גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד 3,000 ליש"ט בשנה: מעל מיליון בריטים בדרך לגלות שהריבית על המשכנתה קפצה

השבוע יתפרסמו נתוני מדד המחירים והחלטת הריבית בבריטניה, ונוטלי משכנתאות רבים כבר אינם מוגנים מפני העלאות הריבית ● הסיבה: רוב המשכנתאות במדינה נלקחות בריבית קבועה לשנתיים, ובסופן על נוטלי ההלוואה "למחזר" אותן בתנאי השוק הנוכחיים

בנק אנגליה / צילום: Reuters, David Cliff
בנק אנגליה / צילום: Reuters, David Cliff

לא רק שרי ממשלה, כלכלנים ואנליסטים ממתינים בנשימה עצורה לפרסום נתוני מדד המחירים הבריטי ביום רביעי, אלא גם מיליוני משקי בית בממלכה המאוחדת שלקחו משכנתאות בשנתיים האחרונות.

הבנקים קיבלו שבוע כדי לתת ריבית על העו"ש. למה המניות לא הגיבו? 
הכלכלה יצאה מסנכרון? מה אפשר ללמוד מהעלאות הריבית ברחבי העולם 

האינפלציה הגבוהה והעיקשת בבריטניה (8.7% בחישוב שנתי באפריל) היא הסיבה להעלאות הריבית התכופות של הבנק המרכזי של בריטניה, בנק אנגליה. אם נתוני המדד שיתפרסמו השבוע יהיו גבוהים מהציפיות, הרי שההערכות לגבי ריבית־הגג אליה ייאלץ להגיע בנק אנגליה עשויות לזנק אפילו מעבר ל־5.75% החזויים כעת. אם המדד יהיה נמוך, אולי הבנק המרכזי יוכל סוף-סוף להאט את הקצב, כפי שהבטיח לעשות כבר בתחילת השנה. "זהו יום רביעי החשוב ביותר השנה", הגדיר אותו ה"גרדיאן" בשבוע שעבר, "ספק אם יש נתון כלכלי שמצפים לו יותר במהלך כהונת הפרלמנט הנוכחית".

הסיבה לכך היא שעד כה רבים מנוטלי המשכנתאות בבריטניה היו מוגנים מ־12 העלאות הריבית הרצופות של הבנק המרכזי, שהקפיצו את ריבית הבסיס בממלכה המאוחדת מ־0.1% ל־4.5% בתוך שנה וחצי בלבד. רוב המשכנתאות במדינה נלקחות לתקופה של 20־25 שנה בריבית קבועה לשנתיים בלבד, כאשר מדי שנתיים על נוטלי ההלוואה "למחזר" אותן בתנאי השוק הנוכחיים.

אבל המצב המתמשך הפך לשלילי מאוד עבור מי שחייבים כסף, גם אם מדובר במשכנתאות. "דביקות" האינפלציה, הצהרות הבנק המרכזי על העלאות ריבית והערכות לגבי תקופה ארוכה מאוד של ריביות גבוהות, גרמו לבנקי המשכנתאות להקפיץ ריביות. בשבוע האחרון עברה הריבית על המשכנתאות בבריטניה את רף ה־6% השנתי. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בבריטניה, רוב נוטלי המשכנתאות כיום במדינה (57%), עשו זאת בשיעורים של מתחת ל־3%, בעידן הכסף הזול והריביות הנמוכות. המשמעות היא שההחזר שלהם עומד להתייקר משמעותית בתנאים החדשים. לפי הערכות מדובר ב־1.4 מיליון בני אדם שיצטרכו לעמוד בפני ריבית כפולה.

מאות ליש"ט יותר בחודש

עד כמה יתייקר ההחזר? הדבר תלוי בהיקף ההלוואה, אך קרן מחקר בריטית (Resolute) מצאה כי שיעור התייקרות ההחזרים יעמוד סביב 30%. מדובר בכמה מאות ליש"ט בחודש למי שלקח הלוואה של יותר מ־120 אלף ליש"ט (550 אלף שקל). לפי ההערכות העדכניות, מדובר בעוד 2,900 ליש"ט בשנה למשק בית בעל משכנתה ממוצעת בממלכה המאוחדת, שצריך למחזר את ההלוואה עד סוף השנה.

 

בהנחה שהריבית במשק תישאר גבוהה בשנים הקרובות, גם אם תרד משיאה, התסריט הסביר שמשרטטת הקרן הוא שעד סוף 2026, כמעט כל משקי הבית הבריטיים שלקחו הלוואה יעמדו בפני התייקרות שנתית של 2,000 ליש"ט, בממוצע. מדובר בכסף רב, ולחלק ממשקי הבית מדובר בכל החסכונות שלהם. ביחד עם התייקרות המזון (בשיעור שנתי של 20%) ואפילו מגזר השירותים (בשיעור שנתי של קרוב ל־7%), משקי הבית בבריטניה כבר מתחילים לחסוך, והחשש הוא ממיתון קרוב כתוצאה מכך.

יממה אחרי פרסום נתוני המדד, חברי הוועדה המוניטרית של בנק אנגליה יתכנסו כדי לדון ולהכריז על החלטת הריבית. כמו עמיתיהם בעולם, גם הם יסתכלו בעיקר על אינפלציית הליבה (מדד המחירים מינוס מחירי האנרגיה והמזון), שהפגינה עלייה בחודשים האחרונים ועומדת על 6.8%. גם הנתונים לגבי הצמיחה בשכר בבריטניה לא מספיקים כדי לקזז את האינפלציה אך לא רחוק מכך - עשויים לעודד אותם להעלות עוד את הריבית במטרה לדכא את הביקושים. השאלה העיקרית היא אם הבנק יעלה את הריבית ב־0.25% או ב־0.5%.

ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק / צילום: Associated Press, David Cliff

כאב הראש של סונאק

זו אינה רק סוגיה פיננסית שיכולה להשליך על יציבותם של בנקים ושל חברות נדל"ן דרך מחירי הדיור ויכולת ההחזר של האוכלוסייה, אלא גם בעיה פוליטית. הממשלה הנוכחית נכשלה עד כה בהבטחותיה להוריד את האינפלציה, והבריטים רואים כעת כיצד לא רק המזון והשירותים מתייקרים, אלא גם החזרי המשכנתה. התמיכה בשמרנים נמצאת בשפל.

"אני מודע לחרדה שיש לאנשים בנוגע לשיעורי המשכנתה, ולכן העדיפות הראשונה שקבעתי הייתה להביא לירידה של מחצית באינפלציה (סביב שיעור של 5%, א"א). משום שזו הדרך הטובה להגן על התושבים מפני עלויות ומחירי הריביות", אמר ראש הממשלה רישי סונאק השבוע. סונאק פסל אפשרות של סיוע ממשלתי בהחזרי המשכנתה, על רקע קריאות לעשות זאת מהצד השמאלי של המפה.

לא רק נוטלי המשכנתאות נמצאים בצרות, אלא גם הממשלה. עם העלאות הריבית, גם עלות החזרי החוב הלאומי של בריטניה הולכים ומטפסים. ביממה האחרונה זינקו התשואות על אג"ח בריטי לשנתיים מעל 5%, לראשונה מאז המשבר הכלכלי העולמי של 2008. הממשלה עומדת בפני הוצאות נוספות של עשרות מיליארדים להחזר חובות בלבד, הפוגעים ביכולת שלה להשקיע ולעודד צמיחה.

ההליכה של בנק אנגליה על החבל הדק שבין מאבק באינפלציה למשבר כלכלי מקבלת עד כה גיבוי מלא מהממשלה. זו שבה ומצהירה כי עליו "לעשות כל מה שדרוש" כדי להוריד את האינפלציה, גם אם הדבר אומר העלאת ריבית שמציבה משקי בית בסכנה פיננסית קיומית, ואפילו מאיימת ליצור משבר בשוק הדיור. אבל הבחירות הכלליות מתוכננות להתקיים בשנה הבאה, ובעבר נשמעו קריאות במפלגה השמרנית לאפשר לבנק יעד אינפלציה "בטווח רחב יותר" מאשר יעד ה־2% שנקבע על ידי ממשלות קודמות. מבחינה זו, בריטניה מרכזת עניין בינלאומי רב.

בינתיים, ישנם גם חילופי האשמות לגבי האחריות למצב הזה. יש מי שהאשימו את בנק אנגליה בכך שהתעורר מאוחר. יש מי שמאשים את ליז טראס שהשיקה תוכנית כלכלית בלתי־אחראית בשנה שעברה. ויש מי שמאשימים את הברקזיט. בין האחרונים נמצא גם נגיד הבנק המרכזי לשעבר, מארק קרני, שאמר כי תחזיות הבנק לגבי "היחלשות הליש"ט, צמיחה נמוכה יותר ואינפלציה גבוהה יותר" כתוצאה מהפרישה מהאיחוד האירופי "התממשו במלואן. זה קרה במקביל לאירועים אחרים, אבל הברקזיט הוסיף נדבך להסתגלות הכלכלית שבריטניה עוברת בימים אלו".

הממשלה הנוכחית, עם זאת, מאשימה בעיקר את הלם מחירי האנרגיה ואת ההפרעות לסחר הגלובלי כתוצאה מהקורונה באינפלציה הגבוהה במדינה.

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון