גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשכחו מתשע עד חמש: הכירו את המודל שעשוי להחליף את יום העבודה המסורתי

זמן קצר לאחר שפרצה הקורונה, במיקרוסופט גילו כי הפרודוקטיביות של המשתמשים בתוכנת התקשורת הארגונית, טימס, עלתה בערב, והחליטו לבחון את התופעה ● המסקנה הייתה ברורה: יעילות העובדים גוברת לפני השינה ● מהן הסיבות לכך, והאם המודל יכול לעבוד בישראל?

יעילות העובדים גוברת לפני השינה? / צילום: Shutterstock
יעילות העובדים גוברת לפני השינה? / צילום: Shutterstock

בשנים האחרונות הגיחו לחיינו תופעות, מודלים ופיילוטים שונים במטרה לשפר את רווחת העובדים, וכמובן את היעילות שלהם בעבודה. זמן קצר לאחר שפרצה מגפת הקורונה ברחבי העולם ואנשים רבים עברו לעבוד מהבית, במיקרוסופט זיהו כי הפרודוקטיביות של המשתמשים בתוכנת התקשורת הארגונית, טימס, עלתה דווקא בערב, בין השעות 18:00 ל־20:00. בענקית הטכנולוגיה בחנו את התופעה לעומק, והגיעו למסקנה החד־משמעית: היעילות של העובדים גוברת בסמוך לשעות השינה.

למה כל כך קשה לנו לבקש עזרה, ואיך נוכל לשנות את זה?
אלו השאלות שאסור לשאול אתכם בריאיון עבודה

"מיקרוסופט שמו לב שנוצר 'שיא שלישי' של עבודה במהלך היום", מסבירה עינב לביא, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת בדיקות התוכנה קווליטסט, ויועצת לסטארט־אפים וקרנות השקעה פרטיות. "הגמישות הביאה לכך שעובדים החלו לעבוד בערב ולהיות יותר פרודוקטיביים בשעות אלה. במיקרוסופט לא כל כך ידעו להסביר למה זה קורה, בין אם בגלל הצורך לטפל בילדים, שלרוב מגיע בשעות הצהריים ודוחה את המטלות לערב, או בגלל הבדלי השעות בין המדינות".

האם המודל עשוי לעבוד גם בארץ?

גם במדינת ישראל השפעת העבודה ההיברידית הביאה לשיאי פרודוקטיביות חדשים בעבודה, שמערערים את המודל המוכר של עבודה בשעות המסורתיות.

רוני שניצר, סמנכ"לית אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד העבודה, מסבירה שאמנם עדיין לא נאספו נתונים רשמיים באשר לשיאי העבודה החדשים, אך בארץ נצפו שתי מגמות שמעידות על שחיקה בשעות העבודה המסורתיות. "המודל של 9:00־17:00 בהחלט מתערער", היא אומרת. "הנתונים שאספנו מצביעים על עלייה משמעותית בשעות העבודה מהבית, וכן על מגמה של יותר ויותר אנשים שמשלבים בין עבודה שכירה לעצמאית".

כפי שמסבירה שניצר, מנתוני דוח שוק העבודה לשנת 2022 של משרד העבודה, עולה כי שיעור שעות העבודה מהבית עומד על מעל 50% בקרב כלל האוכלוסיות שנבדקו. מדובר בעלייה בהשוואה לשנים קודמות.

ד"ר אבי שניידר, חוקר ארגונים ושוק העבודה בבית הספר למדעי ההתנהגות במכללה למינהל, סבור שישראל היא מקרה בוחן מעניין לבחינת אפקטיביות בעבודה תחת תנאים לא שגרתיים. לדבריו, מחקרים שבוצעו בארץ מצביעים על כך ששירות מילואים למשל, מעודד תפוקה, בדומה ליציאה מהשגרה בעקבות חופשה, ובכך גוברת התפוקה של העובדים. "הפוקוס עובר לתפוקות ולא לשעות העבודה", הוא מסביר. "אנחנו עדים לעוד שלב במעבר לעולם העבודה הפוסט־ארגוני ועולם העבודה הפוסט־מודרני, שלא נשמע לכללים והמבנים שנקבעו בעבר".

"העולם השתנה. אתה חי גם כשאתה עובד"

"החוקים שנקבעו בעולם העבודה של המאה ה־19 וה־20, לא אפשרו לבדוק את הפרודקטיביות של אנשים לפני השינה", מסביר ד"ר שניידר. "עולם העבודה המודרני השתנה. מדובר בעוד פרמטר שמפרק את המבנים הישנים. אין work-life balance, אתה חי גם כשאתה עובד. הורים דואגים לילדים בשעות העבודה וגם לוקחים אותם לגן השעשועים במקביל. העבודה הופכת להיות ברצף ולא דיכוטומיה".

טלי שם טוב, מנכ"לית ובעלי חברות הטכנולוגיה SppedValue ,CodeValue ו־WellDone, מסכימה עם אמירה זו. "היום אנשים יכולים להוציא את הילדים מהמסגרות ואחרי זה לחזור לעבוד. יש אפקטיביות שונה במהלך שעות היום. עם זאת, מנהלים רבים דווקא החליטו להחזיר אותם למשרדים, בעקבות היתרונות הברורים של העבודה מהמשרד, שגם היא מגבירה אפקטיביות בתחומים מסוימים".

האם החסרונות גוברים על היתרונות?

שיא הפרודוקטיביות השלישי של יום העבודה עלול לגבות גם מחיר מעובדים. הגבולות בין שעות המשרד לשעות האישיות מטשטשים, כשבמקביל המשימות נותרו כשהיו. פעמים רבות, מצב זה מגביר את הלחץ והשחיקה. כמו כן, האמון בין המעסיק לעובד עומד למבחן, שכן קיים קושי לעקוב אחר שעות העבודה של העובד בביתו מבלי לפגוע בפרטיותו.

"כשאתה לא עובד בין 09:00 ל־17:00, העבודה גם גולשת לשעות אחר הצהריים, הערב וסופי השבוע", אומרת מיכל דן הראל, מנכ"לית Manpower ישראל, חברת ההשמה וכוח האדם. "הגמישות פועלת לשני הכיוונים. כאשר פועלים ללא מסגרת אין גבולות לטוב ולרע. זה מאוד תלוי באופי האדם, אבל לתפיסתי, עבור רוב העובדים, עבודה בשעות לא שגרתיות או קבועות עלולה דווקא להגביר את הלחץ שנלווים לעבודה".

אז האם החסרונות עולים על היתרונות? לא בהכרח. הראל טייב מנכ"ל eTeacher, חברת אדטק, דווקא מאמין שמדובר בשינוי מבורך. "המנהלים והעובדים נמצאים במצב רגוע יותר כשהם יודעים שכל המשימות מטופלות. כל היום יותר רגוע", הוא אומר. ד"ר שניידר מהמכללה למינהל מוסיף: "מחקרים מראים שעובדים רבים יצירתיים יותר בשעות שאינן שגרתיות לעבודה השוטפת. יש יתרון מהותי עבור המנהלים".

"ממש כמו בגן משחקים"

היתרונות של עבודה גמישה הם ברורים למעסיקים ולעובדים כאחד. אבל איך ניתן לנהל ביעילות את שעות העבודה? לדברי שניידר, על המנהלים לייצר "וורק גראונד", כלומר סביבת עבודה מתאימה לעובדים שיש בה את כל האלמנטים הדרושים להצלחתם, והם אלו שינווטו בה כרצונם. "ארגונים צריכים לתת כלים, משאבים, ידע ומרחב - ממש כמו בגן משחקים. כך הם יעבדו בו איך שירצו. המנהל צריך להיות בבקרה שהכול עובד כשורה". שניידר סבור כי יש לשנות את תפיסות השליטה מבקרה על תהליכים לבקרה על תוצאות.

"כמעסיקים, חשוב שנעזור לעובדים למצוא את האיזון", אומרת לביא מקווליטסט. לדבריה, יש כמה דרכים לעשות זאת: ראשית, לבחון את שעות העבודה של העובדים ולהקפיד על מדיניות ברורה לגבי העבודה בערב. כך, שאם העובד מעדיף לעבוד בערב, חשוב לבקר פחות את פעילותו במהלך היום.

שנית, שימוש בכלים לניהול משימות: ייתכן שעובדים לא יודעים לנהל את הזמן והמשימות שלהם בצורה אפקטיבית, ולכן עובדים בשעות לא ריאליות. מתן כלים לאותם עובדים, יעניקו תמונה ברורה ויאפשרו למנהלים לסייע לעובד לתעדף משימות, ולמנוע ממנו לעבוד בשעות מאוחרות.

שלישית, יש להפחית את מספר הפגישות שמתקיימות במהלך כל יום. ריבוי פגישות גוזל זמן עבודה אפקטיבי וקריטי, ולכן עובדים נאלצים לעבוד מאוחר כדי לסיים את המשימות שהוטלו עליהם. חלק מהחברות מגבילות פגישות רק ליומיים־שלושה בשבוע, כדי לשמור על איזון.

עוד כתבות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה