גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרז אשכול עובר לבית המשפט: OPC-קרן נוי עתרה לצו מניעה

המכרז נמצא בשלב התמחרות מחודש לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל, שמשמעותו כי החברה היחידה שצפויה להגיש הצעה היא דליה אנרגיה ● העתירה עלולה להוביל לעיכוב משמעותי במכירת תחנת הכוח, ונשאלת השאלה האם חברת החשמל תהיה זו שתופקד לפחות על תחילת הקמת תחנת אשכול 2

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל
תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל

שלב נוסף בפארסת מכרז תחנת הכוח אשכול: קבוצת OPC-קרן נוי, שהוגדרה "כשירה שנייה", עם הצעה בסך כ-7 מיליארד שקל בטרם ביטול המכרז, עתרה היום (ה') לבית המשפט לנושאים מנהליים בתל אביב לצו מניעה.

OPC-קרן נוי לחברת החשמל: "טענותיכם על מכרז אשכול מופרכות"
אירוע הזרמת הגז הטבעי חשף את היחסים בין חברת החשמל לנגה

העתירה הוגשה כאשר המכרז נמצא בשלב התמחרות מחודש עד ה-20 באוגוסט לפי מחיר מינימום של תשע מיליארד שקל, שמשמעותו כי החברה היחידה שצפויה להגיש אליו הצעה היא דליה אנרגיה. החברה שזכתה במכרז עם הצעה ראשונית בסך כ-12.4 מיליארד שקל, נסוגה ל-9 מיליארד - וכך הביאה למעשה לביטול המכרז.

בעתירה, טוענת הקבוצה, שדורשת להכריז עליה כזוכה במכרז ועל ביטול הליך ההתמחרות, כי "ההחלטה חסרת התקדים על ביטול המכרז ועריכת התמחרות מנוגדת לדין ולכללי היסוד המכרזיים, הינה מהלך מלאכותי שנועד להכשיר את הצעת דליה הפסולה, תוך רמיסת עקרונות ההגינות והשוויון והתעלמות מוחלטת מהנזק הכלכלי ארוך-הטווח למשק בכללותו".

OPC-קרן נוי: "עלולים להידרדר ל'ארץ הקומבינות המכרזיות'"

אפשרות נוספת שקבוצת OPC-קרן נוי מציעה בעתירה היא שהזוכה בתחילה, דליה אנרגיה, לא תוכל ליטול חלק בהליך כלשהו לרכישת תחנת הכוח אשכול ולקבוע שההליך הנוסף, ככל שיתקיים, ללא דליה, לא יכלול את מחיר המינימום שנקבע על ידי חברת חשמל בסך של 9 מיליארד שקל.

עם הגשת העתירה, הגישה קבוצת OPC-קרן נוי גם בקשה לצו ביניים, במסגרתה מבקשת הקבוצה, בין היתר, צו המעכב קידום פעולות המסכלות את בירור העתירה, ובכלל זאת כל פעולה במסגרת ההליך התחרותי. בית המשפט קצב מועד תכוף להגשת תגובות הצדדים באופן שיאפשר התייחסות לבקשה לצו טרם 20 באוגוסט, המועד שנקבע להגשת הצעות מחודשות.

במסגרת העתירה, קבוצת OPC-קרן נוי מבקרת בחריפות את ועדת המכרזים של חברת החשמל. לדברי הקבוצה, "אם מחיר הצעה סופית וזוכה איננו מחיר מחייב, אלא 'מחיר אופציונלי" לצרכי מו"מ (קרי, לצורכי 'הצעה חדשה'), או לצרכי 'הליך תחרותי' מאוחר ובדיעבד, לא רק שמשתבשים ערכי המכרז, אלא שאנחנו עלולים להתדרדר חיש מהר במדרון חלקלק ל'ארץ הקומבינות המכרזיות'. כל ועדת מכרזים סבירה שנוכחת כי המציע הזוכה מפר באופן בוטה את התחייבויותיו, הייתה דוחה ניסיון שכזה בשתי ידיים ומעבירה את הזכייה ל'כשירה השנייה'".

בסיום הדברים, טענה הקבוצה כי "ברור מאליו שלהחלטתה המופרכת וחסרת התקדים של חברת חשמל צפויות להיות השלכות הרות גורל, אשר מקעקעות את האמון שעליו נשענים דיני המכרזים - כללי משחק ידועים מראש ומחייבים הנשמרים בקפידה על ידי עורך המכרז". את קבוצת OPC-נוי מייצגים בעתירה עוה"ד פיני רובין ועופר פליישר ממשרד גורניצקי, עוה"ד איל רוזובסקי וגיורא אונגר ממשרד מיתר ופרופ' עומר דקל. 

בעת האחרונה, כל אחד מהצדדים התרכז בהחלפת האשמות בין הצוותים המשפטיים. זה החל כאשר קבוצת OPC-קרן נוי, במכתב שנחשף לראשונה באתר גלובס, הגדירה את הצעתה של דליה אנרגיה כ"תכסיסנית", את החלטת ביטול המכרז בתור "בלתי סבירה באופן קיצוני" ואת טענות חברת החשמל על מכרז ייחודי מופרכות. לאחר מכן, דליה אנרגיה השיבה בזעם על אמירות שיוחסו בפרוטוקול של פגישות ועדת המכרזים חברת החשמל לרן שלח, מנהל שותף בקרן נוי, כי "הוא התערב או יתערב בהחלטות של גופים מממנים כלשהם לתת מימון", לדליה אנרגיה. אמירה שמהצד של OPC-קרן נוי מכחישים, אבל בשורה התחתונה - הרוחות לוהטות.

השלב האחרון בתכתובות הגיע מחברת החשמל, שבאמצעות משרד ש. הורביץ תקפו את OPC-קרן נוי בחריפות. "לא נדרש להיות מנוסה בהליכי מכרזים, ואף לא בתחום התקשורת, כדי לזהות את הרשת הרחבה ש-OPC טוותה, תוך השקעת משאבים רבים והפעלת כלי תקשורת ולחץ ציבורי, בניסיון לייצר נרטיב והנדוס תודעה אשר הופכים את היוצרות ולפיהם החלטתה של ועדת המכרזים לבטל את המכרז פוגעת בציבור ובדיני המכרזים, ואילו OPC היא זו שמגנה על האינטרס הציבורי", נכתב בתגובה לקבוצה שהוגדרה במקור כשירה שנייה. "לא פחות משלושה משרדי עורכי דין מובילים נדרשים ל-OPC, כדי להציג טענות כה 'פשוטות' ו'ברורות', ואינספור כתבות וידיעות תקשורתיות נועדו לשוות נופך אמיתי להיפוך התפקידים המאולץ, ש- OPC מנסה 'למכור' לציבור".

כמה חשובה תחנת הכוח אשכול?

תחנת הכוח אשכול, שמופעלת באמצעות גז טבעי, היא בעלת יכולת מותקנת של כ-1,693 מגה-וואט. באתר פועלים שני מחז"מים חדישים (תחנות מחזור משולב) וכן ארבע יחידות ישנות שצפויות להיסגר בתוך כמה שנים. מעבר לכך, ישנה התחייבות רגולטורית להקמת תחנת כוח חדישה ויעילה, אשכול 2, עם הספק של 850 מגה-וואט - בתעריף זמינות מובטח למשך 20 שנה, וכן את האתר כולו שכולל קרקע פרטית של כ-440 דונם; בה ניתן גם להציב, למשל, מתקני אגירה בהיקף משמעותי, בהתאם למדיניות הממשלה ומינהל התכנון למקם מתקני אגירה גדולים ליד מתקני הייצור.

את הפוטנציאל של שטח תחנת הכוח ניתן להבין מהעובדה שתחנת הכוח דליה מייצרת כיום 912 מגה-וואט על 64 דונם - כשביעית משטח אתר אשכול. הן סוגיית אשכול 2 והן היקף הקרקע הפרטית נתנו את אותותיהן על ההצעות במכרז. טרם המכרז, אומדן פנימי של חברת החשמל העריך את שווי תחנת הכוח אשכול ב-6.2-5.8 מיליארד שקל. לאחר מכן, מרבית ההצעות עמדו בטווח האומדן הפנימי (קבוצת ג'נריישן-מבטח שמיר-אשטרום עם הצעה בסך כ-6 מיליארד שקל) ויותר מכך - כאמור, OPC-קרן נוי עם כ-7 מיליארד ודליה אנרגיה ותעבורה שהגישו 12.4 מיליארד. נזכיר כי זמן קצר לאחר פתיחת המעטפות, תעבורה שהיוותה 25% מהקבוצה החליטה לעזוב.

כיום, ההספק הכולל של תחנות הכוח בישראל עומד על 17,700 מגה-וואט. כלומר, תחנת אשכול לבדה מהווה כ-9.5% מהייצור. אם מוסיפים את ה-850 מגה-וואט של אשכול 2, אזי בתרחיש, לדוגמה, שבו לא מוקמת אף תחנה חדשה או הרחבה עד אז - התחנה כבר תהווה כ-13.7% מייצור החשמל.

תחנת הכוח אשכול היא הרביעית שחברת החשמל מוכרת במסגרת הרפורמה במשק החשמל אחרי אלון תבור, שנמכרה לקבוצת MRC תמורת 1.9 מיליארד שקל, ואחרי רמת חובב, שנמכרה לקבוצת שיכון ובינוי ואדלטק תמורת 4.3 מיליארד שקל ב-2020. קבוצת שיכון ובינוי ואדלטק רכשה גם את חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל.

מתוך אותם הסכומים, רשות החשמל העבירה את העודף ממכירת התחנות - לאחר מימון הוצאות חברת החשמל, עלות הנכסים והקרקע. מנתוני הרשות עולה כי מתוך 1.9 מיליארד שקל ממכירת אלון תבור, מיליארד שקל חזרו לצרכנים; מתוך 4.3 מיליארד שקל ממכירת רמת חובב, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל ב-2021 ועוד 1.2 מיליארד שקל ב-2022; וממכירת חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל.

כעת, העתירה עלולה להוביל לעיכוב משמעותי במכירת תחנת הכוח אשכול. בעקבות כך, חברת החשמל כבר נערכה מבעוד מועד לעיכוב של שנה, על כלל משמעויותיו התפעוליות לתחזוקת תחנת הכוח. השאלה שנותרה פתוחה היא האם בשל העיכוב הצפוי, חברת החשמל תהיה זו שתופקד לפחות על תחילת הקמת תחנת אשכול 2.

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה