גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

AI היא לא אופנה. זו מעצמת הרווח החדשה שלכם

באמצעות הבנה ושילוב של בינה מלאכותית בצורה יעילה חברות יכולות לשפר משמעותית את התפעול ואת תהליכי קבלת ההחלטות ● אז בואו נפסיק לצפות מהצד ונתחיל להשתתף במהפכה ● מדריך מעשי: חמישה צעדים ראשונים למנהלים

חצי שעה של השראה. מדריך מעשי להבנה ושילוב של AI בצורה יעילה בחברות / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. מדריך מעשי להבנה ושילוב של AI בצורה יעילה בחברות / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי  

17 מנכ"לים עם אנרגיות גבוהות יושבים בסלון שלי, שילוב מגוון של תעשיות. סדר היום? צלילת עומק למערבולת השפעת הבינה המלאכותית (AI) על החברות שהם מנהלים. אנחנו קוראים, שומעים וצופים בכל יום ביישומי AI מעוררי ההשראה, בדגש על בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI), אך הפעם אשתף אתכם מניסיוני בפרויקטים של הטמעת AI ככלי לצמיחה עסקית. הטור לא עוסק בכלי כזה או אחר, אלא מזווית כיסא המנכ"ל: באיזה אזורים בעסק היא תשפיע יותר, ובעיקר מאיפה ואיך להתחיל.

בואו נתחיל בלהבין בצורה פשוטה מה תפקיד ה-AI בעולם העסקים. את אחת ההגדרות הברורות נתן לי מנכ"ל צעיר ונמרץ של חברת טק מצליחה: אם עד לא מזמן השימוש בדאטה היה "תגיד לי מה היה", אחרי זה עברנו לכלים סטטיסטיים של "תמליץ לי מה לעשות" ועכשיו אנחנו קופצים לעידן ה-AI, "תחליט מה לעשות, תעשה את זה באופן אוטומטי וגם תלמד מזה".

להצית את המהפכה

אז מוכנים להצטרף למהפכה ולא יודעים מאיפה להתחיל? הו, המקומות שאליהם נלך עם AI! התפקיד שלנו כמנהיגים הוא להחליט איפה, מתי ובאיזו עוצמה לשלב אותה. מהיפר־פרסונליזציה עד לתחזוקה חזויה - בינה מלאכותית יכולה לחדש את הלוגיסטיקה, ליצור עיצובי מוצרים חדשים, ואפילו לחולל מהפכה בקמעונאות. מוכנים לעולם שבו שירות לקוחות אכן משרת את הלקוח? זו ההבטחה של AI.

השפעת ה-AI חודרת לכל היבט. משאבי אנוש יכולים למנף אותה למשימות כמו בדיקת קורות חיים וחיזוי שחיקת עובדים. בפיננסים וחשבונאות היא יכולה להיות מכרעת לגילוי הונאה ולתכנון פיננסי. ניהול שרשרת אספקה יכול להפיק תועלת מניתוח חזוי עבור בקרת מלאי ומסלולי הפצה אופטימליים. מחקר ופיתוח יכולים להשתמש בבינה מלאכותית לניתוח נתונים, קידום חדשנות והפחתת מחזורי פיתוח מוצרים. לבסוף ניתן לשנות את המכירות באמצעות תובנות לגבי התנהגות לקוחות ותחזיות מדויקות.

אז איך מתחילים?

בשלב הראשון שאלו את השאלות העסקיות הגדולות. לכן סמנו את האזורים העסקיים המשמעותיים שבהם לדעתכם שילוב הבינה המלאכותית יכול לפתור בעיות גדולות והקפיצה הטכנולוגית תביא לכם את עיקר האימפקט. בכלל בעידן ה־AI התפקיד של מנהיגים הוא קודם כל לדעת לשאול את השאלות הנכונות, כי היא יודעת לתת תשובות מצוינות.

בשלב השני צרו צוות משימה מגוון. רגע לפני שאתם ממהרים להעביר את האחריות למומחה הטכנולוגיה, בנו צוות חוצה ארגון של מנהלים מדרג ביניים, אלה שמכירים את העבודה בפועל ומכירים את הבעיות שהגדרתם טוב יותר מאשר את כף ידיהם. זהו צוות העבודה המתאים ביותר להובלת הפרויקט.

הטריק הוא בגיוון: הם צריכים לייצג כל האספקטים של פעילות החברה, מעין מיני־חברה. מובן שצריך להיות בו מומחה בטכנולוגיה, אבל גם מישהו שמכיר את הלקוחות, את הפיננסים, את התפעול, את המוצר.

בשלב השלישי אתם צריכים בנק נתונים מטופח. חשבו על זה כעל כוחות־העל של הנוקמים. צריך גם הרבה דאטה, לכן באזורים עם הפוטנציאל העסקי שהגדרתם בשלב 1 אתם צריכים לבדוק את מצב הנתונים.

צוות המשימה צריך לצלול אל האזורים הפוטנציאליים, לוודא שהנתונים בהם יהיו מטויבים ומאורגנים לקציר של הבינה. לדוגמה, אם האזור העסקי הפוטנציאלי שבחנתם הוא שרשרת אספקה, אבל אין בו כמויות היסטריות של דאטה, הוא פחות מתאים. לעומתו יהיה אזור אחר עם הררי דאטה, שיהיה צריך לסדר ולהתאים בעבודת הכנה ראשונית.

בסוף השלב הזה יהיו לכם אזורים פוטנציאליים לשילוב בינה מלאכותית שהם גם מעניינים עסקית וגם בשלים מבחינת מצב הדאטה.

השלב הרביעי הוא להחליט על אזור הוכחת היתכנות (poc). זה הזמן לבחור מאיפה מתחילים. חשוב שהאזור יהיה אסטרטגי, כזה שיוכל מצד אחד להוכיח שאפשר להזיז מחוג על פרמטר חשוב לארגון, שעם סימני נפט יצית את הדמיון בחדר ההנהלה, ומצד שני, אזור שיהיה קל להביא בו ניצחון מהיר, אזור שבו אפשר יהיה ללמוד על תוצאות הניסוי.

בשלב החמישי הכינו עץ החלטות בסיסי. העץ הזה מתפתח ותלוי בכם, הוא בעצם מה שבן אנוש היה עושה, רק הפעם עם דאטה. עץ ההחלטות שצוות המשימה ייצור הוא התשתית הבסיסית המדמה בצורה מופשטת את האפשרות של בינה לתפקד בצורה אוטומטית.

המטרה? לבחון את העץ בחיים האמיתיים, בניסוי, ולראות השפעה לטובה של ההנחות העסקיות שלכם בשילוב האוטומציה על התוצאות. רק אחרי שתוכיחו שיש להחלטות הבסיסיות שהגדרתם יכולת לייצר אימפקט ופוטנציאל להפוך את האזור הזה לאוטומטי, תוכלו לשכנע את הארגון לעלות שלב וליישם בדיוק בו את ה־AI.

אני ממליץ להסתכל על הנושא בצורה אסטרטגית. זה לא תפקיד טכני, זה תפקיד של מנהיגים ( (המשך השלבים בטור הבא).

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

מנהיגות, התנסות ואנושיות

מנהיגים, הגיע הזמן להפשיל שרוולים ולשחק עם AI. המנהיגות שלכם, תלויה בהבנתכם את עולם ה־AI וזו מגיעה רק מהתנסות. בחרו לכם את אחד הכלים והכניסו אותו לשימושכם האישי ביומיום, רק אחרי שתהיו מכונת פרומפטים משומנת תוכלו לתפוס את גודל היכולות ואת הפוטנציאל העסקי.

בטוויסט מפתיע עליית המכונות מדגישה את חשיבות הכישורים הרכים שלנו. האמפתיה, השכנוע, החשיבה הביקורתית - המגע האנושי - הצורך בהם אצל מנהלים רק יגדל. עם עליית ה-AI שיכולה להחליף הרבה מהכישורים הטכניים שלנו, ישאר צורך ומקום הולך וגדל דווקא למנהיגים (לא המנהלים) שיודעים לסחוף אחריהם צוות מסור למען מטרה גדולה.

מנהלים - זמן לפעול

העתיד קרוב מכפי שאנו חושבים. הטכנולוגיה טסה קדימה, וארגונים מתנשפים. והחלק המטורף? הבינה המלאכותית מתקדמת בקצב אקספוננציאלי, אנחנו על סיפה של בינה מלאכותית כללית (AGI), מכונת הלמידה העצמית שלדברי מומחים יכולה תיאורטית להשתלט על העולם, או לכל הפחות, על העבודה שלנו. וזה לא אני אומר. מספיק לקרוא

את המסמך הרשמי האחרון של OpenAI שקובע שבמהלך העשור הקרוב, הבינה המלאכותית תעקוף את היכולת של "מומחים" בני אנוש במרבית התחומים. כמובן זה לא רק הסקילס, לא תהיה לה גם מגבלה של סקייל.

סכנה דיסטופית

אבל מסע הבינה המלאכותית הוא לא רק חדי־קרן וקשתות בענן. חלק מהמפתחים מסתכלים על AI כפצצת זמן מתקתקת עבור האנושות. אליעזר יודקובסקי, חוקר בינה מלאכותית בולט, מזהיר: אי אפשר לעצור את הבינה המלאכותית, היא בדרך להשמיד את העולם והסוסים כבר ברחו מהאורווה. העצה האופטימית שלו היא "נצלו את השנים שנותרו לנו עם המשפחות שלכם".

הזדמנות עסקית

אני מטבעי קצת יותר אופטימי וגם ראיתי איך הכלים העלו מעלים חברות על מסלול צמיחה מחודש, לכן אני ממליץ להתמקד בלשלב בינה מלאכותית ממש החל ממחר, בארגונים אותם אנחנו מובילים. הסוס אולי כבר ברח מאורווה, אבל אנחנו עדיין מחזיקים (בינתיים) במושכות. אז בואו נרכב!

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים . הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; מצרים מעלה את הכוננות בצפון סיני

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הבנקים יורד ב-0.6%, מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ● הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; החוזים העתידיים עולים בכ-0.3%

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

רגע לפני האסיפה: בנו של מייסד איילון עוקץ את העסקה עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר