גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפני שמקצרים את שבוע העבודה: אלו הדברים שארגונים צריכים ליישם

שתי חברות ישראליות, אונבקאפ וטקדה, הצטרפו לאחרונה למודל שבוע עבודה קצר ● לצד מימוש הפנטזיה של העובדים יש גם לא מעט אתגרים: חשש מבריחת לקוחות ואי התאמת המודל לתפקידים בארגון ● אלה הפתרונות

שבוע עבודה מקוצר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
שבוע עבודה מקוצר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי חברות ישראליות הודיעו לאחרונה כי הן מצטרפות לטרנד שסוחף את עולם התעסוקה - קיצור שבוע העבודה. הראשונה היא חברת אונבקאפ (OwnBackup), המתמחה בשירותי גיבוי ושחזור, שהכריזה על החלת המדיניות בחודשי הקיץ, במסגרתה יסיימו 170 עובדי מרכז הפיתוח את עבודתם ביום חמישי בשעה 13:00, ויצאו לסוף שבוע ארוך יותר.

מי נחשב לתושב ישראל? הכללים החדשים שמקדמת רשות המסים
המגדל היוקרתי ברעננה מתאכלס. כמה עולה מ"ר?

השנייה היא חברת התרופות טקדה, שהודיעה על מדיניות דומה שתחל באוגוסט ותימשך לאורכו. במסגרת המדיניות אמרו בחברה כי המשרדים ייסגרו והיומנים ייחסמו לקביעת פגישות בימי חמישי החל מהשעה 13:00.

אונבקאפ וטקדה הן חלק משורה של חברות נוספות שכבר מיישמות את מודל העבודה בארץ, בין אם בצורה חלקית או מלאה. בהן נמנות ביטוח ישיר, חברת הסטארט־אפ למניעת סחר מקוון פורטר (Forter), וחברת הפינטק סייג (SAGE).

ניסוי שנערך באיסלנד כבר הכתיר את המודל כהצלחה, וניסוי של מיקרוסופט ביפן הראה עלייה של 40% בפרודוקטיביות בקרב עובדי מכירות שעברו לארבעה ימי עבודה. גם תוצאותיו הראשוניות של מחקר ישראלי מאשרות ומחזקות את המגמה הגלובלית.

אולם לצד היתרונות, חלק מהמנהלים מעידים על קושי משמעותי להסתגל לשינוי זה. מהם האתגרים וההשלכות של המודל, ואיך אפשר להתמודד איתם?

התמודדות מול לקוחות

"לצד היתרונות האדירים יש גם אתגרים, ולכולם יש פתרון", אומרת מלי אלקובי, מרצה ומייעצת לארגונים בנושא איזון בין עבודה לחיים פרטיים ועולם עבודה משתנה, שהובילה את הפיילוט לבחינת שבוע עבודה מקוצר בן ארבעה ימים בישראל.

תוצאות הפיילוט, שיצא לדרך בנובמבר 2022, מאשרות ומחזקות את המגמה הגלובלית - צמצום ימי העבודה מיטיב עם איכות החיים של העובדים מבחינת הבריאות האישית, הקשרים המשפחתיים, וגם עם התוצאות העסקיות של הארגונים.

עם זאת, כפי שמעידה אלקובי, "אחד האתגרים הכי גדולים הוא התמודדות מול הלקוחות". לדבריה, ארגונים רבים חוששים מעזיבת לקוחות שיסיקו כי השינוי יפגע בהכרח באיכות השירות.

"אם סוגרים את הארגון יום בשבוע, יש לבדוק כיצד נותנים מענה למקרים דחופים, כמו שנותנים מענה אחרי שעות העבודה", אומרת אלקובי. "הנהלות שהיו בתוך הפיילוט הבינו שהלקוחות לא ייפגעו מזה, חלוקת העבודה משתנה - לא מתן השירות".

לא מתאים לכל תפקיד

יישום מודל שבוע עבודה מקוצר הוא ללא ספק אתגר בפני עצמו, אך האם המודל מתאים לכולם? מנהלים ומומחים בתחום ששוחחנו איתם מסכימים פה אחד כי התשובה היא לא בהכרח. "כל ארגון צריך לבחון ולראות אם הוא באמת יכול להיות מחויב לשינוי ארוך טווח, ולבחון אם בכלל השינוי הזה נחוץ לארגון", מדגיש מנהל משאבי אנוש בחברה שאימצה את המודל.

לדבריו, "צריך לדבר עם המנהלים ולדון איתם אם המודל הזה יכול לעבוד. כמו כן, חשוב שההנהלה תהיה מחויבת למהלך - לא מדובר ביום שאפשר להמיר אותו. כדי שהשינוי יצליח באמת, צריך להטמיע אותו בהדרגה בתרבות הארגונית. אי אפשר להזיז את ההטבה מיום מסוים ליום אחר".

קרין קאופמן, מנהלת מרכז הקריירה באוניברסיטת רייכמן, מסכימה עם טענה זו. "מה שמתאים בחברה אחת לא בהכרח יתאים באחרת", היא מדגישה. "לכן, חשוב להתגמש לפי הצרכים של העובדים. יש אנשים שלא בנויים למתח שהשינוי יוצר. לא בכל תפקיד זה צעד אפשרי".

אלקובי מדגישה כי כדי להטמיע מדיניות קיצור שבוע עבודה, צריך ראשית שההנהלה תהיה מחויבת למהלך. "חברות שלא בעניין של קיצור שבוע העבודה - לא כדאי שייכנסו לפיילוט. ארגון שההנהלה שלו לא רתומה למהלך, נדון להיכשל".

ההתלהבות דועכת

קיצור שבוע העבודה תורם למיתוג המעסיק, אך עלול לייצר אתגרים בטווח הרחוק. "אני מאמינה שכשחברות יתחילו להציע קיצור שעות עבודה, תהיה נהירה של טאלנטים אליהן", אומרת קאופמן.

"עם זאת, זה נורא נחמד לעבוד בארגון מסוים שמיישם את המודל, אבל עם הזמן ההתלהבות עלולה לדעוך", היא מוסיפה. "לאורך הזמן ובשילוב תרבות נכונה, הכול יקום וייפול על השימור. לפיכך, כשניגשים ליישם את המודל, חברות חייבות להגדיר יעדים מאוד ברורים. בנוסף, מומלץ לייצר מדדים בשיתוף פעולה עם העובדים".

היכולת לעמוד ביעדים

ביוני שעבר אימצה חברת ביטוח ישיר את היוזמה, כשהכריזה על קיצור שבוע העבודה ל־4.5 ימים, במהלך החודשים יולי־אוגוסט. בתקופה זו העובדים נהנו מיום עבודה קצר, במסגרתו עבדו ביום חמישי מהבית למשך 4.5 שעות, ללא כל שינוי במשכורת.

השנה בחרו בביטוח ישיר להתאים את המודל עוד יותר לצרכים של העובדים, שרבים מהם צעירים עם משפחות, ולממש אותו בחודשים אוגוסט וספטמבר - בהם הילדים בחופש. "ראינו שהשביעות רצון עולה וכך גם התפוקות", מספרת דפנה קליינר, סמנכ"לית משאבי האנוש בביטוח ישיר.

לצד זאת, קליינר מבהירה כי לא כל עובד מקבל את ההטבה באופן אוטומטי. "המדיניות אצלנו היא שאם עובד לא מגלה מספיק אחריות ולא עומד בתפוקה, הוא לא יקבל אותה. צריך להכין את המנהלים ולהסביר להם איך לבחון תפוקות", היא אומרת.

שגב בר און, מנכ"ל מרכז הפיתוח בישראל של סייג, מוסיף כי על המנהלים להגדיר מראש מטרות, ולאחר מכן מדדים להצלחה. "כשמסתכלים על מחקרים שנעשו בעולם, לא רואים מאה אחוז הצלחה. יש גם חברות שלא הצליחו ושווה לקחת את זה בחשבון, אני ממליץ לשים את הדברים בצורה פתוחה על השולחן עם העובדים ולהבהיר שמדובר בניסוי. להגדיר בצורה ברורה מראש מה ייחשב להצלחה".

"99% בוחרים להישאר"

על הארגונים שמטמיעים את המודל לקחת בחשבון כי בתחילת הדרך עובדים רבים עלולים להמשיך ולעבוד בשעות שקוצרו. אלקובי מספרת כי בפיילוט, התופעה הלכה ופחתה עם הזמן, וכי פתרון להורדת הלחץ הוא במתן כלים מתקדמים לפרודקטיביות.

"מהניסיון של התנועה הגלובלית שלנו - בהתחלה נלחצים מזה ולאחר מזה נרגעים", אומרת אלקובי. "חשוב להדגיש, העובדים בפיילוט תמיד יכולים להחליט שזה לא מתאים להם. בסיום הפיילוט שואלים מי רוצה להיכנס ומי לצאת - 99% בוחרים להישאר, בעוד האחוז הנותר ממשיך לעבוד חמישה ימים במידה ויבקש".

בעוד שקיצור שבוע העבודה עשוי להישמע כמו הטבה ששמורה לחברות חזקות כלכלית בלבד, חשוב לציין כי לאורך השנים נצפתה מגמה מתמשכת של קיצור שעות העבודה, ובשנות ה־90 התקיים תהליך שהוביל בהדרגה לקיצור שבוע העבודה משישה ימים לחמישה.

עוד כתבות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים