גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכפר קטן בהרי סין לפסגת המדע: החוקר ששינה כל מה שידענו על הגנום שלנו

פרופ' צ'ואן הא, מדען שגדל והתחנך בסין וחי כיום בארה"ב, גילה שהרעיון שתוכנית גנטית קובעת את גורלנו מלידה נכון עוד פחות מכפי שחשבו והוביל ליצירת תחום חדש בביולוגיה ● ממצאיו, שזיכו אותו לאחרונה בפרס וולף היוקרתי, עשויים לשנות את הטיפול הרפואי בשלל מחלות ולתרום לפתרון המחסור במזון

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

איך יכול להיות שתא אחד שהופרה בגוף שלנו מתפתח לעשרות טריליוני תאים שנחלקים ל־200 סוגי תאים, וכל אחד מהם יודע בדיוק לאיזו רקמה הוא נועד? איך יכול להיות שהרקמות הללו מצליחות להתחדש לאורך החיים ולפעול בסנכרון מופלא, עד כדי יצירת תופעות בלתי סבירות כמו קוגניציה ואפילו תודעה - וכל זה עם אותו הרכב גנטי?

הבצורת החמורה זה 500 שנה: אירופה נכנסת לעידן היובש | ניתוח
איך מחזירים לב מת לחיים: הפיתוחים שישנו את הטיפול בחולי לב | ניתוח
מורה אמריקאי מצא שיטה ללמד ילדים לנצח את הבינה המלאכותית. כך הוא עושה את זה | ראיון

"ב־2008 התחלתי לתהות על כך", מספר פרופ' צ'ואן הא מאוניברסיטת שיקגו, זוכה טרי בפרס וולף לכימיה, שרבים ממקבליו זכו בהמשך גם בפרס נובל. "לא יכולתי להבין את המורכבות של בני האדם לעומת הפשטות של הגנום. נכון, הגנום עצום ומכיל המון מידע, אבל בני האדם כל כך מורכבים, שאפילו זה לא מסביר אותנו".

 

כאב ראש ושמו אפיגנטיקה

הא אינו הראשון שתהה על כך, וגם לא הראשון שניסה לתת תשובות. כבר לפני כמה עשורים חוקרים גילו את האפיגנטיקה, המדע שמסביר כיצד סביבת התא גורמת ל"הפעלה" או ל"כיבוי" של גנים מסוימים באמצעות הדבקת "דגלים", הנקראים קבוצות מתיל, על גבי חלקים שונים בגנום. התהליך הזה, שנקרא "מתילציה", הוא כאב הראש של כל מי שמנסה לחבר בין גנטיקה לרפואה. אנחנו יודעים עם אילו גנים נולדנו, אבל השאלה אילו מהגנים הללו יופעלו או יכובו בכל תא בגוף שלנו, ובאיזו עוצמה, הופכת את הסיפור הגנטי למורכב מאוד. דמיינו שיש בגוף טריליוני תאים, לכולם אותם 20 אלף גנים, אבל לכל תא דפוס מתילציה אחר, ולכן כל תא הוא שונה מהאחר. איזה בלגן.

מחקר האפיגנטיקה הוביל לפיתוח של כמה תרופות חשובות לסרטן, אבל מתברר שהמורכבות אינה נגמרת בה. על גביה יש עוד שכבת מידע שלא הובאה בחשבון. ב־2010, כתב הא מאמר ובו הוא מציע את קיומה של שכבת המידע הנוספת הזאת, בלי שהיו לו הוכחות. ב־2011, ההוכחות כבר נמצאו.

פרופ' צ'ואן הא / צילום: Jason Smith

המחק שפתאום גילו את חשיבותו

הא הציע שגם על גבי ה־RNA, שמתרגם את ה־DNA לחלבונים, יש תהליך מתילציה. כלומר, אפילו אם היינו מוצאים שני תאים זהים גנטית שיוצרים בדיוק אותו RNA, עדיין יכול להתרחש תהליך שינוי ב־RNA ואז אותם שני תאים ייראו כאילו יש בהם גנים שונים. התהליך הזה יכול להשפיע על ההבדל בין תאומים, לדוגמה, שכן, גם המתילציה של RNA מושפעת מהסביבה, מחוויות שאולי התאומים עברו בצורה שונה. זה גם משפיע על ההבדל בין תאים שונים באותה רקמה.

"ה'דגל' הכי נפוץ על RNA נקרא M6A, ודווקא החומר הזה היה מוכר לאנושות עשורים לפני שאני הגעתי", אומר הא, "אבל לא כל כך ייחסו לו משמעות. אנחנו הצענו שמדובר במנגנון אפיגנטי, ולא רק זה, אלא שהוא הפיך".

 

ואם הוא הפיך, אז מה?
"אז בעצם יש לנו דרך חדשה לגמרי להתערב באופן שבו גנים מתבטאים בגוף, בלי צורך לעשות עריכה גנטית".

מה שנמצא ב־2011 הוא המחק, או יותר נכון שני מחקים, שיכולים להוריד את הדגל מה־RNA. בעלי חיים שנולדים בלי המחק הזה אינם שורדים, הוכחה ראשונה לכך שמדובר בתהליך קריטי לחיים.

מאותו רגע החל מרוץ של גילויים בתחום. המנגנון שדרכו השינויים במתיל משפיעים על תרגום החלבונים הלך והתפענח. חוקרים רבים ברחבי העולם החלו לחפש את הקשר בין מתילציה של RNA לבין מחלות שונות או תוצאות שונות של אותה מחלה באנשים שונים, בדרך לחיפוש אחר תרופות.

"בעצם, מאמר אחד מהמעבדה שלנו ב־2011, הפך לתחום חדש לגמרי בביולוגיה", אומר הא, "תחום שבו נכתבים אלפי מאמרים בכל שנה".

אחד המאמרים המשמעותיים בתחום היה של הפרופסורים הישראלים גידי רכבי משיבא ויעקב חנא ממכון ויצמן. הם הראו שכאשר פוגעים ביכולת המתילציה של RNA, תאים של עוברי עכברים אינם יכולים לעבור התמיינות ואינם הופכים לרקמות שונות. לכן העכברים הללו לא שורדים. המשמעות היא שיש לתהליך הזה תפקיד קריטי בהתמיינות תאים, והמשמעות הפרקטית היא שעל ידי שליטה בתהליך אפשר לגרום לתאים לא להתמיין או להתמיין אחרת.

גילוי משמעותי נוסף היה שלא רק שהמתילציה של RNA משפיעה על תרגום ה־RNA לחלבון, אותו RNA הולך גם אחורה ומשפיע על האופן שבו RNA מקודד מ־DNA. כך, הסביבה הולכת אחורה ומשפיעה על הגנום שלנו.

העניינים נעשים כל הזמן מורכבים יותר, זה קצת מייאש.
"זה מייאש אולי כי זה כל כך מסובך, אבל זו גם הזדמנות להמון טיפולים רפואיים חדשים".

 

האם נמצא תחליף לעריכה גנטית

בקרוב, צפוי להתפרסם מאמר של קבוצת המחקר של הא העוסק בשינויים ב־RNA במחלת ניוון השרירים ALS. הא מעריך שאותו תהליך מתילציה משפיע גם על תסמונות גנטיות כמו תסמונת האיקס השביר, המאופיינת בתסמינים קוגניטיביים ופיזיים אצל ילדים.

בוא ניקח לדוגמה את תסמונת האיקס השביר. זיהית גורם שמבצע רגולציה של RNA כחלק ממנגנון המחלה. זה אומר שעכשיו אתה יכול לשנות את זה?
"אנחנו מאמינים שאנחנו יודעים. יש לנו את ה'מחק', שיכול להוריד את הסימון מה־RNA וכך לשנות את הפונקציה שלו. הראינו את זה בצמחים. האתגר הוא בהולכת התרופה למקום. בעוד שבצמחים אנחנו מחדירים את המולקולה המוחקת לכל התאים, בבני אדם הכוונה היא לעשות את זה בצורה יותר סלקטיבית".

ציינת שהמתילציה משפיעה על האופן שבו ה־RNA מתרגם את הגנום. האם אפשר לעשות שינוי ב־RNA, כתחליף לעריכה גנטית, גם אם המוטציה היא גנטית?
"אנחנו בהחלט בוחנים את זה. זהו תחליף טוב לעריכה גנטית, כי שינוי ב־RNA לא יכול לעבור לדורות הבאים. כשמדובר בשינוי בבני אדם, בבעלי חיים או אפילו בצמחים, ישנו חשש רב מיצירת שינוי שיעבור לדור הבא ואולי יהיה בלתי הפיך וישנה את העולם שלנו לנצח. כאשר פועלים רק על ה־RNA, כדי לגרום לו לתרגם את ה־DNA הפגום אחרת, אנחנו לא נתקלים בבעיה הזו".

האוניברסיטה הסינית שייצאה מדענים לארה"ב

המסלול של הא לפסגת המדע אינו מובן מאליו למי שגדל באזור מבודד בהרים של סין. "גדלתי במקום שונה מאוד מרוב המדענים שאני עובד איתם", הוא אומר. "ההורים שלי היו אנשי מדע שנשלחו על ידי ממשלת סין לעבוד באזור גוויג'ואו, אזור מאוד מבודד בהרים. שם נולדתי וגדלתי. האזור היה מאוד עני, ואילו המכון שההורים שלי עבדו בו היה מאוד עשיר. בהרים יכולתי להיות לבד ובשקט במשך שעות, ואילו במכון היו סביבי הרבה מבוגרים וילדים מאוד משכילים. אני עדיין מאוהב באזור הזה, עדיין מאוהב בהרים".

הוריו ידעו שאין אפשרויות השכלה רבות באזור, ושלחו אותו לגור אצל הסבים בעיר הולדתה של האם, ואחר לעיר שבה גדל אביו, כדי ללמוד. "ההלם היה רב כי המקומות הללו דומים יותר לערים הגדולות בארה"ב. אחרי שהצטיינתי בלימודים ביסודי, נשלחתי לחטיבה ולתיכון באזורים יותר מפותחים. עברתי המון בתי ספר".

איך המעברים הללו השפיעו עליך?
"למדתי להסתגל. הפכתי מתוחכם יותר. הבנתי עד כמה הכול מורכב ועד כמה חשוב לשמור על ראש פתוח. בסין התרבויות באזורים השונים מאוד שונות זו מזו. דיברתי למעשה שפות שונות, התמודדתי עם מבנים חברתיים שונים. למדתי לא לקחת שום רעיון כמובן מאליו, ובלט ההבדל ביני לבין רוב הילדים בגילי שפגשתי בסין, שהיו מאוד נטועים כל אחד בתרבות שלו, בטוחים בצדקת צורת החיים והמבנה החברתי שלהם. כשעברתי לארה"ב, זה לא היה הלם. זה היה עוד סוג של אותו שינוי".

את התואר הראשון עשה עוד בסין, באוניברסיטה למדע וטכנולוגיה. "כל כך הרבה תלמידים מהכיתה שלנו נסעו לארה"ב, שהאוניברסיטה זכתה בצחוק לכינוי 'המרכז להכשרת מדענים אמריקאים'. אני חושב שבערך שליש עד חצי מהכיתה שלי המשיכו לארה"ב. וכשהגעתי ל-MIT ואחר כך להרווארד פגשתי בקמפוס המון אנשים שהכרתי, כך שאולי במובן הזה המעבר הזה היה דווקא הקל ביותר, אף שזו הייתה הפעם הראשונה שלי מחוץ לסין.

"אני חושב שרבים מאיתנו חשבנו שנחזור, שנביא את המדע של העתיד בסין, אבל כשמתרגלים לארה"ב ובונים קריירה, דברים משתנים. עבדתי גם באוניברסיטת פקין במשך עשור כמרצה אורח, ומאוד חשוב לי שהסינים יתרמו למדע. יש דמיון מהבחינה הזאת בין האופן שבו הסינים האמריקאים רואים את הקשר שלהם עם סין לבין האופן שבו היהודים האמריקאים רוצים להמשיך לקדם את ישראל".

כאשר באים עם שינוי פרדיגמה כל כך גדול, לפעמים ישנה תקופה שבה הקהילה המדעית מתקשה לקבל את זה. גם לך הייתה חוויה כזו? אמרו לך שזה לא יכול להיות ושאתה הוזה?
"לא בדיוק. אני חושב שב־2010 כשכתבתי את המאמר שתיאר את עקרון הפעולה, וב־2011 כאשר הראינו זאת בפועל, הייתה קבלה של הממצאים הללו לתוך המדע ומדענים רבים זיהו שיש כאן מנגנון פוטנציאלי מעניין חדש להתערבות במגנונים גנטיים, קפצו במהירות פנימה והחלו לעבוד על זה עד שהובן שבאמת שיש כאן פריצת דרך".

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים