גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכירה הפומבית שהעירה את שוק הספרים הנדירים

רב המכר האמריקאי הראשון שנכתב על ידי אישה ומהדורות מוקדמות של יצירות קאנוניות הם בין יתר הפריטים שנמכרו ב"כריסטי'ס" ● מי שמגלה עכשיו את שוק הספרים הנדירים הם המילניאלז

כריכת ''שרלוט'' של סוזנה רוסון; עותק של הספר ''אות השני'' של נתניאל הות'ורן; כריכת ''עלי עשב'' של וולט ויטמן צילומים: ויקיפדיה
כריכת ''שרלוט'' של סוזנה רוסון; עותק של הספר ''אות השני'' של נתניאל הות'ורן; כריכת ''עלי עשב'' של וולט ויטמן צילומים: ויקיפדיה

 

קלי קרואו היא כתבת שוק האמנות ב"וול סטריט ג'ורנל"

בין יתר הפריטים שעמדו למכירה פומבית ב"כריסטי'ס" ביוני היה רב המכר הראשון באמריקה שנכתב על ידי אישה, רומן המרגלים האמריקאי הראשון, ומהדורות ראשונות של כמה מהספרים האמריקאיים הקאנוניים, דוגמת נתניאל הות'ורן, הרמן מלוויל ואדגר אלן פו.

בכמה יימכר עזבונו של סולן להקת "קווין"?
אספנים מנסים לצוד את היצירה "פרינס" של אנדי וורהול
בכמה נמכר אוסף האמנות הנדיר של אחד מטייקוני המדיה הגדולים בארה"ב

בכריסטי'ס בניו יורק מכרו יותר מ־300 יצירות ספרותיות נדירות וכמה פריטים מהספרייה של ברוס ליסמן, לשעבר בכיר בבנק "בר סטרנס" שקרס ב-2008: מכתבים, עותקים מוערים ומהדורות מוקדמות של ספרי הארייט ביצ'ר סטואו, מחברת "אוהל הדוד תום", וושינגטון אירווינג, מחבר "האגדה על סליפי הולו", וולט ויטמן, מחבר ספר השירים "עלי עשב", ופיליס וויטלי, המשוררת האפריקאית-אמריקאית הראשונה ששיריה פורסמו - כולם מחשובי הכותבים האמריקאיים.

דור המילניאלז מגלה את שוק הספרים הנדירים

ליסמן ידוע בכך שאסף ספרים המשרטטים את הקאנון הספרותי של ארה"ב, ממלחמת העצמאות האמריקאית עד 1900. הספרות האמריקאית, שלא כמו התנ"ך בעברית שנמכר ב־38.1 מיליון דולר או החוקה האמריקאית שנמכרה ב־43 מיליון דולר, לעתים רחוקות מגיעה לסכומים של שבע ספרות. פריטיו של ליסמן הוערכו ב־3 מיליון ל־5 מיליון דולר.

מגיפת הקורונה הציתה בקרב אספנים צעירים התעניינות מחודשת ביצירות ספרותיות נדירות, ומוכרי ספרים עקבו מקרוב אחר פריטיו של ליסמן. הוא נחשב כמי שמחזיק ב"אוסף הטוב ביותר של ספרות אמריקאית מוקדמת שמגיע לשוק מזה דור", אומרת מומחית הספרים של כריסטי'ס כריסטינה גייגר.

זרם קונים בני דור המילניאלז שנכנסים כעת לשוק הספרים הנדירים התמקדו תחילה בסופרים טרנסצנדנטליים דוגמת ראלף וולדו אמרסון והנרי דייוויד ת'ורו, אומרת גייגר, אך כעת הם מתחילים להתפרש החוצה.

אוצר שהוא גם תרבותי וגם משפחתי

בין יתר הפריטים של ליסמן שהוצעו למכירה בכריסטי'ס: מהדורה ראשונה של ספר השירים "עלי עשב", יצירת המופת שכתב וולט ויטמן ופורסמה ב־1885. לעותק של ליסמן מצורף מכתב שראלף וולדו אמרסון כתב לויטמן, בו הביע את התלהבותו מהספר ובירך את המשורר הצעיר "על תחילתה של קריירה גדולה". ויטמן הדפיס והפיץ את מכתב התמיכה של אמרסון ככלי שיווקי, והספר יחד עם העתק המכתב הוערכו יחדיו ב־200 אלף דולר.

עוד פריט שעמד למכירה הוא עותק מ־1807 של ירחון בשם "סלמגונדי", בו וושינגטון אירווינג תיאר באופן סאטירי את החברה הגבוהה בניו יורק. באחד הסיפורים שהתפרסמו בגיליון ה־17 של הירחון אירווינג כינה את ניו יורק בשם "גותהם". גיליון זה הוערך בכריסטי'ס ב־40 אלף דולר. הוא ארוז בעטיפתו המקורית - הוא אינו תפור בכריכת עור - משום שלחלק מהמו"לים האמריקאים במאה ה־19 לא היה כסף לכך.

אליסון הות'ורן דמינג, הנינה רבא־רבא של נתניאל הות'ורן, מחבר הספר "אות השני", אומרת שזה ממש "העיף לה את המוח" כשראתה שהמכירה של כריסטי'ס כוללת את יצירת המופת מ־1850 שכתב קרוב משפחתה (בגרסת העתק שמש), בצירוף תיקוניו בכתב יד.

דמינג, מורה לכתיבה יצירתית בדימוס באוניברסיטת אריזונה, לא יכלה להגיע למכירה, אבל היא עקבה אחריה בסטרימינג. היא אמרה שלמשפחה המורחבת שלה יש מעט פריטים של הות'ורן. הסופר סבל מקשיים כלכליים ולא ידוע לאן התגלגלו יצירותיו לאחר מותו.

הות'ורן שרף את כתב היד של "אות השני", למעט העמוד הראשון והתוכן, שכיום נמצאים בספריית מורגן בניו יורק. שאר העמודים נעלמו. מה שהופך את העתק השמש ל"אוצר תרבותי, לא רק אוצר משפחתי", אומרת דמינג.

ליסמן שבר את שיא המכירות הפומביות של נתניאל הות'ורן: ב־2004 הוא שילם לכריסטי'ס כחצי מיליון דולר עבור העתק השמש. במכירה הנוכחית הוא שאף שהוא יימכר ב־600 אלף דולר, עליית מחירים קטנה שנועדה למשוך קונים, כך נמסר מבית המכירות.

יריד הספרים ששינה את חייו של האספן

כשגדל בברלינגטון, וורמונט, ליסמן נהג להניח ערמות של ספרים ליד מיטתו. אביו, מוכר בגדים שהפך אחר כך למורה, עודד את ילדיו לקרוא יצירות קלאסיות מהמאה ה־19, מספר ליסמן.

עד 1988, עבד ליסמן כמנהל חטיבת המניות בבר סטרנס. יום אחד הוא נכנס ליריד ספרים. מוקדם יותר באותו יום צבע את אחד החדרים בביתו, וכתמי צבע עדיין קישטו את בגדיו כשסייר בין הדוכנים. מעטים הסוחרים שהקדישו לו תשומת לב. "נראיתי כמו השרת", אמר.

אבל זה לא הפריע לו לשאול שאלות. בשנים הבאות החל לרכוש עותקים מוקדמים של יצירות, ביניהן של ג'יימס פנימור קופר, שכתב את "אחרון המוהיקנים". בהתחלה לא הייתה לו תוכנית סדורה, אלא שב־1990 הוא נכח במכירת הספרייה של הנרי ברדלי מרטין, אספן ספרים אמריקאי נודע, והבין את הפוטנציאל הגלום בהתמקדות בספרות אמריקאית מוקדמת. "זה הכין אותי להמשך", אומר ליסמן.

במהלך השנים שאחרי, הוא רצה לאסוף בעיקר יצירות "נדירות באופן בלתי אפשרי". הוא צבר עשרות יצירות של סופרים מוכרים דוגמת נתניאל הות'ורן, אבל גם עבודות פחות מוכרות, כמו "נסיך פרתיה", המחזה מ־1765 שכתב תומס גודפרי, שהוערך על ידי כריסטי'ס ב־1,000 דולר.

ליסמן הציע למכירה גם עותק של רומן המרגלים האמריקאי הראשון, "המרגל מאלג'יריה בפנסילבניה" שכתב פיטר מרקו. הספר מ־1787 מגולל את הרפתקאותיו של סוכן חשאי צפון אפריקאי המגיע לארה"ב ובסופו של דבר מאמץ את החלום האמריקאי ושולח הביתה תיאורים זוהרים של ארה"ב. הספר הוערך על ידי כריסטי'ס ב־10,000 דולר.

ספר נדיר במצב טוב הוא שורד אמיתי

פריטי ליסמן כוללים גם ספרות נשים נדירה. רבות מהכותבות היו חייבות לאמץ שמות עט גבריים ולנווט את דרכן בתקופה בה לא היו קיימים חוקי הגנה על זכויות יוצרים. ליסמן אומר שהוא למד להעריך את סוזנה רוסון, שספרה "שרלוט: סיפור של אמת" מ־1794 נחשב לרב המכר האמריקאי הראשון שכתבה אישה.

עותק מהמהדורה הראשונה של הספר, מספרייתו של ליסמן, הוערך על ידי כריסטי'ס בכ־12 אלף דולר. "רבי מכר עברו הרבה ידיים, ומוציאים לאור לעתים שינו את סוף הספרים בלי לומר דבר למחברים", אומר ליסמן. "אז כשאתה מוצא ספר טוב ממהדורה מוקדמת, מדובר בשורד אמיתי". הוא אומר שהיה קשה לו להיפרד מספריו. ביום שאנשי כריסטי'ס הגיעו לביתו בורמונט כדי לקטלג את ספרייתו לקראת המכירה, רומן נדיר מתחילת המאה ה־19 הגיע אליו בדואר. את האחד הזה, הוא אומר, הוא החליט לשמור.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: היינו קרובים לעסקה, ההצהרות של נתניהו הקשיחו עמדות בחמאס

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?