גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנגיד לשעבר יעקב פרנקל בקפלן בשבוע ה-30 למחאה: "מעולם לא ראינו השמדת ערך כה גדולה תוך זמן כה קצר"

ההפגנות התחדשו ברחבי הארץ ● בעקבות העברת החוק לביטול עילת הסבירות הוגשו לפחות 8 עתירות לבג"ץ הדורשות פסילה ● העתירה האחרונה שהוגשה השבוע טוענת כי ביטול עילת הסבירות יחשוף את אנשי מערכת הביטחון לחקירה והעמדה לדין בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ● בקפלן נאם הנגיד לשעבר פרופ' יעקב פרנקל בפנייה אישית לרה"מ: "למען עתיד ילדינו"

ההפגנה ברחוב קפלן בתל אביב / צילום: גלעד פירסט
ההפגנה ברחוב קפלן בתל אביב / צילום: גלעד פירסט

ההפגנות ברחבי הארץ התחדשו אמש (שבת), זה השבוע ה-30, אחרי שבוע מחאה סוער. זאת לאחר שביום שני עבר החוק לביטול עילת הסבירות בכנסת ברוב של 64 חברי כנסת מול 0 בשל החרמת האופוזיציה את ההצבעה.

נתניהו סירב להתחייב שיציית לפסיקת בג"ץ אם יפסול את ביטול עילת הסבירות
החוק לפיצול סמכויות היועמ"ש הונח, עורר סערה ונמשך
חוק הסבירות עשוי להתברר כניצחון פירוס עבור תומכי הממשלה

עשרות אלפים הפגינו במוקד המרכזי לאורך רחוב קפלן בתל אביב - מאבן גבירול ועד צומת עזריאלי ודרך השלום. במקביל, התקיימו הפגנות בלמעלה מ-100 מוקדים ברחבי הארץ, בהם חיפה שם מתקיימת תהלוכה, הרצליה, צומת הגומא, צומת נהלל, כרכור, מצפה רמון, רמת השרון, בית השיטה, נס ציונה, גשר חמד, ורמלה.

הפגנה בנס ציונה / צילום: אביב חסידוב

צומת פארק המדע ברחובות וצומת הגומא נחסמו לתנועה בשל ההפגנות. בתל אביב ובחיפה המשטרה חסמה מראש רחובות סמוכים למקום ההפגנה. העליה מנתיבי איילון במחלף השלום נסגרה לתנועה.

קודם להפגנה המרכזית בקפלן, יצאה הצעדה השבועית של ארגוני המחאה והפעם מתחנת משטרת לב תל אביב בתחנת הרכבת סבידור מרכז במחאה על האלימות המשטרתית ביום שני האחרון. בהפגנה המרכזית בקפלן נאמו: נגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' יעקב פרנקל, שרון ארדה ממחאת ההי-טק, עמרי רונן ממחאת אחים לנשק, ונציגי מחאת הסטודנטים: גידי ברן ונעמה מכלוף ממחאת הסטודנטים. הזמרת אחינועם ניני הופיעה.

צומת פארק המדע ברחובות / צילום: רובי יהב

הנגיד לשעבר פרופ' יעקב פרנקל לנתניהו: "זה הזמן לעצור!"

הנגיד לשעבר, פרופ' יעקב פרנקל, נאם בקפלן: "מעולם לא חווינו השמדת ערך גדולה שנעשתה תוך זמן כה קצר. לא על-ידי אויבים מבחוץ - אלא על ידי מדיניות ממשלתית".

פרנקל: "מאז פרסום תכנית ההפיכה המשטרית, הצמיחה הכלכלית נפגעה, השקל פוחת, ההשקעות קרסו, הבורסה קרטעה, ענף ההייטק שמספק רבע מהמיסים הישירים ומהווה למעלה ממחצית מסך היצוא הישראלי, ספג וממשיך לספוג מכה אדירה. וחמור מכל - ההון האנושי שלנו - ההייטקיסטים, מומחי הסייבר, מדענים ורופאים - מחפשים דרכים להגר. אלה רק הניצנים הראשונים. את ההשלכות האמיתיות אנחנו עדיין לא מרגישים"

עוד אמר פרנקל: "דירוג אשראי אלה לא רק צמד מילים בדוחות שמעלים אבק - זה החיים עצמם. פגיעה בדירוג האשראי של ישראל תשפיע על כל אזרחית ואזרח. הממשלה תצטרך לשלם יותר עבור הלוואות שהיא נוטלת, וכתוצאה מכך כולנו נשלם ריבית יותר גבוהה על הלוואות, זה כולל את כולם. בעלי משכנתאות, הלוואות לרכב, הלוואות לעסקים, ואפילו על המינוס בבנק. השקל יהיה שווה פחות, וסל המצרכים שכולנו צורכים יתייקר. בעיית יוקר המחייה שגם ככה חונקת את מעמד הביניים תחמיר עוד יותר. וכל זה - בשביל מה?"

קפלן / צילום: אמיר גולדשטיין

פרנקל הוסיף: "ההשקעות תרדנה, והצמיחה הכלכלית תפגע. כבר עכשיו, ביצועי הבורסה הישראלית נפגעו, ולמרות שהעולם מתאושש, אנחנו בפיגור רב. והבורסה אינה עניין רק לעשירים, כל אחד מאיתנו מושקע בבורסה ישירות או בעקיפין, כל מי שיש לו קרן פנסיה, כל מי שיש לו קרן נאמנות, כל מי שיש לו קופת גמל, מושקע בבורסה ובחצי השנה האחרונה ניזוק מאוד. ואני שוב שואל: כל זה - בשביל מה?"

פרנקל ביקש לפנות באופן אישי לראש הממשלה: "אני פונה אליך כמי שמונה על ידך לנגידות והוביל יחד איתך את כלכלת ישראל במשך שנים רבות, יחד פעלנו להורדת האינפלציה, ולשיפור מעמדה של ישראל בעולם. אני פונה אליך למען עתיד ילדינו ונכדינו, רק בידיך למנוע את ההתדרדרות לתהום. זה הזמן להשתחרר מכבלי הפוליטיקה, זה הזמן לעצור!"

צעדה בחיפה

עתירה חדשה לבג"ץ: ביטול עילת הסבירות חושף אנשי ביטחון להעמדה לדין בהאג

בעקבות העברת החוק, שנועד להגביל את בג"ץ לבחון את החלטות השרים והממשלה, הוגשו לפחות 8 עתירות לבג"ץ הדורשות לפסול את החוק. העתירות נקבעו לדיון ב-7 לספטמבר ובקשה למתן צו ביניים למנוע את כניסת החוק לתוקף נדחתה. הרכב השופטים טרם נקבע.

ביום חמישי האחרון הוגשה העתירה השמינית לבג"ץ, על ידי אל"מ במילואים, המייעץ לצה"ל בפעילותו ברצועת עזה. שם העותר נאסר לפרסום. העותר טוען כי ביטול עילת הסבירות יחשוף את אנשי מערכת הביטחון, העוסקים בליבת הפעילות המבצעית, לחקירה והעמדה לדין בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.

הפגנות בצומת הגומא / צילום: אמיר שושני

בנוסף טוען העותר, כי נפל פגם בהליך החקיקה, בשל סירובו חסר התקדים של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפגוש את הרמטכ"ל שהגיע לכנסת ביום ההצבעה ובכך נמנע מלקבל מידע עדכני אודות ההשלכות הביטחוניות של החקיקה. לדברי בא כוחו של העותר עו"ד עודד סבוראי, "הודאתו במהלך הסופ״ש של ח״כ יולי אדלשטיין, יו״ר ועדת חוץ וביטחון, שהוא ״נרדם בשמירה״, מדגישה מאד את חשיבות העתירה, המכוונת גם נגד ועדת חוץ וביטחון.

אילו היה ח״כ אדלשטיין ערני ואילו היה מבצע את תפקידו והיה נאמן לשליחותו, יש להניח שהחשיפה להאג והאיום הביטחוני כתוצאה מהחקיקה היו נדונים בוועדת חו״ב ומקבלים ביטוי בשאלה האם למהר ולהמשיך בהליך החקיקה".

בן גביר על המחאה נגד שוטרים שתקפו: "קמפיין שיימינג"

מפגינים הציבו שלטים במוקדי מחאה עם תמונות ושמות שוטרים שתקפו, על-פי פרסומים, מפגינים. בתגובה המשטרה הודיעה שתחקור את המבצעים בחשד להעלבת עובד ציבור, הוצאת לשון הרע והסתה לאלימות. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התייחס לשלטים ואמר כי מדובר ב"קמפיין שיימינג והסתה של חבורת אנרכיסטים". בן גביר הוסיף "אני מגבה את שוטרי משטרת ישראל הגיבורים ואת השוטרים הללו שמוסרים את נפשם בשטח וגם עומדים תחת מתקפות ברשתות".

פורום המרצות והמרצים למשפטים למען הדמוקרטיה מסרו בתגובה כי "מדובר בחקירות סרק שכל מטרתן היא להלך אימים על המוחים. המפגינים שהניפו שלטים לא ביצעו אף אחת מהעבירות שצוינו בהודעת המשטרה", וכי השימוש בעבירה של העלבת עובד ציבור לא מקובל במדינות דמוקרטיות. "במקום לטפל בבעיה של אלימות משטרתית, עוסקת המשטרה בניסיונות הרתעה של המוחים נגד אלימות זו, תוך פגיעה בחופש הביטוי".

עוד כתבות

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"יש התקדמות עם איראן, בשבועיים הקרובים יחזרו עם הצעות"

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז