גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וול סטריט סוגרת מחצית חזקה, מה מלמדת ההיסטוריה על ההמשך?

הנאסד"ק וה־S&P 500 עלו בשיעור דו־ספרתי כל אחד במחצית הראשונה של 2023 ● נתונים היסטוריים מראים ששנה שנפתחת במומנטום חיובי, לרוב גם מסתיימת כך ● אבל הפעם התמונה מורכבת קצת יותר: ענקיות הטכנולוגיה זינקו והיטו את המדדים כלפי מעלה, בזמן שבסקטורים אחרים העליות היו מתונות בהרבה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam
וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

אחרי שנה שלילית בשוק המניות האמריקאי - עם ירידות של 9%-33% במדדים המובילים ב־2022, רבים בשוק העריכו שהמגמה השלילית תימשך גם ב־2023, או לפחות במחצית הראשונה שלה. תחזיות שפורסמו רק לפני חצי שנה דיברו על אפשרות למיתון בארה"ב, לאחר העלאות הריבית המשמעותיות שהגיעו במטרה להילחם באינפלציה הגבוהה. רבים ציפו לשנה סוערת למדי בשווקים, עם ירידות במחצית הראשונה של השנה והתאוששות מסוימת רק במחצית השנייה.

הסוחרים בוול סטריט מהמרים: אנחנו רק בתחילתו של שוק שורי 
ארבעה חוקרים יצאו לגלות איך להשתמש ב־ChatGPT לקידום העסק 

אלא שהמציאות התבררה כשונה לגמרי: המחצית הראשונה של 2023, שמסתיימת השבוע, הפכה לחיובית מאוד, בניגוד לכל הציפיות: מדד S&P 500 עלה מתחילת השנה בכ־13% ומדד נאסד"ק זינק במעל ל־27%. איך זה קרה, ומה זה אומר בנוגע להמשך השנה?

שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל המנהלת קרנות גידור להשקעות בטכנולוגיה, סבור כי בניגוד למה שמסתמן, המצב כעת מטעה והאופטימיות קצת מוגזמת. את העליות החדות במדדים המרכזיים תולה כהן בביצועי מספר חברות בודדות. "ראינו עליות שמרוכזות בעיקר ב־7-8 מניות הטכנולוגיה הגדולות, שמשקלן במדדים רק הולך ועולה".

כהן מסביר כי" המדדים קצת התנתקו מהכלכלה, ומה שהוביל את העליות זה כוח התמחור של המונופולים והבאזז סביב האינטליגנציה המלאכותית, AI. בשורה התחתונה, מדד הנאסד"ק קרוב לשיא כל הזמנים, בזמן שהכלכלה הגלובלית מאטה, הריביות מכאיבות לצרכנים וניתן לקבל היום באג"ח איכותיות תשואה של 5%-6%".

לדבריו, "שמונה חברות הטכנולוגיה הגדולות נסחרות כיום בקצה העליון של טווח המכפילים שלהן על הרווח ב־12 החודשים הקרובים. ההיסטוריה מלמדת שהדבר קורה לרוב בשלבי יציאה ממיתון, והפעם אפילו עוד לא התחלנו לראות מיתון. השאלה הגדולה ביחס למחצית השנייה היא האם שאר השוק יסגור את הפער מול החברות הגדולות, או שהן ייאלצו לחזור 'לקרקע המציאות המאטה' ".

"זהירות, הקונצנזוס עלול שוב לטעות"

סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל, מסביר כי החשש ממיתון פחת, וזה תרם לעליות השערים. "הייתה רגיעה מסוימת בחששות מפני מיתון; בתחילת השנה היה חשש שהכלכלה האמריקאית תיכנס למיתון, על רקע העלאת הריבית הכי מהירה בהיסטוריה. היו אמנם העלאות ריבית משמעותיות יותר בהיסטוריה, אבל אף פעם לא באופן כל־כך מהיר", הוא אומר. "הייתה תחושה שזה 'ישבור את גב הגמל' של הכלכלה האמריקאית והעולמית, וזה לא קרה".

"למעשה, אנחנו רואים התאוששות, ובמקביל, כתגובה לצעדים האגרסיביים של הפדרל ריזרב, יש התמתנות בקצב האינפלציה בארה"ב. בדיוק לפני שנה נרשם שיא של 9%, ומאז הקצב הולך ויורד. היום שיעור הריבית גבוה משיעור האינפלציה, וזה אומר שכנראה הריבית לא תעלה יותר, בטח כשמחירי הסחורות מתחילים לרדת".

כהן מלוסיד קפיטל סבור כי מוקדם להעריך שחמקנו ממיתון: "לפני חצי שנה, כשהקונצנזוס היה מיתון משמעותי, הערכנו שהתחתית קרובה יותר משחושבים. כיום כשהקונצנזוס הוא 'נחיתה רכה' בכלכלת ארה"ב ולא מיתון, נכון לנקוט משנה זהירות, כי אם הקונצנזוס שוב טועה, נראה ירידה משמעותית במדדים".

לדברי וסצ'ונוק, "חברות צמיחה, בעיקר חברות טכנולוגיה ו-consumer discretionary (מוצרי צריכה שאינם בסיסיים, ש'ח'ו') תפקדו היטב, כי הן פחות תלויות בסביבת המאקרו. יש להן מנועי צמיחה שפחות מושפעים מסביבת המאקרו. ראינו את זה לדוגמה בחברות כמו אנבידיה עם הבינה המלאכותית (AI). אם אנחנו מדברים על סביבת אינפלציה מתמתנת וצמיחה כלכלית סבירה, אז הכסף מתחיל לחזור לאפיקי הצמיחה, שנפגעו בשנה שעברה בשל החששות מאינפלציה, שהובילו להעלאות ריבית".

"מטבע הדברים עליית ריבית עושה 'עוול' לתזת ההשקעה בצמיחה, כי הכסף הולך לכיוון אג"ח ואפיקים יותר דפנסיביים, או להגנה מפני אינפלציה כמו אנרגיה וסחורות. עכשיו יש ירידה באנרגיה ובסחורות, וזרימת הכספים חוזרת למה שתפקד לאורך שנים - שזה הטכנולוגיה, כשנושא ה-AI רק מוסיף דלק למדורה. כל אלו תורמים לאווירה יותר חיובית בשווקים".

 

וסצ'ונוק מוסיף כי המשבר בשנה שעברה היה בעיקר סביב מניות הטכנולוגיה. "החברות נפגעו חזק בעיקר מירידת מכפילים ופחות מהיחלשות הביזנס", הוא מחדד. "בתגובה הן עשו מהלך קיצוצים מסיבי, כשבממוצע חברות הטכנולוגיה פיטרו כ־10% מהעובדים, כולל החברות הגדולות. בעמק הסיליקון, שזה המקום הכי יקר להייטק, פוטר עובד מכל שלושה. סטארט־אפים קיצצו משמעותית כי חלון ההנפקות נסגר ולא ברור מתי ייפתח, וכי אף אחד לא רוצה דאון־ראונד (גיוס בשווי נמוך יותר מסבב גיוס קודם, ש'ח'ו') וכיום התמחורים יותר נמוכים".

וסצ'ונוק מציין דבר נוסף שמשפיע על השווקים בארה"ב ובא לידי ביטוי מתחילת השנה: המחזוריות סביב הבחירות לנשיאות בארה"ב. "היסטורית, במחזור של 4 שנות נשיאות, השנה השלישית היא הטובה ביותר - ואנחנו בשנה השלישית", אומר וסצ'ונוק. נתונים שאספו באופנהיימר מ־1929 ועד ימינו מראים שהשנה החלשה ביותר היא השנה השנייה לנשיאות (שבה נערכות בחירות האמצע), השנה הראשונה טובה יותר ושנת הבחירות עצמה היא השנייה בטיבה לאחר השנה השלישית.

מחזוריות אחרת קיימת לרוב בתוך השנה עצמה (לדוגמה ראלי בסוף השנה אחרי ירידות באוקטובר), אך וסצ'ונוק מציין שהשנה הסייקל היה שונה, משום שכבר מחודש מאי ראינו עלייה די עקבית, בניגוד לרגיל בחודשי הקיץ.

"הנדל"ן המסחרי בארה"ב מת"

בין המניות שבלטו לטובה מתחילת השנה, וסצ'ונוק מזכיר את מטא  (פייסבוק) ונטפליקס , אך בעיקר את אנבידיה  שעלתה ב־178% ומתחרתה  AMD   שטיפסה בכ-66%, כשלדבריו חברות השבבים באופן כללי נהנו מתשואות טובות במחצית, "וההסבר הוא חד משמעית ההייפ סביב ה־AI". אחרות מתחום הטכנולוגיה עלו לדבריו כ"תיקון לעוול" של השנה שעברה.

 

למעשה יש כמה חברות גדולות שמושכות את כל השוק כלפי מעלה.
"נכון, אם מסתכלים על מדד S&P 500, הוא עלה בכ־13%, בהובלת חברות הטכנולוגיה, התקשורת והאינטרנט וה־consumer discretionary שכולל את טסלה  ואמזון  - שלושה סקטורים עם נציגות בולטת של השמות הגדולים של עולם הטכנולוגיה. חברות טכנולוגיה צומחות בזכות מנועי הצמיחה שלהן גם בסביבת מאקרו חלשה. החברות שבשווי של מעל טריליון דולר אחראיות לדעתי כמעט לכל העלייה (הכוונה לגוגל, אמזון, אפל, מיקרוסופט ואנבידיה, ש'ח'ו').

"האם זה נחשב שוק שורי גם אם מספר קטנות של מניות מושך את השוק למעלה? זו שאלה מעניינת. פורמלית אנחנו בשוק שורי, כי עלינו מעל 20% מהשפל האחרון, אך לא תמיד שוק שורי 'חייב' שתהיה גם כלכלה שצומחת חזק".

הישראליות בוול סטריט: מגמה לא אחידה

מהצד השני, בלטו לרעה מניות הבנקים האזוריים בארה"ב, שלתפיסת וסצ'ונוק הושפעו ממצב שוק הנדל"ן המסחרי בארה"ב, ש"נראה ממש מת. אנשים לא חוזרים למשרד, או שחוזרים לאט מאוד ובמתכונת מצומצמת. ובמקביל לשיעורי התפוסה הנמוכים, עלויות המימון עלו, אז מניות הבנקים האזוריים שחשופות לנדל"ן המסחרי, וכמובן מניות הסקטור עצמו, נפגעות מכך".

"לגבי המניות הישראליות בוול סטריט, למעט הקטנות מאוד רובן נסחרות בהתאם לענף שלהן", אומר כהן. "את המשקיעים מעניין באיזו תעשייה החברה ומה היא עושה, ולא מאיזה לאום היא. לכן ראינו עליות יפות במניות שבבים כמו נובה , ומצד שני חברות כמו  וויקס  ופייבר  שנתפסות כמפסידות מטרנד ה־AI, פיגרו מאחור".

לדבריו, בשונה מהעבר, העליות בנאסד"ק אינן מיתרגמות לשינוי אווירה בתעשיית הסטארט־אפים וההון סיכון. "המכפילים של חברות התוכנה (saas) שהן הברומטר לתעשיית ההון סיכון המקומית, נשארו נמוכים למרות התרחבות המכפילים בנאסד"ק. מכאן שהמשבר בחברות התוכנה בעיצומו, ולהערכתי אף יחריף בחודשים הקרובים".

גם וסצ'ונוק מאופנהיימר רואה מגמה דומה. "ראינו עליות יפות במניות גלובל־אי, פאלו אלטו  ונובה . מניות שירדו בניגוד למגמה בשוק הן בעיקר של חברות ששורפות מזומנים, כמו סלינה, לייבפרסון וחברות אוטוטק למיניהן".

מה צפוי במחצית השנייה של 2023? ההיסטוריה מראה שמאז שנות ה־90', בכל פעם שהמחצית הראשונה של השנה הסתכמה בעליות, המגמה החיובית הזו המשיכה גם למחצית השנייה, כך על פי נתוני בלומברג.

 

באופנהיימר משדרים אופטימיות. האסטרטג הראשי מעריך שמדד S&P יהיה בסוף השנה ב־4,600 נקודות (כלומר, עלייה של עוד כ־6%) בעיקר בזכות מניות הטכנולוגיה, והתאוששות בסקטור התעשייתי בארה"ב. לדברי וסצ'ונוק, "אני מנסה לחשוב איפה אנו יכולים להיות מופתעים לרעה עד סוף השנה: אני לא חושב שמיתון על הפרק, ומעריך שבתוצאות החברות השיפור יימשך. בינתיים האינפלציה מתמתנת, וגם בחזית רוסיה־אוקראינה יש סוג של רגיעה, או לפחות אין החמרה. מה שחשוב לשוק זה לא אם משהו רע או טוב, אלא אם הוא רע או טוב יותר ממה שהיה קודם".

עוד כתבות

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון