גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קופים שיכורים יכולים ללמד אותנו?

באי סנט קיטס שבקריביים חיים קופים שהתמכרו לאלכוהול של הנופשים. הם לא הקופים היחידים שמגלים חיבה לטיפה המרה, אבל הריכוז שלהם במקום אחד הפך אותם לקבוצת מחקר מבוקשת במיוחד ● אחד המחקרים האחרונים מציע דרך חדשה גם לגמילה בבני אדם

סנט קיטס, האי שזכה לכינוי ''אי הקופים השיכורים'' / צילום: Shutterstock
סנט קיטס, האי שזכה לכינוי ''אי הקופים השיכורים'' / צילום: Shutterstock

נופשים באי הקריבי סנט קיטס התפלאו לראות קופים שמביעים עניין מוזר במשקאות האלכוהוליים שלהם. קופי הוורווט הירוקים (Green Vervet Monkeys) מתהלכים להם על החוף ומחכים שבני האדם יסתלקו וישאירו את משקאות האלכוהול שלהם מאחוריהם. לפעמים הם יורדים בשקט מהעץ, מחכים שהנופשים יתנמנמו או רק יביטו הצדה, וחוטפים להם את המשקה. הם אוהבים במיוחד להגיע למסעדות חוף ופאבים, בתקווה שיזדמן להם לשתות קוקטייל כלשהו.

מתגעגעים לחיי החברה בתיכון? כך הם עדיין משפיעים עליכם
חוקרי גבריות מגלים: הגבר החדש עדיין נלחם על זהותו
חוקרי מוח מתחילים לגלות: אמנות יכולה לשנות את החיים

הקופים האלכוהוליסטים של האי הגיעו אליו במאה ה־17 מאפריקה, יחד עם משלוחי עבדים. הם הפכו למין פולש באי הזה ובאיים הסמוכים לו. ככל הנראה, קנה סוכר שגידלו שם כדי לייצר רום ועבר תסיסה בשמש היה מקור האלכוהול הראשון שהם הכירו. מאז, הם מחפשים את הסם הזה ללא הפוגה. כקבוצה, הם נוטים להעדיף אלכוהול על פני משקאות אחרים ושותים עד שהם משנים את התנהגותם. ממש כמו בני אדם.

בין שתיין הבינג' לשתיין החברתי

התכונה הזאת של הקופים הפכה אותם לקבוצת מחקר מבוקשת מאוד, במיוחד לאחר שהתברר שלא כל הקופים הללו מגיבים לאלכוהול באותו אופן. למעשה, ממש כמו אצל בני אדם, הם נחלקים לארבע קבוצות: ישנם אלה ששותים בבינג', כל משקה אלכוהול שהם יכולים להניח עליו את היד. אלה מהווים כ־5% מהקופים. אחרים, כ־15%, יכולים למתן את הקצב, אבל עדיין שותים הרבה. הקבוצה הגדולה ביותר, 65%, הם שתיינים חברתיים. כן, גם בקרב הקופים ישנם כאלה ששותים מעט ורק כשהם בחברת קופים אחרים. הם גם אוהבים את האלכוהול שלהם פחות מרוכז, מהול במיץ ולא בשעות הבוקר המוקדמות. קבוצה נוספת, של כ־15% מהקופים הללו, לא אוהבת אלכוהול בכלל.

קנה סוכר היה כנראה מקור האלכוהול הראשון שהקופים הכירו / צילום: Shutterstock

הקופים השייכים לקבוצת הבינג' עלולים להיות מסוכנים. הם משתכרים, מתחילים מריבות עם קופים אחרים, ולא מפסיקים לשתות עד שהם מאבדים את ההכרה. בקבוצה הזאת אפשר למצוא יותר זכרים צעירים. אם נותנים להם גישה בלתי מוגבלת לאלכוהול, הם ישתו עד מוות בתוך חודשים ספורים.

בקרב הקבוצה ששותה כמויות אלכוהול גדולות אבל בקצב איטי יותר, התוצאה שונה לגמרי. הקופים בקבוצה הזאת נוטים יותר להסתדר בחברת הקופים אחרים ואפילו להיות מנהיגים. הם אלכוהוליסטים תפקודיים לגמרי. עד שהם מתים משחמת כבד, כנראה.

קופי הוורווט פיתחו את החיבה שלהם לאלכוהול מרוכז מתוך החיים בקרבת בני אדם, אבל הם אינם הקופים היחידים ששמחים לצרוך כמויות גדולות של אלכוהול אם מספקים להם אותן. גם קופים מסוג מקוק רזוס פיתחו חיבה לאלכוהול לאחר חשיפה חד־פעמית. מחקרי המשך הראו שבדידות כפויה מגבירה אצלם את צריכת האלכוהול, וכי גם אצלם יש הבדלים בין־אישיים בין קופים שרצו לשתות עוד ועוד לבין כאלה שהגיעו לרוויה.

המחקר הזה הצטרף בעשורים האחרונים למחקרים שמתחקים אחר המנגנון הביולוגי של אלכוהוליזם. ברור שזו תופעה שיש בה מרכיבים תרבותיים, נלמדים, וכאלה שקשורים במצוקות ובלחצי חיים שמעודדים בריחה למצב תודעה חלופי, אבל גם הרכיב הביולוגי כנראה משמעותי מאוד. הנטייה לאלכוהוליזם עוברת במשפחות וכבר קושרה לכמה גנים.

 

החיבה לאלכוהול התחילה בפירות

פרופ' רוברט דדלי מאוניברסיטת ברקלי, ארה"ב, התעניין באלכוהוליזם של הקופים מסיבות אישיות מאוד. אביו היה פרופ' לבוטניקה ואלכוהוליסט שנטה לעתים לאלימות וסיכן את משפחתו גם בנהיגה בשכרות. הוא מת בגיל צעיר. בספרו "הקוף השיכור: מדוע אנחנו שותים ומשתמשים לרעה באלכוהול", שראה אור ב־2014 בהוצאת אוניברסיטת קליפורניה, מספר דדלי שכילד, לצד הפחד והעצב הטרידה אותו מאוד השאלה "מדוע?", מה מביא אדם, ובעיקר הורה, לנקוט פעולה כל כך הרסנית כלפי עצמו ומשפחתו.

הוא נתקל בתשובה אפשרית במקרה. דדלי, שחוקר בדרך כלל את המכניקה של תעופת ציפורים, ביצע חלק מהמחקר שלו בג'ונגלים בפנמה. שם, קופי עכביש משתכרים לא מקוקטיילים שהתיירים משאירים אחריהם אלא מפירות הנרקבים על רצפת היער ועוברים פרמנטציה באופן טבעי. דדלי בעצמו הריח את האלכוהול מהפירות וחשב שאולי הקופים מריחים את ריח האלכוהול ונמשכים בכוונה למקום, משום שהם מזהים שבאזור שממנו מגיע הריח ישנם פירות בשלים, לצד אלה שהם בשלים מדי.

לא רק קופי הוורווט הירוקים מגלים חיבה לאלכוהול / צילום: Shutterstock

התחרות על פירות עתירי סוכר היא גבוהה, שכן חיות רבות מעדיפות את סוג המזון הזה. דדלי חשב שאולי קופים שפיתחו את היכולת לזהות ולהימשך לריח האלכוהול זיהו את הפירות הבשלים ביותר והמסוכרים ביותר ממרחק רב יותר, וכך פיתחו יתרון הישרדותי.

הטענה בספר היא שהקשר בין קופים, ובהם קופי אדם, לבין אלכוהול הוא בן עשרות מיליוני שנים. קופים וקופי אדם מאוד אוהבים פירות. שימפנזים מקבלים כ־90% מהקלוריות שלהם מפירות בשלים. והיכן שיש סוכר בפירות, יהיה בתנאים הנכונים גם אלכוהול.

קופי העכביש שנתנו לדדלי את הרעיון בדרך כלל לא מצליחים להשתכר מהאלכוהול בפירות. בשלב מסוים קיבתם תתמלא עד שלא יוכלו לצרוך עוד פרי אחד נוסף. רק בסוף העונה, כשמספר הפירות התוססים מאוד גדול, הקופים מוצאים את עצמם מקיאים ונופלים מהעצים. כיוון שרוב הזמן המצב אינו כזה, המשיכה לאלכוהול כן תורמת להישרדות של הקופים הללו. עד שהגיעו המדענים בני האדם והציעו לקופים כמה אלכוהול שרוצים ובריכוזים גבוהים.

 

איך מתמודד זבוב פירות עם דחייה

אבל מדוע ההבדלים? לפי דדלי, "נראה שהקופים שזיהו אלכוהול וצרכו כמה שיותר ממנו, בבינג', הצליחו לצרוך יותר קלוריות ולשרוד בסביבות מסוימות. אבל בנסיבות אחרות, שיתוף פעולה חברתי הוא חשוב יותר מאשר להצליח לצרוך את כל הקלוריות בעצמך. אולי ההרגשה הנעימה הזו בעת צריכה אלכוהול, שגורמת גם לרצון בקשר חברתי, התפתחה כדי לתת קונטרה לרצון לצרוך אלכוהול בבינג', והיא נועדה לעודד אותנו לשתף אותו עם משפחה קרובה וחברים".

קופים אינם החיה היחידה שאוהבת אלכוהול. גם זבובי פירות נמשכים לאלכוהול, וחולקים עם הקופים חיבה לפירות בשלים. "אנחנו לא יודעים אם הם מרגישים שכרות", אמר בעבר דדלי בראיון ל"גרדיאן" הבריטי, "אבל יש כמה ממצאים ממש מדהימים, למשל שזבוב שהרגע קיבל דחייה מבת זוג פוטנציאלית יעדיף פרי עם יותר אלכוהול".

לעומתם, יש חיות אחרות שמאוד לא אוהבות אלכוהול. מספר רב של קופי אדם במעבדה לא יתקרבו לאלכוהול מרוכז, וגם מחקר שנערך בעטלפים באוניברסיטת בן גוריון הראה שהם נמנעים מפירות בשלים מדי עם אחוזי אלכוהול גבוהים, אף שהם מזינים מאוד. ייתכן שהסיבה היא שהחיות הללו הן קטנות והאלכוהול, גם בכמות שנמצאת בפרי, עלול לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי שלהם וכך גם בהישרדות שלהם.

הקשר בין תרופות הרזיה לאלכוהוליזם

בעיית האלכוהוליזם היא יחסית חדשה. בני אדם החלו לחלץ את האלכוהול מהפרי ולשתות אותו כנוזל רק לפני כ־12 אלף שנה, ואילו זיקוק של אלכוהול לריכוזים גבוהים מאוד הוא עניין של כאלף שנה.

על הרקע הזה, עוד יותר מדהים לראות את החלוקה בין קבוצות השתיינים בקרב הקופים. הם לא פיתחו את הנטייה לדפוסי שתייה שונים מתוך הניסיון שלהם עם אלכוהול בריכוזים גבוהים לאורך מיליוני שנים. הדפוס הזה כנראה רוכב על משהו אחר, נטייה מולדת גנטית להפריז או למנן, שכנראה יועדה להתנהגויות אחרות ונכבשה על ידי האלכוהול, גם אצל קופים וגם אצל בני אדם.

חוטפים משקאות לנופשים / צילום: מתוך סרט של ה־BBC

דדלי מגיע בספרו למסקנה שלא כל החוקרים בתחום ההתמכרות מסכימים איתה: אם אנחנו רוצים אלכוהול כבר מיליוני שנים, הרי שאת הרצון הזה יהיה קשה מאוד לשנות. לעומת זאת, הבעיה שלנו החלה כאשר הכמות וריכוז האלכוהול בסביבה שלנו נהיו בלתי סבירים, ומשם גם צריך להגיע הפתרון - הגבלת ההיצע, העלמת האלכוהול מהמרחב הציבורי. לדבריו, גם הירידה במספר המעשנים בעשורים האחרונים בארה"ב נבעה ברובה לא מהסברה. רק כאשר סיגריות הפכו יקרות יותר, נסתרות יותר מהעין בנקודות המכירה ומכירתן לנוער הוגבלה ניכרה הירידה המשמעותית בשימוש.

יש חוקרים שחושבים אחרת, ואפילו מנסים ליישם. הם רוצים לחשוף את המנגנון הביולוגי שמוביל להפרזה, ולהתערב בו. כך, למשל, ב־2019 פורסם מחקר בכתב העת Psychopharmacology, שהראה שניתן להפחית את הצריכה של אלכוהול בקרב קופי הוורווט הירוקים על ידי מתן תרופות מסוג אגוניסט GLP1. זוהי משפחת התרופות שממנה צמחו לאחרונה התרופות החדשות והיעילות מאוד יחסית לטיפול בהשמנה.

בניסוי שנעשה בקופים שנטו לשתות כמויות גדולות מרצונם החופשי, השימוש בשתי תרופות מהמשפחה הזו הוביל לירידה ברמות צריכת האלכוהול שלהם.

לא ידוע בדיוק איך התרופות הללו פועלות על השמנה. ידוע שהן מעלות את רמת האינסולין שיכולה לטפל ברמות הסוכר הגבוהות בדם, ולכן הן התחילו כתרופות נגד סוכרת, אולם נראה כי הן פועלות איכשהו גם על הרצון לאכול. הועלו רעיונות שהן מעלות את רמות ההורמונים הקשורים לשובע או לתחושת המלאות בקיבה.

אולם לאור ההשפעה שלהן גם על אלכוהוליזם, עולה האפשרות כי התרופות הללו קשורות באופן מסוים לתחושה הכללית של "רוצה עוד" לעומת "מסופק". במאמר סקירה שפורסם ב־British Journal of Pharmacology ותיאר גם את מחקרי הקופים השיכורים, נטען שהתרופות הללו משפיעות לא רק על צריכת אלכוהול אלא גם על השימוש בסמים בבעלי חיים. כנראה יש כאן פעולה על מנגנון התגמול במוח, אם כי לא ברור מהו המנגנון המדויק.

ממצאים שקשה לחשוף אצל בני אדם

מחקר נוסף מ־2022 על הורמון בשם FGF21, המיוצר בכבד, הראה שהזרקה של ההורמון בקבוצת קופי וורווט שנוטה לצרוך אלכוהול בכמויות גדולות הובילה להפחתה של 50% בצריכה. במחקר זה נמצא שההורמון, שידוע גם הוא כמפחית צריכה של סוכר ונמצא בניסויים בשילוב עם GLP1 כתרופה להרזיה, עובד כנראה על מנגנונים מוחיים שונים כדי למתן את צריכת הסוכר לעומת צריכת האלכוהול.

מחקרים שנעשו על קופים חובבי אלכוהול הניבו גם ממצאים יותר ספציפיים, שקשה יותר לחשוף אצל בני אדם. לדוגמה, הם הראו שאלכוהול הנצרך בכמות גבוהה פוגע בהתפתחות המוח בקופים צעירים, וגם ביצירת קשרים בין תאי עצב.

אבל כפי שציין דאדלי בראיון שנערך עמו ב"גרדיאן" לאחר פרסום ספרו, עדיין נותרו הרבה סוגיות לא פתורות לבחון לגבי האלכוהוליזם של הקופים.

לדוגמה, אחת השאלות היא אם צריכת האלכוהול שלהם משפיעה על התנהגותם בדיוק באותו אופן שהיא משפיעה על בני אדם או שלצד קווי דמיון יש גם הבדלים.

שאלות אחרות הן מה קורה במוח של הקופים בעת צריכת האלכוהול, והאם יש קופים שמצליחים להבין, כמו 10% מבני האדם שסובלים מאלכוהוליזם, שהם מזיקים לעצמם ומפסיקים לשתות?

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים