גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן הסל הזו שווה 25 מיליארד דולר והרכב המניות בה די מפתיע

מניות מיקרוסופט, אמזון ונטפליקס מוחזקות במשקל נכבד במדד הפופולרי להשקעות ערך של חברת S&P ● זה אומר שענקיות הטק אינן חברות צמיחה? לא בדיוק, זו בעיקר עדות לשיטה השנויה במחלוקת שבה מסווגים מדדים ● מי שמחפש "ערך טהור" צריך לעבוד בזה

ענקיות הטק / צילום: Shutterstock
ענקיות הטק / צילום: Shutterstock

זו הייתה אמורה להיות שנה נהדרת למשקיעים לעומתיים (contrarian). 50 המניות במדד S&P 500 שירדו הכי הרבה בשנה שעברה ירדו בממוצע ב־31%, ואז עלו בחזרה ובחדות ב־56%. עצם הקנייה של המפסידות הללו בסוף דצמבר הייתה יכולה להיחשב אסטרטגיה מנצחת.

מה עומד מאחורי ההשתלטות של מדד S&P 500 על תיקי ההשקעות הישראליים 
שרשרת הכשלים שנחשפה בדוח הנאמנים והתגובה: בדלויט מנסים להסביר איך פספסו היעלמות של 250 מיליון שקל 

אבל משקיעים לעומתיים לרוב לא קונים מה שירד הכי הרבה, מכיוון שבאופן היסטורי זה הוכח כאסטרטגיה שמפסידים ממנה. במניות יש מומנטום, כך שכשמניות יורדות הן נוטות להמשיך לרדת זמן מסוים.

במקום זה, הלעומתיים קונים מניות המוערכות בחסר, כלומר זולות בהיבט מסוים בהשוואה לנתונים הפונדמנטליים של החברות, אסטרטגיה המוכרת כ"השקעות ערך".

בדיוק באיזה מדד להשתמש כדי להעריך אותן - מכפיל מכירות, מכפיל הון, מכפיל תזרים מזומנים - על כך אפשר להתווכח. אבל על העובדה שמיקרוסופט למשל אינה זולה באף אחד מהמדדים האלה - יש הסכמה אוניברסלית כמעט.

הבעיה בהשקעה לפי סגנונות פופולריים

ועדיין, מיקרוסופט  נחשבת להחזקה הגדולה ביותר במדד S&P Value להשקעות ערך, שעקף בזכותה את שני מדדי הערך המובילים האחרים בששת החודשים האחרונים.

קרן הסל iShares S&P 500 Value (סימול: IVE) זינקה השנה ב־12%, לעומת פחות מ־5% לקרנות בשווי גבוה יותר העוקבות אחר מדדי הערך ראסל 1000 ו־CRSP, של FTSE Russell ו־Chicago Center for Research in Security Prices.

"הייתי מטיל ספק בהגדרה של S&P או של כל אחד אחר שחברה שמכפיל המכירות שלה דו ספרתי יכולה להיכנס בכלל למדד ערך", אמר רוב ארנוט, מייסד Research Affiliates המגדיר עצמו כחסיד של השקעות ערך.

למעשה, חקירה לעומק למה מיקרוסופט מופיעה במדד S&P Value תוכל לסייע למשקיעים להבין לא רק את קרן IVE, ששוויה 25 מיליארד דולר, אלא גם את הבעייתיות שבניסיון לקנות לפי סגנונות השקעה פופולריים כמו צמיחה, איכות או מומנטום - דרך קרנות סל עוקבות מדדים.

מיקרוסופט אינה יוצאת הדופן היחידה במדד.  אמזון   ונטפליקס  אינן מניות ערך בשום אופן, אך זה לא הפריע להן להיות בין 10 החברות המובילות ב־S&P Value.

ההיסטוריה מדגימה כיצד וול סטריט כושלת בכל פעם שהיא מנסה לחלק ולקטלג השקעות לקטגוריות מסודרות ונקיות. במקרים רבים יש לכך השלכות שבוול סטריט לא כיוונו אליהן בהכרח.

הסיפור לא מתחיל במדד S&P Value, אלא באיך S&P מכניסה מניות לקטגוריית הצמיחה שלה, שנתפסת כ"ין" לעומת ה"יאנג" של מניות הערך. צמיחה אמורה ללכוד חברות צומחות, ולרוב מניות אלה גם יותר יקרות ביחס למרכיבים הפונדמנטליים של החברות.

ב־S&P שמו לב ב־2009 שהרבה מהביצועים של מנהלי קרנות שמתמקדים בחברות צמיחה מוסברים על ידי המומנטום במחירי המניות - כשהנטייה של מניות בעלייה היא לעלות וכך גם בירידה.

בחברה שינו את מדדי הצמיחה כך שיכללו גם מומנטום לצד צמיחה ויחס מחיר־רווח עולה. הגיוני למדי, אך גם שנוי במחלוקת בהתחשב בכך שאקדמאים ומשקיעים מתייחסים למומנטום כאל סגנון השקעה נפרד.

במדד ה"צמיחה" אין אף מניית ביג טק

מיקרוסופט נכנסת תחת ההגדרה של "ערך" ב־S&P, מהסיבה הפשוטה שהירידה החדה שלה אשתקד גרמה לכך שלא תוכל להיחשב למניית צמיחה. וכך, הגישה של ה־S&P כופה על המניות להתאים רק לקטגוריה אחת מבין השתיים.

במקרה של מיקרוסופט השווי נחלק כמחצית לערך וכמחצית לצמיחה, מה שהופך אותה למניית הצמיחה השנייה בגודלה ולמניית הערך הגדולה ביותר במדדים אלו. משקיעים שמחפשים יותר בהירות יצטרכו להעמיק במסמכי הקרנות והמדדים.

"קיים רצון מובן לסווג כל חברה לפי מדדי הערך או הצמיחה, אבל בתווך יש הרבה אי־סדר", אמר טים אדוורדס, מנהל אסטרטגיית השקעה במדדים בדאו ג'ונס.

ל־S&P יש גם מדדי צמיחה ומדדי ערך טהורים, שלא כוללים את המניות שבאמצע - אבל כתוצאה מזה, מדד הצמיחה הטהור מבלבל אפילו יותר. לא נמצאת בו אף אחת ממניות הטכנולוגיה הגדולות שהפכו לאלה שמגדירות צמיחה - אין בו את אפל , מיקרוסופט, אנבידיה , אמזון ואלפבית , משום שבשנה שעברה הן חוו ירידות.

אבל הן צנחו ככה בדיוק בגלל שאלו מניות צמיחה, משום שעליית הריבית הפכה צמיחה לפחות אטרקטיבית. זה הספיק בשביל S&P להחליט שהן כבר לא מניות צמיחה טהורות.

כך משקיעים שרצו להצטרף ל"בום" במניות הביג טק השנה נאלצו להימנע ממדד הצמיחה הטהורה של S&P 500, שיותר מרבע מהכסף שבו מושקע בנפט ובמניות אנרגיה אחרות.

הלקחים שניתן ללמוד מהתרחיש המוזר

יש שני לקחים גדולים למשקיעים מהמוזרויות האלה במדד S&P. ראשית, לדעת מה אתם קונים. בכל הנוגע לקרנות סל, זה מצריך שיעורי בית. כשגם דבר בסיסי כמו שם המדד מדבר על ערך. וכשמדד ערך בוחר מניות על פי חישובים סטנדרטיים, מי יכול לצפות ממנו להחזיק מניות שידועות בעיקר הודות לצמיחה שלהן?

בדיקה מדוקדקת נחוצה גם בטרם משקיעים בקרנות שממוקדת באיכות, במומנטום ובנושאי סביבה, חברה וממשל תאגידי (ESG).

שנית, אל תבחרו רק על בסיס ביצועי העבר. משקיע שמסכים עם ארנוט על כך שמניות ערך הן זולות באופן היסטורי בהשוואה למניות צמיחה, עשוי בהחלט לחפש קרן סל שמתמקדת בערך. הקרנות שקשורות למדדי S&P רשמו הישגים נאים לאחרונה, אז הן עשויות להיראות מושכות - עד שתגלו מדוע הן הצליחו.

קליף אסנס מחברת ניהול הקרנות AQR Capital רומז כי קניית גרסה של מניות ערך שעברו בחינה מושכלת יותר, אולי הייתה פחות מצליחה, בדיוק בגלל שקטגוריית הערך לא הבריקה השנה.

אז מי שסבור שמניות הערך יחזרו לככב, יעדיף את הגרסה שנמדדת באופן הכי טוב, לא את זו שפספסה בזיהוי מידה מסוימת של צמיחה.

עוד כתבות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"