גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד 3,000 ליש"ט בשנה: מעל מיליון בריטים בדרך לגלות שהריבית על המשכנתה קפצה

השבוע יתפרסמו נתוני מדד המחירים והחלטת הריבית בבריטניה, ונוטלי משכנתאות רבים כבר אינם מוגנים מפני העלאות הריבית ● הסיבה: רוב המשכנתאות במדינה נלקחות בריבית קבועה לשנתיים, ובסופן על נוטלי ההלוואה "למחזר" אותן בתנאי השוק הנוכחיים

בנק אנגליה / צילום: Reuters, David Cliff
בנק אנגליה / צילום: Reuters, David Cliff

לא רק שרי ממשלה, כלכלנים ואנליסטים ממתינים בנשימה עצורה לפרסום נתוני מדד המחירים הבריטי ביום רביעי, אלא גם מיליוני משקי בית בממלכה המאוחדת שלקחו משכנתאות בשנתיים האחרונות.

הבנקים קיבלו שבוע כדי לתת ריבית על העו"ש. למה המניות לא הגיבו?
הכלכלה יצאה מסנכרון? מה אפשר ללמוד מהעלאות הריבית ברחבי העולם

האינפלציה הגבוהה והעיקשת בבריטניה (8.7% בחישוב שנתי באפריל) היא הסיבה להעלאות הריבית התכופות של הבנק המרכזי של בריטניה, בנק אנגליה. אם נתוני המדד שיתפרסמו השבוע יהיו גבוהים מהציפיות, הרי שההערכות לגבי ריבית־הגג אליה ייאלץ להגיע בנק אנגליה עשויות לזנק אפילו מעבר ל־5.75% החזויים כעת. אם המדד יהיה נמוך, אולי הבנק המרכזי יוכל סוף-סוף להאט את הקצב, כפי שהבטיח לעשות כבר בתחילת השנה. "זהו יום רביעי החשוב ביותר השנה", הגדיר אותו ה"גרדיאן" בשבוע שעבר, "ספק אם יש נתון כלכלי שמצפים לו יותר במהלך כהונת הפרלמנט הנוכחית".

הסיבה לכך היא שעד כה רבים מנוטלי המשכנתאות בבריטניה היו מוגנים מ־12 העלאות הריבית הרצופות של הבנק המרכזי, שהקפיצו את ריבית הבסיס בממלכה המאוחדת מ־0.1% ל־4.5% בתוך שנה וחצי בלבד. רוב המשכנתאות במדינה נלקחות לתקופה של 20־25 שנה בריבית קבועה לשנתיים בלבד, כאשר מדי שנתיים על נוטלי ההלוואה "למחזר" אותן בתנאי השוק הנוכחיים.

אבל המצב המתמשך הפך לשלילי מאוד עבור מי שחייבים כסף, גם אם מדובר במשכנתאות. "דביקות" האינפלציה, הצהרות הבנק המרכזי על העלאות ריבית והערכות לגבי תקופה ארוכה מאוד של ריביות גבוהות, גרמו לבנקי המשכנתאות להקפיץ ריביות. בשבוע האחרון עברה הריבית על המשכנתאות בבריטניה את רף ה־6% השנתי. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בבריטניה, רוב נוטלי המשכנתאות כיום במדינה (57%), עשו זאת בשיעורים של מתחת ל־3%, בעידן הכסף הזול והריביות הנמוכות. המשמעות היא שההחזר שלהם עומד להתייקר משמעותית בתנאים החדשים. לפי הערכות מדובר ב־1.4 מיליון בני אדם שיצטרכו לעמוד בפני ריבית כפולה.

מאות ליש"ט יותר בחודש

עד כמה יתייקר ההחזר? הדבר תלוי בהיקף ההלוואה, אך קרן מחקר בריטית (Resolute) מצאה כי שיעור התייקרות ההחזרים יעמוד סביב 30%. מדובר בכמה מאות ליש"ט בחודש למי שלקח הלוואה של יותר מ־120 אלף ליש"ט (550 אלף שקל). לפי ההערכות העדכניות, מדובר בעוד 2,900 ליש"ט בשנה למשק בית בעל משכנתה ממוצעת בממלכה המאוחדת, שצריך למחזר את ההלוואה עד סוף השנה.

בהנחה שהריבית במשק תישאר גבוהה בשנים הקרובות, גם אם תרד משיאה, התסריט הסביר שמשרטטת הקרן הוא שעד סוף 2026, כמעט כל משקי הבית הבריטיים שלקחו הלוואה יעמדו בפני התייקרות שנתית של 2,000 ליש"ט, בממוצע. מדובר בכסף רב, ולחלק ממשקי הבית מדובר בכל החסכונות שלהם. ביחד עם התייקרות המזון (בשיעור שנתי של 20%) ואפילו מגזר השירותים (בשיעור שנתי של קרוב ל־7%), משקי הבית בבריטניה כבר מתחילים לחסוך, והחשש הוא ממיתון קרוב כתוצאה מכך.

יממה אחרי פרסום נתוני המדד, חברי הוועדה המוניטרית של בנק אנגליה יתכנסו כדי לדון ולהכריז על החלטת הריבית. כמו עמיתיהם בעולם, גם הם יסתכלו בעיקר על אינפלציית הליבה (מדד המחירים מינוס מחירי האנרגיה והמזון), שהפגינה עלייה בחודשים האחרונים ועומדת על 6.8%. גם הנתונים לגבי הצמיחה בשכר בבריטניה לא מספיקים כדי לקזז את האינפלציה אך לא רחוק מכך - עשויים לעודד אותם להעלות עוד את הריבית במטרה לדכא את הביקושים. השאלה העיקרית היא אם הבנק יעלה את הריבית ב־0.25% או ב־0.5%.

ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק / צילום: Associated Press, David Cliff

כאב הראש של סונאק

זו אינה רק סוגיה פיננסית שיכולה להשליך על יציבותם של בנקים ושל חברות נדל"ן דרך מחירי הדיור ויכולת ההחזר של האוכלוסייה, אלא גם בעיה פוליטית. הממשלה הנוכחית נכשלה עד כה בהבטחותיה להוריד את האינפלציה, והבריטים רואים כעת כיצד לא רק המזון והשירותים מתייקרים, אלא גם החזרי המשכנתה. התמיכה בשמרנים נמצאת בשפל.

"אני מודע לחרדה שיש לאנשים בנוגע לשיעורי המשכנתה, ולכן העדיפות הראשונה שקבעתי הייתה להביא לירידה של מחצית באינפלציה (סביב שיעור של 5%, א"א). משום שזו הדרך הטובה להגן על התושבים מפני עלויות ומחירי הריביות", אמר ראש הממשלה רישי סונאק השבוע. סונאק פסל אפשרות של סיוע ממשלתי בהחזרי המשכנתה, על רקע קריאות לעשות זאת מהצד השמאלי של המפה.

לא רק נוטלי המשכנתאות נמצאים בצרות, אלא גם הממשלה. עם העלאות הריבית, גם עלות החזרי החוב הלאומי של בריטניה הולכים ומטפסים. ביממה האחרונה זינקו התשואות על אג"ח בריטי לשנתיים מעל 5%, לראשונה מאז המשבר הכלכלי העולמי של 2008. הממשלה עומדת בפני הוצאות נוספות של עשרות מיליארדים להחזר חובות בלבד, הפוגעים ביכולת שלה להשקיע ולעודד צמיחה.

ההליכה של בנק אנגליה על החבל הדק שבין מאבק באינפלציה למשבר כלכלי מקבלת עד כה גיבוי מלא מהממשלה. זו שבה ומצהירה כי עליו "לעשות כל מה שדרוש" כדי להוריד את האינפלציה, גם אם הדבר אומר העלאת ריבית שמציבה משקי בית בסכנה פיננסית קיומית, ואפילו מאיימת ליצור משבר בשוק הדיור. אבל הבחירות הכלליות מתוכננות להתקיים בשנה הבאה, ובעבר נשמעו קריאות במפלגה השמרנית לאפשר לבנק יעד אינפלציה "בטווח רחב יותר" מאשר יעד ה־2% שנקבע על ידי ממשלות קודמות. מבחינה זו, בריטניה מרכזת עניין בינלאומי רב.

בינתיים, ישנם גם חילופי האשמות לגבי האחריות למצב הזה. יש מי שהאשימו את בנק אנגליה בכך שהתעורר מאוחר. יש מי שמאשים את ליז טראס שהשיקה תוכנית כלכלית בלתי־אחראית בשנה שעברה. ויש מי שמאשימים את הברקזיט. בין האחרונים נמצא גם נגיד הבנק המרכזי לשעבר, מארק קרני, שאמר כי תחזיות הבנק לגבי "היחלשות הליש"ט, צמיחה נמוכה יותר ואינפלציה גבוהה יותר" כתוצאה מהפרישה מהאיחוד האירופי "התממשו במלואן. זה קרה במקביל לאירועים אחרים, אבל הברקזיט הוסיף נדבך להסתגלות הכלכלית שבריטניה עוברת בימים אלו".

הממשלה הנוכחית, עם זאת, מאשימה בעיקר את הלם מחירי האנרגיה ואת ההפרעות לסחר הגלובלי כתוצאה מהקורונה באינפלציה הגבוהה במדינה.

עוד כתבות

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית