גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תגבירו את הקצב: כך ישתנה עולם הפרסום בעידן הבינה המלאכותית היוצרת

קוקה־קולה כבר הציגה פרסומת מרהיבה ראשונה, ב־BMW ישראל ערכו "מבחן דרכים", וגם גוגל, פייסבוק ולינקדאין מכניסות כלי AI ליצירת פרסומות ● כשהענף כולו מאמץ סטנדרטים חדשים של מהירות, הצרכנים עומדים לפגוש כמות קמפיינים גדולה מאי־פעם

הפרסומת של קוקה־קולה. שימוש ב־AI / צילום: צילום מסך מיוטיוב
הפרסומת של קוקה־קולה. שימוש ב־AI / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הכותב הוא מרצה לבינה מלאכותית, סמנכ"ל השיווק של Aligned

​נתחיל בחדשות טובות - לא דבר של מה בכך, בעידן שבו ה־AI מפחיד את כולנו. בחודש מאי האחרון דיווח מגזר הפרסום ויחסי הציבור של ארה"ב על רמות התעסוקה הגבוהות ביותר שלו מאז 2001. התעסוקה במגזר (מתואמת לעונתיות) הגיעה לכחצי מיליון משרות ושרטטה שיא חדש מאז בועת הדוט־קום של אותה שנה.

סוכנויות הפרסום, שתרמו בערך 47% מהמשרות שנרשמו במאי, הגיעו לשיא של כ־230 אלף משרות באפריל, והמגמה מצביעה על ביצועים חזקים גם במאי, למרות שהמספרים המדויקים עדיין לא זמינים. במילים אחרות, תעשיית הפרסום בארה"ב בשיא. אז למה אתם מתקשים לראות את החדשות הטובות? אולי כי הפיל שבחדר מסתיר אותן.

פייסבוק הכריזה על מודל AI פורץ דרך, אך למתחרות אין סיבה לחשוש בינתיים | ניתוח
ביקשנו מבינה מלאכותית לעצב לנו לוגו חדש. זה מה שיצא
תמלול הקלטות ואיור שהופך לתמונה: כלי הבינה המלאכותית שכדאי להכיר

החזון של קוקה־קולה

אם היינו בודקים איזו מילה נאמרה הכי הרבה בחדרי הישיבות של עולם הפרסום והשיווק בחודשים האחרונים, בטוח שהיא הייתה AI. כולם מדברים עליה, חלק מתנסים בה, וברור לכולם - מהחוששים ועד המתלהבים - שהבינה המלאכותית תשנה את עולם הפרסום והשיווק לנצח. אי־אפשר לפספס את הפיל הזה.

במחקר של Challenger, Gray & Christmas ממאי 2023 דווח כי 3,900 משרות אבדו לבינה המלאכותית - הפעם הראשונה שירידה במשרות נרשמה לחובת טכנולוגיית ה־AI.

מחקר של סיילספורס/YouGov בארה"ב, באנגליה ובאוסטרליה הראה שה־Generative AI נתפסת ככלי שמסוגל לחסוך כחמש שעות עבודה בשבוע - יותר מחודש של עבודה בשנה. עוד עלה שם כי 51% מאנשי השיווק משתמשים או מנסים כעת את הבינה המלאכותית היוצרת בעבודה.

רמז בוטה לבאות אפשר גם למצוא בפרסומת המרהיבה ששחררה קוקה־קולה לפני מספר חודשים, אשר שילבה אמנים, מומחי וידאו וכלי בינה מלאכותית (כגון מידג'רני). בערך חודש לפני כן הודיעה החברה על שיתוף־פעולה עם Open AI ועל הכנסת הכלים של החברה לשימוש פנימי בחברה, כולל כמובן במחלקת השיווק.

מנולו אררויו (Manolo Arroyo), סמנכ"ל השיווק הגלובלי של קוקה־קולה ואחד המפרסמים הגדולים בעולם, סיפר כי החברה "תתחיל לנצל את טכנולוגיית OpenAI כדי לדמיין מחדש איך אנו יוצרים תוכן יצירתי, ולהאיץ את התהליך משבועות לימים. אנו רואים הרבה שימושים בבינה המלאכותית - כולל יצירת תוכן ושינויים מהירים, התאמת תוכן והודעות באופן מותאם אישית לצרכנים וללקוחות וקידום שיח עם הצרכנים".

כולם במשחק היצירתי

ה־Generative AI יודע לכתוב מעולה (או גרוע, כמו הפרומפט שתתנו לו), ליצור אימג'ים מבריקים בתוך דקות (או מספר שעות, אם אתם באמת עובדים על תוצר מושלם), וכל אפשרויות יצירת הווידאו והאפקטים עוברים אוטומציה על־ידי AI ברגעים אלה ממש.

עוד דוגמאות? לא חסרות, גם בשוק הישראלי. כך, למשל, חברת הרכב BMW שחררה בימים האחרונים פרסומת שמפגישה את איילת זורר מההווה עם איילת זורר בת ה־20, בעזרת טכנולוגיית Deep fake, שהלבישה את פניה של זורר הצעירה על פני דוגמנית צעירה.

הפרסומת החדשה של BMW ישראל. איילת זורר הצעירה בגרסת AI / צילום: צילום מסך מיוטיוב

בתחילת יוני שחררה אחת מחברות ה־Generative AI המובילות בתחום הווידאו, Runway ML, את הדור השני של כלי יצירת הווידאו שלהם, שמאפשר ליצור סרטון על בסיס פרומפט. מדובר בסרטון של 4 שניות בסך־הכול, והוא עלוב ברמה מביכה, אבל הפוטנציאל ברור - בעתיד הלא רחוק נוכל לתרגם חזון יצירתי מהמוח שלנו לכמה שורות טקסט, או תסריט, להזין למכונה וליצור סרטון.

כלי הבינה המלאכותית היוצרת יוכלו להפוך את ה"ביצוע" של הפרסומות למהיר, יעיל וזול הרבה יותר מבעבר. אין פה סימן שאלה: זה כבר קורה. קוקה־קולה היא רק דוגמה אחת (מפלצתית). משרדי פרסום ומחלקות שיווק עושים כולם שימוש בכלי בינה מלאכותית ליצירת מודעות סטטיות ודינמיות. גם גוגל, פייסבוק ולינקדאין מכניסות כלי Gen-AI ליצירת פרסומות אל תוך הפלטפורמה.

לינקדאין, שהודיעה לפני שבועיים כי היא מכניסה כלים שיסייעו ביצירת קופי למודעות אל תוך מערכת הפרסום שלה, טוענת כי 55% ממנהלי השיווק שדגמה בעצמה מתכננים להשתמש בכלי Gen-AI בעבודה. לכן, בפלטפורמה פשוט החליטו להקדים אותם - ובכך אולי להבטיח שלא ירעו בשדות זרים.

חילופי תפקידים

למרות האופטימיות של תחילת הטור, עדיין קיימת השאלה האם תעשיית הפרסום תתכווץ. האמת היא שאף אחד לא באמת יודע, אבל אפשר להסתכל על מקצועות הקופירייטינג, העיצוב, ההנפשה, הווידאו ועוד שלל מקצועות יצירתיים, ולהבין שהבינה המלאכותית תוכל לעשות את זה טוב יותר. אבל היא לא תחליף אתכם.

מי שיחליף אתכם יהיו אותם אלה שיודעים להשתמש בבינה מלאכותית - אלא אם תלמדו גם אתם את השימוש בכלים הללו ותישארו תחרותיים. זו האמת - מקצועות הפרסום עומדים להשתנות מאוד, וה־AI ילווה כל חלק ויוריד חלק ניכר מהמשימות. עדיין נזדקק לאנשים שיפעילו את הכלים, שיחשבו וייצרו אסטרטגיות, קריאייטיב, קופי, תמונות וסרטונים. הם פשוט יעשו את זה עם כלי AI.

זהו הרגע שבו תזעקו "אבל בגלל ה־AI נזדקק להרבה פחות אנשים". וזה נכון, חלקית. נצטרך פחות אנשים כדי לעשות את מה שאנחנו עושים היום, אבל כאן נכנס עוד גורם למשוואה - כמות התוצרים. אני מחזיר אתכם לציטוט של אררויו מקוקה־קולה: "להאיץ תהליכים משבועות לימים".

ברגע שכלי ה־AI יהיו לצדנו, קוקה־קולה תוכל לשחרר קמפיין גדול כל חודש, ואולי כל שבוע, ולא כל רבעון או שניים. וכך גם יתר המפרסמים בעולם. עולם הפרסום והשיווק יאמץ סטנדרטים חדשים של מהירות, והצרכנים יהיו מופגזים בכמות קמפיינים גדולה בהרבה מהיום (והקמפיינים יהיו גם מותאמים, אבל זה כבר לטור אחר).

בשורה התחתונה, עולמות הפרסום והשיווק משתנים ברגעים אלה ממש. הדרך היחידה להישאר רלוונטיים היא עם שימוש מאסיבי בכלי AI, לצד בני האנוש המועסקים, והבנה שתיכף נצטרך לייצר תוצרי שיווק בקצב גדול פי כמה וכמה.

וטיפת אופטימיות אחרונה לסיום - הכלים יאפשרו לכל אחד ואחת מאיתנו לחצות למקצועות אחרים ולתרגם חזון לתוצר קריאייטיבי שלא היה נולד בעבר. מנעד האפשרויות לחדש ולרגש רק הולך וגדל. אותי זה ממלא בציפייה לעתיד, מקווה שגם אתכם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה