גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכבת לריאד? האינטרסים מאחורי השיחות על הסכם עם סעודיה

בסוף השבוע האחרון פרסמנו סדרת כתבות על סעודיה, על רקע הדיווחים על ההסכם המתגבש אנחנו מפרסמים אותן בשנית ● לפני שלוש שנים, ערב הסעודית השתתפה במגעים לכינון הסכמי אברהם, אך נסוגה לבסוף • כעת, עסקה אמריקאית ישראלית סעודית נראית קרובה מתמיד • לפי דיווחים, בריאד הציבו שורת דרישות, בעיקר לבית הלבן, אבל גם אינטרסים כלכליים מול ישראל עומדים לנגד הממלכה הערבית: ממיזמי אנרגיה סולארית ועד הרכבת מישראל למפרץ, שעשויה להעמיד תחרות קשה לתעלת סואץ בשינוע סחורות

מוחמד בן סלמאן וג'ו ביידן, יולי 2022 / צילום: Associated Press, Bandar Aljaloud
מוחמד בן סלמאן וג'ו ביידן, יולי 2022 / צילום: Associated Press, Bandar Aljaloud

כבר שנים שבירושלים ובוושינגטון חולמים על הסכם עם ערב הסעודית. לפני כשלוש שנים, ריאד השתתפה במגעים להסכמי אברהם, אך לבסוף נסוגה. בשנה האחרונה הבית הלבן מנהל מאמצים קדחתניים לכינון יחסים בין ישראל לערב הסעודית, אלא שהאחרונה ממש לא הייתה קלה להשגה והעניין נותר בגזרת השאלה הקבועה שמנהיגי המדינות מתחמקים ממנה. עד שהגיעה בשבוע שעבר ההצהרה של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לתורמים של מסע הבחירות שלו.

דיווח: ארה"ב וסעודיה הגיעו לשורת הסכמות בנוגע לנורמליזציה עם ישראל 
בגיל 37, כמעט-מלך, מוחמד בן סלמאן מסיים את שלטון האוליגרכיה שיצרה אותו | פרשנות
זולה יותר מדובאי: שלוש עובדות שכדאי לדעת על הממלכה הסעודית
אנרגיה, ביטחון והייטק: פוטנציאל הקשר עם סעודיה

ביידן אמר כי "ייתכן שנראה התקדמות בהסכם בין המדינות בהמשך הדרך", אך לא הוסיף פרטים. בד בבד, בניו יורק טיימס פרסמו פרטים מתוך העסקה המתגבשת, ואחריהם שטפו דיווחים שונים את כלי התקשורת בניסיון להתחקות אחר המגעים הדיפלומטיים.

לפי הדיווחים, ערב הסעודית קושרת את הנורמליזציה עם ישראל בדרישות משמעותיות מארה"ב. הראשונה שבהן, היא מערך גרעין אזרחי שבמסגרתו יוכלו להעשיר אורניום. בה בעת, ריאד רוצה ברית הגנה עם וושינגטון, בשל החשש מאיראן, ואספקת מטוסי F-35. מצד ישראל, הסעודים דורשים התקדמות בסוגיה הפלסטינית, כמו הפסקת בנייה ביהודה ושומרון לתקופה ממושכת ואף התחייבות להימנע מסיפוח שטחים.

מה עומד מאחורי הדרישות הסעודיות ולמה בבית הלבן כל כך להוטים לחתום על ההסכם? גלובס מנתח את מפת האינטרסים של העסקה המתגבשת.

העשרת אורניום: למה מעצמת נפט צריכה אנרגיה?

נדבך מרכזי בעסקה הפוטנציאלית היא הדרישה הסעודית להעשרת אורניום לצרכים אזרחיים, למשל ייצור חשמל מאנרגיה גרעינית. מדוע שמעצמת נפט כמו ערב הסעודית תזדקק לפתרונות אנרגטיים?

ליורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן יש חזון לשנת 2030 ובו מטרה אחת שריאד מתקשה במיוחד לעמוד בה: יעדי אנרגיות מתחדשות. למעשה, ערב הסעודית היא אחת המדינות הנחשלות באזור בייצור חשמל מאנרגיה סולארית - מקור האנרגיה המתחדשת המשמעותי במזרח התיכון.

העיר ריאד, בירת ערב הסעודית / צילום: Shutterstock

אמנם גם ישראל רחוקה מלעמוד ביעדי הייצור מאנרגיות מתחדשות שלה, אך בערב הסעודית לוטשים אליה עיניים בקנאה. בעת שלסעודים יש רק 1 ג'יגה־וואט סולארי מותקן בלבד, שמציב אותם במקום ה־45 בעולם, ישראל מייצרת יותר מפי 5 מכך, ועומדת במקום ה־28.

"כל המדינות שמפיקות נפט, כולל ערב הסעודית, חייבות להיערך לעולם החדש", אומר ד"ר משה תשובה, ראש בית הספר להנדסה מכנית באפקה. "המדינות הללו בונות על אנרגיה מתחדשת, מחפשות אלטרנטיבות ואחת מהן היא גרעינית. המערכות הגרעיניות מהדור הרביעי הן הרבה יותר בטיחותיות, והזיהום הסביבתי הוא בכלל יותר קטן".

נורמליזציה עם ישראל, שתאפשר שיתופי פעולה בתחום האנרגיה הסולארית, כמו גם ייצור חשמל מאנרגיה גרעינית - פתרון שגם בעולם המערבי נושאים אליו עיניים - יכולים לקדם את הממלכה הסעודית ליעדים שהציבה לעצמה.

אבל קשה להתעלם מהסיכונים של הדרישה הזו. האם ניתן לסמוך על ערב הסעודית שתשתמש בידע גרעיני אך ורק לצרכים אזרחיים? בכורים גרעיניים להפקת חשמל משתמשים באורניום מועשר בשיעור של 3%־5%, אך באותו הידע שנצבר (בשילוב שיפורים נוספים לא מבוטלים) ניתן להגיע להעשרה שמספיקה לרמות של נשק גרעיני (כ־90%). התפתחות סעודית שכזו תפגע בעליונות האזורית של ישראל בתחום הנשק הגרעיני, לפי פרסומים זרים. נזכיר כי לפי נתוני SIPRI, המכון הבינלאומי לחקר השלום בסטוקהולם, לישראל יש 90 ראשי קרב גרעינים - פי שלושה מקוריאה הצפונית.

הצד האמריקאי: שליטה על שוק הנפט העולמי

האינטרסים שנוגעים לתחום האנרגיה בהליך הנורמליזציה בין ערב הסעודית לבין ישראל לא מסתכמים באלו של ריאד בלבד. ארה"ב, מפיקת הנפט הגדולה בעולם, נקלעה לאחרונה למבוי סתום מול המחירים המאמירים של הזהב השחור. ערב הסעודית ורוסיה, עם שותפותיהן בקרטל הנפט אופ"ק פלוס, חתכו לאחרונה את הפקת הנפט שלהן בניסיון להקפיץ את המחירים. וזה עבד - מחיר חבית ברנט זינק החודש בכ־10%.

סביר להניח כי ארה"ב הייתה שמחה להגדיל את קצב הפקת הנפט שלה ולהגדיל את ההיצע העולמי, אך היא אינה יכולה לעשות זאת משום שהגיעה לקצה גבול היכולת שלה: לכל אורך השנה האחרונה ארה"ב התקשתה לעקוף את ההפקה הקבועה של כ־12 מיליון חביות ליום. כך, ארה"ב זקוקה למעשה לערב הסעודית כדי להוריד את מחירי הנפט.

שדה נפט של חברת עראמקו / צילום: Associated Press, Amr Nabil

ולבן סלמאן יש סיבות טובות להתגייס לעזרתו של הבית הלבן. צמצום הפקת הנפט הביא את הצמיחה הסעודית לקצב שנתי של 1.1% ברבעון השני של השנה. זאת, לעומת 3.8% בתקופה המקבילה אשתקד ו־11% לפני שנתיים. ריאד, שעמדה במקום הראשון ברשימת המדינות הצומחות בפורום G20, הידרדרה למקום האחרון. למעשה, הסכם בין ישראל לערב הסעודית יהיה רק תירוץ שיאפשר לנסיך הסעודי לסגת ממניפולציות ההפקה האחרונות. סולם לרדת מהעץ אם תרצו.

"המטרה של בן סלמאן היא לצמצם את השימוש בנפט, ולהגדיל את יכולתו לייצא", אומר ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). "הנפט הוא מבחינתו מכשיר מדיני. בן סלמאן חושב שהדרך לנורמליזציה עם ארה"ב, לאחר תקופה של יחסים קרים, עוברת בישראל".

 

יקי דיין, מומחה לארה"ב ששימש בעבר כקונסול הכללי של ישראל בלוס אנג'לס, מוסיף כי לובי האנרגיה בארה"ב, המחזיק בכוח רב בוושינגטון, משפיע גם כן על המתרחש. "החברות הללו לא אוהבות את עליות המחירים", אומר דיין. "לאורך זמן, הסכם נורמליזציה שכזה עשוי להוביל את אותן חברות אמריקאיות להשקעות באזור, ואולי אף לקידוחים. ברגע שמתחברים להיבט האסטרטגי, נוצרת ה'סופה' המושלמת".

אבל לא פחות חשוב מכך, לנגד העיניים של האמריקאים עומד אינטרס נוסף: הרחקת ערב הסעודית מסין. בשנים האחרונות הממלכה הערבית והמעצמה מהמזרח מקדמות שורה של שיתופי פעולה, בעיקר במיזמי תשתיות. בייג'ינג, בדומה למדינות רבות בעולם, מזהה כי ערב הסעודית היא כבר מזמן לא רק כוח כלכלי בלתי מבוטל, אלא כזו שבמוקדם או במאוחר תהפוך למדינת G7. כבר כיום, ערב הסעודית היא מבכירות מדינות ה־G20, מקום רביעי בדירוג התוצר לנפש, לפי הבנק העולמי.

 

הרכבת למפרץ תעמיד תחרות לשינוע הסחורות באזור

בתוך כל בליל האינטרסים הכלכליים שנוגעים לערב הסעודית יש אחד שעשוי להשפיע על המזרח התיכון באופן חסר תקדים - חיבור מסילת רכבת מישראל לערב הסעודית וליתר מדינות חצי האי ערב. אם הנורמליזציה תתממש, בריאד עשויים ללטוש עיניים לרכבת לאילת שדרשה שרת התחבורה מירי רגב, או ליוזמה של קודמה בתפקיד, ישראל כ"ץ, לחיבור מדינות המפרץ הפרסי לנמל חיפה במסילות רכבת. בערב הסעודית מקווים שהמסילות יסייעו להם בהגשמת עיר העתיד של בן סלמאן, "ניאום".

לפי ההצהרות של יורש העצר הסעודי, העיר תתבסס לחלוטין על חשמל מאנרגיות מתחדשות, תתפרס על פני 26.5 קמ"ר, וההשקעה המוערכת בה צפויה להגיע ליותר מ־500 מיליארד דולר. אבל בשביל להגיע ליעד השאפתני הזה, הסעודים צריכים להביא את הסקטור הפרטי לממלכה. "התקווה של הסעודים היא לפתוח את המדינה להשקעות, וחלק מזה מהווה העיר ניאום", מסביר גוז'נסקי.

אחת הדרכים שעשויה להביא את הסקטור הפרטי לערב הסעודית כולה היא תשתית של מסילות רכבת, שתקשר את המדינה ושכנותיה לישראל. מסדרון תחבורתי שכזה לא ישפיע על הובלת הנפט, אבל בהחלט יכול להוות בשורה לוגיסטית לשינוע הסחורות במסלול חליפי לתעלת סואץ. כך, במקום להוביל סחורה בדרך ימית מטורקיה, דרך תעלת סואץ, הים האדום ועד לבאב אל־מנדב וממפרץ עדן, יהיה ניתן להוביל את הסחורות מנמלים בישראל באמצעות רכבות.

החזון הזה מתממש כבר היום במסלול בין מוסקבה למומבאי. ההובלה היבשתית צפויה לקצר בשלבים את שינוע הסחורות מרוסיה להודו מ־30־45 ימים לעשרה ימים בלבד. את אותו המודל יכולות להעתיק ישראל וערב הסעודית, ולהעמיד תחרות לתעלת סואץ המצרית.

המכשולים שבדרך: השמרנות של המלך והסוגייה הפלסטינית

אבל על אף כל התועלות לכל הצדדים מהסכם הנורמליזציה המתגבש, יש בו גם מכשולים שמונעים את חתימתו, בפרט בריאד ובירושלים.

אמנם בן סלמאן מנצח על ערב הסעודית בפועל, אך אביו, המלך סלמאן בן ה־87, עדיין בחיים. המלך נחשב לשמרן ועמדתו נגד ישראל מוכרת. ללא פתרון לסוגייה הפלסטינית, ספק אם סלמאן יתמוך בעסקה. בנוסף, ערב הסעודית היא שפיתחה את יוזמת השלום הערבית מ־2002, שמתנה את הנורמליזציה של מדינות ערב עם ישראל בהסכם שלום עם הפלסטינים.

גם בצד הישראלי יש לא מעט הסתייגויות, הראשונה שבהן אולי היא הדרישה הסעודית למטוסי F-35 או "האדיר" בשמם הישראלי. מדובר במטוס קרב חמקן אמריקאי מהדור החמישי שמגיע במשקל מירבי למהירות של 1.6 מאך (1,200 קמ"ש).

מטוס F-35 בבסיס אמריקאי / צילום: Associated Press, Boris Grdanoski

לפני חודש נודע כי משרד הביטחון ירכוש מהממשל האמריקאי 25 מטוסי 35־F, שיצטרפו ל־50 המטוסים שכבר קיימים בצי, בעסקה שהיקפה מוערך בכ־3 מיליארד דולר מכספי הסיוע האמריקאי. כל זאת, בעת שלסעודים אין ולו מטוס "אדיר" אחד. אדרבה, הם נאלצים להסתפק במטוסי F-15, שנחשבים למיושנים יחסית.

בנושא הזה נראה שישראל בין הפטיש לסדן. אם תטיל וטו על עסקת F-35 היא עלולה לפוצץ את מה שנראה כמו הזדמנות פז לנורמליזציה עם המדינה הערבית החזקה בעולם. אבל אם תסכים לעסקה, היא עשויה לפגוע בעליונות הביטחונית והאווירית שלה באזור. שני הצעדים כנראה יתקבלו בביקורת ציבורית קשה וכרוכים בסיכונים לא מבוטלים.

אבל אולי המגזר העסקי יעשה את שלו. כבר שנים שישראל וערב הסעודית מקיימות מעין "נורמליזציה שקטה" ובשנים האחרונות היא הולכת וצוברת תאוצה בשטח. רק בשנה שעברה נחשף בגלובס כי עשרות אנשי עסקים כאלה נסעו לערב הסעודית, כשעסקאות ענק עמדו על הפרק. במקביל, ערב הסעודית עצמה החלה להשקיע בחברות ישראליות.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן