גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאט"ו נתנה לזלנסקי 150 מיליארד דולר במתנה, אז למה הוא רותח עליה?

נשיא אוקראינה איבד עשתונות מפני שנאט"ו לא קבעה לוח זמנים להצטרפותה של מדינתו לארגון ● אבל צרכים פוליטיים מחייבים אותו להיזהר: מהלך שכזה בעיצומה של הלחימה עשוי להפחית את האהדה כלפיו ולהפוך את אוקראינה לגורם שנוי במחלוקת

זלנסקי משוחח עם התקשורת בוועידת נאט''ו בווילנה / צילום: Associated Press, Mindaugas Kulbis
זלנסקי משוחח עם התקשורת בוועידת נאט''ו בווילנה / צילום: Associated Press, Mindaugas Kulbis

מה זה היה לוולודימיר זלנסקי? המנהיג הראוי לתואר 'גיבור זמננו', האיש שסירב להימלט מקייב על כנפי מסוק אמריקאי, איבד ביום ג' את עשתונותיו. זמן קצר לפני שיצא מקייב, כדי להשתתף בוועידת הפסגה של נאט"ו בווילנה, שיגר נשיא אוקראינה ציוץ צורם אל חלל הסב"ר. הוא פתח אותו בקביעה ש"אוקראינה ראויה לדרך ארץ" מצד נאט"ו, וממילא אפשר להניח שהיא לא זכתה בה.

נאט"ו מתכנסת למפגן כוח סמוך לרוסיה ושוקלת להבטיח לזלנסקי "מודל ישראלי" 

הוא התלונן על היעדר לוח זמנים לצירוף אוקראינה לנאט"ו, והכריז ש"זה חסר תקדים ואבסורדי". ואיך נאט"ו מעיזה להציג "תנאים" (המירכאות הכפולות הן שלו). זה ביטוי של "חולשה" (המירכאות הן שלנו).

על טאקט ושליטה עצמית

ממה נפשך, נאט"ו יצקה ב-500 הימים האחרונים 150 מיליארד דולר ויותר אל קופותיה של אוקראינה, בסיוע צבאי, אזרחי, פיננסי והומניטרי. לצבא אוקראינה יש נשק מתקדם ותחמושת רק בזכות מענקי המערב. כלכלת אוקראינה עדיין קיימת רק מפני שהמערב מסבסד אותה. על פי המועצה ליחסי חוץ בניו יורק, הסיוע האמריקאי לבדו עומד מאז תחילת המלחמה על 80 מיליארד דולר ויותר.

כמובן, אוקראינה היא הלוחמת, ודמה ניגר כמים. אבדותיה כבדות להפליא. איננו יודעים את המספרים, אבל נראה כי אין זו הגזמה להניח שעשרות אלפי חיילים אוקראיניים נהרגו. אומץ ליבו של הצבא הזה ותושייתו הם פנומנליים. אפשר בהחלט לטעון, שהאוקראינים לוחמים את מלחמת הבלימה של המערב נגד רוסיה, והם ראויים לסיוע מסיבי, גדול אפילו מן הסיוע הנוכחי.

אבל הנשיא זלנסקי הפגין חוסר טאקט, אולי חוסר שליטה עצמית, כאשר תקף את נאט"ו בחריפות כזאת, בדרכו אל ועידתה. התפרצות התסכול שלו שללה מן הוועידה את ההילה של אחדות-השורות, שהיה עליה להפגין כלפי רוסיה.

לזלנסקי דוחקת השעה. הוא רוצה להצטרף לברית נאט"ו בהקדם, מחר בבוקר אם אפשר. הוא אומר, שאם נאט"ו תדחה את צירוף אוקראינה עד לאחר שהאש תיפסק, היא תיתן בזה עילה לפוטין לא להפסיק, ולהוסיף ולהמטיר טילים ומל"טים איראניים מתאבדים על ערי אוקראינה.

בזה הוא כנראה צודק. אבל הוא מעיד על עצמו אי-הבנה קריטית של דקויות הפוליטיקה המערבית, אם אין הוא מביא בחשבון את ההתנגדות גדולת הממדים שיעורר צירופה של אוקראינה בעיצומה של המלחמה.

מבחן צ'רצ'יל

צירוף כזה יהפוך את נאט"ו כמעט אוטומטית לצד לוחם. ייתכן שאין מנוס, ויתכן שזה יקרה ממילא. אבל כרוכה בזה סכנה פוליטית עצומה לאוקראינה. היא צריכה להשתדל שלא להפוך לסלע מחלוקת בשום פוליטיקה ובשום בחירות, בייחוד בהתקרב בחירות חשובות ביותר בארה"ב, גם בבריטניה וגם, עוד מעט קט, בספרד ובהולנד.

התמיכה באוקראינה ברוב הגדול של ארצות נאט"ו מוסיפה להיות מסיבית, אבל היא עדיין לא הועמדה במבחן צ'רצ'יל, זאת אומרת האירופים והצפון אמריקאים עדיין לא שמעו את מנהיגיהם מבטיחים להם רק "דם, עמל, דמעות וזיעה", כמו צ'רצ'יל במאי 1940.

מדוע זלנסקי רוצה להיות בנאט"ו? האם זה בייחוד מפני שהוא רוצה דיוויזיות של נאט"ו לאורך נהר הדניפרו? לאו דווקא, וחבל שהוא לא הבהיר את זה. הוא רוצה את מטריית נאט"ו, כדי להפריך את חישובו של פוטין שהמערב יתעייף, ויחדל למלא את מחסני האוקראינים.

לבלום - ולכפות שלום

נאט"ו קמה מלכתחילה ב-1949 כפוליסת ביטוח לדמוקרטיות המערביות החלושות של אירופה. שנתיים לפני שקמה, ארה"ב נחלצה ממצב רוח מחודש של בדלנות, ובאה לעזרת טורקיה ויוון. הן נחשבו אז ליעדיה הבאים של ההתפשטות הרוסית-סובייטית. הנשיא טרומן פרסם את "דוקטרינת הבלימה" המפורסמת שלו, זאת אומרת התגוננות-ללא-תוקפנות, והשתיים ניצלו. הגיון הבלימה חזר והוחל במרוצת השנים, בייחוד סביב ברלין.

ואף כי ארה"ב החזיקה חצי מיליון אנשי צבא באירופה בזמן השיא של המלחמה הקרה, והציבה שם טילים גרעיניים לטווח בינוני, הייתה הסכמה כמעט כללית שאין לנאט"ו סיכוי של ממש לעמוד במתקפה רוסית/סובייטית. התקווה אז הייתה שיהיה אפשר לעכב את הרוסים במספר ימים.

נשאלה השאלה אם "שלושה ימים" יספיקו לרוסים להבקיע את מערכי ההגנה המערביים, או שהם יהיו זקוקים לשבעה, בדהרתם אל האוקיאנוס האטלנטי. זה מזכיר את השאלות שנשאלו בפתיחת הפלישה הרוסית לאוקראינה. למרבה המזל, איננו יודעים מה היה קורה לפני 50 שנה בשדמות אירופה, כי לא היה פוטין, ואת יחסי המעצמות עדיין הדריך הפחד המועיל מפני "השמדה הדדית מובטחת".

עד 1991, נאט"ו עמדה מול ברית ורשה, שהייתה בעצם צבא-על סובייטי. כשהיא התפרקה, עם נפילת הקומוניזם, הייתה ציפייה כלשהי שגם נאט"ו תתפזר, מפני שלא נשקף עוד איום, ואם אין איום אז בשביל מה צריך ברית צבאית.

זו הייתה טעות אופטית והיסטורית. משימת נאט"ו לא הייתה רק להדוף פולש, אלא גם לשמור שלום, או אחר כך לכפות שלום (היא סיימה בכוח את המלחמות בבוסניה ובקוסובו, במחצית השנייה של שנות ה-90).

השאלה "נגד מי" לא הייתה החשובה ביותר. חשובה ממנה הייתה העובדה שבנאט"ו היו חברות, שעברן והסנטימנטים שלהן העמידו אותן בסכנה מתמדת של מלחמה זו עם זו. הסתופפותן תחת קורת גג משותפת הייתה כמעט לא-טבעית, אבל הצילה אותן ואת אירופה ממלחמה אפשרית: גרמניה נגד צרפת, טורקיה נגד יוון, רומניה נגד הונגריה, הונגריה נגד סלובקיה, פולין נגד ליטא. "אפשרית", אמרנו, על יסוד ניסיון העבר.

אוקראינה זוטא בווילנה

רוסיה רטנה מלכתחילה. שר החוץ שלה, סרגיי לברוב, הטיל את אשמת ההידרדרות ביחסי רוסיה עם המערב על צירוף שלוש המדינות הבלטיות הקטנות לנאט"ו, ב-2004. הן היו רפובליקות סובייטיות, הן נמצאות בשערי פטרבורג, והצטרפותן אל נאט"ו שמה קץ לשליטה רוסית רבת-שנים בים הבלטי. יש בהן גם מיעוטים ניכרים של דוברי רוסית.

לשון אחר, כל אחת מהן היא אוקראינה זוטא בפוטנציה. ואומנם, הן בטוחות שהן יעדיו הבאים של פוטין, אם מלחמתו נגד אוקראינה תניב את התוצאות המקוות. מאין להן עומק אסטרטגי, אוכלוסייה גדולה או צבאות גדולים, המדינות הבלטיות ייפלו בידי פוטין כמעט כלאחר יד, אלא אם כן נאט"ו תעמוד על המשמר.

זו כמובן הסיבה שוועידת נאט"ו מתקיימת השבוע בווילנה. עצם החיבור הזה, "ועידת נאט"ו בווילנה", מעביר צמרמורת בגוום של תלמידי היסטוריה. הוא מעורר זעם בלתי מוגבל אצל מנהיגי רוסיה. וילנה הייתה עיר רוסית אימפריאלית במשך 200 שנה כמעט.

מניסיון אוקראינה מתחוור מה היה עושה פוטין לווילנה (ולריגה, ולטאלין) אלמלא עמדה להן תמיכת נאט"ו. פוטין הצליח ליצור את החזית הרחבה המאוחדת ביותר נגד רוסיה מאז ומעולם. הסכמת טורקיה להצטרפות שבדיה לנאט"ו, ערב הוועידה בווילנה, הייתה הצימוק על העוגה. אם יש בקרמלין איזושהי דרגה של כנות ושל ביקורת עצמית, כל אנשי פוטין, וכמובן הוא עצמו, צריכים לשבת בלשכותיהם, לחרוק שיניים, ולקונן. מה עשינו, הם צריכים לשאול את עצמם ואת זולתם, מה עשינו.

ניחוש: הם אינם חורקים, אינם מקוננים ואינם שואלים. כרגיל, הם בטוחים בצדקתם ובניצחונם הבלתי נמנע.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ינסה לבלום את רפיח? ביידן ונתניהו צפויים לקיים שיחת טלפון

בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע