גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מ-5 מיליון דולר לכיס בלילה אחד: סיבוב ההופעות שעושה היסטוריה

בסבב ההופעות שצפוי להיות הרווחי ביותר בהיסטוריה, טיילור סוויפט תכניס יותר מ־5 וחצי מיליון דולר לכיס בערב אחד ● בכל תחנה במסע חוצה היבשות שלה, סוויפט מזניקה את התוצר המקומי בעשרות מיליוני דולרים, והיא לא הזמרת הראשונה שמטלטלת כלכלות שלמות בהופעה אחת

טיילור סוויפט / צילום: Associated Press, George Walker
טיילור סוויפט / צילום: Associated Press, George Walker

בין פגישות על הצעות חוק או רפורמות, לחבר הפרלמנט הקנדי מאט ג'נרו היה דבר נוסף דחוף על סדר היום: הגשת "תלונה רשמית" לבית הנבחרים הקוראת לטיילור סוויפט להביא את סיבוב ההופעות שלה, The Eras Tour, לקנדה.

במקביל להפיכתה לסמל פופ, טיילור סוויפט בנתה אימפריית נדל"ן בשווי מעל 150 מיליון דולר
ענקית האופנה המקוונת SHEIN רוצה להיות אמזון
ג'ין, סלולר ומרוצי מכוניות: כך הפך ריאן ריינולדס לאימפריית עסקים של מיליארדים

"הגיע לידיעתי שלמרות הציפייה הרבה, סיבוב ההופעות של טיילור סוויפט לא כולל תאריכים או מקומות קנדיים כלשהם. זה לא רק גוזל מהמעריצים הקנדיים את ההזדמנות להנות מההופעה, אלא גם גוזל מקנדה את ההזדמנויות הכלכליות שההופעה מייצרת", כתב חבר הפרלמנט השמרני ליו"ר בית הנבחרים אנתוני רוטה, בחודש שעבר.

גם ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הצטרף למאמצים, ופנה ישירות לזמרת בבקשה שתגיע לארצו. בתשובה לציוץ של סוויפט על תאריכי סיבוב הופעות חדשים באירופה, טרודו השיב תוך שימוש ברפרנסים לאלבומה החדש: "זה אני, היי. אני יודע שמקומות בקנדה ישמחו לקבל אותך. אז אל תהפכי את זה לעוד קיץ אכזר. אנו מקווים לראותך בקרוב."

והקנדים לא לבד. מאז שכוכבת הפופ הכריזה על סיבוב חוצה היבשות ועטור השבחים שלה, שורה של מנהיגים לאומיים, המשתרעים על פני ארבע יבשות לפחות, הפצירו בה להוסיף עצירה במדינה או בעיר שלהם.

נראה שיותר מהשירים הפופולריים, הפוליטיקאים צמאים לטעימה מההשפעה הכלכלית של סיבוב ההופעות, ויש להם סיבה טובה. הסבב הגלובלי שהחל בחודש מרץ האחרון ומתוכנן להימשך עד אפריל הבא, צפוי להיות הרווחי בהיסטוריה עם הכנסות שמוערכות במיליארד דולר.

גלגל הצלה למיתון באוסטרליה?

מאז יצאה לדרך, כל תחנה בדרכה של סוויפט נהנתה מסחרור בצריכה המקומית - טלטלה כלכלית כל כך חריגה עד שהיא זכתה לכינוי "עליית TSwift" על ידי חברת המחקר CreditSights.

"אני מבקש ממך, מתחנן בפנייך, אני ארד על ברכיי אם אצטרך, בבקשה בואי לקווינסלנד", הפציר בזמרת הפופולרית חבר הפרלמנט האוסטרלי ויו"ר בית הנבחרים לשעבר אנדרו וואלאס. לסוויפט מתוכננות כבר שלוש הופעות בסידני ושתיים במלבורן, אבל כשהכלכלנים חוזים מיתון שמתקרב בצעדי ענק לאוסטרליה, נראה שזה לא מספיק.

"אם טיילור סוויפט יכולה למנוע מיתון אוסטרלי - היא מלכה עוד יותר גדולה משחשבתי", הצהירה דיאנה מוסינה, סגנית הכלכלנית בחברת הנדל"ן AMP בראיון למגזין פורטון. היא אמנם צופה כי עד שסוויפט תנחת באוסטרליה, בפברואר 2024, המיתון כבר יגיע, אך עדיין תולה תקוות בגלגל ההצלה הלא שגרתי.

 

טירוף הצריכה סביב ההופעות של סוויפט לא מסתכם בכרטיסים או במזון ומשקאות במתחם, אלא כולל שורה ארוכה של רכישות נגזרות של תיירות ענפה בעיר המארחת: מכרטיסי טיסה, דרך מקומות לינה ועד קניות בחנויות המקומיות.

"בכל סוף שבוע, העיר שבה סוויפט מבקרת מפרסמת את הנתונים לגבי התפוסה בבתי מלון ואת התוצר עבור כל כלכלה מקומית - ומדובר במיליונים", אמרה לניו יורק פוסט קלי קוקס, אנליסטית פיננסית של חברת ההשקעות eToro.

מחירי הטיסות לניו זילנד למשל הוכפלו עוד לפני שהחלה מכירת הכרטיסים למסע של סוויפט (למרות שהמעריצים האוסטרליים הזהירו את האמריקאים "להישאר בארצכם", מחשש שאלה יחטפו את כל הכרטיסים הזמינים).

 

שיעור על דינמיקה של היצע וביקוש

בתחנות שבהן כבר עצרה סוויפט בחודשים האחרונים, המגמה הייתה ברורה. בפיטסבורג, לפי ההערכות, 24 אלף חדרי מלון הוזמנו במחירי "פרימיום" על־ידי מעריצים שעלו לרגל. בנאשוויל (העיר בה סוויפט צמחה כמוזיקאית צעירה), במהלך שלושת הלילות שבהם שהתה סוויפט בעיר, המחיר לחדר מלון הוכפל בהשוואה לאותה תקופה אשתקד.

ובארבעת הימים שהעבירה כוכבת הפופ בשיקגו, הזמנת המלונות בעיר זינקה לשיא כל הזמנים כשיותר מ־44 אלף חדרי מלון הוזמנו בכל אחד משני הלילות, במחיר של כ־39 מיליון דולר סך הכל.

שני קונצרטים נוספים של סוויפט בלאס וגאס החזירו את התיירות לרמות שלפני המגיפה, וגם ערים מאטלנטה ועד בוסטון ראו עלייה בהזמנות של מלונות ומסעדות כאשר קיבלו בברכה את The Eras Tour. אז מה הפלא שערוצי החדשות המקומיים חוגגים כשמגיע "שבוע טיילור סוויפט" לעיר שלהם, פוליטיקאים משנים זמנית את שמה של העיר שלהם לכבוד המופע, ובמקרה של ניו ג'רזי, המציאו גם סנדוויץ' חדש לכבוד סוויפט.

למעשה, לפי מחקר של QuestionPro, שערכו חישוב המתבסס על הוצאה ממוצעת של כ־1,300 דולר למעריץ, The Eras Tour של סוויפט צפוי להניב כ־5 מיליארד דולר לכלכלת ארה"ב - יותר מהתמ"ג של 50 מדינות שונות בעולם. טיילור סוויפט עצמה תגרוף ככל הנראה כ־500 מיליון דולר מ־106 ההופעות שתערוך במסע שלה - כ־5 וחצי מיליון דולר ללילה אחד בלבד.

סיבוב ההופעות הנוכחי, הגדול בקריירה שלה, גורף מכירות כרטיסים ביותר מ־13 מיליון דולר ללילה, הופך את סוויפט לאמנית הרווחת ביותר בעולם, לפי בלומברג.

סוויפט מובילה גם במחירי הכרטיסים. כרטיס ממוצע להופעה שלה עולה 254 דולר, והיא נרשמת בין שבעה מתוך 25 המופעים הנמכרים ביותר של המחצית הראשונה של השנה, הגובים יותר מ־200 דולר ללילה. לשם השוואה, רק לפני חמש שנים, שני המוזיקאים היחידים שמחרו כרטיסים ב־200 דולר היו בריטני ספירס וסלין דיון. לפי בלומברג, את הפרפורמר הגדול של אותה שנה, אד שירן, ניתן היה לראות במחיר ממוצע 89 ​​דולר ללילה.

אבל מאניית מכירות הכרטיסים לסיבוב הנוכחי של סוויפט הגיעה רחוק בהרבה מהמחירים המקוריים. ברגע שמספר הכרטיסים המצומצם הראשון לבפברואר 2024 נמכר באופן רשמי, כרטיסים צצו שוב למכירה בערוצים לא רשמיים, עם מחירים מנופחים מאוד. בשל הביקוש המופרז, מעריצים הסכימו לשלם יותר מכפול מהמחיר המקורי - חבילת כרטיסי VIP בשווי 1,250 דולר נמכרה תמורת 3,114 דולר. זה אפילו גרם לממשלות ויקטוריה וניו סאות' ויילס להתערב, והן נוקטות כעת באמצעים כדי למנוע מכירה חוזרת של כרטיסים בעלויות גבוהות, בשיטת סקאלפינג (scalping).

מחזקת את הדמוקרטיה בתאילנד?

נראה שגלי ההדף של סיבוב ההופעות של סוויפט לא מסתכמים רק בכלכלה, אלא אפילו מחלחלות לשיטות ממשל. בשנת 2014, בעקבות ההפיכה הצבאית בתאילנד, סוויפט ביטלה הופעה בבנקוק ולא הגיעה למדינה מאז.

פיטה לימג'רואנרט, שהמפלגה הפרו־דמוקרטית שלו ניצחה בבחירות בתאילנד במאי וכעת נאבק על מקומו בתור ראש הממשלה הבא של המדינה, הפציר בסוויפט להגיע בחשבון הטוויטר שלו. "היי טיילור! מעריץ גדול שלך", הוא כתב. "אגב, תאילנד חזרה למסלול דמוקרטי לחלוטין מאז שנאלצת לבטל בפעם הקודמת בגלל ההפיכה". בינתיים, בגזרת דרום מזרח אסיה, סוויפט מתוכננת להופיע רק בסינגפור, שם רשומות לה שש הופעות בלו"ז של מרץ הבא. סטודנטים סינגפוריים כבר פנו לשר החינוך בבקשת ימי חופשה של "חג לאומי" בימי הקונצרטים, אבל הבקשה נענתה בגיחוך.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות