גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התביעה הנגזרת הפכה לכלי סחיטה ועושק

לא ניתן להתעלם מהתופעה של הגשת תביעות נגזרות מופרכות וחסרות בסיס שכל תכליתן היא ליצור לחץ על החברות הציבוריות

תביעה נגזרת. ניצול מערכת המשפט לצורך גזירת ''קופונים'' כלכליים מהירים / צילום: איל יצהר
תביעה נגזרת. ניצול מערכת המשפט לצורך גזירת ''קופונים'' כלכליים מהירים / צילום: איל יצהר

הכותבים הם שותפים במשרד עורכי הדין הרצוג, פוקס, נאמן ומייצגים חברות, בעלי שליטה ומנהלים בהליכי נגזרות מהבולטים במשק הישראלי 

בשוק ההון הישראלי מתפתחת תופעה מטרידה של ניצול מערכת המשפט לצורך גזירת "קופונים" כלכליים מהירים - תגמול של בעל מניות ובאי־כוחם המגישים תביעה נגזרת, וזאת על גבן של חברות ציבוריות ובעלי המניות בהן. תביעה נגזרת היא תביעה בשם חברה אותה מגיש בעל מניות או דירקטור בגין נזקי החברה. בהתאם לחוק, אותו תובע ובאי־כוחם זכאים לתגמול, שאחרת לא היו יוזמים את המהלך שנועד להיטיב עם החברה והציבור. 

הליך התביעות הנגזרות בדרך לשינוי? משרד המשפטים מפרסם תקנות חדשות 

בחודש יוני השנה פורסם בגלובס ראיון עם עו"ד ליאור להב ("התובע הסדרתי של שוק ההון: לבעלי שליטה יש תמריץ חזק להפר את החוק"), במסגרתו תיאר מי שעומד מאחורי חלק מהתביעות הנגזרות הבולטות שהוגשו, כיצד הן הפכו לכלי משפטי חשוב בכאוס הרגולטורי בו קיימת, לדעת עו"ד להב, תת־אכיפה מצד רשות ניירות ערך ועיוורון של הרגולטור לאירועים המצדיקים תביעה נגזרת. עולה מהראיון כי להשקפתו של עו"ד להב, שוק ההון הוא "מערב פרוע" בו מנצלים, כביכול, בעלי שליטה את תת־האכיפה לעשות בחברות הציבוריות כבשלהם ולתועלתם.

מציאות מורכבת

לטעמנו, הראיון אינו משקף את המציאות המורכבת, ולא חידד את העובדה שקיים שימוש ציני הולך וגובר בהגשת תביעות נגזרת באופן שפוגע בציבור כולו, ובשוק ההון בפרט.

ראשית. תביעה נגזרת היא כלי חשוב ולגיטימי בשוק ההון. רשות ניירות ערך מתייחסת להליך זה כאל "אכיפה פרטית" וככלי משלים וחלק מהפיקוח וממערך האיזונים והבלמים בשוק ההון. עם זאת, לא ניתן להתעלם מהתופעה הרווחת של הגשת תביעות נגזרות מופרכות וחסרות בסיס עובדתי - בשם בעל מניות זניח, כשכל תכליתן היא ליצור לחץ על החברות הציבוריות להתפשר עם "הנגזרים". החברות עומדות בפני דילמה - מצד אחד, אפשרות לאימוץ מהיר של ודאות משפטית לצד צמצום למינימום את העלות של ניהול ההליך המשפטי בבית משפט. מהצד השני, ניהול הליך מייגע ויקר גם אם בסופו של יום תצא צדקתן לאור.

כך החברה הציבורית נקלעת למערכה משפטית ונדחקת לשאת בעלויות ישירות ועקיפות (למשל העלאת פרמיית הביטוח), אפילו אם התביעה נדחית על הסף או בראשית בירורה. וזאת כאשר לרוב פסיקת ההוצאות זניחה, בוודאי שביחס לעלויות. חברות ובעלי מניות שכבר התמודדו עם תביעות סרק, שכביכול הן "ענייניות", ומוגשות מתוך רצון להגן על ציבור המשקיעים או להאיר נקודות חשוכות שהרגולטור לא רואה, נאלצו להוציא כבר מיליוני שקלים רבים בגין הליכים שכאלו.

בנוסף, האפקט של הגשת תביעה נגזרת, גם כזו שאינה מוצדקת, מביא ללחץ תקשורתי שמופעל על החברה הציבורית. לעתים התכלית של הגשת התביעה הוא בכלל ביצירת משבר תקשורתי וציבורי מדומה, המאפשר להפעיל לחץ על החברה וקברניטיה, על־מנת שיגיעו לפשרה כספית. לכן, הבעיה אינה רק השימוש הלא מבוקר בכלי שמוביל לנזקים כבדים, אלא בכך שעלויות התביעות 'בשם הציבור' מגולגלות לבסוף על הציבור.

בית המשפט הכלכלי אכן כבר מזהה את הליכי הסרק, אולם עד להחלטתו או להסתלקות התובע, נדרש בית המשפט לנהל באופן סדור את ההליך, שגובה תשומות לא מבוטלות ומיותרות גם מהחברה וקברניטיה וגם מבית המשפט, ובכך כל הציבור יוצא מופסד.

אנחנו סבורים כי על הרגולטור להידרש לתופעה ולפעול לעיקור האינטרס בהגשת הליכים אלה, שכל מטרתם גזירת "קופונים" מהירה. על השחקנים בזירה לשמור את הזירה המשפטית לטיפול במקרים מהותיים ואמיתיים, ולאפשר לחברות הציבוריות וקברניטיהם להמשיך לפעול באופן ראוי ללא ליאות לטובת החברות ורווחיהן.

שינוי בחקיקה

על כן, מוצע לבחון אימוץ צעדים שישפיעו על צמצום האינטרסים הזרים שבבסיס הגשת התביעה הנגזרת, ובהם, למשל, שהתובע הנגזר יידרש להעמיד ערבות בנקאית בגין שכר־טרחה ריאלי של המשיבים, ערבות שתופעל אם וכאשר בית המשפט לא יאשר את התביעה שהוגשה.

מנגנון נוסף ויצירתי הוא שינוי חקיקה וקביעת חזקה, לפיה ככל שרשות ניירות ערך לא תשתכנע שיש עניין לציבור או סיכוי סביר לתביעה ולא תצרף למימון התביעה (כקבוע בסעיף 205א לחוק החברות), כי אז הבקשה תחשב כ"חשודה" באינטרס זר שאינו לטובת החברה (מבלי לגרוע מכך שהחלטת הרשות כן לתמוך בתביעה הנגזרת כקבוע בחוק לא תהווה ראיה). כלים אלה עשויים לסייע בהפחתת תביעות הסרק והשימוש הלא ראוי שמתבצע בכלי המשפטי הזה.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה