גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפרשות גדלו, הציבור בורח מהעו"ש, ובנק הפועלים מזהיר: "הגידול המהיר בהכנסות מריבית מוצה"

הפועלים ודיסקונט פרסמו את הדוחות לרבעון השני, שהראו עלייה של עשרות אחוזים בהפרשות להפסדי אשראי ● הבנקים הפרישו 223 מיליון שקל בגין לקוחות פרטניים, מספרים שלא נראו זה כמה רבעונים ● במקביל, הציבור הסיט בתוך חצי שנה 108 מיליארד שקל מהעו"ש, וצפוי להרוויח מכך 8 מיליארד שקל בשנה

עלייה של עשרות אחוזים בהפרשות להפסדי אשראי בדוחות דיסקונט והפועלים / צילומים: איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עלייה של עשרות אחוזים בהפרשות להפסדי אשראי בדוחות דיסקונט והפועלים / צילומים: איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתחיל מהשורה התחתונה: שני הבנקים הגדולים שפרסמו את דוחותיהם הכספיים לרבעון השני של השנה - הפועלים ודיסקונט, רשמו רווחי עתק וסוגרים חצי שנה חלומית. הפועלים  הציג רווח של 1.9 מיליארד שקל, עלייה של 43% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ובמחצית הראשונה זינק הרווח ב־31% לכדי 3.93 מיליארד שקל. בדיסקונט , הרווח הרבעוני עלה ב־75% לכ־1.2 מיליארד שקל, ובמחצית הוא כבר נושק ל־2.5 מיליארד שקל, 48% יותר מבתקופה המקבילה ב־2022.

בנק הפועלים מציג: רווח של 1.9 מיליארד שקל ברבעון השני 
למרות זינוק בהוצאות להפסדי אשראי: הרווח הנקי של דיסקונט קפץ ב-75% 

עם זאת, מדובר על רווחים קטנים יותר מאלו שהושגו ברבעון הראשון של השנה, והקיטון מתבטא גם בירידה בתשואה להון שרשמו, כשהפועלים יורד מ־17% ברבעון הראשון ל־15.8% בשני, ודיסקונט ירד מ־20.1% ל־18%.

אלו 4 הנקודות שבלטו בדוחות הבנקים שפרסמו את התוצאות הרבעוניות ביום שני.

זינוק בהפרשות לאשראי פרטני

הסוגיה העיקרית שהביאה לעצירת המגמה שבה הבנקים שוברים מדי רבעון את שיאי הרווחיות היא הגידול בהפרשות להפסדי אשראי. מדובר בכריות ביטחון שהבנקים שומרים למקרה שהלווים לא יוכלו לעמוד בהתחייבויותיהם, וברבעון השני של השנה הפרשות אלו זינקו משמעותית, גם ביחס לרבעון הראשון של השנה ובעיקר ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

למעשה, הבנקים הפנימו את המסר שהועבר להם בפגישה שהתקיימה בתחילת החודש שעבר עם סגן המפקח על הבנקים, אור סופר, שעליה דווח לראשונה בגלובס. בפגישה, אותה הגדיר גורם במערכת הבנקאית כ"שיחה רצינית", אמר סופר לנציגי הבנקים כי הוא מצפה מהם להתאים את ההפרשות למצב במשק.

ואכן, בנק הפועלים רשם ברבעון השני הפרשות בסעיף זה בסכום של 579 מיליון שקל, יותר מפי 6 לעומת הרבעון המקביל ויותר מפי שלושה לעומת הרבעון הראשון של השנה. בדיסקונט הפרישו ברבעון הנוכחי 312 מיליון שקל, פי 2.5 מהרבעון המקביל ועלייה של 50% מהרבעון הקודם.

נשאלת השאלה אם בבנקים ביצעו גידול כה משמעותי בהפרשות בשל לחץ מצד בנק ישראל, או שהצעד ננקט על רקע תחושות אמיתיות שההאטה במשק בשילוב הריבית הגבוהה תביא, או שכבר מביאה, לקושי מצד לווים להחזיר הלוואות. אולי מדובר בכלל בניסיון להפחית בביקורת שמוטחת בהם בשל הרווחים הגבוהים.

נראה כי התשובה לכך נעוצה לא בגובה ההפרשה הכוללת, אלא בגידול המשמעותי בהפרשות הפרטניות שביצעו שני הבנקים, כלומר בהפרשות המיועדות לכסות חובות של לווים ספציפיים, שהבנק סיווג במהלך הרבעון ככאלו שעשויים להיקלע לקשיים. בנק הפועלים רשם הפרשות פרטניות ברבעון השני בהיקף של 113 מיליון שקל, בגין שניים או שלושה לקוחות שעברו להשגחה פרטנית של המחלקה המסחרית, ואילו דיסקונט הפריש 110 מיליון שקל בגין מספר מצומצם של לקוחות. לשם השוואה, ברבעון המקביל אשתקד הפועלים רשם גבייה של 8 מיליון שקל מלקוחות ספציפיים, ואילו דיסקונט 35 מיליון שקל, כך שנראה כי יש כאן כבר חשש אמיתי לכשלי אשראי.

 

האטה במתן אשראי חדש

לגידול בהפרשות יש להוסיף גם את ההאטה שרשמו הבנקים במתן האשראי החדש, בעיקר למשקי הבית ולעסקים הקטנים. סקטורים אלו אולי לא לוקחים פחות אשראי באופן מהותי ביחס לרבעונים הקודמים, אבל בהחלט מנצלים רזרבות או פודים חסכונות דוגמת קרנות השתלמות לטובת פירעון הלוואות קיימות, שהתייקרו משמעותית מאז החלה הריבית לטפס.

כך נראה שתחום האשראי שצמח בשיעורים ניכרים במשך כמעט שנתיים מאז היציאה מהקורונה, חווה האטה, ולראיה תיק האשראי של הפועלים צמח בכ־1.5%, ושל דיסקונט בפחות מ־3% ברבעון השני.

"הענף שהבנקים צריכים לחשוש ממנו הוא הנדל"ן - גם מפני לווים בינוניים וגם לווים גדולים, בעיקר אלו שקנו קרקעות ולא צפויים לראות מהן תזרים בתקופה הקרובה", אמרו במערכת הבנקאית. "צריך לזכור גם שהביקוש ירד מצד מי שרוצה לרכוש נכסי נדל"ן, ומהצד השני עלויות המימון של הקבלנים והיזמים גדלו, כך שהסיכון של הסקטור עלה".

כאן נציין כי לאורך השנים דיסקונט לא נטה להיות הרפתקני כמו שני הבנקים הגדולים יותר, לאומי והפועלים. גם הפועלים הפחית בחודשים האחרונים את חלקו של הנדל"ן בתיק האשראי שלו, והגידול באשראי מגיע מסקטורים מסחריים אחרים.

הציבור נמלט מהעו"ש

מקור נוסף לירידה בתשואה להון של הבנקים היא ההבנה בציבור שעליית הריבית לא רק ייקרה את העלויות של המשכנתאות וההלוואות האחרות, אלא גם יכולה להוות מקור רווח עבורם, הלקוחות. הבנקים ספגו, ובצדק, ביקורת נוקבת מהציבור ומצד פוליטיקאים על הגלגול החלקי והאיטי של עליית הריבית של בנק ישראל לפיקדונות, אך נראה כי הציבור הפנים היטב שהתנאים השתנו.

נתוני בנק ישראל שפורסמו השבוע מגלים כי מתחילת השנה הסיט הציבור יותר מ־108 מיליארד שקל מחשבונות עו"ש לחשבונות שנושאים ריבית, כלומר בקצב שנתי של כמעט 220 מיליארד שקל. בהנחה זהירה שהפער בין הריבית שהציבור יקבל על הפיקדונות אליהם הוסטו הכספים לבין עו"ש שאינו נושא ריבית יעמוד על כ־4% לשנה, מדובר על תוספת לציבור של כ־8 מיליארד שקל בשנה, שייגרעו מהכנסות המערכת הבנקאית.

לפי שעה הבנקים עדיין שומרים על רווחיות גבוהה מאוד כתוצאה מסביבת הריבית הגבוהה. הפועלים רשם הכנסות מריבית נטו של 4.3 מיליארד שקל ברבעון השני ודיסקונט של כ־3 מיליארד שקל. אולם בשני הבנקים צופים שינוי מגמה כבר ברבעונים הקרובים.

"זו תהיה מגמה שתראה ששיא הרווחיות מאחורי הבנקים והשאלה היא באיזו עוצמה תורגש הירידה", אומר גורם במערכת. "כאשר השוק לא יכול לצמוח (באשראי, ר"ו), ויש מעבר של לקוחות מעו"ש לפיקדונות נושאי ריבית, ברור לחלוטין שתהיה שחיקה קדימה".

רוח דומה עולה גם מהדוחות של בנק הפועלים. "להערכת הבנק ובכפוף לצפי הנוכחי לשינויים עתידיים בשיעורי הריבית... הווקטורים אשר תמכו בגידול מהיר של הכנסות מריבית נטו הגיעו כדי מיצוי ואף עשויים להתהפך בתקופה הקרובה ולהשפיע לשלילה על הכנסות הריבית נטו, בהשוואה לרמתן הנוכחית", נכתב בדוח של הבנק.

עד כמה מהיר השינוי הזה יורגש בדוחות? "הריבית ברבעון השני עדיין עלתה, גם אם לא בקצב של הרבעונים הקודמים. הריבית הממוצעת עמדה ברבעון השני על 4.58% והיום היא עומדת על 4.75%. כך שיש עדיין פער שהמערכת הבנקאית יכול להנות ממנו ברבעון השלישי. אם היא לא תמשיך לעלות אז אכן תהיה שחיקה בהכנסות מריבית אבל היא תהיה איטית", הסביר גורם אחר במערכת.

מס רווחי היתר על הפרק?

לפי דיווחים, באוצר טרם התרשמו מהצעדים שנקטו הבנקים לטובת הציבור בעקבות הלחץ של נגיד בנק ישראל, שיתבטאו בין היתר באותם 8 מיליארד שקל שצפויים לעבור לציבור שהעביר את כספי העו"ש לפיקדונות. לכן, נראה כי חקיקה שנועדה להצר את רווחי הבנקים לא הוסרה מסדר היום.

בבנק הפועלים לדוגמה התייחסו לרשימה של יוזמות רגולטוריות שעלו בשנים האחרונות וביתר שאת בחודשים האחרונים, שעניינן בעיקר הגברת התחרות במערכת הבנקאית, אשר חלקן עוסק בהתערבות ישירה במחירים ובריביות במערכת הבנקאית.

בין ההצעות והצעדים המוצעים נכללים כוונות משרד האוצר להטיל מס רווחי יתר; הודעת רשות התחרות בדבר אפשרות הכרזה על בנקים כקבוצת ריכוז; מתן הוראות בנושא הצעת משרד האוצר ליצירת פיקדון ברירת מחדל; התערבות חקיקתית ישירה בריביות פיקדונות, עו"ש ומשכנתאות באמצעות הגשת הצעות חוק פרטיות; טיוטת תיקוני חקיקה שרשות ניירות־ערך מציעה לגבי הוצאת קרנות כספיות מחוק הייעוץ ויצירת קרנות כספיות הדומות במאפייניהן לפיקדונות.

"היוזמות והמגמות הרגולטוריות עשויות להשפיע לרעה על המערכת הבנקאית ובכלל זה על הבנק. בשלב זה מוקדם להעריך את ההשפעות של שינויים אלה על הבנק, ככל שיתרחשו. כמו־כן, ייתכן כי השפעות אלו לא יהיו מיידיות, אלא השפעות איטיות ומתמשכות לאורך זמן, שתגזרנה מתהליכי השינוי ההדרגתי בסביבת הבנק (לקוחותיו, שחקנים בשוק וכדומה), לצד היערכות הדרגתית של הבנק להתאמות הדרושות בפעילותו", כתבו בבנק הפועלים.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו