גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט התמ"א הסתבך, והדירה נמכרה פעמיים. מי קיבל את הזכויות לדירה?

בית המשפט העליון נדרש להכריע מי יקבל את הזכויות בדירה שנמכרה ע"י חברה יזמית פעמיים ● השופט אלכס שטיין החליט להפוך את ההחלטה של המחוזי, שהעדיף כמקובל את זכויותיו של הרוכש הראשון על הדירה ● מדוע עשה זאת?

בית המשפט העליון. מתח ביקורת על כך שהמחוזי לא ירד לחקר האמת / צילום: רפי קוץ
בית המשפט העליון. מתח ביקורת על כך שהמחוזי לא ירד לחקר האמת / צילום: רפי קוץ

ברשימת הפחדים הגדולים של כל רוכש דירה, ואולי אפילו בראשה, נמצא החשש מ"מכירה כפולה": הגילוי שהדירה נמכרה כבר למישהו אחר, ועכשיו צריך להוכיח שהזכויות שלך בדירה עדיפות על שלו. בית המשפט נדרש לא פעם להתמודד עם סיטואציה כזו ולבחון זכויותיו של מי גוברות - הרוכש הראשון או השני.

מחיר למשתכן - פרויקט מיוחד: כך השפיעו ההגרלות לדירות מוזלות על שוק הדיור הישראלי 
אישורים מהירים ועידוד שליחה מקוונת: על ההקלות הבירוקרטיות שעומדת לאשר המועצה הארצית 
נוטשים את תל אביב? בתאגיד מחפשים משרדים חדשים בגוש דן 

לצורך כך נבחנות העובדות סביב המכירה - על שם מי נרשמה הדירה, למי הייתה הערת אזהרה, מי שילם את התמורה המלאה עבור הדירה ושאלות עובדתיות נוספות, שמציירות את תמונת הזכאות על הדירה.

אבל מה קורה כשהראיות אינן ברורות, כשהצדדים מסתירים עובדות חשובות מבית המשפט, וכשהעובדות סביב המכירה מסובכות? מקרה כזה בדיוק הגיע אל בית המשפט העליון לאחרונה וזכה להגדרה כ"אחד המקרים המובהקים שבהם הנסתר מאפיל על הגלוי".

היות שהסתבר כי מי שהסתיר פרטים מבית המשפט - ואף לא אמר אמת - היה הרוכש הראשון של הדירה, נקבע כי הגם שככלל זכותם של רוכשים ראשונים גוברת, הפעם הרוכשים השניים, והתמימים, הם הבעלים החוקיים של הדירה.

ההכרעה ניתנה בערעורים שהוגשו על פסק דינו של המחוזי מרכז־לוד, שדחה את תביעתם של בני הזוג יגאל ורווית כהן לפסק דין הצהרתי אשר יקבע כי הם בעלי זכות הבעלות הבלעדית בדירת מגורים מספר 15 ברחוב ברניצקי 22 בראשון לציון.

מנגד, התקבלה בחלקה תביעתו של הרוכש הראשון של הדירה, טובי פרץ. המחוזי קבע כי זכותו של פרץ בדירה עדיפה על זכותם של בני הזוג כהן, אך למרות קביעה זו נדחו תביעותיו של פרץ למתן צו אשר יצהיר על בעלותו על בדירה; למתן צו לפינוי בני הזוג כהן מהדירה; וכן לפיצול סעדים באופן שיאפשר לפרץ הגשת תביעה עתידית נגד בני הזוג כהן בקשר להחזקתם בדירה ולזכויותיו הכספיות הנגזרות ממנה (כגון דמי שכירות).

החברה נקלעה לקשיים, ופרויקט התמ"א הסתבך

ראשיתו של הסיפור בהסכם תמ"א 38 שנחתם בדצמבר 2007 בין בעלי הזכויות בבניין הדירות לבין חברת עתיד - החברה לחיזוק והשבחת מבנים בע"מ.

ההסכם קבע כי החברה תמגן ותחזק את הבניין, תשפץ את הלובי שלו ותוסיף לו מעלית, ובתמורה לכך תזכה בדירות נוספות שתבנה בבניין. בהתאם להסכם מכרה החברה לצדדים שלישיים את הזכויות בדירות העתידיות, ואחת מדירות אלה הייתה מושא המחלוקת הנדונה.

בנובמבר 2010 חתמו החברה ופרץ על חוזה לרכישת הדירה תמורת מיליון שקל, וב־2012 נרשמה הערת אזהרה על הדירה לטובת פרץ. החוזה נחתם מול עוזי שאבי, שהיה אז בעל מניות בחברת עתיד ומורשה חתימתה.

מאותה נקודת זמן ואילך נקלעה חברת עתיד לקשיים פיננסיים, ובעלי הזכויות בדירות העתידיות נאלצו לממן מכספם את עבודות הבנייה שהחברה לא השלימה.

במהלך 2013 החליט פרץ כי הוא אינו מעוניין עוד בדירה, ובהתאם לכך חתם על בקשה לביטול הערת אזהרה ועל "תצהיר על ביטול מכירה/פעולה באיגוד" למיסוי מקרקעין. במסמך זה מצהירים הצדדים לעסקת המכר כי העסקה ביניהם בוטלה.

במהלך 2011 חתמה החברה עם בני הזוג כהן על הסכם מכר שעניינו רכישת דירה אחרת בבניין, והשניים העבירו לחברה סכום של 700 אלף שקל בתמורה. אולם בנובמבר 2014, לאחר שבניית הדירה הראשונה לא הושלמה, חתמו בני הזוג כהן והחברה על הסכם לרכישת הדירה שנרכשה במקור על־ידי פרץ.

נקבע כי הכספים אשר שולמו על־ידי בני הזוג כהן עד כה ייזקפו לזכותם במסגרת רכישת "דירת המריבה".

בזמן החתימה על החוזה עם בני הזוג כהן נאמר להם בצורה ברורה ומפורשת, על־ידי שאבי, כי העסקה עם פרץ בוטלה, וכי לפרץ אין עוד זכויות בדירה. גם עורך הדין שייצג את פרץ ברכישה אישר את ביטול העסקה.

אלא שבאפריל 2015, לאחר שנמסרה לידי בני הזוג כהן החזקה בדירה, והם ביקשו להירשם כבעלים, התברר כי לא נרשמה הערת אזהרה לטובתם בעת רכישת הדירה, וכי הערת האזהרה הרשומה לטובתו של פרץ טרם נמחקה. עוד התברר כי ישנו צו של בית משפט האוסר על כל דיספוזיציה (שינוי) בדירה, כחלק מחילוט נכסיו של פרץ.

ואם המצב לא היה מספיק גרוע, ביוני 2016 קיבלו בני הזוג כהן מכתב דרישה מבא־כוחו של פרץ לפינוי הדירה בתוך 30 ימים, וכן לתשלום דמי שכירות עבור התקופה בה הם מחזיקים בדירה.

וכך הגיע הסכסוך לפתחו של בית המשפט המחוזי, כשכל צד טוען כי הדירה שלו.

פרץ טען כי הוא לא ביטל את המכירה, וכי המסמכים עליהם חתם משקפים הסכמות ג'נטלמניות ובלתי פורמליות שנעשו בינו לבין שאבי, שלפיו הדירה תינתן לו בתמורה לחוב ששאבי חייב לו בגין הלוואה שהעניק לו. מנגד, בני הזוג כהן טענו כי הם רכשו את הדירה כדין. 

בית המשפט המחוזי קבע כי עדותו של פרץ אינה אמינה בעיניו, ודחה את טענתו העיקרית של פרץ, שלפיה התמורה בעסקת המכר בינו לבין החברה שולמה על־ידו באמצעות קיזוז חובותיו האישיים של שאבי כלפיו.

נקבע כי התשלום היחיד אותו שילם פרץ על רכישת הדירה הוא 100 אלף שקל, וכי יש לו חוב של כ־900 אלף שקל לחברה בכל הקשור לרכישת הדירה.

מנגד, בית המשפט קיבל את טענתו של פרץ לפיה החוזה הראשון לא בוטל על־ידי החברה, ועל כן נקבע כי הוא שמר על זכויותיו בדירה, והגם שבני הזוג כהן שילמו את מלוא התמורה על הדירה, זכויותיו של פרץ קודמות לשלהם, כיוון שהחוזה שלו מוקדם יותר.

נוכח העובדה שזכותו של פרץ בדירה כפופה להסדרת חובו כלפי החברה, בסך 900 אלף שקל, בית המשפט קבע כי בשלב זה פרץ אינו זכאי לקבל חזקה בדירה, אינו זכאי להירשם כבעלי הדירה ואינו זכאי לקבל לידיו דמי שכירות ראויים או תשלום אחר בגין שהייתם של בני הזוג כהן בדירה.

עדות לא אמינה ופרטים שהוסתרו

כך הגיע הסכסוך לבית המשפט עליון, בערעורים שהגישו גם פרץ וגם בני הזוג כהן על הכרעת המחוזי. השופט אלכס שטיין, בהסכמת השופטים דוד מינץ ויוסף אלרון, ביטל את כל קביעותיו של בית המשפט המחוזי וקבע כי דווקא הרוכשים השניים הם בעלי הדירה.

זאת, בעיקר לאור העובדה שפרץ הסתיר פרטים מבית המשפט, שעדותו נמצאה לא אמינה, ושהוא נחשד בשקר בעדותו בבית המשפט.

השופט אלכס שטיין / צילום: דוברות הרשות השופטת

העליון, שנוטה ככלל לא להתערב בקביעות עובדתיות של המחוזי אלא בשאלות המשפטיות המתעוררות, הכריע הפעם גם בעובדות, לאחר שמתח ביקורת על כך שהמחוזי לא ירד לחקר האמת.

לאחר בחינת הראיות שהוצגו, קבע השופט שטיין כי בני הזוג כהן עמדו בנטל להוכיח כי החוזה שבין פרץ לחברה בוטל. בעקבות זאת נקבע כי "ממסקנה זו נובע כי אין לפנינו מקרה של עסקאות נוגדות, שכן פרץ אינו מחזיק עוד בשום זכות בקשר עם הדירה".

ע"א 6460/21

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי