גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההאקר החובב שהקים חברה למניעת הונאות פיננסיות

שי גבאי, מנכ"ל ומייסד Trustmi, פיתח מוצר שמסייע למנוע הונאות פיננסיות בארגונים, שמספק את הפתרון הראשון בעולם שבוחן את כלל תהליך העברת הכספים ● בשיחה עם גלובס הוא אומר: "בסוף זה קרב של AI ב-AI. לתוקפים יש יכולות בינה מלאכותית מאוד מתקדמות היום, וגם הארגונים צריכים את היכולות האלה"

מימין: אלי בן נון ושי גבאי,מייסדי Trustmi / צילום: Trustmi Networks
מימין: אלי בן נון ושי גבאי,מייסדי Trustmi / צילום: Trustmi Networks

מדוח ה-FBI וה-JPM עולה כי היקף ההונאות המדווחות בשנת 2022 הוא בסך של 32 מיליארד דולר. ההערכה של ה-FBI הייתה שאלה רק המקרים המדווחים, ושסכום ההונאות האמיתי של גדול פי עשרה, זאת מכיוון שרובן לא דווחו.

נתונים אלה מצביעים על כך שגופים פיננסיים וארגונים לרוב מעדיפים לפתור בדיסקרטיות בעיות הנוגעות לאבטחה מפני פשיעת סייבר בתחום הפיננסים. החשש לדווח על מקרים כאלה נובע לעתים מחשש לפגיעה במוניטין, אובדן אמון הלקוחות או חשש מתקיפות נוספות. לאחרונה משתנה הגישה לגבי הגנת סייבר בפיננסים בדגש על העברות כספים, תחום הנחשב לפרוץ במיוחד.  

זרועות התמנון של מיקרוסופט מגיעות לעוד שווקים: מה היא רוצה? 
מדוע האקזיט של אימפרבה מסמן עתיד קודר להייטק הישראלי? | ניתוח

שי גבאי, מנכ"ל ומייסד Trustmi, חברה שפיתחה מוצר שמסייע למנוע הונאות פיננסיות בארגונים, שמספקת את הפתרון הראשון בעולם שבוחן את כלל תהליך העברת הכספים, מסביר כי "תהליך התשלום הוא תהליך מאוד מורכב עבור חברות וארגונים".

לדבריו, בתהליך מעורבים אנשים מתוך הארגון ומחוצה לו, יש מגוון מערכות שונות המעורבות בו, ערוצי התקשורת לרוב לא מאובטחים, וכן יש שימוש רב באחד מערוצי התקשורת הפגיעים ביותר - מיילים. "המערכות מנותקות אחת מהשנייה, כל אחד הוא בורג בשרשרת, ואף אחד לא מחבר את התמונה המלאה. תוקפים יכולים להתערב כמעט בכל נקודה בתהליך ולבצע שינוי בלי שאף אחד ישים לב", הוא אומר.

תהליך מורכב  

גבאי, שבילדותו היה האקר חובב, החליט לאחר שירות צבאי ב-8200 לחזור להיות האקר בצד האזרחי ושימש כמנהל אבטחת המידע של בנק דיסקונט. במסגרת תפקידו הוא הבין לעומק את בעיית אבטחת התשלומים ונאלץ להתמודד עם פריצות בזמן אמת. בזכות הידע שצבר, גבאי הקים את החברה Trustmi יחד עם שותפו אלי בן נון, אותו הכיר במהלך עבודה משותפת בעבר.

תהליך התשלום לספקים, כפי שמסביר גבאי, הוא נקודת תורפה משמעותית עבור ארגונים.

"ראינו תהליך מאוד מורכב, מלא מערכות שונות, מקורות מידע מגוונים, ומלא דאטה", הוא אומר. לדבריו, תהליך תשלום טיפוסי לספקים כולל אלפי חשבוניות שעוברות עיבוד ידני. "פיתחנו שירות ענן שיודע לנטר את תהליך התשלום ומוודא שבסוף הכסף עובר למקום הנכון. אנשי פייננס הם מאוד תהליכיים, עובדים בווליום מאוד גבוה של משימות, רובן בצורה ידנית. לכן הבאנו שכבה של אבטחה שלא הייתה קיימת לפני, אנחנו מייצרים חתימה דיגיטלית על בסיס ההיסטוריה של הארגון".

המוצר שפיתחה Trustmi משקף לארגון האם ההעברה שביצע בטוחה, מתריע מפני חשד להונאה, מגנה מפני הונאות בזמן אמת, ומזהה פגמים בתהליך שיכולים לנבוע מטעויות אנוש. המערכת מבוססת על חוכמת ההמון, לומדת מהתנהלות הלקוחות בעבר ובהווה, ומפתחת כלים נוספים שיתרמו לתהליך זיהוי ההונאות והטעויות בתהליכי העברת כספים.

גבאי מסביר כי שורש הבעיה בכך שאין דרך לוודא שהעברת הכסף אכן הועברה ליעד הנכון, אף אחד לא מסתכל על התהליך מתחילתו עד סופו, ולכן התוקף יכול להתערב בכל שלב ללא הבחנה. "זה כמו וייז לתשלומים. בעולם התשלומים יש את אותו עיקרון. אם אני אדע להגיד שאת רוצה לשלם למישהו, ואחרים כבר שילמו לו, מאוד קל להגיד אם זה לגיטימי או לא לגיטימי. אבל במקרה הזה לוקח זמן עד שיש לך את כל הדאטה הזה. אז בעצם אמרנו שוב, איך אני נותן ערך ללקוח כבר מהיום הראשון? הבנו שאפשר לנצל את ההיסטוריה שלך בארגון, ויש הרבה היסטוריה, כדי לייצר חתימה דיגיטלית למה לגיטימי ומה לא".

המוצר שפיתחו יחד בן נון וגבאי הצליח לחסוך לחברות מיליוני דולרים, גייס 21 מיליון דולר ממשקיעים מובילים, וכיום הם עובדים עם גופי ענק.

איך נראית הונאה? 

"בעיית ההגנה על תשלומים היא אחת מהסוגיות הכואבות והמורכבות ביותר עבור כל ארגון מודרני", אומר גילי רענן מקרן סייברסטארטס, שהשקיעה בחברה. על-פי סקר הונאת התשלומים ובקרת התשלומים משנת 2022 של JPM, כ-80% מהארגונים היו קורבנות של התקפות/ניסיונות של הונאה בתשלומים בשנת 2021. אך רק 38% מהחברות שחוו הונאה הגישו דוח על האירוע למשטרה, וכ-36% יידעו את רשויות אכיפת החוק.

לדברי גבאי, יש מגוון סוגי תקיפות, כאשר אחת הנפוצות שבהן היא חטיפת תקשורת אימייל. הקמת תשתית ההתקפה כוללת פעמים רבות התחזות, שימוש בפרטים והתכתבויות קודמות, פתיחת חשבונות בנק עם אותו שם מוטב וכדומה. לאחר בניית התשתית, תוקפים יכולים לחטוף התכתבויות קודמות ולהשתמש בהן, עד כדי מצב שהתוקף מתקשר עם החברה, ומותיר את הספק מחוץ לתמונה.

בינה מלאכותית מסייעת הרבה יותר לצד התוקף 

מעבר לטעויות אנוש שמובילות לאובדן הון לחברות רבות, בינה מלאכותית ודיגיטציה של התחום הפכו את התהליך לקרקע פורייה עבור האקרים.

"באמצעות generative AI, ChatGPT ניתן לזייף בצורה בלתי ניתנת לזיהוי שיחות טלפון ולעוות קול, ראינו כבר הרבה מקרים של הונאות עמוקות בדרך הזאת". אומר גבאי. "הרבה פעמים קורה שמי שצריך לאשר את ההעברה, במקום שיחכו שהחברה תתקשר, התוקפים התקשרו וזייפו שהם מהחברה, וכך אתה חושב שאתה מדבר עם הבן אדם הנכון.

"בנוסף, אם פעם היו תופסים כל מיני שטויות שהתפספסו לתוקפים במיילים בגלל תרגום קלוקל, היום ניתן לייצר בקלות רבה מיילים איכותיים. הכול הופך להיות הרבה יותר קל לצד התוקף והרבה הרבה יותר קשה לצד המגן".

איך ניתן לזהות הונאה?

לדברי גבאי, העדות הראשונה להונאה היא שינוי בפרטי קשר, כתובות או מספרי חשבונות. "הונאה יכולה לקרות גם עם ספק חדש, אבל מה שיותר נפוץ בהרבה זה הונאה באמצעות ספק קיים, מכיוון שהתוקפים מבינים שהם נכנסים לשטח שבו יש יחסי אמון.

"חשוב לבדוק כיצד מוודאים שינויים, ובסיום התהליך לוודא שכל ההעברות והחשבוניות תקינות. יש להקפיד על נהלים של בקרות, עדיף להשתמש בטכנולוגיה ולא רק על בסיס אנשים. אין להסתמך על מיילים או כל דבר שנכנס אליך לארגון אלא רק על פעולות שאתה יוזם בעצמך".

לדבריו, "בסוף זה קרב של AI ב-AI. לתוקפים יש יכולות בינה מלאכותית מאוד מתקדמות היום, וגם הארגונים צריכים את היכולות האלה".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים