גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יציבות גאו-פוליטית ושינויים דרסטיים: טוקיו סוללת דרכה חזרה לתיקי ההשקעות

המשקיעים הגדולים הצטרפו לראלי של הבורסה היפנית, שבניגוד לסבבי עליות קודמים שלה, עשוי להפגין הפעם יציבות ● בין הסיבות לכך: יציאה מעשורים של דפלציה, רפורמות בממשל תאגידי ויציבות שהופכת אותה יעד אטרקטיבי של תחומים כמו ייצור מוליכים למחצה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, spatuletail
הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, spatuletail

הכותבת היא  כלכלנית ראשית בהפניקס בית השקעות

המידע מסופק על ידי קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

כששוק המניות של יפן נסק השנה לשיאים של עשורים רבים, וורן באפט הצהיר על חיבתו למניות של חברות יפניות, אך למרות זאת, משקיעים גלובליים גדולים העדיפו להמתין בחוץ. 

המשקיעים הללו ראו את מדד הבנצ'מרק היפני, הניקיי 225, נוסק לפסגות שכמעט ולא נראו מאז שנות ה-90 (למעט ספטמבר 2021), וייחסו זאת לגל של רכישות חוזרות, לרווחים חזקים, לדיבידנדים ולמטבע חלש, בעוד שהבטחות הממשלה לבצע שינויים מבניים ארוכי-טווח לא הרשימו את הציבור. 

בית ההשקעות אופנהיימר מסמן את המניות המומלצות בתחום הבינה המלאכותית 
הכלכלן של הבנק השוויצרי שבטוח שאנחנו מתקרבים לסוף המשבר בשווקים | ראיון

בעלי זיכרון ארוך חששו ש"נס" העליות בניקיי 225 ייגמר בהנג-אובר מכאיב, שלאחריו הכלכלה תחזור לדשדש, וכי גם האינפלציה תכניע בסופו של דבר את הנגיד היפני, שבדומה למקביליו בעולם, ייאלץ "לקפל" את התמריצים המוניטריים האדירים שהעניק למשק.

המפנה התרחש רק בתחילת חודש מאי - גופים מוסדיים גדולים נשבו בקסמיה של בורסת טוקיו, והיא התברגה ל"ראש מצעד ההשקעות" של כרישי וול סטריט.

במבט ראשון, הפוטנציאל נראה עצום, למשל בבחינת חלקן של מניות החברות היפניות ביחס לסך המניות העולמי, הוא מצוי קרוב לשפל היסטורי. לאחר שהגיע לשיא של יותר מ-50% בשנת 1988, הנתח שלהן ירד בהתמדה והגיע לשפל של כ-6% בסוף שנת 2022 ועלה מעט לכ-6.6% כיום.

אם בוחנים את היחס בין התוצר היפני לתוצר העולמי, רואים שהוא נמוך יותר, ועומד על כ-4% בלבד, מה שמרמז שייתן כי משקיעים זרים סובלים מעודף חשיפה למניות של חברות יפניות דווקא, אם מחליטים שתיק ההשקעות אמור לשקף את "עוגת התמ"ג העולמית".

בעוד שהראלי של חודש ספטמבר 2021 הונע על ידי אירוע פוליטי - הבחירות להנהגת מפלגת LDP (המפלגה הליברלית-דמוקרטית), ובהתאם לכך היה קצר ימים, הפעם קיים סיכוי לכוח עמידות גדול יותר, שיתבטא בביצועים חיוביים מתמשכים.

ייתכן כי ארץ השמש העולה עומדת היום בפני שינויים מבניים דרמטיים: יציאת הכלכלה היפנית מעשורים של דפלציה, רפורמות בממשל תאגידי, התמחור האטרקטיבי, מיקומה החיובי יחסית של יפן על רקע האטה כלכלית עולמית, וכן, יציבותה במונחים של סיכון גאו-פוליטי - שמקנה לה יתרון בתחומים כמו ייצור מוליכים למחצה. כל אחד מהם בנפרד, וקל וחומר שילובם יחד, אמורים לשכנע את הספקנים שלא מדובר בעוד הייפ תורן.

רפורמה בבורסת טוקיו

בעלי הקבוצה המחזיקה בבורסת טוקיו (TSE) התווה שינוי מכריע במדיניות הבורסה, לאחר שהצביע בפומבי על בעיה כרונית שמאפיינת אותה. לדבריו, יותר ממחצית מהמניות ב-TSE נסחרות מתחת לערכן בספרים (מכפיל ההון הוא מתחת ל-1). את הכשל הזה בכוונתו לשנות, ומעתה הבורסה תקדם מנגנונים שיגרמו לחברות לשפר את הערך הארגוני, לתגמל את בעלי המניות ולהקדיש תשומת לב רבה יותר לעלות ההון שלהן. מדובר בשלושה שינויים שהמשקיעים ביפן כמעט ויתרו על התקווה לראותם. הרעיון איננו חדש, אך הכלכלה כן.

כאשר נושא הממשל התאגידי הוצג בשנת 2015, יפן הייתה שקועה בדפלציה, ולחברות היפניות לא הייתה מוטיבציה לשנות באופן דרמטי את התנהגותן. הפעם המצב הכלכלי שונה, וחזרתה של האינפלציה לאחר היעדרות כה ארוכה שינתה את התפיסה ואת התמריצים. עד כה, כשליש מהחברות הנסחרות ב-TSE במכפיל הון של פחות מ-1 כבר הודיעו על צעדים להגדלת התשואה לבעלי המניות, ושאר החברות צפויות לנקוט פעולה דומה במהלך המחצית השנייה של שנת 2023.

להתראות דפלציה

שלל של אינדיקטורים לפעילות הכלכלית של יפן מעידים על התאוששת מהירה מתחילת שנת 2023 (בסטנדרטים יפניים). הנתונים לרבעון הראשון של השנה הראו שהתוצר המקומי הגולמי מתרחב בשיעור שנתי של כ-2.7%, והשכר סוף סוף עולה בצורה מתונה - אך נחרצת, וזאת אחרי שנים של קיפאון.

לאחר עשרות שנים של דפלציה, אינפלציית הליבה עמדה בחודש אפריל על 3.4%, זאת בהשוואה לשנה קודמת וכעת היא עולה על היעד של 2% של הבנק היפני כבר במשך 13 חודשים רצופים - גבוהה בסטנדרטים מקומיים, אך עדיין בשליטה רבה.

 

במסגרת המעבר מתנאים דפלציוניים לאינפלציוניים, חברות רבות יכולות היום להרשות לעצמן להעלות את המחירים לצרכן, כמו גם את השכר, בקצב שעד לאחרונה נתפס כבלתי אפשרי. התהליך התחיל מענפים שמשתייכים לשלבי הביניים של שרשראות האספקה, כגון מוליכים למחצה, רכיבים וטכנולוגיית המידע והתקשורת.

בהמשך, בשווקים צופים שהמגמה צפויה להתפשט לענפים שקרובים לביקוש הסופי, ולמרות שקשה לחזות מתי הבנק היפני ישנה את מדיניות בקרת עקום התשואות, צפוי שגם ענף הפיננסים ייהנה מהתקדמות מתמדת לקראת עידן האינפלציה.

לעת עתה, הנגיד היפני קזואו אואדה לא רואה דחיפות לשנות מדיניות, מה שמוריד את הלחץ מהין (שנחלש מול הדולר בשנתיים האחרונות ותרם ליצואניות כמו יצרניות הרכב היפני) וממשיך לספק רוח גבית למניות.

"רק לא סין"

שני גורמים אקסוגניים משחקים לטובתה של יפן. האחד הוא שאיפת המערב לעצב מחדש את שרשראות האספקה ​​הגלובליות, מתוך כוונה מוצהרת להתרחק מסין, או לכל הפחות להקטין את התלות הכלכלית בה. כאן בולט תחום המוליכים למחצה - ענקיות השבבים כמו TSMC, סמסונג, מיקרון ואינטל כבר מתכננות להגדיל את פעילותן ביפן.

לא בכדי יצרניות השבבים היפניות וחברות הציוד של מוליכים למחצה, כולל חברות כמו Renesas ו-Tokyo Electron, הן מהמובילות במדד ניקיי 225 עד כה השנה. מגמה זו עשויה גם לשחרר גל של רכישות זרות של יצרנים ומפעלים יפניים.

הגורם האקסוגני השני הוא שהשוק היפני עצמו עשוי להפיק תועלת ישירה ממה שחלק מהמשקיעים מתארים כקמפיין "רק לא סין". עבור המשקיעים במערב, חשיפה למניות של חברות יפניות היא אחת מהדרכים הנזילות והנוחות יותר להשקיע בפוטנציאל הצמיחה של סין, מבלי להיות חשוף לגחמות הממשל בבייג'ין.

בבית ההשקעות נומורה (Nomura) סיכמו זאת כך: "האי-ודאות הגאו-פוליטית סביב סין טובה מאוד ליפן, הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם, השווקים עמוקים מאוד להשקעה והחברות ברמה עולמית. זהו המקום שבו כל מי שמעוניין לקבל חשיפה לאסיה ישקיע במהלך חמש עד עשר השנים הקרובות".

הבעיה עם התזה "השורית" על יפן היא שהיא התנפצה פעמים רבות בעבר. הבטחות לשינויים תמיד עוררו עליות פרועות בשוק, אך עד עכשיו כולן הסתיימו במפח נפש גדול עבור המשקיעים, שכן חששות באשר להזדקנות האוכלוסייה וסרבול פוליטי-כלכלי עלו מחדש וכיבו פרצים קצרים של אופטימיות.

"משטר פרו-רפורמי הוא מתכון בטוח לראלי", מציינים במורגן סטנלי, "בעיקר כשהציפייה היא לא רק למילים, אלא גם למעשים. עדיין לא לגמרי ברור שראש הממשלה פומיו קישידה יכול לספק את שניהם".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35