גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכירה הפומבית שהעירה את שוק הספרים הנדירים

רב המכר האמריקאי הראשון שנכתב על ידי אישה ומהדורות מוקדמות של יצירות קאנוניות הם בין יתר הפריטים שנמכרו ב"כריסטי'ס" ● מי שמגלה עכשיו את שוק הספרים הנדירים הם המילניאלז

כריכת ''שרלוט'' של סוזנה רוסון; עותק של הספר ''אות השני'' של נתניאל הות'ורן; כריכת ''עלי עשב'' של וולט ויטמן צילומים: ויקיפדיה
כריכת ''שרלוט'' של סוזנה רוסון; עותק של הספר ''אות השני'' של נתניאל הות'ורן; כריכת ''עלי עשב'' של וולט ויטמן צילומים: ויקיפדיה

 

קלי קרואו היא כתבת שוק האמנות ב"וול סטריט ג'ורנל"

בין יתר הפריטים שעמדו למכירה פומבית ב"כריסטי'ס" ביוני היה רב המכר הראשון באמריקה שנכתב על ידי אישה, רומן המרגלים האמריקאי הראשון, ומהדורות ראשונות של כמה מהספרים האמריקאיים הקאנוניים, דוגמת נתניאל הות'ורן, הרמן מלוויל ואדגר אלן פו.

בכמה יימכר עזבונו של סולן להקת "קווין"?
אספנים מנסים לצוד את היצירה "פרינס" של אנדי וורהול
בכמה נמכר אוסף האמנות הנדיר של אחד מטייקוני המדיה הגדולים בארה"ב

בכריסטי'ס בניו יורק מכרו יותר מ־300 יצירות ספרותיות נדירות וכמה פריטים מהספרייה של ברוס ליסמן, לשעבר בכיר בבנק "בר סטרנס" שקרס ב-2008: מכתבים, עותקים מוערים ומהדורות מוקדמות של ספרי הארייט ביצ'ר סטואו, מחברת "אוהל הדוד תום", וושינגטון אירווינג, מחבר "האגדה על סליפי הולו", וולט ויטמן, מחבר ספר השירים "עלי עשב", ופיליס וויטלי, המשוררת האפריקאית-אמריקאית הראשונה ששיריה פורסמו - כולם מחשובי הכותבים האמריקאיים.

דור המילניאלז מגלה את שוק הספרים הנדירים

ליסמן ידוע בכך שאסף ספרים המשרטטים את הקאנון הספרותי של ארה"ב, ממלחמת העצמאות האמריקאית עד 1900. הספרות האמריקאית, שלא כמו התנ"ך בעברית שנמכר ב־38.1 מיליון דולר או החוקה האמריקאית שנמכרה ב־43 מיליון דולר, לעתים רחוקות מגיעה לסכומים של שבע ספרות. פריטיו של ליסמן הוערכו ב־3 מיליון ל־5 מיליון דולר.

מגיפת הקורונה הציתה בקרב אספנים צעירים התעניינות מחודשת ביצירות ספרותיות נדירות, ומוכרי ספרים עקבו מקרוב אחר פריטיו של ליסמן. הוא נחשב כמי שמחזיק ב"אוסף הטוב ביותר של ספרות אמריקאית מוקדמת שמגיע לשוק מזה דור", אומרת מומחית הספרים של כריסטי'ס כריסטינה גייגר.

זרם קונים בני דור המילניאלז שנכנסים כעת לשוק הספרים הנדירים התמקדו תחילה בסופרים טרנסצנדנטליים דוגמת ראלף וולדו אמרסון והנרי דייוויד ת'ורו, אומרת גייגר, אך כעת הם מתחילים להתפרש החוצה.

אוצר שהוא גם תרבותי וגם משפחתי

בין יתר הפריטים של ליסמן שהוצעו למכירה בכריסטי'ס: מהדורה ראשונה של ספר השירים "עלי עשב", יצירת המופת שכתב וולט ויטמן ופורסמה ב־1885. לעותק של ליסמן מצורף מכתב שראלף וולדו אמרסון כתב לויטמן, בו הביע את התלהבותו מהספר ובירך את המשורר הצעיר "על תחילתה של קריירה גדולה". ויטמן הדפיס והפיץ את מכתב התמיכה של אמרסון ככלי שיווקי, והספר יחד עם העתק המכתב הוערכו יחדיו ב־200 אלף דולר.

עוד פריט שעמד למכירה הוא עותק מ־1807 של ירחון בשם "סלמגונדי", בו וושינגטון אירווינג תיאר באופן סאטירי את החברה הגבוהה בניו יורק. באחד הסיפורים שהתפרסמו בגיליון ה־17 של הירחון אירווינג כינה את ניו יורק בשם "גותהם". גיליון זה הוערך בכריסטי'ס ב־40 אלף דולר. הוא ארוז בעטיפתו המקורית - הוא אינו תפור בכריכת עור - משום שלחלק מהמו"לים האמריקאים במאה ה־19 לא היה כסף לכך.

אליסון הות'ורן דמינג, הנינה רבא־רבא של נתניאל הות'ורן, מחבר הספר "אות השני", אומרת שזה ממש "העיף לה את המוח" כשראתה שהמכירה של כריסטי'ס כוללת את יצירת המופת מ־1850 שכתב קרוב משפחתה (בגרסת העתק שמש), בצירוף תיקוניו בכתב יד.

דמינג, מורה לכתיבה יצירתית בדימוס באוניברסיטת אריזונה, לא יכלה להגיע למכירה, אבל היא עקבה אחריה בסטרימינג. היא אמרה שלמשפחה המורחבת שלה יש מעט פריטים של הות'ורן. הסופר סבל מקשיים כלכליים ולא ידוע לאן התגלגלו יצירותיו לאחר מותו.

הות'ורן שרף את כתב היד של "אות השני", למעט העמוד הראשון והתוכן, שכיום נמצאים בספריית מורגן בניו יורק. שאר העמודים נעלמו. מה שהופך את העתק השמש ל"אוצר תרבותי, לא רק אוצר משפחתי", אומרת דמינג.

ליסמן שבר את שיא המכירות הפומביות של נתניאל הות'ורן: ב־2004 הוא שילם לכריסטי'ס כחצי מיליון דולר עבור העתק השמש. במכירה הנוכחית הוא שאף שהוא יימכר ב־600 אלף דולר, עליית מחירים קטנה שנועדה למשוך קונים, כך נמסר מבית המכירות.

יריד הספרים ששינה את חייו של האספן

כשגדל בברלינגטון, וורמונט, ליסמן נהג להניח ערמות של ספרים ליד מיטתו. אביו, מוכר בגדים שהפך אחר כך למורה, עודד את ילדיו לקרוא יצירות קלאסיות מהמאה ה־19, מספר ליסמן.

עד 1988, עבד ליסמן כמנהל חטיבת המניות בבר סטרנס. יום אחד הוא נכנס ליריד ספרים. מוקדם יותר באותו יום צבע את אחד החדרים בביתו, וכתמי צבע עדיין קישטו את בגדיו כשסייר בין הדוכנים. מעטים הסוחרים שהקדישו לו תשומת לב. "נראיתי כמו השרת", אמר.

אבל זה לא הפריע לו לשאול שאלות. בשנים הבאות החל לרכוש עותקים מוקדמים של יצירות, ביניהן של ג'יימס פנימור קופר, שכתב את "אחרון המוהיקנים". בהתחלה לא הייתה לו תוכנית סדורה, אלא שב־1990 הוא נכח במכירת הספרייה של הנרי ברדלי מרטין, אספן ספרים אמריקאי נודע, והבין את הפוטנציאל הגלום בהתמקדות בספרות אמריקאית מוקדמת. "זה הכין אותי להמשך", אומר ליסמן.

במהלך השנים שאחרי, הוא רצה לאסוף בעיקר יצירות "נדירות באופן בלתי אפשרי". הוא צבר עשרות יצירות של סופרים מוכרים דוגמת נתניאל הות'ורן, אבל גם עבודות פחות מוכרות, כמו "נסיך פרתיה", המחזה מ־1765 שכתב תומס גודפרי, שהוערך על ידי כריסטי'ס ב־1,000 דולר.

ליסמן הציע למכירה גם עותק של רומן המרגלים האמריקאי הראשון, "המרגל מאלג'יריה בפנסילבניה" שכתב פיטר מרקו. הספר מ־1787 מגולל את הרפתקאותיו של סוכן חשאי צפון אפריקאי המגיע לארה"ב ובסופו של דבר מאמץ את החלום האמריקאי ושולח הביתה תיאורים זוהרים של ארה"ב. הספר הוערך על ידי כריסטי'ס ב־10,000 דולר.

ספר נדיר במצב טוב הוא שורד אמיתי

פריטי ליסמן כוללים גם ספרות נשים נדירה. רבות מהכותבות היו חייבות לאמץ שמות עט גבריים ולנווט את דרכן בתקופה בה לא היו קיימים חוקי הגנה על זכויות יוצרים. ליסמן אומר שהוא למד להעריך את סוזנה רוסון, שספרה "שרלוט: סיפור של אמת" מ־1794 נחשב לרב המכר האמריקאי הראשון שכתבה אישה.

עותק מהמהדורה הראשונה של הספר, מספרייתו של ליסמן, הוערך על ידי כריסטי'ס בכ־12 אלף דולר. "רבי מכר עברו הרבה ידיים, ומוציאים לאור לעתים שינו את סוף הספרים בלי לומר דבר למחברים", אומר ליסמן. "אז כשאתה מוצא ספר טוב ממהדורה מוקדמת, מדובר בשורד אמיתי". הוא אומר שהיה קשה לו להיפרד מספריו. ביום שאנשי כריסטי'ס הגיעו לביתו בורמונט כדי לקטלג את ספרייתו לקראת המכירה, רומן נדיר מתחילת המאה ה־19 הגיע אליו בדואר. את האחד הזה, הוא אומר, הוא החליט לשמור.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ, ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בינואר, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1%, לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה שלהם והתייקרו בכ-0.8%

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר