גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חפר מתחת ליסודות ופיצל דירה. מה קבע ביהמ"ש?

אחד מבעלי הדירות בבניין לשימור במרכז תל אביב, חפר לעומק מתחת ליסודות הבניין, פרץ קירות במרתף, שינה חלונות וכניסות ופיצל את הדירות שהיו בבעלותו ● כאשר שכניו פנו לביהמ"ש הוא טען שרק התאים את הדירה להשכרה לשותפים

רחוב יבנה בתל אביב. פיצויים בסך 30 אלף שקל / צילום: Shutterstock
רחוב יבנה בתל אביב. פיצויים בסך 30 אלף שקל / צילום: Shutterstock

דיירי בניין לשימור באזור שדרות רוטשילד בתל אביב גילו שאחד מבעלי הדירות בקומות הנמוכות בבניין, חפר לעומק מתחת ליסודות הבניין ללא היתר, פרץ קירות חיצוניים במרתף, שינה חלונות וכניסות - ופיצל את שתי הדירות בבעלותו לארבע יחידות דיור, אותן השכיר כ"מעין מלון".

עיריית י-ם התנתה מכרז לבית קפה בשמירת שבת. מה קבע ביהמ"ש? 
בלבול בפרקליטות בעקבות ביטול עילת הסבירות: ביקשה לדחות דיונים בתיקים 

אותו שכן טען כי הוא לא פיצל את דירותיו ליחידות דיור נפרדות אלא התאים את הדירות להשכרה לשותפים וביצע עבודות שיפוץ ו''שינויים פנימיים'' שאינם טעונים היתר.

אך כשהמחלוקת הגיעה אל ביהמ"ש, הוא לא השתכנע שמדובר אך ורק בשינויים פנימיים. "הנתבע עשה ככל העולה על רוחו בבניין, ביצע עבודות בנכסים השייכים לו ללא היתר ושוכנעתי כי חלק גדול מהעבודות שביצע אינן מהוות 'שינוי פנימי' שאינן טעונות היתר", קבע השופט עזריה אלקלעי מבית משפט השלום בבת ים, וחייב את השכן להרוס את כל יחידות הדיור שבנה ואת השינויים שערך בבניין.

התובעים: "פעל בדרכים ערמומיות"

הסכסוך נדון במסגרת תביעה שהגישו בעלי זכויות בבית דירות ישן בן שבע דירות, המוכרז כבניין לשימור, ברחוב יבנה 16 בתל אביב. בעלי הדירות טענו כי בסמוך לחודש אוגוסט 2012 החל אחד מבעלי הזכויות האחרים בבניין בביצוע עבודות ללא היתר של חפירה מסיבית לעומק של 2.5 מטר ואף יותר, תוך פגיעה ביסודות המבנה והעמדת המבנה כולו בסכנה.

לטענתם, הוא ערך שינויים נוספים במבנה ומחוצה לו ובהמשך התהליך פרץ קירות חיצוניים במרתף ובדירה נוספת בבניין שבה הוא מחזיק, הרחיב או שינה חלונות וכניסות ופיצל דירה קיימת בקומה ראשונה לארבע יחידות דיור, אותן הוא משכיר.

בעלי הדירות טענו עוד כי לאחר שהוצאו צווי הפסקת עבודה וצווים להשבת המבנה לקדמותו, פעל השכן "בדרכים ערמומיות כדי ליצור מצג שווא בפני עיריית תל אביב ובתי משפט לפיו כל הליקויים תוקנו", אולם בכל פעם לאחר שחלפה "הסכנה" החל לפעול בשנית כדי לבצע את עבודות החפירה.

אותו שכן מחזיק בבניין בשטח בקומת קרקע, בשטח מרתף של המבנה ובדירה בקומה ראשונה אותה נטען כי פיצל שלא כדין לכמה יחידות. השכנים טענו כי שכנם אף הגדיל את שטח הדירה על ידי העמקת חפירה לתוך השטח המשותף, שלא כדין וללא הסכמת ייתר בעלי הזכויות, ובניית גלריה ללא היתר.

לטובת הדירות "החדשות" שלו, כך נטען בתביעה, ביטל בעל הזכויות הנתבע מרפסת ויצר כניסות נוספות לדירות, ביטל חלונות, בנה מדרגות ועוד ועוד שינויים. לטענתם, פעולותיו של הנתבע לאורך השנים גרמו להם מטרדים רבים של לכלוך, מטרדי רעש, רעידות בבניין, הפרעה לשימוש בדירות, אובדן ימי עבודה, עוגמת נפש וסבל. בגין נזקים אלו ביקשו מביהמ"ש לפסוק לטובתם פיצויי בסך 120 אלף שקל.

הנתבע: העבודות נועדו לניקיון המרתף

מנגד טען הנתבע, כי התובעים אינם מתגוררים בנכס ולכן לא נגרם להם כל מטרד. עוד לטענתו, העבודות בדירותיו בוצעו בהתאם להנחיות העירייה, מרבית העבודות הינן עבודות שיפוץ פנימיות שנעשו בקומת הקרקע שאינן דורשות היתר ואשר בוצעו כארבע שנים לפני הגשת התביעה. עוד טען הנתבע כי לאחר כמה הליכים בביהמ"ש שיזמו התובעים, בעקבותיהם עוכבו עבודות השיפוץ בבית הנתבע, עיריית תל אביב התייחסה לכל מכתבי התלונה של התובעים והשיבה כי לא נמצא ממש בתלונות.

הנתבע הוסיף וטען כי העבודות שביצע לא נועדו להשתלט על שטחי רכוש משותף אלא נעשו בתוך שטח המרתף השייך לו, ושתכליתן היא להביא לניקיון המרתף, הוצאת פסולת ומניעת מטרדי ריח. לטענתו, כל העבודות שבוצעו היוו שינויים פנימיים באישור העירייה ועל פי אישורים בכתב, הוא לא הטעה את עיריית תל אביב יפו בכל צורה שהיא והוא לא העמיק חפירה לשטח הרכוש. לטענתו, התובעים גרמו לו נזקים בסך של 267 אלף שקל בשל המהלכים שביצעו נגדו.

כדי להכריע בסכסוך מינה השופט עזריה אלקלעי מומחה מטעם בית המשפט, אשר קבע בצורה החלטית כי הדירה אינה "דירת שותפים". המומחה ציין כי מדובר בכמה דירות כשלכל דירה יציאה החוצה ושירותים, ובקומה הראשונה ארבעה חללים של חדר המתפקד כדירה ומעוצב כדירה.

עוד העיד המומחה כי המרתף מהווה יחידת דיור שלא הייתה קודם. לחוות הדעת הצטרפו עדויות של שלל עדים שהעידו כי הנתבע חילק את דירותיו בקומת קרקע ובקומה ראשונה לכמה יחידות דיור נפרדות ויצר יחידת דיור נפרדת במרתף שהעמיק והרחיב.

ההחלטה: לסתום את החפירות

השופט השתכנע שהנתבע פיצל את דירותיו בקומת הקרקע ובקומה ראשונה ליחידות דיור נפרדות, ללא היתר ויצר יחידת דיור נפרדת במרתף. עוד נקבע כי הנתבע עשה מעשה בלתי חוקי בפיצול הדירות, בשינוי מפלסי הדירה, בהרחבת המרתף ובסיפוחו לדירת הקרקע, ובפתיחת דלתות וחלונות המרתף והכל ללא היתר בנייה.

"בהתאם לחוק, שינוי מספר יחידות דיור בבניין אינה מהווה 'שינוי פנימי'", ציין השופט. השופט אף דחה את גרסת הנתבע שלפיה מדובר בדירות שותפים (להבדיל מדירה מפוצלת) וקבע כי למעשה מדובר ביחידות דיור נפרדות המהוות "מעין מלון", כפי שכתב המומחה בחוות דעתו.

באשר לנזק שנגרם לשאר בעלי הדירות בבניין, ציין השופט כי "לא יכול להיות ספק כי מעשי הנתבע פגעו בנוחותם או בהנאה מרכושם של התובעים כתוצאה ישירה וטבעית של מעשהו הבלתי חוקי של הנתבע, שכן פיצול דירות למספר דירות, וריבוי הדיירים, כמו גם הוספת יחידת דיור, המרתף שהורחב וסופח לדירת הנתבע, חזקה עליהם שהם פוגעים בנוחותם או בהנאתם של הדיירים (בעלי הזכויות ) האחרים, התובעים".

בנסיבות אלו אסר השופט על הנתבע לעשות שימוש מפוצל ביחידות הדיור, (החדרים) שבנה וקבע כי מותר לו לעשות שימוש ביחידת דיור אחת בלבד בדירה שבקומת הקרקע וביחידת דיור אחת בדירה שבקומה הראשונה. עוד חייב השופט את הנתבע למלא את הקרקע עד לקו האפס של הבניין, לסתום כל חפירות ופתחים שבוצעו בקומת הקרקע ללא היתר, להרוס כל בנייה בלתי חוקית בקומת המרתף, לאטום את הפתח שבין הדירה שבקומת הקרקע והמרתף ואני וכל הפתחים בעורף המרתף, דלתות וחלונות.

באשר לפיצוי, ציין השופט כי התובעים אינם מתגוררים בבניין ולפיכך לא נגרם להם מטרד מהעבודות, אך ציין כי "אין ספק כי הנתבע גרם לתובעים עוגמת נפש בביצוע העבודות הבלתי חוקיות במהלך השנים, ועקב הצורך לפעול מול הנתבע ומול גורמים אחרים, לאורך תקופה ארוכה". לכן, פסק השופט פיצויים בסך 30 אלף שקל ותשלום שכ"ט עו"ד בסך 50 אלף שקל.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?