לפי מחקרים שצוינו בסקירה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, חסם בהתפתחות עסקים בישובים ערביים הוא קושי בהשגת אשראי בנקאי. יותר ממחצית מהעסקים בבעלות ערבים דיווחו כי קושי בהשגת אשראי בנקאי מגביל אותם במידה רבה בהתפתחות העסק.

פעילות בנקאית: השוק האפור נכנס לוואקום

הבעיה לא נעצרת באשראי עסקי. משקל המשכנתאות שניתנו ללקוחות מהמגזר העסקי הוא נמוך משמעותית ביחס לשיעורם באוכלוסייה. לפי נתוני בנק ישראל, שיעור ההלוואות לדיור מתוך מספר הדירות שנרכשו או נבנו ביישובים ערביים עמד על 33% - נמוך בהרבה בהשוואה לרובן ככולן (כ־97%) של עסקאות הדיור בישובים יהודיים.

גם שיעור המימון הממוצע היה נמוך יותר בחברה הערבית - 39% משווי העסקה שהם 566 אלף שקל - לעומת מימון של יותר ממחצית העסקה בקרב יהודים (53% שהם 895 אלף שקל בממוצע).

על־פי בנק ישראל, הסברים אפשריים לפערים אלה הם קשיים ברישום הנכסים במגזר הערבי והעמדתם כבטוחה, לצד קושי של הבנק לממש את הנכסים במקרה של חדלות פירעון. זאת, בנוסף לתחרות מצומצמת בין הבנקים בשוק המשכנתאות בחברה הערבית.

לבסוף, שיעור הלווים שפיגרו בהחזרי המשכנתאות ביישובים ערביים (8.8%) גבוה לעומת הנתון ביישובים יהודיים שאינם חרדים (3.3%). פרופיל הסיכון של הלווים משפיע גם על תנאי ההלוואה, ולפי הנתונים שנכונים לתקופה שלפני גל העלאות הריבית, במגזר הערבי עמדה הריבית על משכנתאות על כ־3%.

דלות הפעילות של הבנקים בחברה הערבית מקבלת ביטוי גם בפריסת חסר של סניפים. נכון לסוף שנת 2022, היו בישראל 991 סניפי בנק, מהם 71.3% בישובים יהודיים ועוד 18.3 ביישובים מעורבים ורק 10.4% ביישובים ערביים.

כמו כן, רבים מהתושבים הערבים אינם מחזיקים בחשבון בנק. את מקומם של הבנקים מחליפים לעיתים גורמים עבריינים. אלה מתפרנסים ממתן הלוואות בריבית נשך, גביית פרוטקשן והעלמות מסים. לפי העוסקים בתחום, כל ארגון פשיעה במגזר הערבי מקים או משתלט על מספר "צ'יינג'ים", שמסייעים לו בהלבנת ההון השחור.

כך, למרות המחסור בבנקים בישובים ערביים, מספר נותני השירותים הפיננסיים בחברה גבוה משמעותית מהיחס ברחבי ישראל. זאת בגלל הנוכחות המוגברת של אותם חלפני כספים ברחובות היישובים הערביים.

לשם המחשה, בכפר מנדא לבו יש כפול צ'יינג'ים מאשר ביקנעם, נשר ומגדל העמק ביחד. בשנים האחרונות חל גידול בפעילות המזומן בצ'יינג'ים, ובמקביל נמדדה ירידה באותן השנים בפעילות המזומן בבנקים.

שיעור האבטלה: פערים של עשרות אחוזים

אינדיקטור אחר לנעשה בחברה הערבית ניתן למצוא בנתוני התעסוקה הנמוכים. למרות שיפור מסויים בשנים האחרונות, שיעור ההשתתפות בשוק העבודה עמד בתחילת השנה על 61.6% בלבד, לעומת 85.3% בקרב יהודים שאינם חרדים. הנתונים גרועים במיוחד בקרב צעירים בני 20-24.

המספרים הללו עשויים להעלות שתי מסקנות אפשריות. הראשונה היא שאחוזי התעסוקה הרשמיים, שברשות הלמ"ס, נמוכים מכיוון שאינם משקללים נתח גדול באוכלוסייה הערבית שעובד בשחור. השנייה היא שאחוזי אבטלה גבוהים ריאלית יוצרים מצוקה תזרימית אמיתית בחברה הערבית, שמובילה רבים לפנות במצוקתם לאשראי שמעמידים ארגוני פשיעה מקומיים.

"מסלול בטוח"? תוכנית המאבק נזנחה

בעשור הקודם הצליחה המשטרה למגר את משפחות הפשע הישראליות, הרבה בזכות שילוב פעולה עם גורמים כמו משרד האוצר ורשות המסים. בממשלה הקודמת נרשמו ניסיונות לשחזר את ההצלחה לטיפול בפשיעה בחברה הערבית. ניצב (בדימוס) יואב סגלוביץ, לשעבר סגן השר לביטחון הפנים בממשלת בנט־לפיד, היה מי שהוביל את הפעילות וריכז סביבו את הגורמים הממשלתיים השונים בדיונים שבועיים.

במהלך כהונתו הושק מבצע "מסלול בטוח", במסגרתו נעצרו אלפי גורמים בחברה הערבית, והוגשו מאות כתבי אישום. זאת בנוסף להקמת צוות בין־משרדי שגיבש המלצות ברורות ליישום הממשלה, כמו למשל הגבלת סכומי המזומן שמותר להחזיק. אלא שמאז חלה התרופפות בשיתוף־הפעולה בין הגורמים השונים. מבצע "מסלול בטוח" אומנם לא בוטל רשמית, אבל דעך. איתמר בן גביר, השר לביטחון לאומי הנוכחי, הודיע כי יוביל את "מסלול בטוח" באופן אישי, אבל לא נרשמה התקדמות משמעותית.

כמו כן, מהמלצות הצוות הבין־משרדי לא נשאר הרבה אחרי שהממשלה הקודמת התחלפה. ההמלצה להגביל החזקת מזומן בבתים, בסכום של יותר מ־200 אלף שקל, הופלה מחוק ההסדרים ברגע האחרון שלפני אישורו על־ידי ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים של הכנסת.

גם אם לא בטוח שהחוק היה מונע מעבריינים כבדים להחזיק אצלם סכומי מזומן גדולים, הוא היה מאפשר לרשויות האכיפה להחרים את הכסף בפשיטות. כיום, פסק דין של בית המשפט מקשה על האכיפה נגד עבריינים. בעקבות מה שכונה "פסק דין ג'אבר" של המדינה נגד משפחת פשע במגזר הערבי, נוצר מצב שבו כ־200 אנשי משטרה ורשות המסים פושטים לפנות בוקר על בית של עבריינים כבדים, בליווי מסוק מלמעלה, נכנסים למתחם המבוצר, מוצאים מיליוני שקלים בשטרות בתוך הבית - אבל מנועים מהחרמת הכספים. אישור חוק המזומן היה מאפשר לרשויות להשתלט על המזומן.

הצעת חוק אחרת, שכונתה "חוק הפרוטקשן" ונועדה להרחיב את ההגדרה הפלילית של תופעת סחיטת הכספים מבעלי עסקים, נתקעה אף היא בתוך סבך החקיקה בכנסת וכרגע נראה שאינה מקודמת.

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"