גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

400 אלף איש חידשו דרכון בשידור חי: כך הצליח משה ארבל איפה שרבים נכשלו

רק לפני חודשיים המשבר הגיע לשיא ומי שרצה להנפיק דרכון היה צריך לחכות לפחות חצי שנה ● אלא שאז נכנס לתמונה השר משה ארבל והצליח באמצעות פתרון יצירתי לשחרר את הפקק ● כעת, משרד הפנים ורשות האוכלוסין יצטרכו לוודא שהבעיה לא חוזרת

תור להנפקת דרכון בלשכת האוכלוסין בתל אביב / צילום: כדיה לוי
תור להנפקת דרכון בלשכת האוכלוסין בתל אביב / צילום: כדיה לוי

מרתון הדרכונים, שהחל לפני מעט יותר מחודש, צפוי להגיע לסיומו ביום חמישי הקרוב, ה־29 ביוני. המרתון הוכרז כפתרון נקודתי למשבר הדרכונים, כדי לאפשר לישראלים שטסים לחו"ל בקיץ להשיג דרכון באופן מיידי, גם במחיר של המתנה ארוכה בתור.

אך למרות ציפיות נמוכות, נראה שהמבצע הנרחב מצליח להשיג לא מעט. הוא אף מראה כיצד בעזרת גמישות מחשבתית ונחישות ביצועית ניתן לגרום גם לרשות האוכלוסין לשפר דרמטית את היכולות שלה - אפילו אם רק באופן זמני.

400 דירקטורים חסרים ושיתוק בהנהלות: המחיר שגובה המאבק ברשות החברות 
שלושה סימנים שמראים: שוק העבודה בישראל מתחיל להתקרר 
ה"פטנט" של הבנקים שהופך את העלאות הריבית לכואבות יותר בישראל | ניתוח גלובס

על פי נתוני רשות האוכלוסין, מתחילת פרויקט "מרתון לדרכון" ב־14 במאי, קיבלו 390,414 איש שירות בכלל הלשכות. מתוכם, 193,579 קיבלו שירות בארבע הלשכות הגדולות ובמרכז להנפקת הדרכונים בבני ברק.

מדובר בהספק מרשים מאוד. בתחילה, הוצב למרתון יעד מספרי מדיד של 300,000 עד ה־15 ביוני, ומשזה הושג לפני הזמן, המרתון הוארך בשבועיים נוספים עם יעד מספרי מדיד נוסף של 400,000 דרכונים. גם עצם הצבת היעד השקוף אינה טריוויאלית במחוזותינו.

המרתון אף דרש שיתוף פעולה מצד ועד רשות האוכלוסין, שנאלץ להתגמש בנושאים רבים: הרחבת משמרות גם לאחה"צ ולערב בתמורה לתוספת שכר, העברת עובדים בין מחלקות והכנסת מדידה מספרית ללשכות השונות.

כל אלו נושאים שלוועדי עובדים בשירות המדינה קשה בדרך כלל להתפשר עליהם, אך משרד הפנים והשר משה ארבל, בסיוע האוצר, הצליחו להביא אותם לכך. גם ההחלטה להציב מצלמות שמתעדות בכל שעות הפעילות את אורך התור, ושידורן ברשת בכל עת, היא דוגמה נדירה במיוחד לחשיבה מחוץ לקופסה.

ח''כ משה ארבל / צילום: איל יצהר

המרתון הקל משמעותית על משבר הדרכונים

הבעיה שהעיבה יותר מכל על רשות האוכלוסין, והובילה להחלטה לצאת למרתון הדרכונים, הייתה המחסור החריף בתורים. לפני חודשיים בלבד דיווחנו שכדי להבין את עומק משבר הדרכונים צריך רק לנסות לקבוע תור. נכון לפרסום הכתבה ההיא, ב־20 באפריל, בבאר שבע ובחיפה היה אפשר למצוא תור רק לעוד חצי שנה, ובתל אביב? אי אפשר היה למצוא אפילו תור אחד.

מרתון הדרכונים הביא לשינוי משמעותי. הוא אומנם לא פתר את בעיית המחסור בתורים, אך הקל עליו מאוד. אפילו ללשכה העמוסה ביותר של רשות האוכלוסין, תל אביב קרית הממשלה, ניתן לקבוע כיום תור ל־5 ביולי - עוד כשבוע וחצי.

גם ללשכות אחרות במרכז, כמו ר"ג־גבעתיים והרצליה, ניתן לקבוע לתחילת יולי. מי שספונטני במיוחד, יוכל להגיע כבר מחר ללשכת אריאל, אום אל פאחם או עפולה. עם זאת, בערים רבות כמו ראשון לציון וראש העין ניתן לקבוע תור רק לחודש דצמבר, עוד כחצי שנה.

כלומר, בעוד עומס התורים בלשכות רשות האוכלוסין רחוק מלהיפתר, כבר היום ניתן לראות שיפור ניכר בעקבות מרתון הדרכונים. אם בשיא המשבר היה צריך לחכות לפחות חצי שנה כדי לקבוע תור, היום כבר אפשר למצוא מוקדם יותר, גם אם לא בכל המקומות.

הפתרון האמיתי נמצא במכונות להנפקה עצמית

ואחרי הכל, הפתרון האמיתי יגיע ממכונות להנפקה עצמית של דרכונים, שמשרד הפנים מבטיח כבר ממאי 2022 שייפרסו ברחבי הארץ. באוגוסט נאמר שזה יקרה בדצמבר 2022, אך כידוע זה עוד לא קרה. בינתיים, המכונה היחידה שקיימת היא בניסוי בלשכת הקריות.

במסיבת עיתונאים ב־1 במאי, שהכריזה על פתיחת מרתון הדרכונים, שאלנו גם לגבי פתרונות קבועים יותר. מנכ"ל רשות האוכלוסין אייל סיסו השיב אז שהמכונות הראשונות להרכשת דרכונים באופן אוטומטי ייפתחו בלשכת הקריות "בימים הקרובים". עם זאת, לדבריו, הן יגיעו ללשכות הגדולות בתל אביב ובבאר שבע רק בעוד כחודש, בהינתן שהפיילוט בקריות יעבוד.

אך מפניית גלובס לרשות האוכלוסין עולה שמכונות אלו עוד לא נפרסו בפועל. מתי זה יקרה? על פי רשות האוכלוסין, הצפי החדש הוא ספטמבר, כמעט שנה וחצי מהרגע שהחליטו על היעד הראשוני.

סיסו הבטיח אז שעד סוף השנה אנחנו צפויים להגיע ל־50 מכונות כאלה ברחבי הארץ שיאפשרו הנפקה מהירה ויעילה בהרבה של דרכונים. האם זה יקרה בפועל? עוד מוקדם להגיד.

בשורה התחתונה, המרתון הוא פתרון זמני שנועד, בין היתר, להקנות זמן עד אשר יימצא פתרון קבע. המבחן האמיתי יגיע כשהמרתון יסתיים, ומי שצריך דרכון כבר לא יוכל לעמוד בתורים הפיזיים של הלשכות הגדולות, אלא יחזור לתורים הוירטואליים של רשות האוכלוסין.

הפלסטר של המרתון לא יעזור לטווח הארוך אם הזמן שהוא קנה לא ינוצל לפריסת המכונות האוטומטיות בלשכות המרכזיות. אם המצב יחזור לקדמותו, נדע שלא השגנו הרבה. אבל אם נראה שהתורים התקצרו בפועל, הרי אפשר להכריז על הצלחה.

יש גם מי שהפסיד מהפרויקט

במקביל, יש גם מי שמפסיד ממרתון הדרכונים - אלו שזקוקים לשירותי מחלקת האשרות של רשות האוכלוסין, כמו זוגות בהליכי הסדרת מעמד, וזכאי שבות שממתינים להשלים הליכי עלייה.

רבים מהם קיבלו הודעות במפתיע שהתור שלהם בוטל, מבלי אפשרות לקבוע תור מחדש. זה הכניס אותם ללימבו בירוקרטי בו נמנעת מהם קבלת מעמד או אזרחות ישראלית חרף זכאותם לכך, וזאת עד הודעה חדשה.

על פי האגודה הישראלית לזוגות בינלאומיים, בימים האחרונים "חלק מהלשכות הקטנות חזרו לקבל חלק מתורים למחלקת אשרות" אך "רוב התורים שבוטלו במהלך המרתון טרם תואמו מחדש". על פי סקר שעשו בקרב הזוגות להם הם מסייעים, מתוך עשרות נסקרים שתוריהם בוטלו, 84% לא הצליחו לתאם תור מחדש.

בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ, רשות האוכלוסין פתחה "תיבת אימייל הומניטרית" למקרים דחופים, אך מבין אלו ששלחו לה הודעה - הרוב לא קיבלו מענה כלל, ורק נסקר אחד קיבל תשובה גנרית ללא סיוע במקרה שלו.

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי