גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפך של סין: מובילה עולמית באנרגיה ירוקה, אבל על חשבון משאבים שלא שלה

סין חנכה בתוך שנה את תחנת הכוח ההידרו־סולארית הגדולה בעולם, וכך היא ממשיכה להאיץ את המעבר לאנרגיה ירוקה ולהקדים את יעדיה השאפתניים ● אלא שהתשתית פרוסה בחבל אוטונומי של טיבט: התושבים נעקרו ולא פוצו, וקיים חשש שרכיבי המתכת יזיקו למאזן הסביבתי

תחנת הכוח ''קלה'' בסין / צילום: Reuters, Liu Zhongjun
תחנת הכוח ''קלה'' בסין / צילום: Reuters, Liu Zhongjun

שמה של סין הולך לפניה בעולם לא רק כמדינה מאוכלסת במיוחד, אף שאת הבכורה בתחום הזה איבדה השנה להודו, אלא גם כמדינה שהאוויר בה מזוהם במיוחד. לפי דירוג IQAir לשנת 2022, היא נמצאת במקום ה־25 בדירוג המדינות המזוהמות בתבל, הרבה מעל מדינות כמו מיאנמר, טורקמניסטן או טורקיה.

נאט"ו מתכנסת למפגן כוח סמוך לרוסיה ושוקלת להבטיח לזלנסקי "מודל ישראלי"
פרופסור ישראלי-אמריקאי מואשם בארה"ב בסחר בנשק סיני ובנפט איראני
היום יחל גל חום כבד שצפוי להימשך כשבוע. כיצד משק החשמל נערך?

עם זאת, מדובר בשיפור דרסטי שהרי אם מביטים על המדד שבוחן את הריכוז הממוצע של חלקיקים נשימים עדינים (PM2.5), זה ירד מאז 2018 בכ־26%. למעשה, סין נחשבת למדינה מובילה בכל הנוגע לשיפור איכות האוויר שלה, לאחר שהספיקה בתוך חמש שנים גם להפחית את פליטות הפחמן הדו־חמצני ב־14.1%.

חלק משמעותי מהפחתת זיהום האוויר מתבצע באמצעות מעבר מאסיבי לאנרגיות מתחדשות, כאשר לפני כשבועיים חנכה את תחנת הכוח "קלה", הגדולה והגבוהה ביותר בעולם שמתבססת על אנרגיה סולארית והידרו־אלקטרית (מים).

התחנה פרוסה על פני 16 מיליון מטרים רבועים (שווה ערך ליותר מ־2,000 מגרשי כדורגל) בגובה של כ־4,600 מטר באזור האוטונומי של טיבט. כמיטב המסורת והיכולת הסינית, ההקמה של מיזם התשתית הענק נמשכה אך ורק שנה.

לתחנה, שנמצאת בסמוך לנהר יאלונג, הספק מותקן של 1 ג'יגה־וואט שצפוי לשרת כ־700 אלף בתי אב באמצעות כ־527 אלף לוחות סולאריים. המשמעות של 1 ג'יגה־וואט היא, לצורך ההמחשה, יכולת להטעין 15 אלף מכוניות חשמליות בעלות טווח נסיעה של 550 ק"מ בשעה אחת בלבד.

בכל הנוגע להפחתת הזיהום, מדובר בייצור ששווה ערך לכ־600 אלף טונות פחם. כלומר, הפחתה מוערכת של יותר מ־1.6 מיליון טונות של פחמן דו־חמצני. מנגד, השתמשו לטובת הקמת המתקן בקרוב ל־50 אלף טונות מתכת, שלא מן הנמנע יוצרו במפעלים מזהמים.

אנרגיה מסביב לשעון בחסות נהר יאלונג

לאנרגיית מים יש יתרון רב ביחס לאנרגיות מתחדשות מקבילות כמו סולאר ורוח, שנחשבות ללא יציבות. בשביל ייצור מאנרגיה סולארית צריכים שמש שמוגבלת, כמובן, במשך הזמן ביום, וכשיש עננות או אובך - ההספק פוחת. במקרה של רוח, נדרשים משבים לסיבוב הטורבינות - ועלולה להיווצר פגיעה בבעלי כנף, כפי שמתרחשת ברמת הגולן בישראל.

מנגד, אנרגיית מים תלויה אך ורק בזרימה. וכך, אותה התחנה מסוגלת לייצר הספק אדיר לאורך כל היממה: בשעות היום, להשתמש באנרגיית המים ואם יש שמש אז גם בסולאר, ובלילה - כאשר אנרגיה סולארית אינה רלוונטית - בייצור מהזרימה הקבועה של נהר יאלונג בלבד.

החיבור בין השניים אינו מתרחש חדשות לבקרים בשל משאבי הקרקע המוגבלים במדינות רבות בעולם, מה שמוביל גם לפריסת לוחות סולאריים צפים בים.

בסין שבה היקף ייצור החשמל השנתי עמד ב־2022 על 2,564.05 ג'יגה־וואט, משאב הקרקע הוא, כאמור, פחות מסובך, וברבעון הראשון של השנה הגיעה המדינה להיקף ייצור מאנרגיה סולארית של 228 ג'יגה־וואט, יותר מכל העולם גם יחד. כך עולה מנתוני Global Energy Monitor. בהתחשב בפרויקטים המתוכננים, סין צפויה להגיע להספק של 1,200 ג'יגה־וואט מאנרגיית רוח ואנרגיה סולארית ב־2025 - חמש שנים לפני היעד הזה שהציבה לעצמה ל־2030.

ככלל, סין שוברת בזה אחר זה את יעדי האנרגיות המתחדשות שלה, לאחר שבחודש שעבר חצתה את רף 50% מדלקים שאינם דלקי מאובנים - והגיעה ל־50.9%. זהו יעד שבמקור הציבה לעצמה בייג'ין לשנת 2025.

"סין היא מדינה מובילה במעבר לאנרגיות מתחדשות", מסר אדי ריץ', מנכ"ל ההתאחדות ההידרו־אלקטרית הבינלאומית (IHA). הנתונים הבינלאומיים מגבים את דברי ריץ', בשנת 2022 הוליכה סין את תוספת הייצור ההידרואלקטרי בעולם - עם 415 ג'יגה וואט. לצורך ההשוואה, במקום השני דורגה ברזיל עם 110 ג'יגה־וואט ובשלישי ארה"ב עם 102 ג'יגה־וואט.

הדרך ליעדי האקלים עוברת בניצול וגזל?

עד עתה, ייתכן כי מדובר בסיפור מהאגדות אודות המעבר של מדינה מזהמת במיוחד לאנרגיות מתחדשות. אולם, מה שמציגה סין לעולם ואף לאזרחיה אינו משקף את המציאות, בפרט בכל הנוגע לאנרגיות מתחדשות - ובמיוחד בטיבט. שם זה יותר מזכיר סיפור בלהות. לפי מעט הדיווחים שזרמו מהשטח, השלטונות הסיניים לא פיצו כלל אזרחים טיבטים, תושבי קבע או נוודים, שאדמותיהם נגזלו לטובת המיזם השאפתני.

יתרה מכך, רועי הצאן שבמילא מתמודדים עם תוואי שטח מסובך, נאלצים למצוא שטחים חדשים. זאת, לאחר שהרשויות טענו בפניהם שתחנות הכוח דווקא יועילו לבעלי החיים ולשטחי המרעה שלהם.

"במטרה להקל על בניית תחנות הכוח הללו, הממשלה הסינית עקרה את הטיבטים המקומיים באזורים אלה, תוך גזילת קרקעותיהם - מבלי מתן שום פיצוי", דווח ברדיו אסיה החופשית מפי תושב מקומי שהוסיף כי "התושבים המקומיים אף לא עודכנו בטרם תחילת הפרויקט".

בה בעת, לובסנג יאנגצו, חוקרת סביבה ברשת טיבט הבינלאומית, מציינת כי אמנם המיזם מתיימר לייצר אנרגיה נקייה - אבל הרכיבים של היחידות הסולאריות וההידרואלקטריות צפויים לפגוע במערכת האיזונים הסביבתית העדינה באזור. "המדיניות הסינית, והרחבת התשתיות בטיבט היא שמובילה לרעידות אדמה, שיטפונות ונזקים בלתי הפיכים נוספים למערכת האקולוגית", היא הוסיפה.

תחנת הכוח "קלה" מלמדת את העולם שיעור חשוב כי השאיפה להגיע לאפס פליטות פחמן נטו ב־2050 היא אמנם קריטית להמשך קיומנו וקיום הדורות הבאים, אבל את המדיניות הזו מנצלות מדינות כמו סין כדי לדרוס בצורה קשה מיעוטים כמו הטיבטים, שקולם כמעט לא נשמע מול העוולות שנעשות להם.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; וויקס מזנקת בכ-25%

הנאסד"ק עולה ב-0.8% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה–ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT f בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך