גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרך הבטוחה להעלות את מצב הרוח והפרודוקטיביות במקום העבודה

במספר הולך וגדל של משרדים ברחבי העולם ניתן לראות גינות וטבע, וזה לא מקרי ● מחקר חדש מלמד ששתילת עציצים במקום העבודה יכולה לשפר את מצב הרוח והיצירתיות ● גם אם אין לכם די תקציב או מקום, אל תמהרו לוותר על הרעיון

הכנסת טבע למקום העבודה יכול לשפר את מצב הרוח והיצרתיות / צילום: Unsplash, nikola majksner
הכנסת טבע למקום העבודה יכול לשפר את מצב הרוח והיצרתיות / צילום: Unsplash, nikola majksner

 

 

במחוז השוקק בלונדון "קנרי וורף", המשמש למקום מושבן של חברות בינלאומיות, בונים יזמים "עמוד שדרה ירוק" שבקרוב יתפתל בין גורדי השחקים, וייתן לעובדים גישה קלה לחלל ירוק בזמן ימי העבודה שלהם. בצד השני של העיר במשרדים החדשים של גוגל בבריטניה, גינה באורך 300 מטר ובה יותר מ־250 עצים מעטרת את גג הבניין, ומספקת לעובדים מפלט טבעי מהמשרדים ומהסביבה האורבנית למטה.

HBR | ארבע אסטרטגיות שיעזרו לכם להתכונן לשינוי קריירה בגיל מתקדם
HBR | הכירו את "אפקט הזיכוי" שיכול לעזור לצמצם אובדן הכנסות, וגם להועיל ללקוחות
HBR | למה כל כך קשה לנו לבקש עזרה, ואיך נוכל לשנות את זה?

גם לארה"ב התופעה הגיעה. רשת הקמעונאות L. L. Bean פינתה את החלל המרכזי באחד המחסנים שלה והפכה אותו לחצר, כדי שכל האנשים במשרד יחשפו למראה הטבע בזמן שהם עובדים. הדוגמאות האלה של שילוב הטבע בחללים מסחריים הן חלק ממגמה גוברת לעיצוב מקומות בהם עובדים יכולים להיות שקועים בטבע במשך יום העבודה.

הגדלת החשיפה לטבע בעבודה תואמת את יוזמות הקיימות של חברות רבות. יתרה מכך, יש סימוכין רבים לכך שהטבע גורם לנו להרגיש טוב יותר. הרגשות, החשיבה, החיבור שלנו לאחרים והבריאות הפיזית של רבים, יכולים להשתפר על ידי שהייה בטבע או בסביבה ירוקה.

מנגד, השקעות גדולות בהבאת הטבע למקום העבודה מעוררות כמה שאלות נוקבות. ראשית, בתקופה של קשיים כלכלים, האם יש הצדקה להוצאה הגדולה הכרוכה בבניית מרכזי טבע? שנית, מה ניתן לעשות במקומות בהם בלתי אפשרי לשלב שדרה ירוקה או פארק על הגג?

מענה על השאלה האלה מצריך ראשית כל הבנה האם לטבע יש השפעות על מדדים שמשנים "לשורה התחתונה" של הארגונים (כלומר, מידת הסיפוק של העובדים והביצועים) ואם כן, האם גינות קטנות מספיקות כדי להביא לרווחים האלה.

כך יצאנו לבחון את ההשפעות (אם בכלל) של מה שאנו קוראים "מיקרו־טבע" - דרכים זולות, קטנות ובלתי מזיקות לשלב את הטבע במקום העבודה - על האופן בו העובדים מרגישים בעבודה ועל הביצועים שלהם.

 

התוצאות היו עקביות

מדדנו את המגע עם הטבע בדרכים שונות ובכמה מחקרים, בהם השתתפו עובדים מארה"ב, קנדה, סין, ניו זילנד ואינדונזיה. בניסוי הראנו לעובדים תמונה של אותו מקום העבודה, פעם אחת כשהוא מאובזר בצמחייה ואלמנטים טבעיים, ולאחר מכן ללא כל אלה.

לאחר מכן ביקשנו מהם לדמיין את עצמם עובדים בחללים האלה ולדווח איך זה היה גורם להם להרגיש ולתפקד. כמו כן, ניהלנו מחקרים יותר מורכבים בסביבות עבודה של העולם האמיתי.

לדוגמה, הערכנו את המגע הממשי של עובדים עם הטבע במשך שבוע עבודה (עבודה ליד צמחים, מראות טבעיים או הצליל של מים זורמים), ואז מדדנו את רגשותיהם ואת הביצועים האובייקטיביים שלהם. לבסוף, בניסוי בחברת הנהלת חשבונות, הלכנו למשרדים בלילה והצבנו עציצים עם צמחים בחלק מהשולחנות ועציצים דומים, אך מלאים בציוד משרדי, בשולחנות אחרים. אחר כך מדדנו את הגישות והביצועים של שתי הקבוצות והשוונו ביניהן.

התוצאות היו ברובן עקביות: אפילו "מנות קטנות" של טבע בעבודה שיפרו את האופן בו עובדים הרגישו, בדרכים שהניעו ביצועים טובים יותר, נכונות לעזור ויצירתיות.

בדקנו גם אם היו הבדלים בין עובדים שעיצבו את האופן בו הטבע משפיע - גורמים כמו עד כמה אנשים מחוברים לטבע באופן כללי, והמידה בה הם נמשכים לחוויות חדשות.

הממצאים הראו שחלק מהעונים מודעים ליתרונות מחשיפה לטבע. עם זאת, לא מצאנו עדויות לכך שעובדים הושפעו לרעה על ידי חשיפה כזו. כך, נראה שבמיקרו־טבע יש הרבה הבטחות לעתיד ויתרונות ומעט חסרונות.

לאור הממצאים, לטענתנו הטבע צריך להיות נגיש לכמה שיותר עובדים, לא רק למי שיש להם מספיק מזל לעבוד מתחת לגג ירוק או לצד פארק. חברות צריכות לספק לעובדים חוויות מיקרו־טבע.

לבנות על מיקרו־טבע

אמיתי זה הכי טוב, אבל גם מלאכותי עובד. מאפיינים כמו מים זורמים בתוך המשרדים, חלונות עם נוף לטבע, הכנסת צלילים טבעיים כמו שירת ציפורים. אבל רק בגלל שזה לא הדבר האמיתי לא אומר שעובדים לא ירוויחו מהטבע. יתרה מכך, המחקר מראה שאפילו תיאורים של הטבע, כמו ציורי קיר ופרחים מלאכותיים, יכולים לתת לעובדים עידוד טבעי.

חשבו מעבר למשרד. אין צורך לומר שלא רק עובדי המשרדים מרוויחים מהטבע. עובדים במקומות שבהם סביבת העבודה רחוקה במיוחד מהטבע - חשבו על מחסני מוצרים או ייצור - צפויים במיוחד להבחין בנגיעה מן החוץ שהובאה פנימה ויכולים להיות מושפעים על ידיה לטובה בגלל שהיא כל כך שונה מהשגרה שלהם.

היתרונות של חשיפה לטבע לא מסתכמות במשרד. המחקר בחן בין היתר את היתרונות הקשורים לבילוי בחוץ, לאחר יום העבודה. גילינו שעובדים היו פרודוקטיביים למחרת יום בו העבירו זמן מה בטיול בפארק או במקומות ירוקים.

על מנת לעצב את המשרד בצורה ירוקה, השתמשו בחללים ללא שימוש או לא מנוצלים. לפי ההגדרה, מיקרו־טבע קטן ויכול להיות פשוט כמו צביעת קיר בצבעים טבעיים, הוספת פרחים בחדר ההפסקה או עיצוב הנוף באיזור שמחוץ לחלונות של העובדים.

ההבטחה הגדולה

הממצאים מלמדים שהיתרונות בלחבר עובדים לטבע, חורגים גם מעבר לקיימות וכוללים השפעות חיוביות רחבות. מבחינה זו, אנו רואים בכך תוסף רב ערך. עבור חברות שמחפשות דרכים לשפר את סביבת העבודה והאווירה בקרב העובדים, מיקרו־טבע מהווה הבטחה גדולה.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים