גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זרועות התמנון של מיקרוסופט מגיעות לעוד שווקים: מה היא רוצה?

בתחילת החודש מיקרוסופט הודיעה כי תיכנס לתחום הסייבר ותשיק מוצרים בתחום אבטחת הרשת ● בעקבות ההכרזה, מניות החברות המובילות בתחום ירדו, ובשוק מעריכים כי ענקית הטכנולוגיה עשויה לשנות את הענף כולו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Ted S. Warren
סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Ted S. Warren

באמצע החודש הכריזה מיקרוסופט על השקתם של מספר מוצרי סייבר חדשים, לכאורה השקה טכנולוגית שלא זכתה להתייחסות תקשורתית רבה. יחד עם זאת, בשוק ההון עוררה ההכרזה של ענקית הטכנולוגיה מהומה קלה כאשר התברר כי המוצרים שפיתחה נוגסים בכמה מהחברות הצומחות ביותר בתחום. חברת הסייבר האמריקאית קלאודפלייר  נפלה ב-5.5% בעקבת ההכרזה (שהייתה ב-11 ביולי) לאחר תקופה ממושכת של צמיחה.

מיקרוסופט עקפה את התחזיות בהכנסות, אך הצמיחה בתחום הענן נחלשה
מדוע האקזיט של אימפרבה מסמן עתיד קודר להייטק הישראלי? | ניתוח

גם פאלו אלטו שנוסדה על ידי הישראלי ניר צוק ומחזיקה מרכז פיתוח גדול בישראל הגיעה, ככל הנראה לתקרה במחיר המנייה שלה ובמכפיל השווי שלה, שעומד עדיין על נתון גבוה במיוחד של פי 12 מההכנסות ופי 130 על רווח ה־EBITDA. לאחר ההכרזה של מיקרוסופט נפלה מניית פאלו אלטו  ב-7% ביום אחד, לאחר עלייה רצופה של 48% מתחילת השנה.

בעצם ההכרזה, נכנסה מיקרוסופט - חברת הסייבר הגדולה בעולם עם 20 מיליארד דולר הכנסות ממוצרי אבטחת מידע רק בשנה שעברה - לתחום חדש המכונה על ידי אנשי הסייבר: SASE ("סאסי"). התחום, שעד כה נשלט בידי סטארט־אפים וחברות בינוניות, מאפשר לעובדי חברות וארגונים להתחבר דרך המכשירים האישיים שלהם מכל מקום ליישומים בענן. בצורה זו, מיקרוסופט יכולה לאפשר למיליוני משתמשים בארגונים ובחברות לקוחותיה להוסיף מאפיין נוסף של חיבור מרחוק.

תחום זה נוצר על ידי חברות כגון קלאודפייר, זיסקיילר וגם פאלו אלטו הצטרפה אליו על ידי השקת מערכת בשם "פריזמה סאסי". הוא מחליף את עולמות החיבור מרחוק דרך רשתות VPN, רשתות וירטואליות שאפשרו גישה לרשות ארגונית פנימית.

כיום, כאשר הרשת הארגונית בחברות מודרניות יותר נמצאת על הענן הציבורי, בשירותי ענן כמו אלה של מיקרוסופט, אמזון או גוגל, חברות מוותרות על VPN ומדלגות ישר לחיבור לטכנולוגיית האבטחה כגון זו שמציעה פאלו אלטו נטוורקס. זו הסיבה בגללה, למשל, צ'קפוינט - ותיקת תחום ה-VPN הארגוני - צריכה להרגיש מאוימת מהמהלך.

החברות שירוויחו לצד אלה שיפסידו

בנוגע לחדי הקרן הישראלים התמונה מגוונת. יהיו כאלה שיספגו מהלומה ממיקרוסופט, לצד חברות שצפויות להרוויח. קייטו נטוורקס של שלמה קרמר, מייסד צ'קפוינט, נמצאת במשבצת הזו, כמו גם שתי חברות אמריקאיות המחזיקות בישראל מרכזי פיתוח: נטסקופ ופורספוינט.

חברת הסטארט־אפ מתל אביב סמפריס (Semperis) - שמסייעת לארגונים לנהל את מערך ניהול המשתמשים בפלטפורמת הענן של מיקרוסופט, אז'ור, דווקא צפויה להרוויח מהמהלך, שיביא יותר ארגונים לבחור בפתרון שלה.

לא בכדי מיקרוסופט כובשת נתח שוק חדש בתחום הסייבר - היא עושה זאת מישראל באמצעות מרכזי הפיתוח שלה בתל אביב וחיפה, ובאמצעות הצוות האחראי על שוק החיבור מרחוק, המכונה Entra2. תחום הסייבר העולמי של מיקרוסופט מנוהל מישראל על ידי מיכל ברוורמן בלומנשטיק, שניהלה בעברה בישראל את מרכז הפיתוח של RSA ולאחר מכן הקימה את פעילות הסייבר של מיקרוסופט עם רכישת אדאלום הישראלית.

"השלכות פוטנציאליות לטווח הארוך"

זו לא רק כניסה טכנית של מיקרוסופט לתחום חדש, אלא קפיצת נחשון לאחד מענפי הליבה הצומחים של הסייבר העולמי: הכנסות קלאודפלייר צמחו בכ־350% מאז 2019, וזיסקיילר צמחה ב־509% באותן שנים. פאלו אלטו, שמתמחה גם בתחומי אבטחת מידע מסורתיים יותר צמחה "רק" ב־150% בהכנסות.

לפי ההערכה, גודל השוק העולמי של התחום צפוי לצמוח מ־1.9 מיליארד דולר השנה ל־5.9 מיליארד ב־2028. זו אחת הסיבות בגללן מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, הבטיח כי החברה תייצר הכנסות של 100 מיליארד דולר לפחות עד 2030.

אנליסטים מבנק ההשקעות האמריקאי ג'פריס אמרו שהכניסה של מיקרוסופט עמוק יותר לשוק הסייבר, עשויות להוביל ל"השלכות פוטנציאליות בטווח ארוך יותר" על חברות כמו פאלו אלטו וצ'ק פוינט. במורגן סטנלי טענו שזה שוק אבטחת הסייבר הגדול האחרון שמיקרוסופט טרם נכנסה אליו. מנגד, יש הטוענים שייקח זמן עד שמיקרוסופט תצליח באמת להיות שחקניות דומיננטית.

האם תמשיך מיקרוסופט ותעמיק את אחיזתה גם ליישומים הפועלים על גבי הענן, ובכך תתחרה גם בחדי הקרן הגדולים בתחום הישראל: וויז, אורקה, אקווה סקיוריטי? בחברות אלה לא חוששים מזרוע התמנון של מיקרוסופט: היא יודעת להגן בעיקר על עצמה, ונסיונות עבר שלה לאפשר ללקוחותיה פתרונות שיגינו גם על מערכות מתחרות - נכשלו. כך קרה, למשל, עם מוצר הפיירוול שהשיקה לפני עשור מיקרוסופט ללקוחותיהם שמשתמשים בשרתי רשת מתחרים. כל ארגון גדול שמכבד את עצמו משתמש במערכות ענן של מספר חברות במקביל, כגון אמזון, גוגל ומיקרוסופט עצמה. זאת על מנת לא להיות תלוי בפלטפורמה אחת ובשינויי תמחור פתאומיים של אחת מהן, אלה יעדיפו פתרון נייטרלי שאיננו מחויב למערכת ענן אחת - כמו האז'ור של מיקרוסופט.

"מיקרוסופט תתקדם בקרב ארגונים קטנים"

"זה תקופה שמיקרוסופט מנסה להיכנס לשוק הסייבר", אמר לגלובס סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר. "בפועל כבר היום היא חברת הסייבר הגדולה מבחינת היקף פעילות. יחד עם זאת, המוצרים של מיקרוסופט אינם נחשבים לטובים ביותר והפתרונות שלהם ידועים בריבוי פריצות אבטחה".

אנליסטים מאמינים כי אף ארגון לא יתבסס רק על פתרונות מיקרוסופט בלבד, אלא ימשיך להשתמש בפתרונות נוספים. "מיקרוסופט יכולה להתקדם בקרב ארגונים קטנים יותר או לקוחות פרטיים - אבל קהלים אלה אינם הלקוחות של פאלו אלטו".

כדי להבין למה דווקא מיקרוסופט היא זו שמסתכלת על השוק בצורה הזו, הוא מצביע על הפוקוס של החברה. "ההבדל בין מיקרוסופט למרבית חברות הטכנולוגיה הגדולות הוא בפוקוס של מיקרוסופט על המגזר הארגוני, המתאפיין בתקציבי השקעה גדולים יותר ב־IT ובמיוחד בחוסר רגישות למחירים - הדבר בא לידי ביטוי ברווחיות גולמית גבוהה במיוחד של חברות תוכנה ארגונית".

"פוטנציאל הצמיחה בתחומים של מיקרוסופט פועלת גבלת כעת", הוא מסביר וסצ'ונוק. "כגון: חיפוש באינטרנט (תחרות מול גוגל), מערכות CRM (תחרות מול אורקל), על הענן של אז'ור כבר דיברנו (תחרות מול אמזון וגוגל), פוטנציאלית יכולה כאמור להגדיל את נתח השוק בסייבר, אבל לדעתי יותר בפלח הנמוך של השוק הגנת נקודות קצה של משתמשים פרטיים, ואולי בעתיד של ארגוני SMB - בעיקר תחרות מול פורטינט, לאו דווקא פאלו אלטו נטוורקס".

בשבוע שעבר חשפנו בגלובס את פעילות השבבים של מיקרוסופט המתבצעת ממרכז הפיתוח שלה בחיפה. רק לאחרונה השיקה הקבוצה, המנוהלת על ידי מטה מיקרוסופט בארה"ב, שפיתחה כרטיסי האצה לשרתי הענן של אז'ור תחת השם Azure Boost. גם כאן מדובר במוצר המתחרה בכרטיסי האצה לשרתים של אנבידיה ואינטל, אם כי לא מן הנמנע כי בעתיד תעבור מיקרוסופט לפיתוח שבבים נוספים רכיבים חשובים יותר, כמו שבבי ליבה (CPU) או שבבים המיועדים לאימון בינה מלאכותית, כפי שעושה אמזון. בארה״ב החלה החברה לגייס מהנדסים המתמחים בפיתוח מעבדי ליבה המבוססים על טכנולוגייה של ARM, ככל הנראה מתוך כוונה לחוק בעתיד את המעבדים של אינטל. יחד עם זאת, למעבדים הגרפיים של אנבידיה כיום אין תחרות ממשית - אפילו ענקיות שבבים כמו אינטל ו־AMD מתקשות לעמוד במשימה. מעבד הליבה שמפתחת אינטל מיועד, ככל הנראה, למחשבים אישיים, בדומה לשבב ה־M של אפל המשובץ במחשבי המקבוק.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד