גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר של בנק ישראל: המחסור בחשמל פחות חמור מכפי שהציגו תחזיות קודמות

בזמן שמכרז אשכול להקמת תחנת כוח נוספת תקוע, בבנק ישראל צופים האטה בקצב הגידול של ייצור החשמל ● רק לפני שנה חברת נגה, המנהלת את משק החשמל בארץ, פרסמה תחזית שונה ● מה הסיבה לפער ואיזה נתון מרכזי נותר מחוץ לשתי ההערכות?

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: יח''צ
תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: יח''צ

במסגרת המכרז לרכישת תחנת אשכול, שבינתיים מסתבך בשל קשיי מימון, אמורה לקום באזור תחנת כוח נוספת. הקמת התחנה מהווה חלק מהמאמץ הרחב להגביר את ייצור החשמל בישראל, לאור הצמיחה הכלכלית והדמוגרפית. אבל כמה חשמל נצטרך בעתיד?

אקזיט חלומי לחברת מודיעין מהרצליה: שלושה מייסדים יקבלו 150 מיליון דולר
"ואז מערכת החשמל התחילה לקרוס": מנכ"ל נגה מספק תחזית עגומה לעתיד המשק הישראלי | ראיון
היום יחל גל חום כבד שצפוי להימשך כשבוע. כיצד משק החשמל נערך?

בנגה, חברה ממשלתית שהוקמה במסגרת הרפורמה במשק החשמל ותפקידה לנהל את מערכת החשמל הארצית, טוענים שהצריכה בישראל תהיה גבוהה במיוחד בשנים הבאות. על פי נגה, "בעשור הקרוב שיעור הגידול בביקוש לחשמל יגדל מ־2.2% בעשור הקודם ל־3.1% בעשור הנוכחי, ו־3.8% בעשור שאחריו. זאת, בשל כניסה של כלי רכב חשמליים, הקמת חוות שרתים והגברת התפלת המים".

אלא שלאחרונה פרסם בנק ישראל הערכה שונה בתכלית מזו של נגה. מתוצאות המחקר של ליאור גאלו, חוקר באגף מאקרו כלכלה ומדיניות בבנק המרכזי, עולה כי קצב הגידול של ייצור החשמל בשנת 2035 יעמוד על 1.7% בשנה בלבד. כלומר, פחות מחצי מקצב השינוי שחוזים בנגה. לאורך זמן, הפער בין התחזיות עלול להגיע לכדי הבדל אדיר בתחזית צריכת החשמל בישראל, מה שמעמיד בסימן שאלה את תוכנית פיתוח משק החשמל כולה.

 

יתרה מכך, בעוד שקצב צמיחת צריכת החשמל כיום עומד על כ־3%, בנק ישראל ונגה למעשה חוזים התפתחות בשני כיוונים מנוגדים - בנגה אומרים שהקצב יעלה, ובבנק ישראל סבורים שהוא דווקא יירד. ממה נובע הפער בין התחזיות?

פער במתודולוגיות

הפער נובע בעיקר בעקבות מתודולוגיות מחקר שונות בין שני הגופים. בנגה בוחנים ייצור ביתי ותעשייתי, וכמה כלי רכב חשמליים ותחנות אגירה יוקמו עד 2035. על בסיס זה, מניחים בנגה מה תהיה צריכת החשמל של כל אחד מהם, ומסכמים זאת למספר אחד.

לעומת זאת, בבנק ישראל בוחנים טרנדים עולמיים וכיצד ישראל מתנהלת ביחס אליהם. המחקר של הבנק המרכזי בוחן את הקשר בין צריכת החשמל בקרב מדינות ה־OECD ביחס לתוצר. כלומר, כמה חשמל נדרש לייצר בעבור עוד מוצרים ושירותים. בין השאר, מחלקים את המדינות לשתי קבוצות שונות, בהתאם לצפי קצב ייצור החשמל בעשור הבא, כאשר ישראל נכללת לצד מדינות כמו ארה"ב, גרמניה, צרפת ואיטליה. במחקר מזהים כי באופן גורף, ברחבי העולם נדרש פחות חשמל כדי לייצר עוד מוצרים ושירותים, לאור פיתוחים טכנולוגיים שונים.

לכל מתודולוגיה יש יתרונות וחסרונות: בעוד שהמתודולוגיה במחקר של נגה מתחשבת במאפיינים הקונקרטיים של ישראל ובתוכניות שיעצימו את צריכת החשמל, היא כוללת כמות נרחבת של הנחות - שכל טעות בהן עשויה לשנות את תוצאות המודל. למרות בקשת גלובס, בחברה הממשלתית מסרבים לפרסם את המתודולוגיה המלאה.

המחקר של בנק ישראל, לעומת זאת, לא מעניק חשיבות לשינויים קונקרטיים שעוברים על הכלכלה, כמו מעבר הדרגתי של שוק הרכב כולו מבנזין לחשמל, והרחבה של מתקני התפלה ואגירת חשמל.

הנתון שנותר בחוץ

יש נעלם אחד גדול שמשפיע מאוד על שתי המתודות: מה תהיה הצמיחה הכלכלית בישראל? אם הצמיחה הכלכלית תהיה מעל או מתחת לצפוי, היא תשפיע גם על צריכת החשמל במדינה, ובהתאם - על ייצור של תחנות הכוח ותשתית החשמל.

מסמך תוכנית הפיתוח האינטגרטיבית של נגה כולל תרחישים שונים בהתאם לצמיחה, אולם בחברה סירבו להרחיב לגבי הצמיחה הכלכלית הצפויה בישראל באותן שנים. גם בבנק ישראל לא מתייחסים לתחזית הצמיחה הכלכלית של המדינה, אלא רק לשימוש בחשמל ביחס לצמיחה.

ומה עלות הפערים בין התחזיות? בנוגה לא נותנים מספרים קונקרטי ואומרים ש"עוד אין עלויות, כיוון שזה יהיה בתכנית הפיתוח עד 2035 שנכין לשר". בבנק ישראל גם לא פרסמו נתון.

מעבר למתודולוגיות ולהנחות היסוד השונות, יש גם עניין של תמריצים ארגוניים. ייתכן שבנגה מעדיפים ללכת על הצד הבטוח ולהקים יותר תחנות כוח, מאשר פחות. בעוד שבניה אינטנסיבית מדי תוסיף לחשבון החשמל הביתי, ולמחירי כל המוצרים שמיוצרים בעזרת חשמל, מחסור בתחנות כוח עלול להוביל להפסקות חשמל בשעות השיא. במקרה כזה, הביקורת ככל הנראה תופנה ישירות נגד נגה.

מהחברה נמסר: "התחזיות נעשות בהתאם לנתונים שעומדים בפנינו וללא שיקולים כאלה ואחרים שאינם אל מול הנתונים שעומדים בפנינו".

כך או כך, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו כציבור - בהינתן שצריכת החשמל בעוד עשור ויותר נתונה בערפל כבד של חוסר ודאות - לאיזה כיוון אנחנו כציבור מעדיפים לטעות, ומה המחיר שנשלם בסופו?

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום