גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נורת אזהרה להייטק הישראלי": הדוח המדאיג של רשות החדשנות

הדוח מצביע על מספר מגמות מדאיגות, ביניהן ירידה בהיקף גיוס ההון, שבשנת 2022 ירד בקרוב ל-45% לעומת אשתקד ● נדמה כי מגמת ההתאוששות שנרשמת בשוק ההון בוול סטריט לא הביאה לעלייה בגיוסי ההון והעובדים בישראל, כפי שהיה ניתן לצפות ● רשות החדשנות: "חשש אמיתי למגמת היפרדות בין ההייטק הישראלי למגמות העולמיות"

מגמה מדאיגה במצב ההייטק בישראל
מגמה מדאיגה במצב ההייטק בישראל

ממצאי "דוח מצב ההייטק" של רשות החדשנות שפורסם היום (ג') מצביעים על הימשכותן של מספר מגמות מדאיגות, ביניהן ירידה בהיקף סך ההשקעות, התבססות השוק המקומי על השקעות זרות, והמצב הפוליטי המעורער במדינה שמחריף את נזקי המשבר הכלכלי העולמי.

התחזית האופטימית של מיקרוסופט: הכנסות של 500 מיליארד דולר
היזמת בדתה לקוחות ומסמכים. המשקיעים מנסים להציל את כספם
הישראלי הבכיר באיביי: "ה־AI מאפשרת להפיק הרבה בפחות זמן"

לפי הדוח, הענף הטכנולוגי בישראל חווה שינויים בשנים האחרונות. לאחר תקופה של צמיחה ושגשוג, בשנת 2022 נרשמה ירידה בהיקף גיוסי ההון בתעשיית הטק המקומית ובמספר המועסקים - מגמה מדאיגה שמעלה שאלות על עתיד הענף ואופן השתקמותו.

ההשפעה הישירה של אי היציבות הכלכלית העולמית והשינויים הפוליטיים הבינלאומיים ניכרת על התעשייה המקומית. כאמור, הירידה בגיוסי הון, לצד הפיטורים הרבים בחברות הטק, משקפים את התקררות השוק. אך כעת, נדמה כי ישנה מגמת התאוששות בתעשייה העולמית, בייחוד בענף הטכנולוגי בארה"ב - מה שמעלה את השאלה האם הענף המקומי יעקוב גם הוא אחר המגמות החיוביות.

רוב ההשקעות במחקר ופיתוח ממומנות על ידי המגזר הפרטי

סיפור צמיחתן של חברות יוניקורן ישראליות מהווה חלק חשוב בהבנת תהליך צמיחתה והתפתחותה של תעשיית ההייטק הישראלית, ששגשגה בעשור האחרון. חברות ישראליות רבות נמכרו בשלב מוקדם יחסית לחברות רב-לאומיות, ונהפכו לחלק ממרכזי מחקר ופיתוח שעזרו לבסס ולמרכז את מקומה של ישראל במפת ההייטק העולמית. עם זאת, לפי הדו"ח, בתקופה האחרונה נסגרו מרכזי פיתוח בישראל של חברות רב-לאומיות, וכן התרחשו סגירות של חברות ישראליות לאחר רכישתן.

לגבי הקמת מרכזי פיתוח, מצא הדוח כי "בשנים 2018-2016, הקצב עלה ל-24 מרכזי פיתוח חדשים בממוצע בשנה, ואילו בשנים 2022-2019, הקצב ירד לשפל ונפתחו בממוצע שמונה מרכזי פיתוח חדשים בשנה. בתקופה האחרונה, על רקע המשבר הכלכלי העולמי, החלה תופעה של סגירת מרכזי פיתוח שפעלו בישראל: בין היתר, נסגרו הפעילויות של Dropbox ,EA וחברות נוספות. לאור חשיבותם של מרכזי הפיתוח של החברות הרב-לאומיות ליציבות ענף ההיי-טק, חשוב לעקוב אחרי התפתחות מגמה זו".

לפי הדוח, המרכזיות של ענף ההייטק לכלכלה הישראלית בולטת בקנה מידה בינלאומי. בישראל, רוב ההשקעות במחקר ופיתוח ממומנות על ידי המגזר הפרטי, ושיעור זה הוא הגבוה ביותר במדינות ה-OECD. נתון זה מצביע על התלות הגבוהה במגזר הפרטי בישראל וגם על היכולת של מגזר זה לממן ולבצע פרויקטים חדשניים. עם זאת, בתקופות משבר כלכלי או ירידה בהשקעות בשוק הפרטי, חברות ההייטק בישראל עשויות להיות חשופות יותר לזעזועים, מכיוון שיש להן פחות ערוצי מימון חליפיים.

כמו כן, מצא הדוח כי ביחס למדינות אחרות בOECD, ישראל הינה המדינה היחידה בה מעל חצי מההשקעות במחקר ופיתוח מבוצעות על ידי גורמים זרים, "זאת בזמן שהמגזר הפרטי המקומי אחראי למימון של 40% מהמו"פ - השיעור הנמוך ביותר מבין מדינות ה-OECD. לפי הדוח, "זהו מאפיין ייחודי של ההייטק הישראלי. במדינות ה-OECD האחרות, הגורם המממן העיקרי של המו"פ הוא משקיעים פרטיים מקומיים בשוק המקומי, ובחלק מהמדינות, בעיקר באירופה, ישנו משקל גדול גם למימון ממשלתי".

מנתונים נוספים שמופיעים בדוח, עלה כי היקף גיוס ההון בשנת 2022 לעומת אשתקד ירד בקרוב ל-45% - בשנת 2021, סטארט-אפים ישראלים גייסו 28 מיליארד דולר, כאשר בשנת 2022, ירד הסכום הכולל ל-15.9 מיליארד דולר ב-953 סבבי גיוס.

עוד נכתב בדוח כי "לאור אי היציבות הכלכלית הגלובלית, הכוללת בתוכה את העלאות הריבית והאטה משמעותית בהיקף ובקצב גיוסי הון, ועל רקע המשך אי הוודאות הפוליטית בישראל, התחזית היא כי בשנה הנוכחית צפויה להמשיך מגמת הירידה בהשקעות".

מגמת הירידה בהשקעות נמשכת

אסף קובו, הכלכלן הראשי של רשות החדשנות, אמר כי "החודשים הקרובים יהיו קריטיים להייטק הישראלי. ניסיון העבר מלמד כי לרוב, שני רבעונים לאחר שמתחילה התאוששות בשוק ההון בוול סטריט, המתבטאת בעליית מדד הנאסד"ק, ישנה גם עלייה בגיוסי הון ועובדים בהיי-טק הישראלי. לאור העלייה בנאסד"ק כפי שהוצגה מאז תחילת השנה, במצב עניינים רגיל, ניתן היה לצפות לעלייה בגיוסי ההון והעובדים בישראל כבר במהלך חודשי קיץ 2023. על פי האינדיקציות שהוצגו עד כה, ומקבלות חיזוק מנתוני אפריל ומאי, יש חשש אמיתי של מגמת היפרדות בין ההיי-טק הישראלי למגמות העולמיות".

בנתונים המוצגים בנוגע לגיוסי הון של סטארט-אפים ישראלים בשנת 2023, נדמה כי ברבעון הראשון והשני של השנה נמשכת מגמת הירידה בהשקעות (הנתונים עוד צפויים להתעדכן). אם לא יחול היפוך מגמה משמעותי, נדמה כי הירידה בהשקעות בתעשייה המקומית תמשיך לרדת, בניגוד חריף לצמיחה ולשגשוג שאפיינו אותה בשנים האחרונות. "זוהי נורת אזהרה להיי-טק הישראלי שדורשת היערכות מתאימה".

לתעשייה הישראלית פוטנציאל רב בתחום האקלים-טק

כנקודה לשימור, אפשר להתבונן על תעשיית האקלים-טק וההשקעה בחברות המתעסקות במתן פתרונות לסביבה, ובין היתר, למשבר האקלים. בישראל קמות ופועלות יותר ויותר חברות המחפשות לתת מענה סביבתי, מה שיכול למצב את התעשייה המקומית כמובילה בחדשנות ובפיתוח פתרונות אקלימיים בקנה מידה גלובאלי.

אך כדי לשמור על היתרון היחסי שמתחיל להיווצר, כך על פי הדו"ח, יש להמשיך ולהשקיע במחקר ופיתוח בתחום האקלים, ואף לקדם תשתיות טכנולוגיות מתאימות. תמיכה ביזמים ובחברות חדשות בתחום הזה יכולה להיות בריאה לתחרותיות ולעודד עוד יצירתיות בתעשייה המקומית. הצטרפות של עוד ועוד משקיעים וארגונים למאמץ לפתח טכנולוגיות המספקות פתרונות בתחומי הסביבה היא צעד חשוב, שמעיד על זרימת הון בכיוון עתידי חיובי ומבטיח.

בנושא האקלים-טק, סיכם הדוח כי "על מנת לשמר את היתרון היחסי של ישראל בתחום, ישראל צריכה להמשיך ולפתח הכשרות איכותיות של כוח אדם מיומן עם התמחויות הרלוונטיות לתחום, ולהמשיך להשקיע במחקר כדי לעמוד בחזית הידע העולמי בתחום. ברמה הלאומית, יש לדאוג לפיתוח תשתיות מחקריות ותשתיות להטמעה בשוק המקומי, כך שגם השוק הישראלי ייהנה מפירות הטכנולוגיה. בנוסף, כתחום שדורש שנים רבות של פיתוח באופן יחסי, למשל לעומת פתרונות תוכנה, יש לבחון האם יש צורך בפתרונות מימון ייחודיים לקידום האקלים-טק".

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"