גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחנת הכוח אשכול: חברת החשמל מודיעה על ביטול המכרז והליכה להתמחרות

הצעד מגיע לאחר שבשבוע שעבר נודע כי דליה אנרגיה - שזכתה במכרז תמורת סכום חסר תקדים של כ-12.4 מיליארד שקל - אמנם הגדילה את הערבות אך עדכנה את הצעתה ל-9 מיליארד שקל ● קבוצת OPC-קרן נוי - שהוגדרה "כשיר שני" במכרז - הודיעה כי תעתור לצו מניעה נגד ביטול המכרז

תחנת הכוח אשכול / צילום: יח''צ
תחנת הכוח אשכול / צילום: יח''צ

כחודש לאחר ההכרזה כי קבוצת Eshkol Power ENergies, שמונה את דליה אנרגיה ותעבורה, זכתה במכרז לרכישת תחנת הכוח אשכול בתמורה לסכום חסר תקדים של כ-12.4 מיליארד שקל, חברת החשמל הודיעה היום (ד') על ביטול המכרז, חילוט 100 מיליון שקל ערבות והליכה להתמחרות. מי שיוכלו להשתתף בהתמחרות אלו רק המשתתפות הקיימות במכרז, וזאת לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל. הצעד מגיע לאחר שבשבוע שעבר נודע כי דליה אנרגיה, שנותרה לבדה, אמנם הגדילה את הערבות ל-200 מיליון שקל - אך הכריזה כי הצעתה המעודכנת עומדת על 9 מיליארד שקל.

מכרז אשכול תקוע, לחץ פוליטי להקדים את עדכון תעריף החשמל
קבוצת ג'נריישן-מבטח שמיר-אשטרום: מעוניינת להשתתף בהתמחרות על אשכול
המכרז שהצליח יותר מדי: השאלות בפרשת תחנת הכוח באשכול | ניתוח

החלטת ועדת המכרזים של חברת החשמל נובעת, בין השאר, מההבנה כי היעתרות למשא-ומתן עם דליה בלבד עלולה להיות בעייתית ולא לעמוד במבחן בית המשפט - במיוחד כאשר, כפי שפורסם לראשונה בגלובס, כוונת קבוצת OPC-קרן נוי הייתה לעתור לצו מניעה. אולם גם כעת, עצם ביטול המכרז עשוי שלא להספיק כדי למנוע את העתירה.

קבוצת OPC -קרן נוי, שהוגדרה במכרז בתור "כשיר שני" עם הצעה בסך כ-7 מיליארד שקל, ציפתה לקבל לידיה את הזכייה, החל מהרגע שבו היה ברור כי שוק ההון אמר "לא" ברור להצעתה הזוכה של דליה. בהמשך הם הגיבו בזעם לפעילותה של דליה במטרה להוזיל את הצעתה הזוכה, וכעת בכירים בקבוצה מתנגדים לביטול המכרז ולקיום התמחרות. הקבוצה הודיעה כי במידה והזכייה אכן לא תעבור אליה, היא תעתור לצו מניעה. אם אכן הם יממשו את העתירה לצו מניעה, אזי מועד הסגירה הפיננסית שהוגדר במכרז, 3 בדצמבר, עלול להתגלות כלא רלוונטי.

מקבוצת OPC- נוי נמסר: "קראנו בתדהמה את הודעתה של חברת החשמל על ביטול פסול של מכרז אשכול ועל החלטתה התמוהה לערוך הליך תחרותי מומצא וחסר כל יסוד, תוך התעלמות גסה מכללי משחק הוגנים ומקובלים. מדובר בהתנהלות שערורייתית חסרת תקדים, העומדת בניגוד מוחלט לדיני המכרזים, לתום הלב ולשכל הישר. הודעת חברת חשמל פוגעת קשות באינטרס הציבורי להשלמה וודאית של מכירת תחנת הכוח, בתמורה מצוינת שהציעו או.פי.סי ונוי (העולה משמעותית על הערכת השווי של חברת חשמל עצמה ועל ההצעות האחרות במכרז), וזאת בלוחות הזמנים המהירים ביותר ולטובת משק החשמל. המהלכים של חברת חשמל חותרים תחת תשתית כללי המכרזים בישראל ומערערים את האמינות העסקית הבסיסית של הגופים הממשלתיים האמונים על עריכת מכרזים במדינה ולכך השלכות מרחיקות לכת.

"קבוצת OPC- נוי מתנגדת נחרצות לביטול המכרז ולהליך המומצא של חברת החשמל, אשר מעלים יותר מתהיות שמא מדובר במהלך שנועד להכשיר את הצעתה הפסולה של דליה. כך אנו עדים בשבועות האחרונים להתנהלות תמוהה בלשון המעטה, הכוללת התעלמות מהכרזת חברת חשמל עצמה על הזוכה השני (אשר מיועד להיכנס בנעלי הראשון עם כישלון הצעתו), עיכוב סימולטני בדיווחים על הגשת הצעה 'מעודכנת' (יצור שאינו קיים), הארכת מועדים לדליה כשברור שאין ביכולתה לעמוד בהצעתה המקורית, אי חילוט מלוא הערבות שהועמדה על ידי דליה, שימוש בסכום הצעתה 'המעודכנת' כמחיר המינימום בהליך המומצא, אי פסילת דליה מהשתתפות בו ועוד ועוד.

"עמדתנו העקבית והברורה היא כי מאחר וקבוצת דליה לא עמדה בהתחייבותה לממש את הזכייה בהתאם להצעתה המקורית במכרז, יש להכריז על קבוצת OPC- נוי כקבוצה הזוכה. חד וחלק. מעבר להוראות הדין, אלה הם גם כללי המשחק במכרזים בכלל ובמכרזי חברת חשמל בפרט, וכך נכון וצודק לעשות. בכוונתנו למצות את כל הכלים העומדים לרשותנו, לרבות פניה לערכאות משפטיות, כדי לממש את זכותנו במכרז".

מדליה נמסר כי "חברת 'אשכול אנרגיות כוח', הגישה הצעה בסך של 9 מיליארד שקל לרכישת תחנת אשכול. קבוצת דליה מאמינה כי מדובר בנכס אסטרטגי ייחודי בעל פוטנציאל השבחה והיא נכונה להיכנס לכל הליך תחרותי והוגן, שמטרתו להבטיח שהציבור יקבל את השווי ההוגן והכלכלי ויביא להפחתה בתעריף החשמל לציבור הרחב".

כמה חשובה תחנת הכוח אשכול?

תחנת הכוח אשכול, שמופעלת באמצעות גז טבעי, היא בעלת יכולת מותקנת של כ-1,693 מגה-וואט. באתר פועלים שני מחז"מים חדישים (תחנות מחזור משולב) וכן ארבע יחידות ישנות שצפויות להיסגר בתוך כמה שנים. מעבר לכך, ישנה התחייבות רגולטורית להקמת תחנת כוח חדישה ויעילה, אשכול 2, עם הספק של 850 מגה-וואט - בתעריף זמינות מובטח למשך 20 שנה, וכן האתר כולו שכולל קרקע פרטית של כ-440 דונם, שבה ניתן גם להציב, למשל, מתקני אגירה בהיקף משמעותי, בהתאם למדיניות הממשלה ומינהל התכנון למקם מתקני אגירה גדולים ליד מתקני הייצור.

את הפוטנציאל של שטח תחנת הכוח ניתן להבין מהעובדה שתחנת הכוח דליה מייצרת כיום 912 מגה-וואט על 64 דונם - כשביעית משטח אתר אשכול. הן סוגיית אשכול 2 והן היקף הקרקע הפרטית נתנו את אותותיהן על ההצעות במכרז.

כיום ההספק הכולל של תחנות הכוח בישראל עומד על 17,700 מגה-וואט. כלומר, תחנת אשכול לבדה מהווה כ-9.5% מהייצור. אם מוסיפים את ה-850 מגה-וואט של אשכול 2, אזי בתרחיש, לדוגמה, שבו לא מוקמת אף תחנה חדשה או הרחבה עד אז - התחנה כבר תהווה כ-13.7% מייצור החשמל.

נזכיר כי בטרם המכרז, אומדן פנימי של חברת החשמל העריך את שווי תחנת הכוח אשכול ב-6.2-5.8 מיליארד שקל.

תחנת הכוח אשכול היא הרביעית שחברת החשמל מוכרת במסגרת הרפורמה במשק החשמל, אחרי אלון תבור שנמכרה לקבוצת MRC תמורת 1.9 מיליארד שקל, ואחרי רמת חובב שנמכרה לקבוצת שיכון ובינוי ואדלטק תמורת 4.3 מיליארד שקל ב-2020. קבוצת שיכון ובינוי ואדלטק רכשה גם את חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל.

מתוך אותם הסכומים, רשות החשמל העבירה את העודף ממכירת התחנות - לאחר מימון הוצאות חברת החשמל, עלות הנכסים והקרקע. מנתוני הרשות עולה כי מתוך 1.9 מיליארד שקל ממכירת אלון תבור, מיליארד שקל חזרו לצרכנים; מתוך 4.3 מיליארד שקל ממכירת רמת חובב, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל ב-2021 ועוד 1.2 מיליארד שקל ב-2022; וממכירת חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל.

כעת, ביטול המכרז על תחנת אשכול עלול להוביל למצב שבו תועלת המכירה עבור תעריף החשמל - נושא שחשוב מאוד לממשלה ככלל ולשר האנרגיה והתשתיות ישראל ישראל כ"ץ בפרט - תתעכב.

בעקבות דיווח חברת החשמל לגבי ההליך המכרזי למכירת אתר אשכול, ממשרד האנרגיה והתשתיות, רשות החשמל ומשרד האוצר נמסר כי "הם מגבים את החלטת חברת החשמל ותומכים במאמציה של חברת החשמל להבטיח את קבלת התועלת המרבית לאזרחי ישראל ולמשק האנרגיה ממכירת תחנת הכח אשכול."

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס