גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנהלים חוגגים, המשקיעים מפסידים: המודל הבעייתי של קרנות הריט בישראל

על מסלול התנגשות: בזמן שהתגמול לחברות הניהול של קרנות ההשקעה בנדל"ן ובתשתיות הולך ומתנפח כפועל יוצא מהגידול בהיקף הנכסים - המשקיעים שמממנים את פעילותן סובלים מתשואות שליליות ניכרות ● "הקונספט שבו בנו את הקרנות האלה בישראל מייצר בעייתיות", אומר בכיר בשוק, ועכשיו גם רשות ני"ע מבינה שנדרש שינוי

גיל דויטש, ארז רוזנבוך, יוסי זינגר / צילומים: שי שברו, איל יצהר, כדיה לוי
גיל דויטש, ארז רוזנבוך, יוסי זינגר / צילומים: שי שברו, איל יצהר, כדיה לוי

עד כמה בעייתי המודל שלפיו פועלות קרנות הריט בישראל ניתן ללמוד מהמספרים הבאים. בשנת 2022 תפחו דמי הניהול ששילמו שמונה קרנות הנסחרות בבורסה בת"א ל-218 מיליון שקל - זינוק של 23% לעומת השנה שקדמה לה. זאת, בזמן שמניותיהן של אותן קרנות הסבו למשקיעים, ברובם גופים מוסדיים, הפסד ממוצע של כ-30% בשנה האחרונה.

"סערה שלא הייתה כמותה עשר שנים": שותף בקרן הנדל"ן מסמן את ההזדמנויות בשוק 
בחדרי המסחר מסכמים שבוע סוער: "עיקר הטלטלות בשוק - מקרנות הנאמנות" 

אם תרצו זהו הסיפור בקליפת אגוז: בזמן שהתגמול למנהלי קרנות הריט הולך ומתנפח כפועל יוצא של גידול בהיקף הנכסים הנרכשים על ידיהן (בתחומי הנדל"ן והתשתיות), משקיעים שמממנים את הרכישות הללו סופגים הפסדים ניכרים.

אף לא אחת ממניות קרנות הריט הנסחרות בבורסה הניבה אשתקד תשואה חיובית.

אין פלא שבמספר קרנות התערערו לאחרונה היחסים בין יזמי הקרן לגופים המוסדיים, המבקשים לצמצם את היקף התשלומים המועברים לחברות הניהול (בדרך כלל עשרות מיליוני שקלים בשנה) שנגזרים מהיקף הנכסים - מה שלכאורה מתמרץ את המנהלים לבצע רכישות גדולות, גם אם הכדאיות הכלכלית מוטלת בספק.

קחו לדוגמה את קרן הריט קיסטון, אשר משקיעה בענף התשתיות. הקרן שאותה הקימו אנשי שוק ההון גיל דויטש ורנוי בירם, לצד המנכ"ל נבות בר, רכשה אשתקד את השליטה בחברת התחבורה אגד, מה שהגדיל את היקף נכסיה בסוף 2022 ל-2.7 מיליארד שקל - עלייה של יותר מ-80% לעומת 2021.

כפועל יוצא זינקו דמי הניהול ששולמו ליזמי הקרן אשתקד בשיעור דומה, לכ-23 מיליון שקל. זאת מאחר שיזמי קיסטון זכאים לדמי ניהול בהיקף של 1% מנכסי הקרן. מניית קיסטון ירדה ב-5% בשנה האחרונה.

רנט איט: "רשות ניירות ערך מקיימת בחינה עקרונית"

את דמי הניהול הגבוהים ביותר גרפה אשתקד חברת הניהול של קרן התשתיות ג'נריישן, שהקימו יוסי זינגר וארז בלשה, לשעבר בכירי חברת גרנית הכרמל. ג'נריישן הסבה למשקיעים הפסד של 43% בשנה האחרונה, המיוחס בעיקרו להשקעה כושלת בחברת האנרגיה המתחדשת סולגרין.

עם זאת, כתוצאה מהגדלת היקף נכסי הקרן ב-35% אשתקד, לכ-3.5 מיליארד שקל, תפחו דמי הניהול ליזמים (כ-1% מהיקף הנכסים) ל-50 מיליון שקל כמעט, עלייה של 24% לעומת 2021.

נראה כי העיוותים הללו במודל התגמול של מנהלי הקרנות לא נעלמו מעיני רשות ניירות ערך. טיוטת תשקיף של קרן ריט חדשה, הפועלת בתחום של דיור להשכרה ארוכת-טווח (רנט איט), מגלה כי הרשות בוחנת התערבות בתחום הנפיץ: "לחברה נמסר כי רשות ניירות ערך מקיימת בחינה עקרונית בקשר להסכמי הניהול בקרנות השקעות במקרקעין, ולפיכך טרם הרישום למסחר של מניות החברה והצעתן לציבור, תפעל החברה להתאים את הסכם הניהול להערות רשות ניירות ערך (ככל שיהיו)".

גורם בסביבת קרנות הריט מעריך, כי הרשות "התעוררה" גם בעקבות מאבק אקטיביסטי שמנהלים בחודש האחרון קבוצת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות מור מול חברת הניהול של קרן מגוריט.

 

זאת, במטרה לצמצם את דמי הניהול שגובה הקרן, הפועלת אף היא בתחום של דירות להשכרה ארוכת-טווח: "להערכתי ברשות מבקשים להגביל חלק מהכוח של חברת הניהול מול המשקיעים, ולחזק אותם באופן שיוביל עם הזמן להסדרת נושא דמי הניהול בקרנות".

מודל קרנות הריט (Real Estate Investment Trust) הועתק מארה"ב ונתפר לכאורה למידותיהם של הגופים המוסדיים המעוניינים בהשקעה סולידית לזמן ארוך בתחומי הנדל"ן המניב והתשתיות. הקרנות מאפשרות למשקיעים להשתתף, באופן לא ישיר, ברכישה ובהחזקה של הנכסים הללו, תוך פיזור סיכונים וניצול הטבות מס ייחודיות. כמו כן, הקרנות מחויבות לחלק את הרווחים השוטפים שלהן כדיבידנדים לבעלי המניות.

תשואות שליליות של יותר מ־60%

בבורסה בת"א נסחרות כאמור שמונה קרנות ריט, מרביתן (ריט 1 , סלע קפיטל , אזורים ליווינג  מניבים   ומגוריט ) בתחום ההשקעות בנדל"ן מניב, ושלוש נוספות (ג'נריישן , קיסטון  ואלומה ) בתחומי התשתיות.

כאמור, תשואת המניות בשנה החולפת הסבה בעיקר מכאוב לבעלי המניות, והגרועות מכולן היו קרן אלומה (ירידה של 68%), אזורים ליווינג (שנפלה ב-63%) ומניית גנ'ריישן. נראה כי התשואות ההחלושות הובילו משקיעים מוסדיים בקרנות הללו לקרוא לאחרונה תיגר על מודל גביית דמי הניהול של יזמי קרנות הריט, שבחלקם (בקרנות הוותיקות ריט 1 וסלע קפיטל) כבר מגיעים לסכום מצטבר של מאות מיליוני שקלים.

דמי הניהול, נדגיש, משמשים למימון הניהול השוטף של הקרן וכן לפעולות הקשורות בתחזוקה, ברכישה או במימוש של נכסים. כאמור, החברות של יזמי הקרנות גובות את דמי הניהול כפונקציה של היקף הנכסים שרכשו, ולפעמים היזמים זוכים גם לבונוס כשיעור משווי הנכסים שהצליחו לרכוש בשנה קלנדרית. שיעור דמי הניהול מדורג, ומתחיל בדרך כלל ב-1% משווי הנכסים, ויורד בהדרגה ככל שהם צומחים.

 

דמי ניהול של 0.4% מ־7.7 מיליארד שקל

כך, אצל חברת ריט 1, הקרן הוותיקה ביותר, עומדים כיום דמי הניהול על 0.4% מסך הנכסים (בהיקף 7.7 מיליארד שקל). אשתקד שולמו לחברת הניהול של הקרן, בראשות שמואל סייד ודרור גד, דמי ניהול של 39 מיליון שקל - צמיחה של 12%. לזכות הקרן יצוין כי מאז הנפקתה ב-2006 היא הניבה למשקיעים תשואה נאה של 340%.

גם אצל סלע קפיטל, שהונפקה שנתיים לאחר מכן, המשקיעים יכולים להיות מרוצים בסך הכול, עם תשואה מצטברת של 140%. גם אצלה עומדים כיום דמי הניהול במדרגה של 0.4% מהנכסים (שצמחו ל-5.2 מיליארד שקל). אגב, אם תעקוף הקרן את רף 8.5 מיליארד השקלים בנכסיה, היא תגיע למדרגה שמעליה ייגבו 0% דמי ניהול.

"חברת הניהול מוגנת בהסכמים ארוכים"

"הקונספט שבו בנו את הקרנות האלה בישראל מייצר בעייתיות", אומר גורם בכיר בתחום הנדל"ן. "מה שקורה הוא שמי שמקימה את הקרנות האלה זו בפועל חברת ניהול. היא מוגנת בהסכמים לתקופות ארוכות של עשר שנים וגם 14 שנה לפעמים. אי אפשר להוציא את חברת הניהול מהעסק אם הביצועים גרועים.

"מעבר לזה, חברת הניהול בדרך כלל לא משקיעה כסף משלה בקרן הריט. כל הכסף שזורם בדרך כלל הוא מגופים מוסדיים, אז היא פחות מושפעת מהרווח ומתשואת מניה". אותו גורם מזכיר כי בקרנות השקעה שאינן מתנהלות במודל הריט, המנהלים מתומרצים בדמי ניהול הגדלים ככל שהרווחים עולים.

גורם באחת מקרנות הריט מנסה להגן על מודל דמי הניהול: "בדיקות שנעשו לגבי כלל קרנות הריט בנדל"ן מצאו שבסופו של דבר חברות הניהול שלהן גובות מדי שנה כ-0.8% מסך הנכסים, בעוד שבחברות החזקה ציבוריות ההנהלה מגיעה לנתוני תגמולים רלונטיים של 1%-1.1%. מעבר לזה, יש בין המשקיעים בישראל מי שעדיין רגיל לראות בעל שליטה בחברה, ולא אוהבים את האיסור שיש בקרנות הריט על בעלי שליטה". 

מחברת ריט 1 נמסר בתגובה: "אנו סבורים כי זו טעות להתייחס לחברות הריט בישראל כחבילה אחת, וכך גם סבורים המשקיעים בכל הנוגע לריט 1 ובכלל. השקעה בקרן ריט מתאימה לרבים ומאפשרת למשקיעים לקבל תשואה ברמת סיכון נמוכה עם יתרונות של חשיפה לפרוטפוליו נכסים מגוון, נזילות, שקיפות ופיזור סיכונים.

"קרנות הריט נפוצות מאוד בארצות-הברית, והן נסחרות בבורסה החל משנות ה-60 של המאה הקודמת. הצלחת המודל הובילה למצב בו מרבית חברות הנדל"ן הציבוריות בארה"ב הן ריטים.

"בהקשר של תשואת המניה ראוי לציין כי מדד חברות הנדל"ן בישראל בשנה האחרונה ספג ירידה של כ-20% (ירידה גבוהה יותר מאשר בריט 1). חשוב לזכור כי הסכמי הניהול בריט 1 עלו פעמיים להצבעה באספות כלליות ב-3 השנים האחרונות ואושרו על ידי רוב מוחץ של בעלי המניות. נשמח להפנות את קוראי גלובס לשתי עבודות עומק שנכתבו על ידי חברות ייעוץ מובילות המראות שעלות הניהול הכוללת של ריט 1 היא נמוכה מממוצע עלות הניהול וההנהלה וכלליות בחברות הנדל"ן הישראליות עם היקף נכסים דומה". 

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

תיקון והתנצלות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן