גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם פסק הדין החדש של העליון פוגע בידועים בציבור?

בהיעדר חקיקה בנוגע לחלוקת הרכוש בין בני זוג שאינם נשואים, קבע בית המשפט העליון את "הלכת השיתוף" ● בפסק דין תקדימי נקבע כי בתי המשפט יוכלו לעולם לקבל רק החלטות בינאריות לגבי ידועים בציבור: אם הם שותפים ברכוש, הוא תמיד יחולק חצי-חצי - או שלא תהיה חלוקה כלל ● הפגיעה הקשה בזכויות ידועים בציבור כתוצאה מפסק דין זה מצדיקה חשיבה מחודשת

הלכת השיתוף / אילוסטרציה: Shutterstock
הלכת השיתוף / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותבת היא עורכת דין, שותפה במשרד מ. פירון ושות', מנהלת תחום דיני משפחה

דווקא בתקופה שבה בית המשפט העליון נמצא בעין הסערה, וכל אות שנכתבת תחת ידיו נסרקת בקפידה, מצא בית המשפט לנכון לקבוע הלכה קיצונית, הפוגעת ביכולותיו של בית המשפט לעשות צדק בעת חלוקת זכויותיהם של ידועים בציבור בזמן פרידה, וכולאת אותם במערכת כלכלית כפויה ללא גמישות ושיקול-דעת.

העליון קבע: כך יתחלק מעתה הרכוש של ידועים בציבור

המחוקק טרח להסדיר בחוק את אופן חלוקת הרכוש בעת פירוד רק עבור זוגות נשואים, באמצעות חוק יחסי ממון. חוק זה קובע עיקרון לפיו מסת הנכסים שנצברת על שם כל אחד מהצדדים מתחלקת בעת הגירושים בחלקים שווים.

עם זאת, המחוקק בתבונתו הוסיף גם סעיף המקנה שיקול-דעת לבית המשפט לחרוג במקרים מיוחדים מהחלוקה השוויונית. המחוקק השכיל להבין שהחיים אינם שחור-לבן, וזה לא תמיד צודק לחלק את הנכסים בצורה שווה.

דוגמה קלאסית למקרה כזה היא כאשר בן זוג אחד ויתר על קידום מקצועי לטובת טיפול בבית ובילדים, ונשאר בעשור השישי לחייו ללא יכולת פרנסה עצמאית - בעוד שהאחר פיתח קריירה שתפרנס אותו בעושר עצום עד סוף חייו.

בישראל חיים עשרות אלפי זוגות ללא נישואים פורמליים, אם מחמת שלא היו מעוניינים בכך, ואם מחמת שהמדינה לא מאפשרת להם להינשא משום שהם כהן וגרושה, בני דתות שונות, להט"בים וכיוצ"ב. זוגות אלה מקיימים אורח חיים של "ידועים בציבור" בדומה לזוגות נשואים, אולם חוק יחסי ממון אינו חל עליהם.

לכאורה, אם לא דאגו לחתום ביניהם על הסכם ממון, כל אחד מבני הזוג הידועים בציבור היה אמור להישאר עם כל הרכוש הרשום על שמו בעת פרידה, אולם בית המשפט העליון ראה מצב זה כבלתי צודק במקרים מסוימים, שבהם חיי המשפחה של ידועים בציבור נוהלו באופן דומה לאלה של זוג נשוי.

בית המשפט קבע את "הלכת השיתוף"

בהיעדר חקיקה בנושא, הפתרון שמצא בית המשפט העליון היה להעניק לעצמו סמכויות להעביר זכויות מבן זוג אחד לאחר, בהלכה שנקראת "הלכת השיתוף", במסגרתה בית המשפט העליון מייחס לצדדים רצון רטרואקטיבי לחלוק את הרכוש לאורך חייהם המשותפים. הלכה זו קיימת ומיושמת מזה עשרות שנים.

בשבוע שעבר בית המשפט העליון דן בערעור על פסק דין של בית המשפט המחוזי, במסגרתו גבר ידוע בציבור תבע זכויות בדירה הרשומה על שם בת זוגו. בית המשפט המחוזי פסק כי לאור שנות הזוגיות הארוכות והשקעתו החלקית בנכס, לבן הזוג אכן מגיעות זכויות בדירה, אולם לא מחצית אלא זכויות בהיקף קטן יותר.

פסק הדין התקדימי

בפסק דין תקדימי ויוצא דופן, בית המשפט העליון קיבל את הערעור ופסק כי באופן עקרוני בתי המשפט יוכלו לעולם לקבל רק החלטות בינאריות לגבי ידועים בציבור: אם הם שותפים ברכוש הוא תמיד יחולק חצי-חצי - או שלא תהיה חלוקה כלל.

באופן תמוה שלא ניתן להבינו, שיקול-דעת לפסוק אחוז נמוך יותר של שיתוף, שניתן על-ידי המחוקק לבתי המשפט לגבי זוגות נשואים, נשלל מבתי המשפט באופן עצמוני דווקא לגבי הזוגות שמלכתחילה בחרו במסגרת גמישה יותר, ושאין כלל חקיקה לגביהם.

בנימוקיו, בית המשפט העליון זורק את הכדור למחוקק, על אף שמלכתחילה לא המחוקק הוא שנתן לבית המשפט העליון את הסמכות להתערב בזכויותיהם הקנייניות של הצדדים, כפי שהם בחרו לרשום אותם. אם בית המשפט החליט שהוא רשאי לקחת מבן הזוג מחצית הזכויות ללא הסכמתו, מדוע שלא יוכל לקחת רבע?

צריך לזכור שבזמן החיים המשותפים לידוע בציבור הייתה האפשרות המלאה לדאוג בעצמו לזכויותיו, אם באמצעות רישום ואם באמצעות הסכם ממון, אך הוא לא פעל לעשות כן. בית המשפט נאלץ להתערב לטובתו משיקולי צדק, אולם אין כל היגיון להגביל שיקולי צדק אלה להכול או כלום, ובפרט כשחוסר הצדק זועק לשמיים באפליה מול זוגות נשואים במצב זהה.

הפעם הקודמת שפסק דינו של בית המשפט העליון בדיני משפחה חולל סערה ציבורית, נגע לפגיעה בזכויות אישה בוגדת בבית הדין הרבני, והלחץ הציבורי אילץ את בית המשפט העליון לערוך דיון נוסף ולהפוך את החלטתו. גם הפגיעה הקשה בזכויות ידועים בציבור כתוצאה מפסק דין זה מצדיקה לדעתי חשיבה מחודשת.

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני