גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התדמית של ההסתדרות עלתה למשפט. אלו היו התוצאות

שלט שנתלה על מרפסת עם הכיתוב "אהוב את המלאכה ושנא את ההסתדרות" היה יריית הפתיחה בסאגה משפטית שנמשכה 4 שנים, עם כמות ראיות שלא מביישת תיק פלילי חמור ● כעת, פסק הדין ניתן, חופש הביטוי ניצח, וההסתדרות לא תוכל להמשיך ולטשטש את הביקורת

השלט שנתלש על ידי פקחי העירייה כיוון שהוא ''מהווה פגיעה ברשות הציבור'' / צילום: יונתן סורוצ'קין
השלט שנתלש על ידי פקחי העירייה כיוון שהוא ''מהווה פגיעה ברשות הציבור'' / צילום: יונתן סורוצ'קין

סיפורו של השלט "אהוב את המלאכה ושנא את ההסתדרות", עליו סופר לראשונה בגלובס בספטמבר 2019, הגיע סוף סוף לסיומו בפסק דין המחזק את חופש הביטוי, למגינת רוחה של ההסתדרות.

על מה הייתה הסערה? עיריית ירושלים הסירה שלט במרפסת פרטית בעיר, שנכתב בו "אהוב את המלאכה ושנא את ההסתדרות", כפרפרזה לדברי חז"ל במסכת אבות "אהוב את המלאכה ושנא את הרבנות" (רבנות בהקשר זה היא שררה, א"ג). את השלט תלה במרפסת ביתו הפעיל האנטי־סוציאליסט יונתן סורוצ'קין, המנהל קמפיין ממושך נגד ההסתדרות.

בהקלטות שהגיעו לידי גלובס נשמעים פקחי העירייה מגיעים לביתו של סורוצ'קין בדרישה שיסיר "כמה שיותר מהר" את השלט במרפסתו, כיוון שהוא לא קיבל מהעירייה רישיון לתלות אותו. כשסורוצ'קין הציע לשלם עבור הרישיון, נמסר לו כי הדבר לא אפשרי, שכן השלט "מהווה פגיעה ברגשות הציבור". לבסוף, נטען כי מדובר בהסתה נגד ההסתדרות, ובשל כך עליו להוריד את השלט.

סורוצ'קין המשיך להתעקש שלא להסיר את השלט, והפקחים נכנסו למרפסת בעל כורחו, תלשו את השלט ונתנו לו קנס. סורוצ'קין בחר להישפט, והוא הועמד לדין בגין הצבת שלט ללא רישיון בניגוד לחוק העזר העירוני. הליך הוכחות שלם התנהל בפני השופטת יעל ענתבי שרון, ופסק הדין המזכה מגיע כעת, כארבע שנים לאחר מתן הקנס, והוא מתפרסם כאן לראשונה.

האם שלט ביקורתי על ההסתדרות פוגע בציבור?

נראה כי המשאבים שהושקעו כאן מצד הנאשם, כולל דיון ממושך על קבלת חומרי החקירה, מתאימים יותר בהיקפם לתיק פשע ולא ל"ברירת קנס". ברור לכל בר דעת שהסיפור כאן הוא לא הקנס אלא מאבק על חופש הביטוי, ולא פחות מכך - על התדמית של ההסתדרות.

בסיכומיה, המאשימה שבה וטענה כי סמכותו של ראש העיר שלא ליתן רישיון לשלט הוא כזה ה"עלול לפגוע בתקנת הציבור או ברגשותיו". לשיטתה, אלו הן גם נסיבות המקרה הנדון והטעם לפיו הוסר השלט. כלומר, שלט ביקורתי על ההסתדרות פוגע בתקנת הציבור וברגשותיו. לראות ולא להאמין.

בית המשפט החליט כעת כאמור לזכות את הנאשם ולהכשיר את תליית השלט הסורר. במסגרת ההליך התברר כי השלט חרה לכמה חברי הסתדרות שהם פקחים בעיריית ירושלים, שראו בו "שלט הסתה". עורך דינו של סורוצקין, יצחק בם, הציג את הסתירה בין הטענה בדוח הפעולה של הפקח כי השלט התגלה "בסיור שגרתי" לבין עדותו בבית המשפט כי הוא הגיע למקום בעקבות פנייה שהתקבלה במוקד העירייה.

בפסק הדין צוין כי הזכות לחופש ביטוי הוכרה בפסיקה כ"זכות עילאית", "ציפור נפשה של הדמוקרטיה" ולעיתים אף כ"אם החירויות". השופטת ציינה כי לפי הגדרת המונחים "שלט" ו"שילוט" בחוק העזר, מדובר בשלטים שהם בעיקרם בעלי זיקה פרסומית או עסקית. "הביטוי מושא השלט במקרה הנדון הוא ביטוי ציבורי־פוליטי, כפי שהעיד הנאשם וכפי שניתן ללמוד מתוכנו ואיננו חשוד כפרסומי או עסקי".

על כך הוסיפה השופטת וציינה כי "אין עסקינן בשלט שנתלה על לוח מודעות עירוני, בניין ציבורי, או מתקן ממלכתי אחר. מדובר בשלט שנתלה במרפסת ביתו הפרטי של הנאשם. בכך, מתווספת גם ההגנה הניתנת לזכות הקניין".

עו"ד יצחק בם הוכיח במסגרת ההליך, כי בעבר העירייה הודתה בעניין אחר כי שילוט פוליטי על גבי קניין פרטי כלל לא דורש היתר לפי חוק העזר. השופטת ציינה שיש לתת משקל להתנהלות זו של עיריית ירושלים במסגרת התמונה הכוללת, גם אם אין לראות בכך "השתק שיפוטי". עו"ד בם הביא ראיה נוספת לשיטתו ממכתב של המשנה ליועמ"ש של עיריית ירושלים בסוגיה אחרת, בו נכתב כי "מחלקת השילוט בעיריית ירושלים ככלל אינה פועלת כלפי שלטים ללא רישיון שאין בהם פרסום מסחרי או שהמפרסם אותם מוגדר על ידה כעסק".

לאור זאת, נקבע בפסק הדין כי "דרישת רישיון השילוט בעיקרה מיועדת לפרסום מסחרי־ עסקי. אף אם נדרש היתר לתליית מודעה בעלת אופי חברתי־מחאתי פוליטי, התלוי על גבי מבני ציבור או מודעות ציבוריות, אין הדבר חל על גבי הרכוש הפרטי. שתי מסקנות אלו מובילות אפוא למסקנה כי נוכח ההגנה על חופש הביטוי וזכות הקניין, אין לפרש את חוק העזר ככזה המטיל חובת רישוי על השלט דנן. די בכך על מנת לזכות את הנאשם מביצוע העבירה המיוחסת לו".

השופטת יעל ענתבי שרון כתבה כי למרות הסתירות בהתנהלות פקחי העירייה ולמרות העובדה שהם עצמם חברי הסתדרות, היא "לא סבורה כי במקרה זה עלה בידי הנאשם לבסס טענה עובדתית לפיה האכיפה כנגדו נעוצה הייתה בשיקולים זרים, מניע פסול, או שרירותיות".

לבסוף התייחסה השופטת בפסק דינה לטענה שהשלט "אהוב את המלאכה ושנא את הרבנות" מהווה הסתה או פגיעה ברגשות הציבור. פסק הדין אף התרחב לפלפול במקורות היהודיים על לגיטימיות השנאה. השופטת הוסיפה וציינה כי "בעוד שנאת אדם ספציפי אסורה מן התורה ('לא תשנא את אחיך בלבבך', ויקרא י"ט י"ז) ועלולה להביא למעשים קשים ('והוא לא שנא לו מתמול שלשום', דברים יט' ד'), המקורות מתייחסים לשורש ש.נ.א כאשר אינו מופנה לאדם מסוים, כשקול למשמעות של 'עדיף להימנע' או 'עדיף להתרחק'. כך למשל, 'שונא מתנות יחיה' (משלי, פרק ט"ו, פסוק כ"ז), 'על כן שנאתי כל אורח שקר' (תהילים, פרק קיט, פסוק קד) ובארמית בבלי שבת דף לא', 'מה דעלך סני לחברך לא תעביד'. השימוש בביטוי בהקשר של מקורות מהמשנה או הגמרא, מבהיר כי אין הכוונה לפגיעה פיזית באדם או מוסד, אלא כי הכוונה שעדיף להתרחק ממנו".

עוד הוסיפה השופטת וכתבה כי "כאשר הביטוי מתמקד בארגון או בצורת התארגנות כלכלית־פוליטית, להבדיל מביטוי המופגן כלפי קבוצת אוכלוסייה מסוימת, יש ליתן לו את ההגנה הקיימת לחופש הביטוי הפוליטי ולסייגו רק במקרים חריגים וקיצוניים. במקרה הנדון אף אין מדובר בביטוי חריג או קיצוני, שניתן לשייכו לקבוצת הביטויים 'המסיתים'. נראה כי הוא אינו מיועד לשכנע לעשות מעשה, אלא לכל היותר לגבש דעה כנגד אופן ההתארגנות 'ההסתדרותי'".

בשורה התחתונה, בזכות המאבק הפוליטי שהתגלגל לבית המשפט, קיבלנו פסק דין הקובע כי שלטים פרטיים אינם טוענים רישוי ואגרה.

ושוב ההסתדרות עושה ככל העולה על רוחה

אי אפשר לסיים בלי טיפת אקטואליה. בית הדין לעבודה קבע לאחרונה כי שביתת הפתע בת 24 השעות של ההסתדרות הרפואית הייתה לא חוקית. מדובר היה בשביתה שגרמה נזק רב למטופלים, ללא התראה מראש, לא מידתית ואף לא איפשרה למדינה להגיש מבעוד מועד בקשה לצו מניעה. בהמשך ההסתדרות הרפואית ניסתה למרוח את הזמן כדי לעקר מתוכן את הדיון בבית הדין על צו המניעה. עד שניתנה ההחלטה, הנזק הרב כבר נגרם. ומה התוצאה? השופטת אריאלה גילצר־כץ כתבה בסיום החלטתה, "משעסקינן בסכסוך קיבוצי, אין צו להוצאות".

כל פעם מחדש אני נדהם מכך שבתי הדין מאפשרים להסתדרות לעשות ככל העולה על רוחה בלי לשאת במחיר כלשהו על התנהלותה. אכן, אהוב את המלאכה ושנא את ההסתדרות.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך