גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאט"ו מתכנסת למפגן כוח סמוך לרוסיה ושוקלת להבטיח לזלנסקי "מודל ישראלי"

ארדואן הודיע כי הוא חוזר בו מההתנגדויות להצטרפות שבדיה לנאט"ו במהלך הוועידה בליטא, בצעד שמהדהד אחדות מול רוסיה ● בינתיים מדינות המערב מגבשות מודל סיוע ביטחוני בסגנון "ישראלי" שיציע לאוקראינה ערבויות ביטחוניות בלי להסתכן בעימות ישיר עם רוסיה

משתתפי פסגת נאט''ו / צילום: Associated Press, Andrew Carallero-Reynolds
משתתפי פסגת נאט''ו / צילום: Associated Press, Andrew Carallero-Reynolds

המדינות הבלטיות חיות בפחד מתמיד מפני פלישה רוסית, שהתגבר לרמות־שיא אחרי פרוץ המלחמה באוקראינה בשנה שעברה. בליטא, תושבים באזור מסדרון סובאלקי כבר תירגלו פינוי במקרה של זרימת כוחות רוסיים לשטחם, כולל פינוי משפחות, התנגדות חמושה ושיבוש הדרכים המקומיות.

500 יום לפלישת רוסיה ולמרבה ההפתעה אוקראינה עדיין קיימת | יואב קרני, פרשנות
הפצצה של ארדואן: שבדיה תצטרף לנאט"ו בתנאי שטורקיה תצטרף לאיחוד
בין אוקראינה להונג קונג: הבחירה הבלתי אפשרית של טייוואן | WSJ

לא רק שם, גם בערים הגדולות מתכננים מה לעשות אם ארצם תהיה היעד הבא של מוסקבה והחשש מכיבוש רוסי נמצא גבוה בתודעה. גרמניה אמנם הבטיחה לשלוח כוחות לתגבור, נאט"ו מתכוונת להגדיל את סדר הכוחות מטעמה שמוצב בהן, אך המדינות - אסטוניה, לטביה וליטא - מתכוננות וגם דואגות להתחמש היטב.

זו אחת הסיבות לכך שווילנה, בירת ליטא, נבחרה להיות העיר המארחת את המפגש השנתי של ראשי הברית הצבאית הצפון אטלנטית (נאט"ו), שנפתח ביום שני. הרצון הוא להעביר מסר של תמיכה חסרת־פשרות מצד הברית הצבאית.

ואחרי התחלה צולעת, כאשר נשיא טורקיה רג'אפ טאייפ ארדואן הטיל ביום שני פצצה פוליטית לא ברורה שכרכה בין הצטרפות ארצו לאיחוד האירופי לאישור הצטרפות שבדיה לברית הצבאית, הדברים הסתדרו קצת יותר לפי התוכניות בהמשך.

כבר בערב יום שני הודיע מזכ"ל נאט"ו, הנורבגי ינס סטולנטברג, כי טורקיה ושבדיה הגיעו למעשה להסכמה ביניהן לגבי אישור הצטרפות המדינה הסקנדינבית לנאט"ו. "שבדיה תהיה חברה מלאה בנאט"ו", הכריז. אחרי יותר משנה שבה סירב לעשות זאת, הנשיא הטורקי התחייב להביא את הצטרפות שבדיה לאישור הפרלמנט הטורקי בקרוב, והיא תוכל להצטרף לפינלנד השכנה, שכבר עשתה זאת מוקדם יותר השנה.

זו הייתה התוכנית של נאט"ו מלכתחילה, והיא מסמלת תבוסה גדולה בעבור נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. לפינלנד גבול של יותר מ־1,200 קילומטר עם רוסיה, לשבדיה השליטה בדרכי הכניסה הימיות לצפון רוסיה ושליטה בים הבלטי. שני הצבאות הנורדיים החזקים מהווים מכפיל כוח עבור ברית, שרק לפני ארבע שנים כונתה "מתה מבחינה מוחית" על ידי נשיא צרפת, עמנואל מקרון.

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: Reuters, SPUTNIK

שבדיה שינתה את החוקה שלה כדי לקבל את האישור הטורקי, הבטיחה לפעול נגד המחתרת הכורדית ולייצא נשק לטורקיה, וגם קצת הושפלה, אבל האישור צפוי להתקבל. ברוח הערתו של ארדואן, היא גם הבטיחה "לקדם את שיחות ההצטרפות של טורקיה לאיחוד האירופי". שיחות אלו נפתחו ב־2005 אך נזנחו זמן קצר לאחר מכן בשל מצב שלטון החוק במדינה.

אוקראינה "אינה מוכנה" להצטרף למועדון

ל"אור הירוק" הטורקי קדמה שיחה בין נשיא ארה"ב ביידן לארדואן, שבה לחץ ככל הנראה המנהיג האמריקאי על עמיתו. מאז כבר הבטיח ביידן מטוסי קרב לטורקיה. גם הונגריה, חברה "סוררת" אחרת בברית נאט"ו המקיימת קשרי־סחר ערים עם רוסיה וקשרים פוליטיים, אמרה כי העובדה שטרם אישרה את הצטרפות שבדיה לברית היא "טכנית בלבד" וכי תעשה זאת בקרוב.

ולודימיר זלנסקי נשיא אוקראינה / צילום: Associated Press, Francisco Seco

כך שלאחר הסדרת הגדלת הברית ל־32 חברות, הנושא המרכזי על סדר היום הוא דרישתה של אוקראינה להיות חברה בנאט"ו, והפיצול הפנימי בתוך הברית בין מדינות מזרח אירופה התומכות בכך, לבין התנגדות גרמנית־אמריקאית משותפת.

ברור כעת כי הצטרפות אינה על הפרק, ולו משום שהנשיא האמריקאי ג'ו ביידן אמר בקולו כי אוקראינה "אינה מוכנה לכך". הדיונים כעת נסובים על הצטרפות אפשרית וזריזה "אחרי תום המלחמה" עם רוסיה, מתי שהדבר לא יקרה, ולפי הדיווחים זוהי עמדה שבריטניה וצרפת לוחצות לקבל, אך וושינגטון וברלין מתנגדות אליה.

ערבות ביטחונית, בלי לשבור את הכלים

השאלה היא מה תוכל אוקראינה לקבל מנאט"ו בדמות ערבויות ביטחון עד שתסתיים המלחמה, ואולי גם אחריה אם חברותה בברית לא תבשיל לעולם. בהקשר הזה, שמה של ישראל משורבב לדיוני נאט"ו כבר חודשים ארוכים, כאשר הצעה שגיבשו יועצים אוקראינים, פוליטיקאים פולנים, גורמים אמריקאים ואחרים מדברים על אימוץ "המודל הישראלי" לאוקראינה.

כידוע, ישראל אינה חברה בברית הצבאית, אך ארה"ב התחייבה במסגרת ההסכם הביטחוני עמה (שמתחדש מדי עשור), להעניק לה גישה לטכנולוגיה מתקדמת ולספק לה נשק וחימוש במקרה מלחמה. מודל דומה נשקל בימים אלו בוועידה, אך הוא יערב לא רק את ארה"ב. לפי ההצעות, מדינות נאט"ו יחתמו על שורת הסכמים ביטחוניים בילטרליים המעניקים עדיפות לאספקת נשק מתקדם למדינה ולסיוע ביטחוני במיליארדים בשנים הקרובות. "הסכם ביטחון בסגנון ישראל לאוקראינה יעניק עדיפות לאספקת נשק ולטכנולוגיה מתקדמת", אמר בעבר נשיא פולין אנדז'יי דודא, שהיה שותף למגעים בנושא.

כפי שהיה עד כה, ההסכמים יהיו בילטרליים, כדי לא להיתפס כאילו נאט"ו לקחה צד פעיל במלחמה של אוקראינה עם רוסיה, אחרי שזו פלשה לשטחה ב־24 בפברואר 2022. צעד כזה צפוי למנוע שבירת כלים מול רוסיה, ולהקטין את הסיכוי לעימות רוסיה־נאט"ו שמאיים לפרוץ כל העת. בנוסף, לא צפויות להתקבל החלטות בוועידה בנוגע לדרישה האוקראינית לאספקת מטוסי קרב. לכל היותר תוכרז ההסכמה שהודלפה כבר מבעוד מועד, לספק לאוקראינה פצצות מצרר.

מי יהיה מזכ"ל נאט"ו הבא?

נושא אחר שיעלה לדיונים הוא היקף ההוצאות הביטחוניות של חברות הברית. ארה"ב לבדה אחראית לקרוב ל־70% מההוצאות הביטחוניות של הברית כולה, ונשארה הכוח המשמעותי ביותר בו. גרמניה, שהבטיחה "נקודת מפנה היסטורית" כמה שבועות בלבד אחרי פרוץ המלחמה ואת הגברת ההוצאה הביטחונית ליותר מ־2% מהתמ"ג, ככל הנראה לא תעמוד ביעד הזה גם השנה. הגרמנים מבטיחים כי יגיעו לשם, אך ייתכן כי הפסגה תדרוש הצהרות חד־משמעיות בנוגע לכך. למעשה, למרות המלחמה באוקראינה ובום רכישות הנשק הגלובלי שהיא יצרה, רק 7 מבין 30 החברות הוותיקות בנאט"ו (לפני הצטרפות פינלנד ושבדיה), הוציאו יותר מרף ה־2% על ביטחון.

זהו זמן רגיש במיוחד לנאט"ו, ואחת הסוגיות שהטרידו את המנהיגים עד כה היה מי יהיה המזכ"ל הבא שלה, אחרי תשע שנות כהונה של הנורבגי סטולנטברג. לפי הדיווחים, ארה"ב פסלה את מועמדותה הרגעית של מדה פרדריקסן, ראשת ממשלת דנמרק המכהנת, וכעת מנסה לקדם את מועמדות נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין (שכיהנה כשרת הביטחון של גרמניה לפני כן) לתפקיד. התמיכה מברלין מובטחת. בינתיים, בשל מחסור במועמדים מתאימים, סטולנטברג הודיע כי ימשיך לכהן עוד שנה לפחות. אף אחד אינו בטוח כי זו הוועידה האחרונה שלו.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"