גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגורו של יזמי ההייטק שהפך לדוקטור לשינוי הרגלים

ד"ר ב. ג' פוג מאוניברסיטת סטנפורד קנה את שמו כמומחה לשינוי התנהגות בעזרת טכנולוגיה בשנות ה–90, כשבועת ההייטק התחילה להתנפח, והוא הפך לגורו של יזמי הייטק מצליחים ● מאז הוא נטש את עמק הסיליקון והתמקד במודלים לשיפור עצמי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מה אנחנו צריכים לעשות כדי לשנות הרגלים

ד''ר ב. ג' פוג / צילום: יח''צ
ד''ר ב. ג' פוג / צילום: יח''צ

פרט אחד בביוגרפיה של ד"ר ב. ג'. פוג, ראש המעבדה לעיצוב התנהגות באוניברסיטת סטנפורד, מסביר אולי יותר מהאחרים את מסלול הקריירה שלו. הוא גדל במשפחה מורמונית בקליפורניה, ועד גיל 25 היה מחויב מאוד לקהילה ואדם אדוק מאוד. "אבותיי היו ממש פוליגמים וכל השבנג", הוא מספר בראיון לגלובס. "מורמונים מאוד מאמינים בשיפור עצמי, בגישה חיובית, אבל גם בהגבלת ההתנהגות שלך כך שתתאים לחיי הקהילה. מורמונים מאמינים שאדם יכול לשדרג את עצמו עד שיהפוך למושלם כמעט, זהה כמעט לאלוהים".

אחרי חודש וחצי על המדף: בכמה נמכרה דירת 3.5 חדרים בבת ים?
בגיל 37 בלבד, יורש העצר של סעודיה רוצה לעשות היסטוריה

פוג לקח מהמורמונים את העניין בשיפור עצמי יומיומי, אבל ניסה להשאיר מאחור את החתירה לשלמות ואת הכחשת החולשות. "הרגלים קטנטנים הם בדיוק ההיפך מלהיות מושלם", הוא אומר.

ספרו "הרגלים קטנטנים", שהיה רב מכר בארה"ב ויצא לאחרונה בישראל בהוצאת מטר, מציג את עקרונות הגישה שלו לשיפור עצמי, שאת עקבותיה תוכלו למצוא גם באפליקציות שונות שמפותחות היום בתחום ה-wellness. אבל כדי להגיע למודל שלו לשינוי הרגלים, פוג היה צריך קודם להיפרד מהדת המורמונית (ראו מסגרת), לעבור בעמק הסיליקון, ולהיבהל.

מה קרה בכיתת פייסבוק

פוג החל את דרכו האקדמית באוניברסיטה המורמונית בריגהם יאנג ביוטה, כבלשן שחוקר את השימוש בשפה בטקסטים דתיים. עם הזמן, הוא החל להתמקד בטקסטים למטרות שכנוע, ומשם עבר בשנות ה־90 של המאה הקודמת, עם התנפחות בועת ההייטק, לחקר יסודות השכנוע באמצעות טכנולוגיה. בתחום זה עשה תואר שני ושלישי באוניברסיטת סטנפורד. שם גם שימש כעוזר הוראה של פרופ' פיליפ זימברדו, המוכר מניסוי הכלא של סטנפורד שיצא משליטה והוביל להגדרה מחודשת של כללי האתיקה בניסויים.

מייק קיגר, ממייסדי אינסטגרם ואחד התלמידים ב''כיתת פייסבוק'' של פוג / צילום: Shutterstock

אחרי שפרסם פוג את הספר "טכנולוגיות משכנעות", הוא נעשה לגורו של עמק הסיליקון. בסוף שנות ה־90 אף גויס לתפקיד מנהל המחקר והחדשנות בחברת קסיו, שם הקים קרן הון סיכון. בעבר סיפר שהוא גם שימש מורה פרטי לבנו של מייסד החברה והיה איש הקשר של קסיו עם הזמר מייקל ג'קסון בפרויקט טכנולוגי שלבסוף לא יצא לפועל.

אחרי שהתפוצצה הבועה, הוא שב להתמקד במשרת ההוראה שלו בסטנפורד ובייעוץ פרילאנס לחברות.

ב-2007 הוא שוב תפס את תשומת הלב של עמק הסיליקון. "שמעתי אז על פייסבוק, ועל כך שכל מי שמפתח אפליקציה מתואמת עם האתר שלה יכול לשווק אותה באמצעותם, לקבל כסף על כל הורדה וגם דוח יומיומי על דפוסי הורדות ושימוש, שיאפשר לו להבין בזמן אמת מה עובד ומה לא עובד. זה נשמע לי מושלם עבור הסטודנטים שלי", הוא מספר.

פוג החליט מיד לפתוח קורס למפתחי אפליקציות פייסבוק. האגדה מספרת שכמה מהתלמידים בקורס הפכו למיליונרים, אחרי שפיתחו כמעט בלי כוונה אפליקציות מנצחות, והכיתה שלו הפכה מיתולוגית.

תלמידים רבים של פוג הפכו לאורך השנים ליזמים מצליחים, ביניהם אחד ממייסדי אינסטגרם, מייק קריגר, אבל פוג עצמו נבהל ממה שקרה ל"כיתת פייסבוק" שלו, ובמחזור הבא הציע במקומה את "כיתת השלום", שהייתה אמורה לחתור לשלום עולמי באמצעות אותם כלי שכנוע וטכנולוגיה. הכיתה הזאת התגלגלה ל"מעבדת השלום" של סטנפורד שפועלת באופן עצמאי עד היום, בנפרד ממעבדתו של פוג.

מודל פשוט לשינוי

הרתיעה מהרעיון של שיווק ושכנוע באמצעות טכנולוגיה הובילה את פוג לחקור שינוי עצמי. ב-2009 הוא פרסם את "מודל פוג לשינוי התנהגות", מודל פשוט באופן מרגיז כמעט, שזכה להכרה ברחבי העולם. לפי המודל הזה, התנהגות מורכבת ממוטיבציה, יכולת ורמז (Prompt). כשיש לנו מוטיבציה גבוהה לעשות דבר מסוים ויכולת לבצע אותו, אנחנו נעשה אותו כאשר ניתקל ברמז הקורא לנו לפעול כך.

איך המודל הפשוט הזה יכול לעזור לנו לשנות התנהגות? חישבו לדוגמה על אדם שרוצה להפסיק לאכול פופקורן, אומר פוג. קודם כול, הוא צריך באמת לרצות להפסיק. אם הוא לא ממש רוצה, דבר לא יעזור. הוא יכול לנסות לגרום לעצמו לרצות, למשל באמצעות מחקר על ההשפעות השליליות של פופקורן על בריאות השיניים. כלומר, אפשר לטפל בשינוי התנהגות מכיוון המוטיבציה.

אבל זה בדרך כלל זה לא יספיק כאשר ההרגל מושרש היטב. הדבר הבא הוא לבדוק יכולת. אם אין לי פופקורן בבית, אני לא יכול לאכול אותו. סוף סיפור. עלינו להעמיד חסמים בפני התנהגות לא רצויה ולהסיר חסמים בפני התנהגות רצויה. והרמז? אם הפופקורן מונח לא על השולחן אלא במדף העליון, לא נראה אותו והיד לא תישלח אליו אוטומטית. כך אתם יכולים להתייחס לכל ההרגלים שלכם, אחד אחד.

התובנה שההרגלים צריכים להיות קטנטנים הגיעה מעט מאוחר יותר. איך זה קרה?
"סביב 2010 התחלתי לנסות לשנות את חיי שלי לפי מודל ההתנהגות שלי. אבל לא לכל התנהגות הייתה לי מוטיבציה. אז אמרתי לעצמי, 'מתי אפשר להטמיע הרגל בלי מוטיבציה?' כשזה קל. ניסיתי במשך תקופה לעשות רק שינויים קלים. במקום להחליט שמחר ארוץ שעה, להתחייב רק לנעילת הנעליים, וכל השאר בונוס. או שתי שכיבות שמיכה, שתיים בלבד, בכל פעם שאני יוצא מהשירותים. הופתעתי מעוצמת השינוי".

 

להתחיל ממש בקטן

הוא החליט לנסות ללמד את השיטה, וגם לחקור אותה. "חשבתי שיגיעו אולי חמישה-שישה אנשים לשיעור, והגיעו 60. מדדתי את ההשפעה. כמה אוטומטיים ההרגלים נהיו? מתי זה לא עבד? למשל, ראינו שדווקא אימוץ של שלושה הרגלים חדשים במקביל הוא מספר הקסם. לא חייבים להתמקד בכל פעם באחד. גילינו גם שאנשים דיווחו שההרגלים הפכו אוטומטיים בתוך שבוע ולא בתוך 21 יום כפי שנהוג לחשוב. אם נדרשים יותר משבעה ימים לאמץ הרגל, כנראה הוא לא הרגל קטנטן מוצלח ועדיף לנסות משהו אחר.

"זה לא היה שיעור רשמי של סטנפורד, אבל הגיעו אליו אלפי אנשים לאורך שמונה השנים שלימדתי אותו. בסופו של דבר כן כתבתי על כך מאמר, שהצגתי בכנס השנתי של רפואה התנהגותית".

מדוע הרגלים קטנטנים טובים יותר מגדולים?
"לאנשים יש חרדה משינוי. הם חוששים שהוא יהיה תובעני מדי. אם ההתנהגות קטנטנה, היא לא מפחידה, ואז קורים כמה דברים. קודם כול, לפעמים אנחנו מתחילים מהרגל קטן ומתחשק לנו פתאום לעשות יותר. כבר נכנסנו לשוונג. דבר שני, ההרגל הופך להיות חלק מהזהות שלנו. אני לא אדם שלא מתעמל, אני אדם שכל יום מתעמל. קצת. דבר נוסף, אנחנו מגלים שיש לנו זמן. אנשים נורא חוששים מזה שאין להם זמן, מכך שהזמן קצוב ושכל בחירה היא גם ויתור. הרגל קטן מראה לנו שיש לנו קצת זמן, ואחר כך עוד קצת, ועוד קצת".

פוג מדגיש את הצורך לחגוג כל הצלחה במימוש של הרגל קטנטן - לא באמצעות פרס גשמי, אלא באמצעות חיוך או אמירת "יש". כך נוצרת הרגשה טובה בתחום שבו אנחנו מנסים להשתנות, שלפעמים הוא גם תחום כואב. להרגשה הזו של גאווה עצמית הוא קורא "שיין", ולטענתו כשאנחנו נותנים לעצמנו שהות להרגיש זאת, זהו פרס מספיק גדול כדי לחזור על ההתנהגות.

 

עיקרון נוסף של פוג הוא הנכונות לעשות סקייל-דאון. "לפעמים, אם כבר נעלתי את נעלי הספורט שלי יתחשק לי לרוץ שעה. לפעמים לא, וזה בסדר, כי יש לי מינימום שמותר לי לרדת אליו, ואני עדיין 'תקין', לא 'כישלון'. הציפיות שונות, ולכן הסיכוי להצליח הוא שונה. זו גמישות שהיא החוזק שבשיטה".

דוגמאות להרגלים קטנים שד"ר פוג ממליץ עליהם בספרו הן לקום כל בוקר ולהגיד "היום הזה יהיה נפלא" (ואם היום הזה צפוי להיות נורא, אפשר לומר "היום יהיה נפלא, איכשהו"). בתחום העבודה או ניהול הבית, פוג ממליץ לקבוע מועד במהלך היום, לדוגמה מיד אחרי שמורידים את הילד בגן או בבית הספר, עוד באוטו, שבו נעשה משימה אחת קטנה שמקדמת אותנו, כמו לשלוח מייל אחד. אנשים שרוצים ללמוד לשתות יותר יכולים לאמץ הרגל של למזוג מים ולקחת רק שלוק אחד.

האם הרגלים קטנטנים יהפכו אי פעם לגדולים דיים כדי שנוכל באמת להגשים את המטרות שלשמן אימצנו אותם?
"אפשר באמצעות הגישה הזאת לאמץ לאורך כמה חודשים עשרות הרגלים קטנטנים חדשים, שיחד מצטברים לשינוי שמרגיש טבעי ומהנה.

"היום אני מתרשם, על פי ניסיוני, שיש רק שלוש דרכים לשנות התנהגות באמת: לשנות את הסביבה, לחוות התגלות (חוויית חיים שמשנה את כל מה שחשבנו על נושא מסוים) או לאמץ סדרה של הרגלים קטנים".

אפליקציות שלא עובדות

השיטה של פוג אמנם לא נבנתה על בסיס מחקר, אבל בימים אלה הוא בוחן אותה במחקרים בתחומים שונים. לדוגמה, אחת הסטודנטיות במעבדה שלו בודקת את ההשפעה של אימוץ הרגלים קטנטנים על מצב הרוח באנשים מבוגרים המציגים תסמינים של תחילת דיכאון.

"ביקשנו מהם לבחור משהו ששימח אותם בעבר: ציור, ריקוד, אפילו עיצוב פנים. בכוונה לא בחרנו משימות של תפקוד כמו צחצוח שיניים. החוקרת שיישמה את השיטה בקליניקה שלה הייתה המומה מהאפקטיביות".

מיזם אחר של פוג נועד להפחתת זמן מסך, אבל שם היו תוצאות מעורבות. "הסטודנטים שלי אספו 180 כלים טכנולוגיים שונים לתמיכה בהפחתת זמן מסך ופיתחו שאלון שבאמצעותו כל אדם יכול להתאים כלי לעצמו. אפשר עדיין למצוא הפניה לשאלונים האלה באתר שלי, אבל הבנתי שאנשים לא באמת רוצים להפחית את זמן המסך שלהם. הם אוהבים את מה שהם עושים שם. הם חושבים שאחרים צריכים להפחית זמן מסך: הילדים, ההורים, בני הזוג, אבל לא הם. לא באמת".

 

אתה עדיין מייעץ לחברות שמפתחות אפליקציות?
"אני לא מייעץ לחברות איך למשוך צרכנים להשתמש במוצר שלהן עד כדי התמכרות. למעשה, יצאתי מהתחום של שיווק ושכנוע לפני שהאפליקציות הללו הפכו פופולריות, אז זה לא התחום שלי. אני כן מייעץ לפעמים לחברות בתחום ה-wellness. רובן, אגב, עובדות עם שיטות שכבר הוכחו כלא יעילות: להגדיר מטרה, לעקוב אחריה, ליצור סנקציה אם לא מצליחים - זה לא יעיל. אבל יש כמה חברות בתחום שעושות דברים מוצלחים וחלקן עובדות די בבירור עם השיטות שלי".

אפליקציית Noom לירידה במשקל, לדוגמה, ממש נראית כאילו נתפרה לפי הגישה שלך.
"אני לא יכול להתייחס לזה ישירות".

בימים אלה עובד פוג באופן רשמי עם אריאנה הפינגטון, מייסדת שותפה של "הפינגטון פוסט" ומנכ"לית Thrive Global, על הטכנולוגיה שלה שנועדה למנוע שחיקה. הרגל קטנטן, כמו מדיטציה של דקה בכל כמה שעות יכול לעזור לעבור את היום בשלום. "אבל הפרויקט שאני היום אולי הכי גאה בו הוא כתיבת שירים לילדים על הרגלים קטנטנים, יחד עם כותבי שירים מעולים שעוזרים לי להעביר את המסרים שלי. השקנו כבר חמישה שירים, ו-4-5 נוספים צפויים לצאת עד ספטמבר. מי שישמע את השירים שלי יבין את רוב התורה".

אריאנה הפינגטון. עובדת עם פוג על אפליקציה למניעת שחיקה / צילום: Associated Press, Andy Kropa

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים