גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם כבר אפשר להכריז שהאינפלציה נוצחה, ואם כן - מה נכון לעשות עכשיו

שיעור האינפלציה ושיעור הריבית משפיעים הן על שוק המניות והן על שוקי איגרות החוב ● האג"ח הממשלתיות נחשבות לאפיק "משעמם", אבל זה נכון רק רוב הזמן: בנקודת מפנה באינפלציה ובריביות עלול להיווצר איום של הפסדים עמוקים - או הזדמנות לרווחים גדולים

האם האינפלציה נוצחה? / אילוסטרציה: Shutterstock
האם האינפלציה נוצחה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך 

אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק 

שוק איגרות החוב הממשלתיות נחשב בעיני משקיעים מן השורה כשוק משעמם. מה כבר יכול לקרות בו ביום-יום? עלייה של 0.2%, ירידה של 0.1%. זה לא מעניין מול שוקי המניות, שיכולים לספק תשואה של אחוזים שלמים ביום.

הפחתת ענק של שיכון ובינוי בשדה דב חושפת את השבר בשוק הדיור להשכרה
בכירים באוצר: לא התקיים במשרד אפילו דיון אחד בעקבות הדוח החריג של מודי'ס 
מי ידע? מניית ביו דבש זינקה ב-90% בימים שקדמו להכרזה על מיזוגה

יש אמת חלקית באופן שבו המשקיעים תופסים את שוק האג"ח הממשלתי בהשוואה לשוק המניות. ב"ימים כתיקונם" השוק הזה אכן מתנהל לאיטו עם תנודות מזעריות לכאן או לכאן, ואף על פי כן הוא יכול להיות מרתק למשקיעים מקצועיים, כאשר ניתוח נכון שלו יכול להביא רווחים גדולים, והוא יכול להיות גם מקור לרווחים ו/או להפסדים גדולים למשקיעים מן השורה, לפעמים לא פחות משוק המניות.

 

דוגמה קטנה לכך קיבלנו ביומיים האחרונים, בעקבות אישור ביטול עילת הסבירות, כאשר איגרות החוב של ממשלת ישראל ירדו בשיעורים חדים. ואכן, מתי זה קורה? כאשר חלים שינויים חדים בסביבה הכלכלית, ובעקבות זאת - גם שינויים בסביבת הריבית ושוק הכספים.

שינוי חד כזה התחולל בראשית שנת 2022. אחרי שנים רבות של אינפלציה נמוכה מאוד בעולם, וכתוצאה מכך, ומסיבות נוספות, גם ריבית נמוכה מאוד, אפסית, ולעתים אף שלילית, האינפלציה התפרצה, ויחד איתה "התפרצו" גם העלאות רצופות של הריבית במשך יותר משנה - בארה"ב, באירופה, בבריטניה וגם בישראל.

היו סימני אינפלציה עוד לפני הפלישה לאוקראינה

הטריגר להעלאות הריבית היה הפלישה הרוסית לאוקראינה לקראת סוף פברואר 2022, שהולידה חששות לזינוק במחירי האנרגיה בחורף, לזינוק במחירי התבואות ועוד.

אבל מי שרצה יכול היה לראות את סימני האינפלציה המתעוררת עוד קודם. הקורונה הייתה הטריגר הראשון לעלייה דרמטית בשיעור האינפלציה בעולם, כי היא גרמה פגיעה קשה מאוד בשרשראות האספקה, עלייה דרמטית במחירי התובלה הימית, הקטנת ההיצע, ונוסף על כל אלה, עם "סיומה", היא הגדילה מאוד את הביקוש שהיה כבוש כל עוד היא הייתה נוכחת.

שיעור האינפלציה ב-2022 היה גבוה, וסבב כמעט את כל העולם. בארה"ב: 6.5%; בבריטניה: 10.5%; בגרמניה: 8.1%; ובישראל: 5.3%. יוצאת דופן בולטת הייתה סין, עם 1.8% בלבד.

האינפלציה העולמית והעלאות הריבית התכופות והעוצמתיות פגעו גם בשוקי המניות, אבל באופן קשה ביותר בשוקי האג"ח הממשלתיות.

התברר למשקיעים, שגם באפיק "משעמם" ו"סולידי" זה ניתן להפסיד, והרבה, הרבה מאוד. כך, למשל בשנת 2022, איגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדו בכ-17%, של בריטניה בכ-20%, של גרמניה בכ-22% ושל ישראל בכ-17%. אלה הם שיעורים שרגילים לייחסם לשוק המניות ולא לשוק האג"ח הממשלתי, וזה עוד לא הכול. מכיוון שמדובר כאן באיגרות חוב נומינליות, שאינן צמודות למדד המחירים לצרכן, הרי שההפסד הריאלי היה גדול הרבה יותר.

מאז תחילת השנה הנוכחית ועד לסוף יולי נמשכו הירידות באיגרות החוב של בריטניה, כ-6%, בעוד שאיגרות החוב של ארה"ב, ישראל וגרמניה עלו קלות, בין 0.5% ל-2%, מה שמהווה "פיצוי" עלוב להפסדים שנגרמו למשקיעים ב-2022.

מי שלא התאים את השקעותיו באיגרות החוב הממשלתיות למציאות החדשה, שהתהוותה תוך פרק זמן קצר, גילה אם כן שהוא הפסיד חלק לא קטן מחסכונותיו, ועוד הוא גילה, שזה לא בדיוק שוק סולידי כפי שחשב.

אבל בכל מקום שיש מפסידים, יכולים להיות גם מרוויחים. מי שניתח נכון את סיכוני האינפלציה, ובעקבותיהם את סיכוני הריבית, יכול היה לעשות "שורט" על אג"ח האלה.

הרושם שמתקבל כרגע: האינפלציה מתמתנת

פעולת "שורט" פירושה שמי שאינו מחזיק באג"ח שואל אותן ממי שיש לו, תמורת תשלום עמלה מסוימת, ומוכר אותן, עד ליום שבו הוא מחזיר אותן למשאיל. כדי להחזירן הוא קונה אותן במחיר נמוך בהרבה (בהנחה שצדק בהערכה שלו) מהמחיר שבו מכר אותן.

הרווח מתבטא אפוא בהפרשי המחיר בין המכירה שביצע קודם ובין הקנייה שביצע אחר כך, פחות דמי השאילה, או העמלה ששילם. דרך נוספת של "שורט" היא באמצעות ביצועו על חוזים על איגרות החוב הרלוונטיות.

אז מה נכון לעשות עכשיו? האם אחרי הירידות שנרשמו בשערי איגרות החוב הממשלתיות ברחבי העולם נוצרה הזדמנות והגיעה העת לנצל אותה?

התשובה לשאלה הזו צריכה להיות מושפעת לא רק מרמת התשואות הנוכחיות לפדיון שלהן, אלא גם מהאופן שבו המשקיעים רואים את התמונה העתידית של האינפלציה ושל הריבית. זאת ועוד, שוק האג"ח לא עומד בפני עצמו, ואת רמת האטרקטיביות שלו צריך להשוות לאטרקטיביות באפיק השקעה אחר, המתחרה על כספי המשקיעים, והוא המניות. באשר להחלטה על כדאיות ההשקעה באיגרות חוב ממשלתיות בניתוק מכדאיות ההשקעה במניות, המפתח הוא בתשובה לשאלה - האינפלציה לאן?

כרגע מתקבל הרושם שהאינפלציה מתמתנת בארה"ב, באירופה וגם בישראל, ושזו תוצאה של אפקט מצטבר של העלאות הריבית האגרסיביות. אם אכן מגמה זו של ירידת שיעור האינפלציה תתעצם, הרי שהמגמה של העלאות ריבית תתהפך למגמה של הפחתות ריבית. אם אכן זה יקרה, השקעה באיגרות החוב תוכיח את עצמה ותייצר רווחי הון למשקיעים. ככל שאיגרות החוב הן לטווחים ארוכים יותר, כך רווח ההון צפוי להיות גדול יותר.

יש עדיין כמה איומים מכיוון האינפלציה

האם זה יקרה? לא בטוח. אני לא משוכנע שהאינפלציה תמשיך לרדת באופן ובעוצמה שיאפשרו לבנקים המרכזיים להוריד את הריבית - לפחות לא בחצי השנה הקרובה. הבנקים המרכזיים, שנכוו ברותחין האינפלציה, ייזהרו בצוננין. הם ירצו להשתכנע שהאינפלציה אכן נרגעה לאורך זמן, ושלא צפויה התעוררות מחודשת שלה.

יש עדיין כמה איומים מכיוון האינפלציה, והם באים בעיקר ממחירי הנפט ולא פחות ממחירי החיטה והמזון בעידן של בצורות ושיטפונות עקב שינויי האקלים. נוסף על כך, האינפלציה, ובעיקר זו של מחירי השירותים, מתברר כ"דביקה", כזו שקשה לפורר אותה. לכן מוקדם להכריז ניצחון על האינפלציה.

אבל זו רק צורת הסתכלות אחת על כדאיות ההשקעה באיגרות חוב ממשלתיות. נקודת מבט אחרת היא הכדאיות היחסית שלהן מול כדאיות של השקעה חלופית - במניות. למשל, אג"ח של ממשלת ארה"ב לתקופה של 10 שנים נסחרת בתשואה שנתית לפדיון של כ-3.9%. מול זה עומד, למשל, מדד S&P 500 עם מכפיל נוכחי ועתידי של כ-20. חישוב פשטני מראה שעל פניו, ובהנחה שהכלכלה לא תאכזב בדור הקרוב, השקעה במדד S&P 500 עדיפה, כי מכפיל של כ-20 במניות עדיף על מכפיל של כ-25 באג"ח ממשלתיות.

אבל אי אפשר להתייחס רק לתשואה במנותק מהסיכון וברור שהסיכון באג"ח ממשלתיות נמוך בהרבה מהסיכון בהשקעה במניות, כך שאג"ח אמריקאיות נותנות "פייט" חזק לשוק המניות האמריקאי, וזאת מנקודת הראות של כדאיות השקעה ביחס שבין תשואה לבין סיכון. 

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם