גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישגי התביעה, ההצלחה של ההגנה ושאלת הוויזה: 3 הערות על עדות מילצ'ן

נסיבות מערכת היחסים בין ראש הממשלה למיליארדר ארנון מילצ'ן מלמדות כי לא מדובר בהחלפת מתנות סטנדרטית בין חברים ● מילצ'ן סיפק לפרקליטות את הסחורה, לא ברצון רב, ועכשיו ההגנה מכרסמת בהצלחות ● אלה הסוגיות המרכזיות בהן ביהמ"ש יצטרך להכריע

ארנון מילצ'ן מחוץ לבית המלון בבריטניה בו סיפק את עדותו / צילום: Reuters, CARLOS JASSO
ארנון מילצ'ן מחוץ לבית המלון בבריטניה בו סיפק את עדותו / צילום: Reuters, CARLOS JASSO

המיליארדר ארנון מילצ'ן הוא אולי העד המסקרן ביותר מאז תחילת משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כשלוש שנים. מילצ'ן חבר של נתניהו מעל 20 שנה והיה מהיחידים שקיבלו גישה חופשית אליו בכל שעה ביום. בניגוד לעדי תביעה אחרים, שהפכו לעדי מדינה, מילצ'ן מגיע כעד מן השורה.

השבוע זה התחיל - באולם במלון בברייטון שבבריטניה, כששרה נתניהו ניצבת מולו. מילצ'ן סיפק את הסחורה, לא ברצון רב, וכעת ההגנה מכרסמת בהצלחות. אלה הסוגיות המרכזיות שבית המשפט יצטרך להכריע בהן בעדות מילצ'ן.

יום העדות הראשון: "ההנחיה הייתה: כל מה שראש הממשלה ורעייתו רוצים - תעשו"
יום העדות השני: "פניתי לנתניהו שיעזור לי בהארכת הוויזה"
יום העדות השלישי: "נתניהו רק רצה שמוזס ייעלם לו מהחיים"
יום העדות הרביעי: "נתניהו לא עזר לי עם הוויזה לארה"ב"
יום העדות החמישי: "קיבלתי את הארכת הוויזה בלי קשר לנתניהו"

1 החברות ה"אמיצה" תסייע או תזיק להגנה?

לאורך עדותו של מילצ'ן התאמצה ההגנה להוכיח את עומק הקרבה בינו לבין ראש הממשלה, זאת על-מנת להוכיח כי המתנות ניתנו מתוקף החברות ולא בציפייה לקבל תמורה. "ראיתי אותו בתור חבר קרוב", אמר מילצ'ן ואישר את דברי נתניהו בחקירת המשטרה: "אני מכיר אותו 20 שנה. היינו מבלים יחד, חברות חזקה, אמיצה. חוגגים ימי הולדת יחד".

מילצ'ן גם סיפר על מכתב שכתב לו נתניהו כאשר נבחר לראש הממשלה בשנת 2009, בו הודה לו על שעמד לצידו בזמנים קשים, וכינה את מילצ'ן "My dear brother". "כיצד יכול אדם להביע הכרת-תודה לידידות חסרת גבולות? עבורי, עבור משפחתי ועבור המדינה?". לבסוף כתב נתניהו: "לכל זמן שהותי בתפקיד זה ולשארית חיי, לעולם לא אשכח את שעשית למעני, חברך לתמיד, בנימין נתניהו".

הדגשת הקרבה בין המיליארדר לראש הממשלה נועדה להוכיח כי המתנות ניתנו מתוקף החברות ולא בציפייה לקבל תמורה. אלא שהחברות הקרובה לא תסייע לנתניהו - אם השניים חברים קרובים, הוא מנוע מלעסוק בענייניו. ככל שהוא חבר קרוב יותר של נתניהו - ובמיוחד כאשר נתניהו מקבל מתנות בהיקפים נרחבים - כך מתחזק ניגוד העניינים בו מצוי נתניהו כשהוא עוסק בעניינים הנוגעים לחברו.

כראש ממשלה חלים על נתניהו כללי ועדת אשר (1977), המחייבים אותו לדווח על יחסי קרבה שעלולים להביא לניגוד עניינים. בכתב האישום נטען כי נוכח "מערכת היחסים מרובת הזיקות" שקיים ראש הממשלה עם מילצ'ן, היה עליו לדווח למבקר המדינה, אך הוא לא עשה זאת.

הנסיבות מלמדות כי לא מדובר בקניית מתנות סטנדרטית בין חברים, גם אם מדובר במיליארדר: המתנות ניתנו ביוזמתו של מילצ'ן, אך לפי עדותו נקנו בהמשך על-פי בקשות של בני הזוג. "נתתי להדס קליין (העוזרת) 'קארט בלאנש' לביבי, וזה הפך לשגרה. לפעמים זו הייתה יוזמה שלי כשהייתי בא לבקר". מילצ'ן הודה כי חלק מהסיגרים והשמפניות ניתנו באמצעות הנהג שלו.

מילצ'ן אישר כי הוא לא נתן מארזים של שמפניות וסיגרים לאף חבר אחר. מאפיין נוסף היה שבני הזוג ומילצ'ן דיברו בקודים: שמפניות כונו "ורודים", סיגרים היו "עלים", וחולצות "גמדים".

מילצ'ן נשאל למה לא סירב לבקשות בני הזוג. "לא רציתי לומר 'לא' מאותה סיבה שאמרתי 'כן'". ראש ההרכב, השופטת רבקה פרידמן-פלדמן, הקשתה: "מה הסיבה שאמרת כן?", ומילצ'ן השיב: "אמרתי כן כי היינו חברים. שמחתי לתת להם מתנות".

האם המתנות היו הדדיות? מילצ'ן השיב בשלילה. הוא ציין כי אשתו אמנדה נתנה לשרה, אבל הוא לא יודע מה, ושאולי הוא קיבל מחזיק מפתחות בעבר מבני הזוג.

2 מה היקף המתנות, ואיך מילצ'ן נכנס לתמונה?

אחת הטענות המרכזיות של ההגנה היא בעניין היקף השמפניות והסיגרים שרכשו המיליארדרים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר עבור נתניהו ורעייתו. התביעה מייחסת מתנות בסכום של 690 אלף שקל, בהסתמך על קבלות מעובדיו של מילצ'ן ועל בסיס הערכה של הדס קליין. עו"ד עמית חדד, סנגורו של נתניהו, הצליח להוכיח בחקירה הנגדית של קליין כי עדותה מוגבלת בכל הנוגע להיקף המדויק של השמפניות שהועברו לבני הזוג. זאת, מכיוון שבזמן אמת לא בוצע רישום על החלק שעבר מתוך השמפניות שנקנו ב-184 אלף שקל.

ואיך מילצ'ן תורם לעניין? החקירה הנגדית עוד לא החלה בנקודה זו, אך עדותו של מילצ'ן מוגבלת, מאחר שהוא נתן יד חופשית לעובדיו, "קארט בלאנש" במילותיו, לקנות לבני הזוג מה שיבקשו. "זה לא היה בראש מעייניי לשמוע דיווחים. ההנחיה הייתה - כל מה שראש הממשלה ורעייתו רוצים, תעשו. הם קיבלו אישור גורף".

מילצ'ן העיד כי המסה העיקרית של הסיגרים שרכש היו לנתניהו, וכי הוא עצמו לא מעשן אותם. קליין אמרה דברים זהים. מילצ'ן צפוי להיחקר על השימוש שנעשה על-ידי בני ביתו ואורחיו בבית ינאי בשמפניות ובסיגרים, בניסיון להפחית את הכמויות. בינתיים, כאשר נשאל מילצ'ן בנגדית אם ראש המוסד מאיר דגן, שהיה חברו, עישן מהסיגרים - מילצ'ן השיב כי הוא לא מכיר שדגן עישן.

3 האומנם אינטרס לאומי? וסאגת הוויזה

מילצ'ן תיאר את מתן המתנות במסגרת החברות וכדי לשמח את ראש הממשלה, על-מנת לאפשר לו לקדם יחד איתו פרויקטים לטובת המדינה. בחקירה הנגדית מילצ'ן אישר לעו"ד חדד כי הוא לא ציפה לתמורה בעקבות המתנות. "אתה נטול אינטרסים בישראל חוץ מחברות ורצון לעזור למדינה", אמר עו"ד חדד, ומילצ'ן אישר.

יחד עם זאת, מילצ'ן לא מכחיש שפנה לנתניהו שיתערב בענייניו: הוא ביקש מחברו הטוב לסייע לו בסיפור הארכת הוויזה לארה"ב שפגעה בעסקיו שם. הוא ביקש מנתניהו לסייע בהארכת תקנות המס לתושבים חוזרים, שם נתניהו התערב כשפנה לשר האוצר דאז יאיר לפיד, אך לא הצליח לסייע. להארכת התקנות הייתה משמעות רבה עבור מילצ'ן, שעזב את ישראל לאחר שאלה לא הוארכו ועבר להתגורר בבריטניה.

כתב האישום מייחס לנתניהו פעילות בשלושה ניגודי עניינים: הארכת הוויזה של מילצ'; הארכת תקנות המס לתושבים חוזרים; ועיסוק בעסקת רשת-קשת בה החזיק מילצ'ן מניות. טענת ההגנה היא שנתניהו לא פעל לקידום האינטרסים של מילצ'ן, ושאם הוא התערב, היה זה כי חשב שמדובר בהגנה על אינטרסים לאומיים.

בסיפור הוויזה, ההגנה קיבלה חיזוק משמעותי בחקירה הנגדית, כאשר מילצ'ן חזר כמה פעמים על כך שנתניהו לא עזר לו לקבל את הארכת הוויזה ולא יכול היה לעזור, למרות שביקש ממנו. הפרקליטות תנסה לשקם את העדות בחקירה החוזרת בעניין זה, לצד עדויות של עדים נוספים, כולל של נתניהו עצמו.

אחת הנקודות בה התמקדה ההגנה הייתה האם מילצ'ן פנה לשגריר ארה"ב בישראל דאז דן שפירו, בעזרת נתניהו - או שמא לפני שפנה אליו. מילצ'ן חזר על כך שדיבר "עם כל העולם ואשתו" על בעיית הוויזה, ולא הכחיש שדיבר עם נתניהו. הוא אישר לעו"ד חדד כי נתניהו אומנם הפנה אותו לשפירו, אך הוא שוחח עמו כבר נוכח היכרותם.

ארי הרו, שהיה ראש הסגל של נתניהו, העיד במשפט כי מילצ'ן הגיע באחת הפעמים עם סיגרים ושמפניות לבלפור, ושאל באותו מפגש את נתניהו על הטיפול בוויזה. מילצ'ן השיב כי הוא לא זוכר את האירוע. כאשר התבקש לאשר כי אין קשר בין המתנות לבין הוויזה, אמר: "זה ברור, אין קשר. למה שמישהו יטען את זה?".

על הבקשה לעזרה מנתניהו בעניין הפטור ממס, שינה מילצ'ן את גרסתו. רגע אחד אמר: "יכול להיות שהזכרתי לו את זה, שאלתי אותו איך פותרים את זה"; לאחר מכן אישר שלא אמר לנתניהו מילה על כך; ובהמשך אמר כי זו הייתה הערת צד. לפיד העיד במשפט כי נתניהו פנה אליו פעמיים בעניין התקנות שכונו "חוק מילצ'ן".

למילצ'ן היה קשה מאוד לספר על קו אספקת המתנות. מתחילת החקירה הראשית התובעת, עו"ד ליאת בן ארי, נאלצה להקריא לו את הודעות המשטרה ולאשר איתו פרט אחרי פרט, כששרה נתניהו ניצבת מולו ומסתכלת עליו. בהמשך התחבק עם שרה ושוחח עמה. כעת הוא מתמסר להגנה בשמחה.

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות