גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדען הראשי של הרלב"ד: "צריך להקדיש תשומת לב משמעותית יותר להולכי רגל"

הלל בר גרא, המדען הראשי של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, מתייחס לפיגור של ישראל אחרי המערב במאבק בתאונות הדרכים, ומסביר מה הסיבות לכך שהוא בכל זאת נשאר אופטימי

ילדים חוצים את הכביש בצומת פת, ירושלים / צילום: רפי קוץ
ילדים חוצים את הכביש בצומת פת, ירושלים / צילום: רפי קוץ

לאחרונה פרסמה המועצה האירופית לבטיחות בדרכים את הדוח השנתי שלה, ובה ישראל דורגה אחת לפני האחרונה מבין 32 מדינות שנבדקו על בסיס צמצום הרוגי תאונות הדרכים בעשור שבין 2012 ל-2022. למעשה, בעוד שהמדינות האירופיות הצליחו לצמצם את מספר ההרוגים בממוצע ב-22%, בישראל חלה עלייה של כמעט 16%.

"אם אנחנו מסתכלים עשור לאחור, לעומת מה שהממשלה הגדירה כיעד, צמצום מספר ההרוגים ב-50% עד סוף העשור, אז דרוש שינוי ואסור שהעשור הבא יהיה כמו העשור הקודם", אומר פרופ' הלל בר גרא, המדען הראשי של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים".

 

לדבריו, "אין ספק שצריך להקדיש תשומת לב משמעותית, ויותר מבעבר, לבטיחות הולכי רגל. בשנים האחרונות משרד התחבורה מדבר על 'היפוך הפירמידה' (הצבת הולכי רגל, רוכבים ומשתמשי תח"צ בראש סדר העדיפויות ומעל הרכב הפרטי, א' ז') לא רק מבחינת בטיחות אלא גם מבחינת ניידות ומקום במרחב הציבורי. משם לשיפור בבטיחות זה לוקח זמן, ואלו שינויים חיוביים שצריך להאיץ אותם".

איפה השינויים האלו מורגשים מחוץ לתל אביב?
"אתן לך דוגמה. במקרה ביקרתי בשדרות רגר בבאר שבע, והן הרבה יותר הליכתיות משהיו בעבר. התשתית להולכי רגל שופרה במסגרת פרויקט שנעשה שם. יש מאמץ בכיוון הזה ויש הרבה מאמצים בנושא ועבודות שרואים אותן בחלק מהיישובים לפחות". 

אם נמשיך בקצב הזה, נוכל להסתכל בעוד עשור ולהגיד "הפכנו את הפירמידה" והצלחנו להציל את חייהם של הולכי הרגל?
"תהליכים קורים גם בפתח תקווה, בחולון ובערים רבות נוספות שממתנות תנועה. הרגולציה על מיקרו-מוביליטי (כלים כגון אופניים וקורקינטים חשמליים) חתכה את מספר הנפגעים מתחת לגיל 16, אבל יש עוד אתגרים רבים בתחום הזה. הפעולות הנקודתיות מביאות לירידה מתונה אבל כל אלו לא יביאו אותנו ליעדי הממשלה לבדם. אשכול המפרץ, שבו אנחנו פועלים והוא פרויקט הדגל שלנו, מאוד ממוקד במיתון תנועה ובהורדת מהירויות נסיעה, ובדגש על שיפור הבטיחות להולכי הרגל". 

פרופ' הלל בר-גרא, המדען הראשי של הרשות לבטיחות בדרכים / צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

יש תוכנית, אבל תקציב זה כבר סיפור אחר

במשך שנים התנהלה ישראל ללא תוכנית לבטיחות בדרכים, ואז הגיעה הממשלה הקודמת והחליטה לאמץ את התוכנית שהוכנה ברלב"ד. היעדים: צמצום מספר ההרוגים ב-50% בתוך 5 שנים, אך זה קרה בשלב שבו כבר לא יכלה לתקצבה. סעיפי התוכנית לא פורטו לפרטים, והיא נשענת על עקרונות של מודל המערכת הבטוחה שנוסתה בהצלחה בערים רבות בעולם שהציבו לעצמן יעד של אפס הרוגים בתאונות דרכים.

המודל לוקח בחשבון שבני אדם הם לא רובוטים ונוטים לעשות טעויות, גם בכבישים. לכן, בתוך הערים מהירות הנסיעה צריכה להיות איטית וצריך לשמור על המשתמשים הפגיעים ביותר: הולכי הרגל ורוכבי אופניים.

התוכנית עדיין לא זכתה לתקצוב מלא והיא חלה כעת רק כפיילוט שנבחר באשכול רשויות המפרץ באזור חיפה, ובשנתיים הקרובות תוחל באשכולות נוספים. בשורה התחתונה, מתוך תקציב של 5 מיליארד שקל הנדרשים ליישום התוכנית, התקבלו רק 240 מיליון שקל לשנתיים הקרובות. 

בין ההמלצות של המועצה האירופית הופיע החלת תוכנית המערכת הבטוחה - שלא באמת חלה בישראל, אימוץ תוכנית לאומית לבטיחות בדרכים - שאומנם אומצה כזו אבל היא מתוקצבת באופן מזערי, ובניית אסטרטגיית אכיפה כשבישראל אין כמעט אכיפה כלל.

"גישת המערכת הבטוחה היא השפה של כולנו וההבנה לגמרי חילחלה שצריך להגן על הולכי הרגל הפגיעים, שאנשים עלולים לעשות טעויות ושהמערכת צריכה להיות סלחנית, התייחסות למהירות, טיפול במסקנות תאונות דרכים, שיתופי פעולה ועיסוק בנושא, מתוך העצמה ולא מתוך אשמה".

"אכיפה דיגיטלית חשובה בצורה בלתי רגילה"

בפועל אין באמת עיר אחת שאפשר להגיד שאימצה את כל העקרונות האלו ומיישמת.
"עיריית תל אביב מבצעת תוכניות כאלו של יישום עקרונות חזון אפס הרוגים, ואני כן יכול להגיד שבתוכנית האשכולות שלנו הרעיון הוא לקחת את העקרונות ולהפוך אותם לתוכנית ממשית, וזה יקרה באשכול המפרץ ובמקומות נוספים.

"מבחינת אסטרטגיית האכיפה, היא באחריות המשטרה והמשרד לביטחון הלאומי, ואנחנו עובדים איתם על הנושא. עצם זה שיש אכיפה דיגיטלית בישראל זה דבר חשוב בצורה בלתי רגילה וכלי הכרחי. יש הרבה מאוד מה לשפר גם באכיפה הזו, וגם יש טכנולוגיות אכיפה מתקדמות יותר".

אכיפה מתקדמת יותר תבוא לידי ביטוי בבדיקת מהירות ממוצעת שרכב נסע בו במקטע דרך. לדבריו של פרופ' בר גרא, מדובר באחד הפתרונות החשובים ביותר. "ישראל בפיגור ביחס למדינות המובילות בעולם שמשתמשות בטכנולוגיה הזו כבר עשור או שניים. התחלנו בפיילוט משותף עם המשטרה בכביש הערבה לצרכי מחקר, ובשלב הבא נוכל להעתיק אותו. אני מקווה שהמשטרה תמשיך להשקיע גם חשיבה וגם משאבים לאכיפה כדי לעשות שינוי כיוון", הוא אומר. 

אבל איך מסתדרים עם 240 מיליון מתוך חמישה מיליארד שקל, אפשר להגיע לתוצאות אמיתיות?
"אין ספק שזה מאתגר. אנחנו פועלים להרחבת המשאבים שיגדילו את הסיכוי שנעמוד ביעד השאפתני שאליו אנחנו מכוונים. צריך לזכור שאנחנו פועלים בשיתוף פעולה - תקציב האכיפה הוא נפרד ונמצא במשטרה, תקציב התשתיות במשרד התחבורה וכן הלאה. גם בתוך התקציב שלנו נדרשת יצירתיות וחדשנות כדי למצות אותו בצורה יעילה, ובתקציב צנוע אולי לא נגיע בדיוק לאן שרצינו אבל נתקדם לכיוון הנכון". 

לדבריו של פרופ' בר גרא, מי שתולה תקוות שמעבר לרכב האוטונומי יפתור את הבעיה עלול להתבדות. "כששאלתי לפני חמש שנים איך יכולים לדעת שהרכב האוטונומי ייכנס בטווח הזמנים המיידי הסתכלו עליי כמשוגע. אבל היום זה ברור שעדיף לא לעצור את האוויר בריאות עד שהרכב האוטונומי ייכנס לשימוש. לרכב האוטונומי יש פוטנציאל גדול, אבל צריך להתקדם בזהירות, הולכי רגל לא יהיו אוטונומיים וימשיכו ללכת. צריך יהיה להבין אותם, והיכולת של רכב אוטונומי לסוע בסביבה עירונית עם הולכי רגל היא הרבה יותר מורכבת מהשימוש שנעשה בו היום בטרמינלים ונמלים. לכן, יש סימן שאלה גדול על רכבים אוטונומיים בערים והעיסוק בבטיחות רק יתחדד אם הם יכנסו". 

"לקחת את מה שטוב ולהפוך אותו למצוין" 

אבל גם אם המצב, כפי שטוען פרופ' בר גרא, אינו קטסטרופלי, אפשר לטעון כי הדוחות הבינלאומיים והידע המצטבר בישראל מראים שיש כאן נקודות חולשה קריטיות שמונעות את צמצום מספר ההרוגים: המצב בתוך הערים, הולכי רגל, רוכבי אופנוע, חברה ערבית, רכב כבד - והמדינה אינה עושה הרבה.

לבוא ולהגיד - מצבנו בעצם טוב, אולי זה ניסיון למרק מחדל רב-שנים שמתרחש פה?
"אני חושב שההסתכלות האופטימית יותר היא לא מתוך מקום למרק ולהתעלם מהפער, והקטנת חומרת הבעיה או הצורך בעשייה, אלא להיפך, אני חושב שהתפיסה שאומרת 'מחדל רב-שנים' מתארת הסתכלות פטליסטית של גזירת גורל. אני משוכנע שיש דרכים להתמודד ולפעול מול כל החולשות שציינת, ונעשו דברים, אבל צריכים להיעשות הרבה יותר. אם נצא מנקודת הנחה קטסטרופלית - המסקנה המתבקשת היא שאין סיכוי לעשות שום דבר.

"הסיכוי והתקווה יכולים להניע לשכיבה על הגדר. אנחנו נצליח לשנות ואני רוצה להציע תקווה. אתה טוען שעד שלא תהיה קטסטרופה לא נזוז ולא נפעל? אנחנו מחפשים לקחת את מה שנעשה פחות טוב או יותר טוב ולהפוך אותו למצוין, וזו שאלה של מה מניע אנשים, החל מגורמי ממשל ועד למשתמשי הדרך".

פרופ' הלל בר גרא
אישי: בן 53, נשוי + 1, גר בתל אביב
מקצועי: המדען הראשי ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים, ופרופסור במחלקה להנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטת בן-גוריון בנגב
עוד משהו: גולש בגלשני רוח

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק