גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שבכל העולם נלחמים באינפלציה, בסין גוברים החששות מדפלציה

הכלכלה הסינית על סף משבר, אך כזה השונה משאר העולם ● תפוקת היתר במפעלים וירידת מחירי המזון האנרגיה והנדל"ן הם רק חלק מהגורמים העלולים להוביל את הסינים לדפלציה שצפויה לפגוע במדינות רבות ● וכשזה המצב, ייתכן שלממשל הסיני אין דרך אפקטיבית להתמודד

מטה הבנק המרכזי של סין בבינג'ינג / צילום: Shutterstock
מטה הבנק המרכזי של סין בבינג'ינג / צילום: Shutterstock

סימנים של דפלציה נעשים יותר בולטים בסין, ומוסיפים לחצים רבים על הממשל בבייג'ינג להניע מחדש את הצמיחה או להסתכן בנפילה למלכודת כלכלית ממנה יהיה לו קשה לברוח.

הזדמנויות ההשקעה שיצרה העלאת הריבית האחרונה של הפדרל ריזרב
יש לכם 150 אלף דולר פנויים? מנהל ההשקעות ממליץ איך לפזר אותם
350% בשבוע מסחר אחד: האם זו מניית המם החדשה?

בעוד ששאר העולם נאבק באינפלציה, סין נמצאת בסכנה לחוות תקופה ממושכת של ירידת מחירים, שבמידה ותכה שורש עלולה לנגוס ברווחי החברות, לסחוט הוצאה צרכנית ולהגביר אתרמת האבטלה במדינה. השפעות של דפלציה שכזאת יהדהדו בעולם, ויביאו להקלה במחירים על חלק מהמוצרים שמדינות כמו ארה"ב קונות מסין. מנגד, הירידות עלולות לפגוע בין היתר ביכולת היצוא של חומרי גלם חשובים ומוצרי צריכה המיוצרים בסין. דבר שישפיע על כלכלות רבות להן קשר הדוק עם הסינים.

המחירים שגבו בתי חרושת סיניים המייצרים שלל מוצרים יסוד ביניהם פלדה, בטון וכימיקלים ממשיכים לרדת במשך חודשים, בעוד שמדד המחירים לצרכן, בינתיים, עברו לגרף שטוח. גם מחירם של מוצרים בסייסים למשק הבית - כולל סוכר, ביצים, ביגוד ומכשירי חשמל ביתיים - יורדים בקצב חודשי בשל ירידה מתמדת בביקוש.

תקופה של דפלציה בסין כנראה גם תגרום להחלשת הביקוש הסיני למזון, אנרגיה וחומרי גלם, שחלק גדול מהעולם נסמך עליו כמקור לרווחים מיצוא. "השוק לא מעריך מספיק את ההשפעה הדפלציונית על הכלכלה העולמית", אמר פרדריק נוימן, כלכלן בכיר בבנק HSBC, המתמחה בשוק האסייתי.

 

הדמיון לדפלציה היפנית של שנות ה־90

רוב הכלכלנים חושבים שסין ככל הנראה תימנע מתקופה ארוכה ועמוקה של דפלציה. כלכלתה צומחת, אם כי בעצלתיים, והממשלה חשפה מגוון צעדי סיוע קטנים שיכולים לעצור את המצב. במקביל לפעילות הממשלה, גם בכירים בבנק המרכזי של סין, דחו את החששות שהמדינה תגלוש לדפלציה.

מנגד, חלק מהכלכלנים הסינים מזהים קווים מקבילים ומבהילים בין המצב הנוכחי של סין לזה של יפן שנאבקה בשנות ה־90 בדפלציה ובצמיחה בסטגנציה. בעיצומו של המשבר, יפן חוותה קריסה בשווקי המניות ושווי הנדל"ן שגרמה לחברות ומשקי בית לקצץ בקיצוניות הוצאות כדי להחזיר חובות - מצב שיש הטוענים שהולך ומתהווה בסין כעת.

במידה וסין אכן תכנס לדפלציה ממושכת, היא תמצא עצמה בבעיה גדולה: דרכים מסורתיות להילחם בכך הן לא פופולריות בבייג'ינג או פשוט לא יעילות בשל החוב הכבד של המדינה. בייג'ינג נזהרת מתוכניות הוצאה הממומנות על ידי גירעון שיכולות להמריץ את הצמיחה ולגרום למחירים לעלות. מנגד, המשמעות של חובות גדולים היא שצרכנים וחברות מהססים ללוות כסף ולהוציא אותו.

מנהיג סין שי ג'ינפינג. קבע את 2027 כשנת היעד במהלכה צבאו יהיה מוכן לכבוש את טייוואן על פי סוכנות הביון המרכזית של ארה''ב. / צילום: Shutterstock, plavi011

"החשש הוא האם מכשירי המדיניות יצליחו להשפיע בכלל", אמר אסוואר פרסד, מרצה למדיניות מסחר וכלכלה באוניברסיטת קורנל שבניו יורק ששימש בעבר כראש מחלקת סין בקרן המטבע הבינלאומית.

למעשה, בעוד מדד המחירים לצרכן לחודש יוני עמד על אפס, ומדד המחירים ליצרן בסין ירד בחודש שעבר ל־5.4% לעומת שנה קודם לכן ברחבי העולם המצב הפוך. מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלו ביוני ב־3%. אמנם מדובר בהאטה מהקצב השנתי של 8% שנרשם שנה שעברה, אבל בכל זאת גבוה מיעד האינפלציה של הפדרל ריזרב. בנוסף לכך, האינפלציה השנתית באיחוד האירופי חודש שעבר הייתה 6.4%, בעת שמדינות הגוש ממשיכות להרגיש את הלחץ של העלייה במחירי אנרגיה ומזון.

הגבלות הקורונה הוסרו והמגמה התהפכה

הירידה בהוצאת הצרכנים היא אולי הסיבה המרכזית, אך יש כמה גורמים ייחודיים בתמונה. אחד מהם הוא עלייה חדה בשנה שעברה במחיר בשר החזיר - מוצר בסיסי בסין.

גורם נוסף הוא תגובת הנגד של השוק למגיפת הקורונה, שבתקופת ההיא היצוא זינק בשל הביקוש במערב לסחורה סינית. העלייה בביקוש עזרה להעלות את המחירים ליצרנים בסין ב־12% בין תחילת 2020 לשיא שלהם באפריל שנה שעברה, על פי מדד המחושב בחברת מודיס.

אך כשמדינות מסביב לעולם החלו להסיר את הסגרים וההגבלות, הביקוש במערב ירד והמגמה התהפכה. מדד מחירי היצרנים החל לרדת בעקביות במשך חודשים. מפעלים סיניים, שהתרחבו כדי למלא את הביקוש המערבי בזמן המגיפה, נמצאים כעת במצב של תפוקת יתר. התקווה הייתה שצרכנים סיניים ייכנסו לרווח שנוצר ויספגו מלאי עודף לאחר ששווקי היצוא התייבשו. אך זה לא קרה, וככל שחברות נעות יותר לעבר מכירה בשוק המקומי, הלחץ כלפי מטה על המחירים גובר.

כעת, כלכלנים צופים שבסך-הכול המחירים לצרכנים בסין יישארו בגרף שטוח, או אולי אפילו ירדו, לאחר שמחירי אנרגיה ומזון שממילא היו נמוכים. בנוסף צפויה ירידה גם במחירי המכוניות בחשמליות, בגלל שיצרניות רכב סיניות קיצצו מחירים בגלל היחלשות בצמיחה במכירות ובמאמץ לזכות בנתח גדול יותר בשוק תחרותי.

סין יכולה להתחמק מדפלציה מתרחבת במידה והצמיחה תזכה למומנטום חדש בהמשך השנה, בסיוע הממשלה כפי שמצפים חלק מהאנליסטים. כלכלני חברת ההחזקות נומורה צופים שהמצב יתהפך ויגיע לאינפלציה שנתית במדד המחירים לצרכן בסין של 0.2% שלילית ברבעון השלישי, כשהאינפלציה בסופו של דבר תחזור לחיוביות.

לא בטוח שהפתרונות המקובלים יעזרו

הסיכון מבחינת סין יהיה אם הדפלציה תתגלה כעיקשת מהצפוי. ירידת מחירים נוטה לסחוט את ההוצאות כי צרכנים מחכים להנחה גדולה יותר מחר, דבר שיחזק את הסחרור כלפי מטה.

ככל שתימשך זמן ארוך יותר, כך השפעותיה יחמירו. דפלציה ממושכת משמעותה שיותר קשה לשאת בחובות כשהרווחים וההכנסות יורדים. בנוסף, חברות יחלו לפטר עובדים, כדי לעבות שולי רווח שנעשים צרים יותר.

בשיחה עם וול סטריט ג'ורנל תיאר ליו וואנג, תושב שנגחאי, כי הוא עיכב תוכניות לשפץ את הדירה שלו בגלל שהוא חושש להשקיע כסף בנכס שהערך שלו עלול להמשיך לרדת. "המצב הכלכלי מאוד לא וודאי כרגע", אמר ליו. "בועת הדיור עדיין גדולה, אני לא רואה סיבה שהמחירים יעלו".

אחת התגובות המקובלות לפתרון המצב היא התרחבות מוניטרית מסיבית, הורדת הריביות והדפסת כסף כדי לעודד הלוואות והוצאה, מה שבתיאוריה עשוי לגרום לאינפלציה שבמקרים שכאלה היא רצויה. אך נראה שגם אלה לא יועילו בהכרח. הנתונים מלמדים שחברות סיניות חוששות לקחת על עצמן הלוואות כדי להתרחב, ואזרחים רבים בוחרים להחזיר משכנתאות במהירות מתוך חשש להקלע לחוב כבד. שני אלה נחשבים לסימנים של ביקוש חלש להלוואות, המטשטשים את היעילות של הורדת הריבית.

החוב של משקי בית עלה לפי 1.5 מההכנסה, הרבה מעל רוב המדינות המפותחות לפי חישובי ינס פרסטהוס, בכיר בחברת הייעוץ ב־Global Counsel. דפלציה, או אפילו החשש ממנה, יכולים להחריף את הבעיה. הלווים חוששים שהיקף תשלום החוב שלהם יעלה, ומחליטים לחסוך, להוציא פחות כסף ולפגוע בביקוש.

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה