גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריקוד של כלכלת החוב לא יוכל להימשך לנצח. זה מה שיקרה ביום שאחריו

מאז נותק הדולר מהזהב, חוב המשק האמריקאי תפח פי 64 ● אבל ככל ששיטת החוב מתפתחת, היא מערערת את היסודות עליהם היא עצמה בנויה: ריבית ואינפלציה גבוהות ופערי עושר, אשר מעמידים בסכנה את עתיד הכפר הגלובלי ● אין פלא שהדור הצעיר בארה"ב התעייף מהחלום הקפיטליסטי ● מתי יסתיים עידן החוב ומי יקרסו איתו?

מותו של החלום האמריקאי. 60% מהצעירים בארה''ב מחזיקים בדעות שליליות על קפיטליזם / צילום: Associated Press, Shannon Stapleton
מותו של החלום האמריקאי. 60% מהצעירים בארה''ב מחזיקים בדעות שליליות על קפיטליזם / צילום: Associated Press, Shannon Stapleton

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה, ומתגורר בארה"ב. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

סכנת חדלות פירעון ריחפה מעל ארה"ב שבועות ארוכים עד שהרפובליקנים והדמוקרטים השיגו הסכם להסרת מגבלת החוב הפדרלי. בזמן שהפוליטיקאים התקוטטו, משרד האוצר של ארה"ב הלך ואיבד נזילות, והיתרה בחשבון העובר ושב שלו הצטמקה מכ־700 מיליארד דולר לפחות מ־49 מיליארד. ברגע שהוסרה הסכנה והושג ההסכם המיוחל, מיהר הממשל הפדרלי למלא את החשבון ועד תום השנה הוא צפוי לגייס חוב של בין טריליון לטריליון ורבע דולרים חדשים.

דרמה ברוסיה: מפקד כוח וגנר יבגני פריגוז'ין הורה לכוחותיו לסגת חזרה לבסיסים 
המורה המבריק למתמטיקה שמלמד ילדים להיות חכמים יותר מבינה מלאכותית 

במקביל, הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב, חזר לצמצם את מאזנו והוא מקטין את היצע הכסף בשוק בקצב של כ־100 מיליארד שקל בחודש.

השילוב של צמצום מאזן הפד עם גיוסי האג"ח של הממשל בוושינגטון צפוי לשאוב מהשווקים הפיננסיים נזילות של בין טריליון וחצי לשני טריליון דולר עד לסוף השנה - הידוק מוניטרי שרק יילך ויחריף. אם לא די בכך, הפד מאותת על עוד שתי העלאות ריבית השנה מה שיקרב את ריבית הפריים בארה"ב והריבית על המשכנתאות לשיעורים דו־ספרתיים.

לא רק הממשלה הפדרלית זקוקה בדחיפות לאשראי. בסוף הרבעון הראשון של השנה, עמד סך החוב של המשק האמריקאי על 94.75 טריליון דולר, סכום הגבוה פי ארבעה מהתוצר הלאומי הגולמי של הכלכלה הגדולה בעולם. והחוב הזה תופח במהירות - כמעט 68 טריליון דולר משנת 2000. כשליש מהסכום מיוחס לממשלה הפדרלית, והיתר מתחלק בעיקר בין משקי הבית (בעיקר משכנתאות), עסקים לא פיננסיים, הסקטור הפיננסי והמדינות בתוך ארה"ב.

בשאר העולם התמונה לא מאוד שונה. לפי חברת דירוג האשראי S&P, סך החוב העולמי של כל הממשלות, משקי הבית והחברות הגיע ביוני שנה שעברה ל־300 טריליון דולר - פי שלושה מהתמ"ג העולמי.

האם גידול בחוב יכול להמשיך לנצח?

בתחילת שנות החמישים עמד סך החוב של המשק האמריקאי על כ־500 מיליארד דולר. עד שנת 1970, רגע לפני שנותק הדולר מהזהב, הוא גדל פי 3 לסכום של 1.5 טריליון דולר וב־53 השנים שעברו מאז הוא זינק פי 64 (!). האם החוב יכול להמשיך ולגדול לנצח?

כדי לענות על השאלה הזו צריך קודם להבין מהו בעצם חוב? בפשטות, הלוואה היא ייבוא של העתיד להווה. אנחנו משתמשים היום במה שעדיין לא קיים, ואמור להיווצר בעתיד. זו מהות מנגנון החוב. אבל הואיל והתוצר העתידי אינו אינסופי, אלא פשוט בלתי ידוע, יש גבול לכמה ממנו אנחנו יכולים לייבא להווה. יתרה מכך, אם לחוב ישנה ריבית, הנטל שלו הולך וגדל עם הזמן, על חשבון מה שיהיה פנוי לצריכה בעתיד, אלא אם עד אז יתרחש נס טכנולוגי. אפילו אם המשק האמריקאי היה משלם בממוצע ריבית נמוכה של 3.25% על כל חובותיו - נטל הריבית עליהם היה מגיע ליותר מ־3 טריליון דולר, 50% יותר מהגידול בתוצר באותה שנה. גידול שאמור לכסות את אותה ריבית שנתית על החוב.

המשמעות של עלויות חוב שלא מפסיקות לטפס היא שבנקודה מסוימת, כל מה שהמשק ייצר ינוצל לתשלום חובות העבר - תרחיש דמיוני. על כל אדם החי על פני כדור הארץ תלוי חוב ממוצע של 37.5 אלף דולר. מאחר שהתמ"ג הממוצע לאדם עומד על כ־12 אלף דולר בשנה, הרי שעם ריבית של 5% בלבד, האדם הממוצע יעבוד כ־57 יום בשנה - רק כדי לשלם את הריבית. וככל שיגדל החוב, תגדל גם הריבית עליו.

לא רק פערים חברתיים, אלא גם פגיעה בצמיחה

אך החור בשיטת החוב האינסופי אינו רק העובדה שהיא לא בת קיימא. ככל ששיטת החוב מתפתחת, היא זורעת הרס שמערער את היסודות שעליהם היא בנויה. כולנו ערים לבעיית האינפלציה העולמית, שמקורה בגידול הדרמטי בהיצע הכסף. כולנו גם ערים למחיר שגובים הבנקים המרכזיים בניסיון לצנן את אותה אינפלציה - ריביות שהולכות ועולות והתייקרות החזרי משכנתאות והלוואות. אבל לאורך זמן, נזקי החוב העולמי המתגלגל הופכים רחבים הרבה יותר מנטל המשכנתה. מאז תום מלחמת העולם השנייה ועד לשנות ה־70, אמריקה חוותה צמיחה כלכלית מאסיבית. העושר הזה התחלק באופן יחסית שווה בין קבוצות ההכנסה השונות באוכלוסייה, והפער בניהן לא השתנה. מאז נותק הדולר מהזהב ותחילתו של "עידן הפיאט", המציאות הזו השתנתה דרמטית.

העשירון העליון הלך והפך עשיר יותר, בעוד מעמד הביניים וחמשת העשירונים התחתונים התקשו להדביק את הקצב. במאה ה־21 המגמה הזו הלכה והחריפה. לפי מחקר של משרד התקציבים של הקונגרס, שפורסם בספטמבר 2022 ובחן את התקופה שבין 1989 ל־2019, העשירון העליון באמריקה מחזיק ביותר מ־70% מכלל ההון בכלכלה הגדולה בעולם שהם 82.4 טריליון דולר - זינוק של 240% בשנים שנבדקו. באותה תקופה, חלקם של חמשת העשירונים התחתונים בעוגה עלה בקצב הרבה יותר מתון, כ־65%, והגיע ל־2.3 טריליון דולר בלבד.

 

הגידול העצום בפערי העושר באמריקה, מאז שעברה משיטת ההצמדה לזהב לכלכלת חוב, נובע ממספר סיבות. אחת מהן היא היכולת לייצא משרות של מעמד הפועלים לסין, מה שהעמיד את העשירונים התחתונים בתחרות מחירים קשה מול המשכורות הנמוכות של העובדים במעצמה מהמזרח. העשירונים העליונים נותרו מוגנים מהתחרות הזו.

סיבה נוספת היא זמינות האשראי לבעלי המעמד הגבוה. העובדה שעבור העשירון העליון פתוח קו אשראי תמידי, מאפשרת לו להינות מהגדלת היצע הכסף לפני שזה מתגלגל לכדי עליה דרמטית במחיר נכסים בשוקי הנדל"ן והמניות (אפקט קנטילון). מאז סוף שנות ה־90, שעה שהדפסות הכסף עלו מדרגה, העליות בשוקי הנדל"ן והמניות הגדילו את פערי העושר באמריקה לשיאים כמותם לא נראו מאז השפל הגדול של תחילת המאה שעברה.

ריכוזיות העושר לא גוררת רק חוסר שקט חברתי, אלא פוגעת אנושות בצמיחה. אחרי הכל, כמה יכולים לצרוך 400 האנשים העשירים באמריקה, שמחזיקים בעושר דומה (כ־4 טריליון דולר) לזה שבידי כ־62 מיליון משקי בית בחמשת העשירונים התחתונים? במשק אשר יותר מ־70% ממנו בנוי על צריכה שוטפת, היחלשות דרמטית בשכר, בעושר היחסי וממילא גם בכוח הקניה של ההמונים, דרדר גם את הצמיחה הכלכלית. כך, הגידול הריאלי בתוצר (בניכוי האינפלציה) במאה הנוכחית נחתך בחצי לעומת הגידול ב־20 השנים שקדמו לניתוק הדולר מהזהב (שנת 1971). חרף כל המהפכות הטכנולוגיות, גידול של 4.35% הפך ל־2.1% בממוצע.

גם התכווצות בועת האשראי מזיקה

העלאות הריבית האחרונות של הבנק המרכזי רק יאיצו מגמות אלו. העלייה בריבית, שמשמעותה הכבדת הנטל על צרכני האשראי, תתרום להגדלת פערי העושר ותצמצם עוד יותר את צריכת ההמונים. בועת האשראי מזיקה בהתנפחותה, אך לא פחות מכך גם בהתכווצותה.

כאשר הדור הצעיר קבור תחת חובות סטודנטים, המהווים אצל בני 35 ומטה כ־60% מחובותיהם. ובשעה שמחירי הדיור שוברים שיאים, ה"חלום האמריקאי" הישן הופך לחזון תעתועים עבור הצעירים. בנסיבות אלו, לא מפתיע ש־60% מבני 18 עד 29 מחזיקים בדעות שליליות ביחס לקפיטליזם (לפי סקר של פיו ריסרץ'). לפי סקר שונה, של מכון גאלופ, האמריקאים שגילם מתחת ל־40 מתחלקים בערך שווה בשווה בין הרואים קפיטליזם וסוציאליזם באור חיובי.

קשה לרקוד את ריקוד החוב

ממשלות יכולות לכאורה לצרוך את העושר של הדורות הבאים ללא גבול. אך גופים ואנשים פרטיים לא. בכדי למחזר חוב ולשלם את הריביות עליו, יצטרכו העסקים והצרכנים או להגדיל את הכנסותיהם בקצב מהיר משמעותית מהגידול בחוב, או לקצץ בהוצאות, מה שרק יגדיל את נטל החוב היחסי. מציאות בה המשק אינו מכסה בצמיחתו אפילו לא את עלות הריבית על החוב הישן, היא לא מסלול שיכול להמשך לעד. בלשונו של ריי דאליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם, ברידג'ווטר: "אם נמשיך בדרך הזו, בתוך 5 או 10 שנים יהיה קשה מאוד לרקוד את הריקוד הזה".

קשה לדעת מתי או איך יגיע לקיצו הפרק של כלכלת החוב בהיסטוריה האנושית. אבל דבר אחד ברור: חלק מהחוב הזה יצטרך להיעלם. ואיתו יתאדו, או יצנחו שוויים של נכסים רבים. אותם נכסים שמוחזקים בידי המרוויחים הגדולים של עידן החוב.

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם