גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ קבע כי החוק שנועד לסייע למקורבו של דרעי לא יחול בבחירות הקרובות

הרכב מורחב של תשעה שופטי בג"ץ דן במשך חמש שעות בעתירה נגד "חוק טבריה", שנועד לאפשר לבועז יוסף, מקורבו של אריה דרעי, להתמודד בבחירות לראשות עיריית טבריה ● שופטי בג"ץ המליצו ליוסף שלא להתמודד, והוא סירב ● הנשיאה אסתר חיות: "החוק פרסונלי כי הוא תפור למידות הבחירות בטבריה" ● פסק הדין ניתן בשלב זה ללא נימוקים

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam
בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

שופטי בג"ץ קבעו פה-אחד כי "חוק טבריה" יחול מהבחירות הבאות, כך שבועז יוסף, מקורבו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, לא יוכל להתמודד בבחירות הקרובות. בג"ץ קבע כי אין צורך להכריע בטענה שהתיקון אינו חוקתי. ההחלטה ניתנה ללא נימוקים בשל סד הזמנים.

בתום 5 שעות דיון, השופט נעם סולברג הודיע לצדדים כי עמדת השופטים היא לקבוע שהחוק, שנועד לאפשר למקורבו של דרעי להתמודד לראשות טבריה, לא יחול על הבחירות הקרובות. כך, בועז יוסף לא יוכל להתמודד בהן. השופטים הציעו ליוסף שלא להתמודד בבחירות באוקטובר הקרוב, והוא סירב. 

הבית של ארקדי גאידמק נמכר והצית מחלוקת על דמי התיווך | 3 פסקי דין בשבוע
בג"ץ מעכב את הדחת ראש היחידה למאבק בגזענות לשם פנייה לבית הדין לעבודה

החוק שאיפשר למקורבו של דרעי להתמודד בבחירות 

הרכב מורחב של שופטי בג"ץ דן היום (א') בשידור חי בעתירה נגד תיקון לחוק הרשויות המקומיות, המכונה "חוק טבריה", ששונה באופן המאפשר לבועז יוסף, מקורבו של דרעי, להתמודד בבחירות לראשות עיריית טבריה. 

בעתירה דנו תשעה שופטים: נשיאת המשפט העליון אסתר חיות, המשנה לנשיאה עוזי פוגלמן והשופטים יצחק עמית, נעם סולברג, דפנה ברק-ארז, ענת ברון, דוד מינץ, יעל וילנר ואלכס שטיין, שהתבקשו להכריע האם יש לפסול את החוק בשל היותו לא חוקתי.

בתחילת הדיון אמרה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, כי "החוק פרסונלי כי הוא תפור למידות הבחירות בטבריה. חברי הכנסת אמרו זאת בפה מלא". השופטת ענת ברון הוסיפה: "החוק תפור למידות מבחינת העיתוי שלו, כי יש רק אדם אחד שנכנס למשבצת בעיתוי הזה".

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, מסרה לבג"ץ את עמדתה, לפיה תחולה מיידית של החוק אינה חוקתית, ויש לפסול אותו. כלומר, לעמדתה החוק לא יכול לחול במועד הבחירות הקרוב.

נציגת מחלקת הבג"צים, עו"ד שרון רוטשנקר, אמרה בדיון: "לחוק לא קדמה עבודת מטה, האם ניתן לצמצם את הביטול. ההסדר פוגע בשוויון בין המועמדים ובהסתמכות של המועמדים האחרים".

במהלך הדיון אמרה הנשיאה חיות לנציג הכנסת שהגן על שינוי החוק: "הייעוץ המשפטי של הכנסת חשב שבגלל הקשיים המאוד משמעותיים של שינוי כללי המשחק והפרסונליות של החוק, ראוי שהוא יחול רק בבחירות הבאות. חברי הכנסת החליטו אחרת באמירה מפורשת שהחוק נדרש עכשיו בגלל טבריה. אדוני צריך להצדיק את זה, זה קצת קשה".

עו"ד אילן בומבך, המייצג את המועמד בועז יוסף, אמר בדיון: "בועז יוסף עושה את העבודה הכי כפויית-טובה. שום ראש ועדה ממונה שירצה להתמודד. זה שקר מוחלט שהוא מקורב לאריה דרעי. הוא לא חבר שלו ולא היה בשמחות שלו. הוא לא קרוב של הרב עובדיה. דרעי מינה אותו כי הוא מעריך אותו. הוא היה ממונה על מחוז צפון ומילא תפקידים רבים בשלטון המקומי".

השופט אלכס שטיין אמר לעו"ד בומבך: "אדוני טוען שחקיקה פרסונלית היא חוקתית".
עו"ד בומבך השיב: "זאת הנשיאה חיות אומרת. רק כאשר נפגע עיקרון יסוד".

השופט שטיין אמר: "חקיקה פרסונלית כשלעצמה היא פתיחת פתח גם למעשים לא כשרים. יש דוגמאות אין-סוף בארה"ב של חקיקה פרסונלית שלפעמים נפסלת".

השופטת דפנה ברק-ארז העירה: "תקופות צינון זה דבר מקובל לגבי מימוש הזכות להיבחר. גם ברמה הארצית. זה הוכר כערך ראוי".

עו"ד בומבך השיב: "אי-אפשר להמציא את המשפט החוקתי והמינהלי מחדש. ממתי יוצרים פגיעה בזכות חוקתית? זה להמציא את החוק מחדש".

השופט יצחק עמית אמר: "המדינה אומרת שיש איקס בעיות בחוק. הוא נוגד לכאורה את עיקרון השוויון, על-מנת ליישב את הסטייה הלכאורית. זו פרופוזיציה צנועה".

בתום 5 שעות דיון, השופט נעם סולברג הודיע לצדדים כי עמדת השופטים היא לקבוע שהחוק לא יחול על הבחירות הקרובות. כלומר, שבועז יוסף לא יוכל להתמודד בבחירות הקרובות בטבריה. "אולי יהיה נכון מצד יוסף להודיע שלא יגיש את מועמדותו. זו כמובן רק המלצה, אך אם כך יחליט יוסף - העותרים יבואו על סיפוקם, תוך שמירת זכויות לעתיד אם הדבר יהיה רלוונטי", הוסיף סולברג.

השופטים הציעו למדינה להסכים לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, כך שהחוק לא יחול על הבחירות הקבועות ל-31 לאוקטובר השנה, אלא על הבחירות הבאות בשנת 2028. כאמור, בדיון חלק מהשופטים הביעו את עמדתם כי מדובר בחוק פרסונלי.

החוק היה סולל את דרכו של יוסף להתמודד על רשות טבריה

התיקון לחוק המדובר מאפשר לראשי ועדות קרואות במועצות האזוריות להתמודד לראש הרשות, ובכך היה סולל את דרכו של יוסף להתמודדות. בג"ץ מדרש לתת החלטה עוד השבוע, על-מנת לאפשר ליוסף להתפטר כדי להתמודד בבחירות לראשות העירייה, במקרה שהעתירה תידחה.

החוק נועד להוציא את הוועדות של המועצות האזוריות מהזירה הפוליטית ולהגביר את המקצועיות. העותרות נגדו הן התנועה לטוהר המידות, המתמודדת שני אילוז, התנועה לאיכות השלטון ואביב יצחק. 

"צחנה כבדה של שחיתות ציבורית"

לטענת העותרות, מדובר בחקיקה פרסונלית שמטרתה הטבה עם אדם אחד, שטרם התיקון לא יכול היה להתמודד בבחירות. עוד נטען כי החקיקה "משנה את כללי המשחק תוך כדי משחק", בניגוד לפסיקה. לכן, לטענת העותרות, יש בכך פגיעה בזכות לבחור ולהיבחר, ויש לבטל את התיקון לחוק.

לדברי עו"ד תומר נאור, ראש האגף המשפטי של התנועה לאיכות השלטון ,"צחנה כבדה של שחיתות ציבורית והפרת כל נורמה ציבורית מרחפות מעל התיקון לחוק הזה". 

מנכ"ל התנועה לטוהר המידות, עו"ד עומר מקייס, מסר: "אנו מברכים על ההחלטה לדחות את תחולת החוק ולמנוע את התמודדותו של המקורב לח"כ דרעי, אשר החוק הפרסונלי והמושחת נתפר למידותיו. כעת יוכלו המתמודדים בבחירות בטבריה לנהל את מערכת הבחירות בצורה שוויונית והוגנת.

"אנו סבורים כי גם החוק עצמו הוא הסדר בלתי חוקתי שבא לעולם רק לטובת מקרוב של דרעי, אבל כעת ייפתח פתח מסוכן להצנחת מועמדים בידי שר הפנים, עם יכולת ביקורת מוגבלת של בית המשפט לאור ביטול עילת הסבירות".

יו"ר התנועה לאיכות השלטון, ד"ר עו"ד אליעד שרגא, מסר: "בית המשפט מסמן לדרעי ולממשלה המושחתת הזאת שיש גבול לכל תעלול".

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?