גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בפחות מ־200 אלף שקל: המכוניות החשמליות שנמצאות מעבר לפינה

הזינוק בביקוש לרכב חשמלי צפוי לפגוש בקרוב גידול משמעותי לא פחות בהיצע הדגמים שיתחרו על מרכז הכובד של השוק - טווח המחירים מתחת ל־200 אלף שקל ● מדריך לשחקנים שצפויים להגיע לישראל עד סוף השנה - לפני שייסגר חלון ההזדמנויות של המיסוי הנמוך (יחסית)

בפחות מ־200 אלף שקל: וולבו EX30, טסלה 3, דונגפנג FORTHING, BYD DOLPHIN, NETA U / צילומים: יח''צ
בפחות מ־200 אלף שקל: וולבו EX30, טסלה 3, דונגפנג FORTHING, BYD DOLPHIN, NETA U / צילומים: יח''צ

 

פלח הרכב החשמלי היה בשנתיים האחרונות "הכוכב הזוהר" של שוק הרכב הישראלי. הפלח צמח ביותר מ־200% לשנה בממוצע ושילש כמעט את החדירה במונחי נתח שוק. אבל נראה, שזו רק ההתחלה. הענף נערך כיום לקפיצת מדרגה נוספת, שנובעת הן מעלייה מהירה בביקוש לרכב חשמלי והן מהרחבת ההיצע.

יבואני הרכב החשמלי בדילמה: להמר על כל הקופה או להמתין לוודאות
המותג הסיני NETA ייכנס לישראל עד סוף השנה עם קרוס־אובר חשמלי
ב.מ.וו IX1: חשמלי, מפואר ועומד בציפיות

מצד הביקוש ניתן לראות כיום הצטרפות מואצת של לקוחות פרטיים ומוסדיים, שעד כה העדיפו "לשבת על הגדר" במעבר מבנזין לחשמל. את התופעה מובילים ציי רכב גדולים, שבעבר אפשרו לעובדים לבחור ברכב חשמלי בנוסח "ירצו ייקחו", אבל כיום מעודדים אותם אקטיבית לעבור לחשמל באמצעות סבסוד של עלות הליסינג החודשית והטבות נוספות.

הביקוש המואץ צפוי לפגוש ברבעון האחרון של 2023 גל של דגמים חדשים, מתוצרת מותגים שחלקם חדשים ללקוח הישראלי. רובם מכוונים אל טווח המחיר השיווקי־פסיכולוגי של "פחות מ־200 אלף שקל", שבו התרכזו בשנה החולפת כמעט 85% ממכירות הרכב החשמלי בישראל. בעיקר בשני דגמים מובילים - ATTO3 של BYD וגיאומטרי C של GEELY.

חלק מהדגמים החדשים עשויים למתוח כלפי מטה את גבול המחיר התחתון של הפלח, שנמצא כיום בסביבות 140 אלף שקל. אחרים מכוונים לחלק העליון של 170־190 אלף שקל אבל ינסו לנגוס במובילי השוק באמצעות טווח גדול במיוחד, אבזור/מרחב משודרגים או סטטוס משודרג. וכולם נמצאים כיום במרוץ קדחתני להגיע לישראל לפני שהמיסוי הנמוך (יחסית) יזנק מ־20% ל־35% בינואר 2024. הנה כמה מהשחקנים החדשים שבדרך.

NETA U: מותג עם פוטנציאל להפתעה

חברת HOZON הסינית ביצעה את פריצת הדרך שלה בסין בשלוש השנים האחרונות עם ליין של כלי רכב חשמליים מודרניים מפיתוח תחת שם המותג NETA. ישראל עתידה להיות שוק היצוא הראשון של המותג בגוש התקינה האירופית, כאשר בשלב הראשון צפוי להגיע לארץ הקרוס־אובר החשמלי NETA U, שיתחרה מול מובילי השוק מבית BYD ו־GEELY.

hozon neta / צילום: יח''צ

זהו רכב מרווח באורך 4.53 מ', שניצב על בסיס גלגלים באורך 2.77 מ'. הרכב מצויד במנוע בודד בהספק כ-204 כ"ס, ובסין הוא עם סוללות בקיבולת של כ־72 קילוואט־שעה וטווח משוער של עד כ־420 ק"מ בתקן האירופי או בקיבולת 82 קילוואט־שעה וטווח משוער של כ־500 ק"מ. עדיין לא ידוע מה הטווח של הגרסה האירופית.

בשלב הראשון הרכב יגיע עם תקינה אירופית לסדרות קטנות, שהיבוא שלה מוגבל בישראל לכ־400 יחידות בשנה. כך שפוטנציאל החדירה של הרכב מוגבל עד שיקבל תקינה מלאה. אפשר לצפות למחיר של בין כ־150 ל־170 אלף שקל בהתאם לגרסה ולטווח.

דונגפנג FORTHING: מכוון למרכז הטבלה

הכניסה הראשונה של קבוצת UMI לפלח הרכב החשמלי הפרטי בישראל תחל השנה עם הקרוס־אובר של המותג Forthing מבית חברת הענק דונגפנג. גם הרכב הזה יגיע בשלב הראשון לישראל בתקינה לסדרות קטנות וסביר להניח, שהכמויות המותרות ליבוא ייספגו די מהר בשוק.

Dongfeng Forthing Leiting / צילום: יח''צ

המפרט של הקרוס־אובר תואם את מרכז השוק עם אורך של 4.6 מ' ובסיס גלגלים באורך 2.71 מ'. הוא מצויד במנוע וסוללה מתוצרת BYD ומפרט ההנעה בתקינה האירופית עדיין לא ידוע אבל בסין הוא קיים עם סוללה מאסיבית בקיבולת של 86 קילוואט־שעה, שעשויה להניב טווח של מעל 500 ק"מ ב־WLTP. עדיין לא ברור גם מה המפרט הבטיחותי שלו. גם כאן, סביר להניח שהוא ימוצב בקצה העליון של קשת המחירים העיקרית, עם מחיר של כ־160־170 אלף שקל.

וולבו EX30: פרמיום במחיר מעניין

קרוס־אובר חשמלי של וולבו בפחות מ־200 אלף שקל? יש חיה כזו, קוראים לה EX-30, ולמרות שהיא פותחה על ידי וולבו בשוודיה היא חולקת מכללים עם קבוצת GEELY הסינית, בעלת הבית של וולבו, ואף תגיע אלינו מסין.

זהו רכב קומפקטי עם אורך של 4.23 מ' בלבד, בסיס גלגלים באורך 2.65 מ' ותא מטען של 318 ליטר. יש לו מפרט הנעה מתקדם עם סוללה של 70 קילוואט בגרסת הטווח הארוך, שמשיגה טווח של עד 480 ק"מ ב-WLTP ותומכת בטעינה בקצב של עד 150 קילוואט. הגרסה הזו מצוידת במנוע בודד אבל בהספק מכובד של 272 כ"ס והיא מאיצה מאפס ל־100 ב-5.3 שניות.

Volvo EX30 / צילום: יח''צ

כצפוי מוולבו יש ל־EX חבילה בטיחותית מתקדמת מאד. למרות המיתוג היוקרתי, המחירים מפתיעים. בגרמניה, למשל, הגרסה הזו מתחילה בכ־2,000 אירו פחות מה־ATTO של BYD. לא בטוח מה יהיה התמחור בישראל אבל אפשר לצפות למחיר חדירה של פחות מ־200 אלף שקל.

BYD DOLPHIN: לא מפחד מכרישים

המותג BYD הפך תוך פחות משנתיים משם אלמוני למותג המוביל בפלח הרכב החשמלי הצומח של ישראל ולדגם הנמכר ביותר בכלל. להצלחה אחראי בעיקר הקרוס־אובר ATTO3, שעיצובו וממדיו כאילו נתפרו על הקונצנזוס הישראל. החל מהחודש תנסה היבואנית להרחיב את ההצלחה גם לדגם "דולפין", שמתאפיין בעיצוב האצ'בק ופונה לפלח קומפקטי וזול יותר אבל עדיין מציע את המפרט העשיר ואת הטווח השימושי, שהפכו את אחיו הגדול ללהיט.

DOLPHIN / צילום: יח''צ

אורכו של הרכב כ־4.29 מ', גובהו 1.57 מ' והוא ניצב על בסיס גלגלים באורך של 2.7 מ' ומציע תא מטען בנפח 345 ליטר. מערכת ההנעה כוללת מנוע קדמי בהספק 204 כ"ס וסוללה של 62 קילוואט־שעה, שמספקת טווח מוצהר של עד 427 ק"מ בתקן WLTP.

המחיר מתחיל בכ־142 אלף שקל ומגיע לכ־148 אלף לגרסה הבכירה. בקנה מסתתרות גרסאות נוספות של הרכב כולל גרסה עם טווח והספק מופחתים אבל מחיר פוטנציאלי, שיכול לשבור מלמטה את מחסום ה־130 אלף.

טסלה 3: דור חדש בדרך

לאחר חיתוך המחירים של המותג בתחילת השנה חזר מודל 3 הפופולרי של טסלה למחיר של פחות מ־200 אלף שקל לגרסת הבסיס. מי שיתעקש לחפש יוכל למצוא מציאות אפילו יותר זולות במלאי של החברה בישראל.

טסלה 3 / צילום: יח''צ

אלא שהדגם הוותיק צפוי לעבור ממש בקרוב את מקצה השיפורים המשמעותי ביותר שלו עד היום והשאלה הגדולה היא מה יקרה למחיר. האם ההוזלה העמוקה במחיר הדגם ב־2023 נועדה רק לגלגל מלאים לפני סוף הדרך של המודל, או שמדיניות המחירים תעבור כמות שהיא גם לדגם המחודש והמשופר טכנולוגיות וחיצונית.

אם אכן תשמר טסלה את המחיר הנוכחי, סביר להניח שסדרה 3 המחודשת תבצע קפיצת מדרגה משמעותית בכל הנוגע לתמורה־למחיר. בפחות מ־200 אלף שקל לדגם הבסיס היא תציב תחרות לא קלה למותגים הסינים ותבצע "קאמבק" רציני במכירות.

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?