גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנושי, אבל לא אנושי מדי: מה צריך להיות ברובוט כדי שלקוחות ירצו לדבר איתו

טכנולוגיות חדשות משנות את פניו של ענף שירות הלקוחות ● אבל לאופן שבו הן יוטמעו יש תפקיד מכריע במידת ההצלחה שלהן

אנושי, אבל לא אנושי מדי / צילום: Unsplash
אנושי, אבל לא אנושי מדי / צילום: Unsplash

גם אם אתם חושבים שלא הייתם באינטראקציה עם רובוט שירות, סביר להניח שהשתמשתם בגרסה שלהם: עמדות לשירות עצמי במכולת. הודות למגפת הקורונה, הטכנולוגיה הזאת נמצאת במגמת עלייה, וכעת היא כאן כדי להישאר. רובוטים הם העתיד של השירות.

איך חברות יכולות לצמצם בהוצאות שלהן באופן חכם
אוקיינוסים כחולים בחלל: הזדמנויות כלכליות מעבר לכוכב הלכת שלנו

היתרונות של רובוטי שירות ברורים. הם לא יפיצו וירוסים הנישאים באוויר ולא יגיעו למצבי שחיקה. יש להם פוטנציאל להפחית עלויות, לשפר יעילות ולהפוך משימות מייגעות לאוטומטיות. מלבד תקלות או עדכוני תוכנה מזדמנים, רובוטים זמינים לעבודה 24/7.

אבל כדי להרוויח מהיתרונות האלה, רובוטי השירות חייבים להיות מתוכננים ומוטמעים באופן נכון, ולא - צרכנים ועמיתים אנושיים לעבודה יימנעו מאינטראקציה איתם. עדויות מצטברות מדגישות באילו דרכים רובוטים יכולים לעבוד בצורה הטובה ביותר בשירות לקוחות.

דומים לאנשים, עד גבול מסוים

רובוטי שירות שניתן לתת להם תכונות אנושיות, כולל תכונות רגשיות, נוטים יותר לספק את הלקוחות. מחקר משנת 2022 מצא שרובוט דמוי אנוש מספק יותר את הלקוחות אם הוא נתפס כנשי, בהתאם לציפיות סטריאוטיפיות.

מעבר לחשיבות של עיצוב רובוטים כך שייראו אנושיים, חשוב עוד יותר שהלקוחות יתפסו אותם כיצורים רגשיים. מחקר משנת 2021 שאל 194 אורחי מלון על שביעות הרצון שלהם מהשהייה בו. מחציתם קיבלו בעת הצ'ק־אין הנחיה להאניש את רובוטי המלון ומחציתם לא קיבלו הנחיה כזאת. אף ששתי הקבוצות קיימו אינטראקציה עם אותם רובוטי שירות, לאלו שהאנישו אותם הייתה שביעות רצון גבוהה יותר.

לקוחות רוצים חיבור רגשי. זה לא אומר שרובוט שירות צריך להיות בעל ביצועים מושלמים או ביטויים אנושיים. מספיק שיהיה לו תג שם שאומר "ג'ניפר" ושלט שאומר ללקוחות להתחשב ברגשותיהם.

הרובוט שמזהה לקוח פוגעני

פונקציונליות היא ללא ספק ההיבט החשוב ביותר של אינטראקציות בין אדם לרובוט והגורם המשמעותי ביותר לחוויית הלקוח. הצבת רובוטים בתפקידי שירות נותנת לאנשים תקוות שווא לביצועים יעילים וללא שגיאות, אך כמו בכל טכנולוגיה, תקלות ושגיאות עלולות להשפיע לרעה על החוויה.

מוקדים טלפוניים השתמשו זה מכבר בתיבות צ'אט ובמערכות אוטומטיות כדי להעריך את רגשות הלקוח על פי טון קולו. אאידה, עוזרת וירטואלית בבנק שוודי, יכולה לעזור ללקוחות בפעולות פשוטות ולהשאיר משימות פחות מונוטוניות לאנשים. אאידה יכולה גם לדעת אם הלקוחות מתוסכלים ויכולה לשלוח את הלקוח לטיפול של בן אנוש אם לא ניתן לפתור את בעיית השירות ביעילות.

עם זאת, לא כדאי לבקש מעובדי השירות האנושיים ליצור אינטראקציה עם לקוחות פוגעניים בלבד. זה יגרור שחיקה ותחלופה. באופן אידיאלי, פונקציה של רובוט השירות יכולה להיות הגנה - "סדרן" אם תרצו - שחוסם לקוחות פוגעניים או משפילים מפני סוכנים אנושיים. האפשרות להבחין בין הלקוח החושש או המתוסכל טכנולוגית, לבין הלקוח המתעלל יכולה לעזור לעובדים אנושיים לקבל את הרובוט לצוות.

עם הזמן, ככל שטכנולוגיות רובוטי השירות יהפכו נפוצות יותר וישתלבו בחיי היומיום, החידוש שלהן יתפוגג. כדי להבטיח את ההצלחה ארוכת הטווח של רובוטים בשירות לקוחות, חשוב למצוא איזון בין ניצול היתרונות שלהם לבין שמירה על מגע אנושי.

למי כדאי להעסיק רובוט שירות

גם אם יש לך רובוטים מואנשים ומתפקדים ברמה גבוהה מאוד, קהל הלקוחות שלך חייב להסכים לאינטראקציה איתם, מה שדורש מוכנות פסיכולוגית וטכנית כאחד. בעוד שרובוטים דמויי אדם נוכחים זה מכבר באסיה, הסכמת הצרכנים עדיין מהווה מכשול ממשי בארה"ב.

האם רובוטים מתאימים לחברה שלך? תעשיות שבהן שירות הלקוחות מותאם אישית ללקוח הן כנראה לא מקום נהדר לרובוטים.

גם אופי הלקוחות משנה. כדי לקיים אינטראקציה מוצלחת עם רובוט, הלקוחות חייבים להיות בעלי ביטחון עצמי ורצון לקיים אינטראקציה עמו. בעוד שמלונות רואים הצלחה רבה עם רובוטי קונסיירז', לקוחות עילית עשויים להעדיף קול או פנים אנושיים. מבחינה דמוגרפית, הקהל המוכן ביותר לקבלת רובוטים הוא צעיר וגברי. לקוחות אחרים עשויים לפקפק ביכולתם ליצור אינטראקציה עם רובוט או לא להאמין שהרובוט מסוגל לסייע להם. חברות חייבות גם לשקול היכן הטכנולוגיה עשויה להיות מסורבלת יותר מאשר מועילה.

עובדים אנושיים הם חיוניים כדי לנהל את האינטראקציות בין הרובוט ללקוחות. הם צריכים להיות נוכחים כדי להדריך לקוחות בהתאם לצורך. בקיצור, רובוטים ועמיתים לעבודה הם צוות השירות היעיל ביותר.

מבחן הרובוט כעוד עובד בצוות

שילוב רובוטים בשירות לקוחות עשוי ליצור תחושות של הקלה או איום בקרב עובדים. חשוב להבהיר שעובדים אנושיים הם חלק מהותי מהטמעת טכנולוגיות חדשות בעסק. הם עוזרים להאניש את הרובוטים בעיני הלקוחות ולהבטיח את הפונקציונליות של רובוטים, ומשתלטים על העניינים כשהרובוטים לא עומדים בציפיות.

כדי שהעבודה לצד רובוטים תהיה נינוחה יותר, מנהלים צריכים להבהיר שהמטרה היא לא להחליף בני אדם, אלא לשלב בהצלחה רובוט ועבודה אנושית כדי ליצור חוויית לקוח אופטימלית. מנהלים יכולים לעזור בכך על ידי מתן הסבר מספק על טכנולוגיית הרובוט והצעת תוכניות תגמול עבור הכשרה ומומחיות טכנולוגית. בנוסף, מנהלים צריכים להסביר כיצד הטכנולוגיה החדשה יכולה להגן על העובדים מפני המשימות המייגעות ביותר ומפני לקוחות לא נעימים, וכיצד היא אולי אפילו תהיה אינטראקציה מהנה עבורם.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה