גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חקירה בברמודה, היועץ שעזב והבנקים שנפגעו: פרטים חדשים מההונאה שהתגלתה ביוניקורן הישראלי

חברת וסטו שכרה משרד חקירות ופירמות עורכי דין, בין היתר בברמודה, בארה"ב ובבריטניה, כדי לבדוק אפשרות של הונאה במאות מיליוני דולרים במערכת של החברה ● החשד: אחד מלקוחות המערכת, ש"משדכת" בין חברות ביטוח למשקיעים בשוק ההון, העניק ערבויות מזויפות

משרדי חברת וסטו בתל אביב. בעיגול: מנכ''ל וסטו, יניב ברטלה / צילום: יח''צ, מיטל וייזברג
משרדי חברת וסטו בתל אביב. בעיגול: מנכ''ל וסטו, יניב ברטלה / צילום: יח''צ, מיטל וייזברג

בימים האחרונים מתחוללת סערה בחברת האינשורטק הישראלית וסטו (Vesttoo) - עד לאחרונה סטארט-אפ אלמוני, שנודע בעיקר בגיוסי הכספים השנתיים שלו, שהעלו עוד ועוד את השווי שלו - עד שבסוף 2022 הפך לחד-קרן (חברת סטארט-אפ ששוויה מגיע למיליארד דולר).

ממשל ביידן הוסיף לרשימה השחורה את חברות הסייבר ההתקפי של טל דיליאן
תיבת פנדורה נפתחה השבוע בהייטק. הסיפור של עילית רז הוא רק קצה התופעה | ניתוח

החברה והדירקטוריון שכרו לפחות משרד חקירות אחד, וארבע פירמות עורכי דין בינלאומיות, כדי לבדוק הונאה לכאורה במערכת שלה, שבמסגרתה גורם בשוק ההון, אחד מלקוחות וסטו, העניק מכתבי ערבות מזויפים לחברות ביטוח, בהיקפים מוערכים של מאות מיליוני דולרים.

תוצאות הבדיקה יכריעו לא רק את גורל החברה הישראלית, המעסיקה מעל 100 עובדים בת"א - אלא ישפיעו גם על שמם הטוב של המשקיעים הגדולים בה, בהם גולדמן זאקס, הבנק הספרדי סנטנדר וקבוצת ההשקעות רויאל גרופ מאיחוד האמירויות.

החברה הישראלית נקשרה גם עם פירמות צמרת, המסייעות לה במעטפת הרגולטורית, ובהן פירמת עורכי הדין מיתר, שמבצעת את הבדיקה המשפטית של ההונאה, לצד פירמת חקירות ישראלית ששמה נותר חשאי, ופירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג, המבקרת את דוחותיה.

מפגישה בין חברות ביטוח לגופי השקעה

וסטו פיתחה מעין שוק דיגיטלי, המתווך בין חברות ביטוח הזקוקות לנזילות, ובין בנקים, קרנות פנסיה, בתי השקעות וקרנות עושר המחפשים אפיקי השקעה חדשים בעולם הביטוח.

חברות הביטוח זקוקות לכך, שכן בניגוד לבנקים או למוסדות אשראי, כללי הרגולציה מגבילים את יכולת מינוף ההון שלהן, ומחייבים אותן להציג ערבויות בסכום דומה לזה של הפרמיות שהן מוכרות, כדי שלא להסתכן בפשיטת רגל.

וסטו מציעה לחברות הביטוח לאתר על גבי המערכת שלה את אותן הערבויות בשוק ההון - ומן הצד השני פותחת את האפשרות למשקיעים המוסדיים להשתתף בהשקעה באותן ערבויות. במסגרת העסקה המשקיע קונה אג"ח (או מכשיר פיננסי אחר) אשר הסיכון שאותו הוא משקף הוא הביצועים של תיק או תיקים ביטוחיים.

בחברה טענו בעבר כי פיתחו אלגוריתמים המסייעים לחברות הביטוח ולגופים המוסדיים לתמחר את הערבויות, כדי להקל על סחירותן של אותן ערבויות בשוק. החשד בחברת וסטו הוא כי אחד המשקיעים - או אחד הבנקים המייצגים אותו - הציג מסמכי ערבויות מזויפים, ובכך חשף את חברות הביטוח שקיבלו ממנו התחייבויות לסיכון רגולטורי.

הפרשה התגלתה בעקבות בדיקה תקופתית שוטפת שמבצע הבנק למשקיע, שצריך להוציא את אישור האיתנות. אחת הבדיקות העלתה ממצא לא תקין, הבנק עדכן את חברת הביטוח וזו עדכנה את וסטו.

בעקבות הממצאים עזבו כמה מנהלים בכירים את משרתם במשרדי החברה בארה"ב, בהם היועץ המשפטי שלה, דניאל גולדפריד, וסמנכ"ל הכספים, גוראב וואדווה. עוזבת נוספת היא לורן אליזבת סמית, היועצת המשפטית הזמנית בחברה. סמנכ"ל התחום המשפטי בחברה, דיוויד שונברון, עזב את החברה כבר בחודש אפריל האחרון, לאחר פחות משנה בתפקיד.

למרות העזיבות בארה"ב, הנהלת החברה בישראל הצליחה לייצב את הספינה, ולמנוע נטישה של עובדים במשרדים ברחוב מנחם בגין בתל אביב.

החשד אינו מיוחס לגורם בחברה עצמה

וסטו, שמעסיקה מעל 100 עובדים בישראל, לא פיטרה עובדים, אך בכירים בענף שמכירים את החברה אומרים כי לא מן הנמנע שהחברה תידרש למהלך שכזה בעתיד. "המוניטין של החברה נפגע, ובשוק הביטוח יש לזה חשיבות. מקווים שזו מכה שהחברה תוכל להתאושש ממנה".

גורמים המקורבים לחברה מבהירים שהחשד להונאה איננו מיוחס לגורם בחברה, אלא לאחד מלקוחותיה, שפועל על גבי מערכת השוק שפיתחה. כלומר, מקור ההונאה טמון בחיבור שבין הצד המשקיע לצד המבטח בעסקאות שבהן ביצעה וסטו תמחור של הערבויות. האחריות לחיתום ולביצוע העסקה מוטלת לפי החברה על הלקוחות המשתמשים בפלטפורמה, ולא על כתפיה שלה.

יתר על כן, בחברה שכרו מספר פירמות משפטיות על מנת לוודא שהיא איננה חשופה לסנקציות רגולטוריות או משפטיות ועל פי אותם מקורבים היא נמצאה תקינה.

בחברת הסטארט-אפ מסרבים להרחיב על הבדיקה הרגולטורית והמשפטית חובקת העולם, אך לגלובס נודע כי היא התבצעה על ידי פירמת אפלבי באיי ברמודה, פירמת מאייר בראון בארה"ב וקליפורד צ'אנס בבריטניה. בדיקה זו התבצעה, כאמור, נוסף על החקירה הפנימית שמבצעת החברה כדי לאתר את מקור ההונאה, בסיוע של חברת חקירות ושל פירמת עורכי הדין מיתר. כך שבחברה עדיין מנסים להבין מי עומד מאחורי ההונאה, היכן הוא ממוקם ומהו הסיכון שעומד על הפרק.

מחברת וסטו נמסר: "במהלך הפעילות השוטפת עלה חשש לתקלה בתהליכי החברה, ובימים אלה מתבצעת בדיקה על ידי גורמי מקצוע. מספר חברים בהנהלת החברה החליטו שלא להמתין לתוצאות הבדיקה הסופיות, ואנו מכבדים את החלטתם. עם סיום תהליך הבדיקה נעדכן בפרטים".

וסטו צמחה בבת אחת כחברה פרטית ואלמונית, כמעט מתחת לרדאר. עיקר הפרסומים נגעו לצמיחה העצומה בשווי שלה - היא הפכה לחד-קרן בתוך שלוש שנים מהיווסדה, כשהיא מאפשרת למספר משקיעים, כמו גם ליזמים, למכור מניות שניוניות (סקנדרי - מכירה מידי בעלי מניות קיימים, בניגוד למכירה של מניות חדשות), במיליוני דולרים. היא נוסדה ב-2020 וגייסה את הונה הראשוני מיריב גילת ומגיא בן ארצי, בעלי חברת הבלוקצ'יין הבורסאית טקטונה, העומדים מאחורי מספר מיזמי קריפטו.

מ־22 מיליון למיליארד דולר בתוך שלוש שנים

בהמשך, גייסה וסטו הון משור-טק השקעות של רן צרור, ולאחר מכן הצטרפו אליה קרנות ענק כמו הנקו של פרשה רומנובסקי ואלון ליפשיץ, קרן מורו של בנק סנטנדר הספרדי, קלבר הרוסית ובלאק ריבר - קרן הון סיכון של בכירים לשעבר בענף הטכנולוגיה הרוסי שהיגרו לברצלונה. אליהם הצטרפה גם רויאל גרופ מאבו דאבי.

על פי PitchBook, שווי החברה זינק מ-22 מיליון דולר בשנת 2021 למיליארד דולר בסוף 2022. בתחילת 2023 מכרו שור-טק והיזמים מניות שניוניות (סקנדרי) בחברה בהנחה של 30%. לפי ההערכה, כל אחד מהמייסדים - יניב ברטלה, בן ציקל ואלון ליפשיץ (אין קשר לאלון ליפשיץ מקרן הנקו המשקיעה בחברה) - הכניס ממכירה זו כמיליון דולר לפני מס.

"למרות שהאירוע נמצא מחוץ לגבולות החברה - יש כאן תקלה לכל הפחות, או הונאה לכל היותר - וזו שערורייה, אירוע משמעותי שיכול להשפיע על החברה בצורה קיצונית", אומר בכיר בענף ההייטק שמכיר את פרטי הבדיקה.

עוד כתבות

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ומתרחק מקמעונאות ותשתיות

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

איבדו מאות מיליונים "על הנייר": מה עשתה צניחת המניה לבכירי מאנדיי, וויקס ופייבר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב, והמכה לאופציות של העובדים בהן

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה