גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגיל 37 בלבד, יורש העצר של סעודיה רוצה לעשות היסטוריה

בסוף השבוע האחרון פרסמנו סדרת כתבות על סעודיה, על רקע הדיווחים על ההסכם המתגבש אנחנו מפרסמים אותן בשנית ● המופתים שלו הם שי ג׳ינפינג של סין ובניטו מוסוליני האיטלקי ● הוא יהיה המלך החזק, הצעיר וקצר הרוח ביותר בתולדות סעודיה והוא אינו מאמין בשלטון בהסכמה ● אולי צריך לחשוש מפני היום שבו הוא יתחיל להשתעמם ● ניסיון לפענח את דמותו של יורש העצר שעשוי להפוך לידיד של ישראל

מוחמד בן סלמאן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin
מוחמד בן סלמאן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

יש משהו כמעט קלישאי בדחף להושיב פוליטיקאי, או להשכיב אותו, על ספת הפסיכיאטר, כדי לנסות ולפענח את מניעיו; לשאול את השאלות האלמנטריות על הטראומות של ילדותו, על החוויות המכוננות של בחרותו, על יחסיו עם אב דומיננטי; על הכוח שהופקד בידיו בבת אחת; על התוצאות הנפשיות של כישלונותיו.

דיווח: ארה"ב וסעודיה הגיעו לשורת הסכמות בנוגע לנורמליזציה עם ישראל 
האינטרס הסעודי: האם ישראל בדרך להסכם שלום היסטורי ומי המרוויחים? | ניתוח
זולה יותר מדובאי: שלוש עובדות שכדאי לדעת על הממלכה הסעודית 
אנרגיה, ביטחון והייטק: פוטנציאל הקשר עם סעודיה

השאלות האלה יכלו להישאל כמעט על כל מנהיג פוליטי, והן כשלעצמן אינן מבטאות שום פתולוגיה. מובן מאליו שהמנהיג הוא תבנית נוף ילדותו, והביוגרפיה האישית שלו כרוכה בביוגרפיה הפוליטית. הפתולוגיה נובעת כמובן מן התשובות, והיא מתחזקת כאשר על הפרק עומדת הקריירה של איש צעיר, בן 37 בסך הכול, המחזיק בכף ידו את אחת הארצות המבטיחות והלא־מקיימות ביותר של זמננו.

מוחמד בן סלמאן בן עבדלעזיז בן עבד א־רחמן א־סעוד (מב"ס) יהיה עוד מעט, אולי אפילו עוד מעט קט, מלך ערב הסעודית. לאביו המלך סלמאן ימלאו בקרוב 88 שנה. קודמו מת בגיל 90, אבל קודמי־קודמיהם בדרך כלל לא חצו את ה־80. כאשר יונח הכתר על ראשו, הוא יהיה צעיר מלכי סעודיה, ועם תוחלת החיים הממוצעת של בית סעוד מותר להניח שיזומנו לו איזה 40 או אפילו 50 שנה.

מב"ס לא רצה להיות "ראשון בין שווים"

ביום שבו יעלה על כס המלוכה תשתנה לא רק זהות המלך, אלא ישתנה מעיקרו המשטר הפוליטי. מאז ייסודה, לפני 90 שנה, וביתר שאת מאז מות מייסדה, המלך עבדלעזיז, ערב הסעודית הייתה אוליגרכיה, מעולם לא הייתה דיקטטורה של איש יחיד. מלכיה היו "ראשונים בין שווים", לפעמים ראשונים מאוד, אבל תמיד משתפים ומתייעצים. חוג המשתתפים היה תמיד קטן, לפעמים קטן מאוד.

״יורש העצר״ מכריז עיתון סעודי, ב־22 ביוני 2017 מעל צילום של בן סלמאן, לאחר הדחת יורש העצר הקודם

עד לפני 60 שנה השתתפו בו לא רק נסיכי בית סעוד אלא גם העולמא, חכמי הדת הסוניים. אחר כך החוג הצטמצם לבני המשפחה המורחבת, ועמד בערך על 2,000. תמיד היה צורך כלשהו להאזין, להתפשר, להתחשב, להתקדם בזהירות.

זה בדיוק מה שמב"ס חשב לאבן ריחיים על צווארה של הממלכה. מן היום הראשון של מלכות אביו, מב"ס חתר לסיים אחת ולתמיד את הממשלה באמצעות הסכמה רחבה. הוא עשה כן באמצעי היחיד הידוע לו, אולי היחיד הנתון לו: הפחדה שיטתית של כל יריב אמיתי ומדומה, גדול או קטן. הוא עשה כן מן היום הראשון, ב־2015, עוד לפני שאבא הדיח שני יורשי־עצר בזה אחר זה, והפקיד את הירושה בידיו.

זו הייתה הפעם הראשונה מאז ומעולם שאחד מבני המייסד החליט להוריש את הכתר לבנו. לפני שמת, עבדלעזיז השביע את שני בניו הבכורים, סעוד ופייצל, להוריש את כתריהם בבוא היום לאחיהם, לא לבניהם. מאז, כל אימת שמלך מת, בניו היו מוותרים מייד על זכותם לרשת אותו, והמשפחה הייתה מאשרת את הירושה לנסיך הכתר שמינה המלך המנוח. הסידור הזה נעשה מסורת. ההנחה הייתה שהמסורת תוסיף להתקיים מפני שמלכי ערב הסעודית היו לוליינים, שהתהלכו על חבל דק, מתוח על פני תהום עמוקה ומסולעת.

האבא דווקא היה לוליין

האוליגרכיה הייתה תוצאה של מסורת, שהתחילה הרבה לפני ערב הסעודית. היא הייתה אופיינית לחברה שבטית. היא התקשתה יותר ויותר להתיישב עם צרכיה של מדינה מודרנית.

מעניין שהמלך סלמאן, אבי מב"ס, הוא בעל ותק מיוחד בלוליינות. הוא היה מושל מחוז ריאד במשך כמעט 40 שנה, ובתור שכזה התוודע אינטימית אל מורכבותה של החברה השבטית. משימתו הייתה לגשר על אי־הסכמות ולהתחשב בניגוד אינטרסים. הוא היה שומר החרסינה; בנו מנפץ אותה לרסיסים.

אין זאת אומרת שאין הוא מוכן להאזין לעצות. שניים מן הביוגרפים המערביים שלו, ברדלי הופ וג'סטין שק, כותבים כי זמן קצר לאחר שאביו ירש את הכתר, מב"ס "אסף את יועציו החדשים, שלאחדים מהם לא היה כל ניסיון בממשלה, ועודד אותם להתווכח אתו אל תוך הלילה על ענייני מדיניות".

אבל מול זה, הם מספרים על קוצר רוחו. "הוא דיבר במפח־נפש גובר על צעירי הממלכה. 'אנחנו אלה היכולים לעצב את עתידו של דורנו. אם אין אנחנו לנו, מי לנו?'".

"מדינה מנודה" היא כבר לא תהיה

בשנות שלטונו דה־פאקטו, מב"ס עשה שורה של שגיאות מונומנטליות. כל אחת מהן הייתה מורידה נסיך אחר זולתו מן השלטון.

הוא סיבך את סעודיה במלחמת שווא בתימן, שנועדה להסתיים במהירות ולכונן הגמוניה סעודית בחצי האי ערב, אבל הצליחה רק להפגין את חולשתה הצבאית והמוסרית, והסתיימה בלא־כלום; הוא התייצב בעמדת עימות חזיתית מול איראן, בתימן ובמפרץ, והיה אנוס להתקפל; הוא זיגזג בענייני נפט, נקלע לעימות עם הרוסים, ואחר כך כונן חזית משותפת איתם, לרעת המערב.

וכמובן, שגיאת השגיאות, לפחות במובן של יחסי ציבור, הייתה רציחתו המזעזעת של העיתונאי הגולה, מבקר המשטר, ג'מאל חאשוקג'י, בקונסוליה הסעודית באיסטנבול ב־2018. אי־אמון כללי עורר נסיונו של מב״ס להטיל את האשמה על סוכני מודיעין פורקי עול. ה־CIA הטיל עליו את האחריות חד־משמעית.

אבל ארה"ב והדמוקרטיות המערביות יכלו לכל היותר לעקם חוטם ולחרוק שיניים. ג'ו ביידן הבטיח בזמן מסע הבחירות שלו ב־2020 להתייחס אל ערב הסעודית כאל "מדינה מנודה".

בסופו של דבר, בשנה השנייה של נשיאותו, ביולי 2022, הוא נאלץ לעלות לרגל אל ריאד, ולחכך מרפקים עם מב"ס. הנסיך נהג בו צינה גלויה. ביקור ביידן העניק ליורש העצר את ההזדמנות להתעלם במפגיע מבקשת ארה״ב לשינוי עמדה בעניין מחירי נפט, ולגלות ששה חודשים אחר כך חיבה פומבית יוצאת מגדר הרגיל כלפי שי ג'ינפינג, רודן סין, יריב מר של ארה"ב.

רודנים פשוט אוהבים רודנים

ארה"ב מוטרדת מאוד לא מן החיבה כשלעצמה, אלא ממה שמשתמע ממנה. אין צורך באינטואיציות מעמיקות כדי לדעת שרודנים מרגישים הרבה יותר טוב בחברת רודנים אחרים. לא פעם נדמה שמב"ס מתבונן בשי הסיני ומחקה אותו.

שי עלה לשלטון ארבע שנים לפני מב"ס, והתחיל מייד טיהורים חסרי תקדים של האישים הבולטים ביותר בכל תחומי הפעילות הפוליטית והכלכלית. האנשים החזקים ביותר, מועמדים טבעיים לירושה, הועמדו למשפט על שחיתות, הושלכו לכלא לשנים, אחדים הוצאו להורג. שי הציב יעדים דרמטיים לסין, בגבולות של שנים אחדות או של שניים־שלושה עשורים, והפגין נכונות להשיג אותם בכל האמצעים. הוא פתח פולחן אישיות שלא נראה כמותו מאז ימי מאו צה טונג. הוא חנק כל ניצן של התנגדות או של מחשבה עצמאית.

כמעט אין פלא שהשניים מצאו מסילות זה אל לבו של זה. ארה"ב התחילה לחשוד בשיתוף הפעולה הגרעיני בין סעודיה לסין עוד לפני שש שנים. היא לא הניחה, מפני שמי היה יכול להניח, כי משיתוף הפעולה הזה תתפתח ההתפייסות הסעודית־איראנית, בתיווך סיני גאה. זה לא היה קורה אלמלא מב"ס הגיע למסקנה שארה־ב נחלשת והולכת.

זה התחיל בספטמבר 2019

נראה ששני מאורעות הכתיבו את הקצב: קודם כול, התקפת הטילים על מסופי הנפט הסעודיים במפרץ בספטמבר 2019, שהאיראנים אמנם לא תבעו עליה אחריות, אבל לאיש לא היה ספק באחריותם. זה היה מאורע מכונן, שהמחיש לסעודים את חולשת ההתחייבות האמריקאית לשלומם. המאורע הבא היה התקפלותה המשפילה של ארה"ב מאפגניסטן, שכנה אסטרטגית של ערב הסעודית מעבר לים הערבי.

השאלה בוושינגטון מאז הייתה מה לעשות כדי לחזור ולזכות באמונו של מב"ס. התשובה המצטיירת עכשיו היא ברית צבאית תמורת הכרה מלאה בישראל והתרחקות מסין. וושינגטון גם מעניקה למב"ס הזדמנות למלא תפקיד של מדינאי בין־לאומי. בסוף השבוע עומדת להתכנס בריאד ועידה רב־לאומית לדון בתכנית שלום לאוקראינה, אם כי הרוסים סירבו להשתתף בה.

למב"ס אצה הדרך. זה ניכר בכל מה שהוא אמר ועשה וניסה לעשות מאז 2016, כאשר נעשה נסיך הכתר. הוא רוצה להקים ערים ענקיות בלב המדבר, שיהיו גדולות מניו יורק ויתחילו את העתיד. הוא רוצה להקים עיר שעשועים גדולה מדיסני וורלד על שפת ים סוף (השער שאולי ישראל תיכנס בו). הוא רוצה להקים תעשייה גרעינית עצמאית לחלוטין. הוא רוצה רפורמה פנימית, כולל בענייני חברה, ובלבד שהמונופול המלא שלו על התהליך הפוליטי לא יוטל בספק הקל ביותר.

מב"ס רוצה חברה אולטרה־מודרנית מבלי להעניק לה פלורליזם. אילו היה באירופה לפני מאה שנה היינו משווים אותו לבניטו מוסוליני. אולי באמת יש מקום להשוות. אולי מב"ס עומד להעניק לנו את המלוכה הטוטליטרית הראשונה של זמננו. הרבה אנשי רציניים ואפילו ליברליים התפעלו בשעתם ממוסוליני. היו נחוצות להם כמעט 20 שנה לגלות את חסרונותיו. שהוא במרוצת 20 השנה הוא העניק את הרושם שאפשר לעשות אתו עסקים, והוא בעצם איש מעשי ורציונלי.

אחר כך מוסוליני התחיל להשתעמם, ואין עניין מסוכן יותר בימינו מדיקטטור פשיסטי משועמם.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם