גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפני שמקצרים את שבוע העבודה: אלו הדברים שארגונים צריכים ליישם

שתי חברות ישראליות, אונבקאפ וטקדה, הצטרפו לאחרונה למודל שבוע עבודה קצר ● לצד מימוש הפנטזיה של העובדים יש גם לא מעט אתגרים: חשש מבריחת לקוחות ואי התאמת המודל לתפקידים בארגון ● אלה הפתרונות

שבוע עבודה מקוצר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
שבוע עבודה מקוצר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי חברות ישראליות הודיעו לאחרונה כי הן מצטרפות לטרנד שסוחף את עולם התעסוקה - קיצור שבוע העבודה. הראשונה היא חברת אונבקאפ (OwnBackup), המתמחה בשירותי גיבוי ושחזור, שהכריזה על החלת המדיניות בחודשי הקיץ, במסגרתה יסיימו 170 עובדי מרכז הפיתוח את עבודתם ביום חמישי בשעה 13:00, ויצאו לסוף שבוע ארוך יותר.

מי נחשב לתושב ישראל? הכללים החדשים שמקדמת רשות המסים
המגדל היוקרתי ברעננה מתאכלס. כמה עולה מ"ר?

השנייה היא חברת התרופות טקדה, שהודיעה על מדיניות דומה שתחל באוגוסט ותימשך לאורכו. במסגרת המדיניות אמרו בחברה כי המשרדים ייסגרו והיומנים ייחסמו לקביעת פגישות בימי חמישי החל מהשעה 13:00.

אונבקאפ וטקדה הן חלק משורה של חברות נוספות שכבר מיישמות את מודל העבודה בארץ, בין אם בצורה חלקית או מלאה. בהן נמנות ביטוח ישיר, חברת הסטארט־אפ למניעת סחר מקוון פורטר (Forter), וחברת הפינטק סייג (SAGE).

ניסוי שנערך באיסלנד כבר הכתיר את המודל כהצלחה, וניסוי של מיקרוסופט ביפן הראה עלייה של 40% בפרודוקטיביות בקרב עובדי מכירות שעברו לארבעה ימי עבודה. גם תוצאותיו הראשוניות של מחקר ישראלי מאשרות ומחזקות את המגמה הגלובלית.

אולם לצד היתרונות, חלק מהמנהלים מעידים על קושי משמעותי להסתגל לשינוי זה. מהם האתגרים וההשלכות של המודל, ואיך אפשר להתמודד איתם?

התמודדות מול לקוחות

"לצד היתרונות האדירים יש גם אתגרים, ולכולם יש פתרון", אומרת מלי אלקובי, מרצה ומייעצת לארגונים בנושא איזון בין עבודה לחיים פרטיים ועולם עבודה משתנה, שהובילה את הפיילוט לבחינת שבוע עבודה מקוצר בן ארבעה ימים בישראל.

תוצאות הפיילוט, שיצא לדרך בנובמבר 2022, מאשרות ומחזקות את המגמה הגלובלית - צמצום ימי העבודה מיטיב עם איכות החיים של העובדים מבחינת הבריאות האישית, הקשרים המשפחתיים, וגם עם התוצאות העסקיות של הארגונים.

עם זאת, כפי שמעידה אלקובי, "אחד האתגרים הכי גדולים הוא התמודדות מול הלקוחות". לדבריה, ארגונים רבים חוששים מעזיבת לקוחות שיסיקו כי השינוי יפגע בהכרח באיכות השירות.

"אם סוגרים את הארגון יום בשבוע, יש לבדוק כיצד נותנים מענה למקרים דחופים, כמו שנותנים מענה אחרי שעות העבודה", אומרת אלקובי. "הנהלות שהיו בתוך הפיילוט הבינו שהלקוחות לא ייפגעו מזה, חלוקת העבודה משתנה - לא מתן השירות".

לא מתאים לכל תפקיד

יישום מודל שבוע עבודה מקוצר הוא ללא ספק אתגר בפני עצמו, אך האם המודל מתאים לכולם? מנהלים ומומחים בתחום ששוחחנו איתם מסכימים פה אחד כי התשובה היא לא בהכרח. "כל ארגון צריך לבחון ולראות אם הוא באמת יכול להיות מחויב לשינוי ארוך טווח, ולבחון אם בכלל השינוי הזה נחוץ לארגון", מדגיש מנהל משאבי אנוש בחברה שאימצה את המודל.

לדבריו, "צריך לדבר עם המנהלים ולדון איתם אם המודל הזה יכול לעבוד. כמו כן, חשוב שההנהלה תהיה מחויבת למהלך - לא מדובר ביום שאפשר להמיר אותו. כדי שהשינוי יצליח באמת, צריך להטמיע אותו בהדרגה בתרבות הארגונית. אי אפשר להזיז את ההטבה מיום מסוים ליום אחר".

קרין קאופמן, מנהלת מרכז הקריירה באוניברסיטת רייכמן, מסכימה עם טענה זו. "מה שמתאים בחברה אחת לא בהכרח יתאים באחרת", היא מדגישה. "לכן, חשוב להתגמש לפי הצרכים של העובדים. יש אנשים שלא בנויים למתח שהשינוי יוצר. לא בכל תפקיד זה צעד אפשרי".

אלקובי מדגישה כי כדי להטמיע מדיניות קיצור שבוע עבודה, צריך ראשית שההנהלה תהיה מחויבת למהלך. "חברות שלא בעניין של קיצור שבוע העבודה - לא כדאי שייכנסו לפיילוט. ארגון שההנהלה שלו לא רתומה למהלך, נדון להיכשל".

ההתלהבות דועכת

קיצור שבוע העבודה תורם למיתוג המעסיק, אך עלול לייצר אתגרים בטווח הרחוק. "אני מאמינה שכשחברות יתחילו להציע קיצור שעות עבודה, תהיה נהירה של טאלנטים אליהן", אומרת קאופמן.

"עם זאת, זה נורא נחמד לעבוד בארגון מסוים שמיישם את המודל, אבל עם הזמן ההתלהבות עלולה לדעוך", היא מוסיפה. "לאורך הזמן ובשילוב תרבות נכונה, הכול יקום וייפול על השימור. לפיכך, כשניגשים ליישם את המודל, חברות חייבות להגדיר יעדים מאוד ברורים. בנוסף, מומלץ לייצר מדדים בשיתוף פעולה עם העובדים".

היכולת לעמוד ביעדים

ביוני שעבר אימצה חברת ביטוח ישיר את היוזמה, כשהכריזה על קיצור שבוע העבודה ל־4.5 ימים, במהלך החודשים יולי־אוגוסט. בתקופה זו העובדים נהנו מיום עבודה קצר, במסגרתו עבדו ביום חמישי מהבית למשך 4.5 שעות, ללא כל שינוי במשכורת.

השנה בחרו בביטוח ישיר להתאים את המודל עוד יותר לצרכים של העובדים, שרבים מהם צעירים עם משפחות, ולממש אותו בחודשים אוגוסט וספטמבר - בהם הילדים בחופש. "ראינו שהשביעות רצון עולה וכך גם התפוקות", מספרת דפנה קליינר, סמנכ"לית משאבי האנוש בביטוח ישיר.

לצד זאת, קליינר מבהירה כי לא כל עובד מקבל את ההטבה באופן אוטומטי. "המדיניות אצלנו היא שאם עובד לא מגלה מספיק אחריות ולא עומד בתפוקה, הוא לא יקבל אותה. צריך להכין את המנהלים ולהסביר להם איך לבחון תפוקות", היא אומרת.

שגב בר און, מנכ"ל מרכז הפיתוח בישראל של סייג, מוסיף כי על המנהלים להגדיר מראש מטרות, ולאחר מכן מדדים להצלחה. "כשמסתכלים על מחקרים שנעשו בעולם, לא רואים מאה אחוז הצלחה. יש גם חברות שלא הצליחו ושווה לקחת את זה בחשבון, אני ממליץ לשים את הדברים בצורה פתוחה על השולחן עם העובדים ולהבהיר שמדובר בניסוי. להגדיר בצורה ברורה מראש מה ייחשב להצלחה".

"99% בוחרים להישאר"

על הארגונים שמטמיעים את המודל לקחת בחשבון כי בתחילת הדרך עובדים רבים עלולים להמשיך ולעבוד בשעות שקוצרו. אלקובי מספרת כי בפיילוט, התופעה הלכה ופחתה עם הזמן, וכי פתרון להורדת הלחץ הוא במתן כלים מתקדמים לפרודקטיביות.

"מהניסיון של התנועה הגלובלית שלנו - בהתחלה נלחצים מזה ולאחר מזה נרגעים", אומרת אלקובי. "חשוב להדגיש, העובדים בפיילוט תמיד יכולים להחליט שזה לא מתאים להם. בסיום הפיילוט שואלים מי רוצה להיכנס ומי לצאת - 99% בוחרים להישאר, בעוד האחוז הנותר ממשיך לעבוד חמישה ימים במידה ויבקש".

בעוד שקיצור שבוע העבודה עשוי להישמע כמו הטבה ששמורה לחברות חזקות כלכלית בלבד, חשוב לציין כי לאורך השנים נצפתה מגמה מתמשכת של קיצור שעות העבודה, ובשנות ה־90 התקיים תהליך שהוביל בהדרגה לקיצור שבוע העבודה משישה ימים לחמישה.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום